Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Pogovor z direktorjem ZD Vrhnika in županom, 11 april 2006

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Barbara M.



Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:35
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 11, 2006 19:14    Naslov sporoèila: Pogovor z direktorjem ZD Vrhnika in županom, 11 april 2006 Odgovori s citatom

S Slavico sva prisostvovali sestanku štirih kandidatk za zasebništvo z direktorjem ZD Vrhnika in županom. Predstavili sva naše izkušnje in prednosti zasebništva. Izrazili so skrb glede kontinuitete zdr. nege, dežurstev... Po sestanku imam obèutek, da se kljub mnogim nizkim udarcem v preteklosti, direktor in župan zavedata, da poti nazaj ni. Seveda pa se bo treba doloèene stvari še dogovoriti. Barbara M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 06:17    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spoštovane kolegice iz Vrhnike !
Èeprav ste trenutno v podrejenem položaju, tako kot vse kolegice, ki so v postopkih za pridobivanje koncesije, ste moralno daleè nad vsemi, ki odloèajo o usodi vaših koncesij, zato ponosno in pogumno stopajte proti cilju, ki ste si ga zadale.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Apr 15, 2006 05:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Manèa



Pridružen/-a: Tor Apr 2006 12:19
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 16:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sedaj Vam pišemo še iz Brežic, kjer smo lansko leto bile prav tako do zadnjega na trnih ali bo šlo ali ne, zato upoštevajte navodila Slavice in èe boste rabile še kakršnokoli pomoè od nas nam pišite. Vedite , da Vam na koncu ne bo žal niti enega samega trenutka, ko ste se borile za pridobitev koncesije. Sedaj si mislite, da takšnih udarcev ne boste nikoli oprostile, ampak vedite, da oprostile boste, pozabile pa nikoli. POGUMNO NAPREJ, KER SE SPLAÈA
Manèa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
stanka



Pridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 19:53    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Iz lastne izkušnje (8 let zelo podlih in nesmiselnih oviranj s strani ZD, vkljuèno z lažmi in zavajanjem obèine) želim vrhniškim kolegicam veliko vztrajnosti in poguma na poti do koncesije. Sama sem uspela po desetinah pritožb na vse možne naslove in z nepopustljivostjo in odloènostjo. Ne bojte se! Na vaši strani je vizija in prihodnost, zato naj vas en nepouèen župan ne prestraši! Ne dovolite, da vas v primerjavi z drugimi zdravstvenimi delavci diskriminirajo! Mislim, da je Slavica pri svojem posredovanju ubrala pravi pristop - argumentiranje in preganjanje nevednosti in ciniènega podcenjevanja. Skupaj smo moènejše.

Veliko uspeha,
Stanka
Very Happy Very Happy Very Happy

Imamo, ker dajemo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 19:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kolegice z Vrhnike.
Podpiram vas pri vašem boju za samostojni status,za pridobitev koncesije. Bodite vztrajne, nenehno nadlegujte obèinarje, z vašo namero seznanite tudi ZZZS in Ministrstvo za zdravje. Skratka lobirajte pri vseh,za katere menite, da vam lahko kako pomagajo. Sama sem doživljala prav isto, pa se je vse lepo izteklo.
Želim vam veliko optimizma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 12:42    Naslov sporoèila: Iz Združenja ZPMS - županu Vrhnike, dr. Marjanu Riharju Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
Tel.:031 324 975
e-naslov: info@patronaza.si,
spl.str.: www.patronaza.si

Datum: 18. 4. 2006

Urad župana Obèine Vrhnika,
Župan, Dr. Marjan Rihar


Spoštovani !

Zahvaljujem se Vam, da ste si v torek, 11. aprila vzeli èas za vaše patronažne medicinske sestre in nama s kolegico dali možnost predstaviti naše izkušnje na podroèju zasebne patronažne dejavnosti.
Na sestanku sem vam obljubila, da vam bom posredovala Pogodbo o medsebojnem sodelovanju, s katero se v krški obèini definirajo pravila sodelovanja med zasebnimi patronažnimi medicinskimi sestrami in javnim zavodom, Zdravstvenim domom Krško. Pošiljam vam jo, prav tako pa tudi nekaj primerov koncesijskih pogodb iz razliènih slovenskih obèin.
V Sloveniji ima pravzaprav vsak direktor zdravstvenega doma in vsaka Obèina svoj naèin in svoj pogled na podeljevanje koncesij ter sodelovanje s koncesionarji, zato smo se zasebne patronažne medicinske sestre iz Posavja že lani na Ministrstvu za zdravje zavzemale za to, da se ta merila poenotijo. V prilogi vam pošiljam dopis, ki smo ga ob obisku na Ministrstvu izroèile ministru, dr. Bruèanu.
Opazila sem, gospod župan, da v pogovoru o patronažnih medicinskih sestrah pogosto uporabljate izraze kot so: preverjati, nadzorovati in podobno.
Ne vem sicer od kod izvira vaše nezaupanje v delo patronažnih medicinskih sester in mnenje, da smo nesamostojne, potrebne nenehnega nadzora in priganjanja. Preprièana pa sem, da vas k temu ni navedlo slabo opravljeno delo naših kolegic na Vrhniki ali katerih koli drugih v Sloveniji, ampak prej enostranska, nekorektna, pogosto žaljiva mnenja nekaterih direktorjev zdravstvenih domov, ki v odhajajoèih zasebnicah vidijo predvsem odhajajoèi denar s katerim so doslej sami upravljali.
Patronažne medicinske sestre smo zdravstvene delavke z višjo ali visoko strokovno izobrazbo. Vsak dan znova se pri svojem delu vraèamo na teren, ki nam je dodeljen, k istim bolnikom/varovancem in kar danes tam pustimo, jutri tam tudi najdemo. Neposreden stik z bolnikom, družino ter lokalno skupnostjo in naša popolna samostojnost pri delu na terenu nam ne dovoljujejo nestrokovnega, slabo opravljenega dela; vsaj ne na dolgi rok. Torej je vaša bojazen, da bi patronažna služba po odhodu patronažnih medicinskih sester v zasebništvo »ušla iz vajeti«, popolnoma nepotrebna in neutemeljena. V Sloveniji trenutno opravlja zasebno patronažno dejavnost že blizu 70 zasebnic, zato imate dovolj možnosti, da se preprièate, oziroma preverite to obliko opravljanja patronažne dejavnosti.
Preprièana pa sem tudi, da imate župani in vodje oddelkov za družbene dejavnosti, kot predstavniki ustanoviteljev javnih zavodov, veliko vlogo pri postavljanju temeljev dobrega sodelovanja med zasebniki in javnim zavodom. S tem, ko vodite postopke za pridobivanje koncesij korektno, pravièno in v zadovoljstvo obeh strani, prepreèite nepotrebne spore in nepopravljivo škodo v medsebojnih odnosih. Razni pritiski, prisile, oviranje in blatenje bodoèih koncesionarjev prav gotovo ne morejo biti podlaga dobremu sodelovanju, še posebno, èe koncedent dovoli, da vplivajo na odloèitev o podelitvi koncesije.

V želji, da bi naš prispevek pripomogel k oblikovanju korektnih smernic za podeljevanje koncesij zasebnim patronažnim medicinskim sestram v vaši obèini, vas lepo pozdravljam in želim uspešno delo vam in vašim sodelavcem. Seveda pa smo vam tudi v bodoèe na voljo, èe boste potrebovali naše izkušnje.

Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl. m.s.

Priloge:

Pošiljam vam nekaj vzorcev koncesijskih pogodb. Iz vseh je razvidna zahteva po sodelovanju v javni zdravstveni službi, ki ga v veèini primerov tudi dokaj natanèno opredeljujejo. Pogodbo o medsebojnem sodelovanju zasebnice in javnega zavoda so po meni znanih podatkih podpisale samo naše kolegice, ki so odšle v zasebništvo v Krškem, leta 2004 in 2005. V soglasju z avtorjem te pogodbe, direktorjem Zdravstvenega doma Krško, Rudolfom Ladiko, dr. med., vam jo pošiljam.
Priložila sem tudi svojo Odloèbo o vpisu v register zasebnih zdravstvenih delavcev, iz katere je razvidno, da je Ministrstvo za zdravje že v èasu ministra Kebra dovoljevalo in tudi utemeljilo možnost sedeža dejavnosti zasebne patronažne medicinske sestre na njenem domu. To seveda velja tudi za kolegice, ki so odšle v zasebništvo pozneje, v èasu ministra Bruèana.
Prilagam vam še mnenje Informacijskega pooblašèenca o prenosu kartotek varovancev k zasebni patronažni medicinski sestri. V veliko primerih ta prenos ni bil dovoljen. Mnenje, ki vam ga posredujem, je bilo izdano na podlagi prošnje kolegice iz Maribora. V pogovoru z go. Natašo Pirc, univ. dipl. prav., ki vodi ta urad, sem sodelovala kot predsednica našega združenja in takrat nam je bilo tudi naroèeno, naj opozorimo pristojne na Obèinah, da prenos kartotek omogoèijo že v koncesijskih pogodbah.


V vednost:
- Primož Rus, dr.med., direktor ZD Vrhnika
- Patronažna služba ZD Vrhnika
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 24, 2006 13:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: >info@patronaza.si<
Spletna str.: www.patronaza.si


Datum: 13. 9. 2006


Župan obèine Vrhnika,
Dr. Marjan Rihar


Spoštovani !

Kolegice so me obvestile, da so po pogovoru z vami izvedele, da tudi na zadnji seji Obèinskega sveta pred iztekom roka za predložitev koncesijskih pogodb zanje ni mesta v dnevnem redu te seje. To me zelo èudi, saj obèasno spremljam novice na vaši spletni strani in sem tam zasledila, da podpirate njihov odhod v zasebništvo.
Preprièana sem, da ste seznanjeni s tem, da Zavod za zdravstveno zavarovanje razpiše program zdravstvenih storitev za doloèeno pogodbeno leto le enkrat in s tem tudi natanèno doloèi, kdaj mora zasebnik prièeti z delom. Letos je ta datum 1. oktober. Le izjemoma se omogoèi na podlagi istega razpisa še dodatni rok prièetka.
Naj ne zveni samovšeèno, èe trdim, da smo patronažne medicinske sestre med vsemi izvajalci zdravstvenih storitev najbolj nesebièno predane delu z našimi varovanci in si velikokrat vzamemo zanje èas tudi izven rednega delovnega èasa; torej se mi zdi nerazumljivo, da pa takrat, ko same nekaj potrebujemo, predstavniki lokalne oblasti ne najdejo nekaj minut pozornosti za nas. Še posebno pa boli dejstvo, da na spisku zasebnih izvajalcev zdravstvenih storitev v vaši obèini ni mesta le za patronažne medicinske sestre.

Prosim vas, gospod župan, da kljub pomanjkanju èasa, predvsem pa razliènim nasprotovanjem, omogoèite vašim patronažnim medicinskim sestram odhod v zasebništvo.

Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam.


Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl. m.s.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS