Kazalo po Združenje ZPMS forumu

2. Redna seja IO strokovne sekcije

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Sep 19, 2006 20:37    Naslov sporoèila: 2. Redna seja IO strokovne sekcije Odgovori s citatom

Zasebne patronažne medicinske sestre, ki imate pripombe oziroma predloge, za katere želite, da bi bili predstavljeni na seji, poklièite našo predstavnico v IO, Sonjo Petak na tel.: 041 738 616 ali ji pišite na e-naslov: sonjapat@volja.net

*********************************************************************************************************
ZDMSBZT – ZZBN SLOVENIJE


V A B I L O


Na 2. redno sejo IO strokovne sekcije, ki bo v torek, 26. 09. 2006 ob 10 uri v Sejni sobi Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Metelkova 15, Ljubljana.


Dnevni red :


1. Potrditev dnevnega reda,
2. pregled in potrditev zapisnika zadnje seje
3. Obravnava pripomb na Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, Gradivo je dosegljivo na spletni strani Ministrstva za zdravje : www.mz.gov.si
4.Poroèanje predsednice o aktivnostih in njeni udeležbi na sestankih KOSS a, RSKZN, Delovne skupine za nenasilje v zdravstevni negi, Delovni skupini za razmejitev zdravstvene nege med obema sejama
5.Obravnava situacije v Patronažnem varstvu v ZD Velenje
4.Strokovno sreèanje
5. Razno




Vabljeni :


Tatjana Geè , Kolaborativni center WHO Maribor

Darinka Zavrl Džananoviè, IVZ R Slovenije

Andreja Peternelj, KOPA Golnik


Predsednica IO
Brložnik Magda
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Okt 24, 2006 20:05    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

ZDMSZT – ZZN SLOVENIJE




ZAPISNIK


2.redne seje IO strokovne, ki je bila v torek, 26.09. 2006 , s prièetkom ob 8.uri, v prostorih SDZN Slovenije, Metelkova 15 Ljubljana.

Seja je bila sklepèna. Lista prisotnih in Dnevni red sta priloga zapisniku. Sejo je vodila predsednica in je bila konèana ob 13.30.

AD 2

Predsednica je podala kratek kronološki pregled poteka sodelovanja stroke patronažne zdravstvene nege v èasu priprav predloga. Ob tem se je zahvalila celi skupini za vloženo delo, predvsem pa èlanici IO gospe Martini Horvat, ki je aktivno sodelovala v pripravi dokumenta in zastopala interese naših pacientov. Poroèala je tudi o tem, da so bila patronažna varstva o razpravi seznanjena, gradivo je poslala po elektronski pošti na patronažna varstva, tam, kjer jo le ta imajo, ali pa javnih zavodov, do katerih je uspela priti. Èlanice IO so bile prav tako seznanjene preko elektronske pošte, tiste, ki pa le te nimajo , pa pisno preko vabila na 2. sejo IO, kjer je tudi podatek, kako do gradiva priti. (spletne strani Ministrstva za zdravje ). Predstavila je gostjo in se ji zahvalila za vloženo delo in ji predala besedo.

Gospa Andreja Peternelj,vodja Delovne skupine, ki je predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo pripravljala, nam je le tega podrobno predstavila . Še posebej se je ustavila pri èlenih, ki se navezujejo na naše podroèje dela. Poudarek je dala na dejstvo, da se je dokument pripravljal medresorsko, da je imel za podlago Osnutek zakona, ki se je že pripravljal pod koordinacijo mag. Totha in da bo ta dokument, èe bo sprejet omogoèil enako dostopnost in praviènost za vse potencialne uporabnike , ne glede na starost in geografsko razpršenost. Predviden nosilec zavarovanja je trenutno ZZZS, vsaj kar se tièe obveznega zavarovanja. In seveda, da gre za novo dejavnost, ki v enaki meri vkljuèuje dejavnosti zdravstvenega in socialnega varstva, ki so bile do sedaj razpršene in uporabnikom na razliènih podroèjih razlièno dosegljive. Prisotne je pozvala , da utemeljene pripombe, ki naj bodo smiselne in se nanašajo na konkretne èlene s predlaganimi spremembami, ne pa pripombe samo na splošno, kar je razvidno tudi iz navodil o pošiljanju pripomb, ki je na spletni strani Ministrstva za zdravje R Slovenije. V razpravi smo se še posebej dotaknili èlenov , ki opredeljujejo pridobivanja potrebnih znanj za tiste, ki bodo v procesu dolgotrajne oskrbe sodelovali kot izvajalci, mesto, vlogo in potrebna znanja koordinatorja in delovanje multidisciplinarnega tima. Predstavila nam je tudi primerjave z državami, ki takšen ali podoben zakon že imajo in seveda, kaj to pomeni za našo državo in njeno vedno starejše prebivalstvo.

Predsednica IO do seje ni dobila pisnih pripomb, prisotne smo po razpravi enoglasno sprejele pripombe na èlene, kar je razvidno iz

Sklep 1

Èl. 38 , toèka 2

Predlagamo, da so potrebna znanja okvirno doloèena z možnostjo individualnega prilagajanja na potrebe uporabnika in status izvajalca – npr. žena, ki neguje moža

Èl..39, toèka 3

Koordinator multidisciplinarnega tima je lahko po osnovni izobrazbi iz zdravstvene ali socialne stroke, obvezno pa mora pridobiti znanja , ki iz njegove izobrazbe ne izhajajo, so pa za delo nujna in predpisana .

Predlagamo, da se na tem mestu , pri potrebnih znanjih upoštevajo in opredelijo tudi delovne izkušnje na podroèjih dela, ki jih zakon opredeljuje in ki so neobhodne za tako pomembno delovno mesto, kot je koordinator. Predlagamo minimalno dobo 5 let.

Sedež oz. mesto sedeža koordinatorja mora biti samostojno in ne vezano na strokovne službe, ne na zdravstvene in ne socialne.

Prav tako mora biti mesto sedeža dostopno in prepoznavno za uporabnike in njihove zastopnike

Èl.40, toèka 1

V èetrti vrsti predlagamo, da se za socialnim delavcem in pred medicinsko sestro uvrsti patronažno medicinsko sestro , saj je le ta v družini koordinator vseh, ki sodelujejo pri izvajanju potrebnih storitev za uporabnika.

Sedež multidisciplinarnega tima mora biti pri koordinatorju

AD 1

Predsednica se opravièi, saj zapisnika zadnje seje ni poslala, mislila pa je, da ga je. Zato ga prebere . Zaradi èasovne stiske ni bila realiziran Sklep št. 5 pod AD 8, ki se prenese naprej. Predsednica se opravièi zaradi prestavljene ure sestanka in pove, da ni uspela priti v kontakt s èlanicama IO iz Jesenic in iz Laškega. Ker drugih pripomb ni, se sprejme

Sklep 2

Zapisnik 1. redne seje in Poroèilo o delu za leto 2005, bo poslano z zapisnikom 2.redne seje IO

Zapisnik zadnje seje z dopolnilom in Dnevni jed se sprejmeta.

AD 3

Predsednica seznani èlane IO z njenimi udeležbami na sestankih in sejah na nivoju Zbornice – zveze, o sejah RSKZN, na sestankih Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi in njenih drugih aktivnostih za podroèje patronažne zdravstvene nege za obdobje med obema sejama.

AD 4

Na Zbornico – Zvezo in na nas so se z dopisom in prošnjo za mnenje in pomoè obrnile višje medicinske sestre in diplomirane medicinske sestre iz Patronažnega varstva ZD Velenje. Predsednica prisotnim prebere dopis, v katerem so podpisnice kronološko predstavile dogajanje v njihovi službi od leta 2003, ko se je ukinilo delovno mesto vodje patronažne službe in je vodenje prevzela glavna medicinska sestra zavoda. Z dopisom nas seznanjajo o poveèanem zaposlovanju srednjega kadra - tehnikov zdravstvene nege in poslediène delitve dela, ki je v patronažni zdravstveni negi sicer možna, vendar ne po naroèilu zdravnika, ampak na podlagi ocene stanja patronažne medicinske sestre kot koordinatorice vseh izvajalcev potrebnih storitev v družini. Zraven so priložile dopise direktorja zdravnikom, kako naj na Delovne naloge beležijo, kaj je delo tehnika zdravstvene nege. Kot priloga je tudi predlog le teh o reorganizaciji patronažne službe , iz katerega pa ni razvidno, kako naj bi le ta potekala.

Po razpravi se sprejme

Sklep 3

IO strokovne sekcije meni, da je vloga patronažne sestre v osnovni zdravstveni dejavnosti oz. mreži toèno doloèena. Še posebej to opredeljuje Dokument Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega – nadgradnja in prilagajanje novim izzivom, ki ga je potrdila in sprejela stroka preko IO strokovne sekcije, kot tudi RSKZN pri Ministrstvu za zdravje R Slovenije in je kot tak za nas zavezujoè.

V Patronažnem varstvu ZD Velenje je potrebno opraviti strokovni obisk v smislu razjasnitve nastale situacije.

Upravnemu odboru Zbornice – Zveze predlagamo in ga ob tem prosimo, da o našem sklepu seznani vodstvo ZD Velenje in seveda tudi podpisnice prošnje.

IO predlaga da so èlani skupine, ki bi obisk opravila : predsednica strokovne sekcije, èlanica UO gospa Renata Trampuž, generalna sekretarka Zbornice – Zveze in generalna sekretarka SDZN , na katerega so se kolegice iz Velenja prav tako obrnile.

AD 5

Strokovno sreèanje bo 9 in 10 novembra v Izlakah. Gostiteljice so kolegice iz Patronažnega varstva ZD Trbovlje. Naslov strokovnega sreèanja je » Timska obravnava pacientov z demenco in Timska obravnava pacientov z depresijo. »

Sklep 5

Iz stroškov sekcije se krijejo stroški organizacije seminarja, izdaja zbornika predavanj, darilo gostiteljem, avtorski honorarji, stroški raèunalniške podpore gospodu Brodar Sreèkotu, stroški predsednice v zvezi z organizacijo seminarja, cvetje in darila za goste.

AD 6

1 ) Strokovna sreèanja v letu 2007

Teme : Celostna obravnava pacientov z boleznimi kardivaskularnega sistema

Celostna obravnava pacientk z boleznimi rodil

Kraj sreèanja : dvodnevno sreèanje predvidoma v Velenju, enodnevno pa v Èrnomlju ali Cerknici.

2 ) Predsednica seznani prisotne s finanènim poslovanje do junija 2006, ki ga IO potrdi


3 ) Predsednica seznani prisotne , da Kolaborativni center WHO za primarno zdravstveno varstvo ostaja v Sloveniji, v ZD Maribor

4 ) Gospa Martina Horvat opozori, da bi bilo dobro, da se dokument Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega - nadgradnja in prilagajanje novim razmeram objavi v Obzorniku zdravstvene nege. Èlani se s tem strinjajo in sprejme se

Sklep 6

Predsednico se zadolži, da se poveže z dr. Šušteršiè in jo zaprosi za objavo.

5 ) Predsednica poda poroèilo o strokovnem sreèanju, ki je bilo maja na Vrhniki in je bilo zelo uspešno. Èlane seznani, da so kolegice gostiteljice pridobile razstavljalca, ki je znesek 37.500,00 SIT nakazal na naš transakcijski raèun. Ker jim ne moremo izplaèati denarja, smo se z gospo Vero Habe dogovorile, da se jim za ta znesek izstavi naroèilnica s katero bodo nabavili aparat po njihovi izbiri. Sprejme se

Sklep 7

Izda se naroèilnica v znesku 37.500, 00 SIT , brez imena naroènika, ki bo javljen naknadno

6 ) Predsednica seznani èlane IO, da je gospa Marija Milavec, ki je bila izvoljena za èlanico IO za podroèje ZD Ljubljana zamenjala delovno mesto in ne dela veè na podroèju patronažne zdravstvene nege, zato jo bo nadomestila gospa Robertina Benkoviè iz Patronažnega varstva ZD Ljubljana Bežigrad. Prav tako je prišlo do spremembe v zastopanju patronažnih medicinskih sester iz Maribora in okolice, saj gospa Nešiè Majda odhaja med zasebnice.

Èlanstvo bo izbralo novo èlanico IO in sporoèilo njeno ime. Sprejme se

Sklep 8

Na strokovnem sreèanju v Izlakah bomo izvedli nadomestne volitve za èlanice IO strokovne sekcije za podroèje Maribor in okolica in ZD Ljubljana.

7 ) Predsednica opozarja, da se èlanica IO, ki zastopa patronažne medicinske sestre ZD Ljubljana, velikokrat ne more udeležiti sej IO ali drugih aktivnosti na nivoju delovanja strokovne sekcije, kar pa ni dobro, saj pokriva veliko število zaposlenih na podroèju patronažne zdravstvene nege in je vsled tega prenos informacij otežen. Po razpravi se sprejme

Sklep 9

Predlagamo, da patronažne sestre iz ZD Ljubljana med sabo izberejo kolegici, ki bi jih potrdili na strokovnem sreèanju v novembru in na tak naèin bi bila zagotovljena kontinuiteta dela.

8 ) Na sejah IO in na strokovnem sreèanju leta 2004 smo se seznanjali s projektom, ki je potekal v Patronažnih varstvih ZD Ljubljana. Ker smo ga vseskozi podpirali, se sedaj sprašujemo, kako je z rezultati projekta, kaj iz njega izhaja kot izboljšava našega dela in èe je to uporabno tudi v drugih okoljih. V razpravi nas gospa Polona Kutin delno seznani z zakljuèki in rezultati, sprejme pa se

Sklep 10

Èlanico IO strokovne sekcije iz Ljubljane prosimo, da do naslednje seje pripravi kratko pisno poroèilo s predlogi, kot rezultati projekta, ki bi bili uporabni za izboljšavo kvalitete našega dela.

9 ) Predsednica predlaga, da bo zadnja seja IO v Celju in prosi za potrditev plaèila kosila, nabave rokovnikov, pisal in priložnostnih daril iz finanènih sredstev sekcije. Sprejme se

Sklep 11

Iz finanènih sredstev sekcije se krijejo stroški zadnje seje , rokovniki, pisala in priložnostna darila



Zapisala Predsednica IO

Brložnik Magda Brložnik Magda
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS