Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kdo vse sodi patronažno službo !

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 06:12    Naslov sporočila: Kdo vse sodi patronažno službo ! Odgovori s citatom

Najbrž je zgolj slučajnost, ampak ravno 8. decembra 2005, ko je bil v Krškem Ustanovni zbor Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester, je Spletno Delo objavilo članek, katerega del je kopiran tule:

Druga tema okrogle mize je bila patronaža z vidika uporabnikov. Uvodničarka Mateja Kožuh Novak iz Slovenske filantropije je ugotavljala, da je kljub dolgi tradiciji patronažnih sester v Ljubljani manj kot pred dvanajstimi leti, ko jih je bilo 116. Zdaj jih je 110 (med njimi je ena sama zasebnica), čeprav so potrebe po tej oskrbi zaradi staranja prebivalstva in krajšanja ležalnih dob v bolnišnicah večje. Po njenem mnenju bi uvajanje zasebništva v to dejavnost vodilo v še večje družbeno razslojevanje.
Nevenka Žolnir


Nazadnje urejal/a Slavica Sre Apr 26, 2006 21:00; skupaj popravljeno 8 krat
Nazaj na vrh
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O tej gospe smo že slišali, da bi bila rada ekspert na področju patronažne zdravstvene nege v MOL, verjetno pa tudi širše v slovenskem merilu.
Izposodila si bom verz:"Le čevlje sodi naj Kopitar!"
Upam,da se bodo patronažne medicinske sestre tudi v MOL prebudile in se pričele osamosvajati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 14:12    Naslov sporočila: Koncesionarstvo ni javna služba ? Odgovori s citatom

Predstavljam vam eno stran ( Power point ) iz predavanja Mateje Kožuh Novak, ( Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije: www.zps-zveza.si )

Uvajanje zasebništva v patronaži pomeni nadaljnje razslojevanje slovenske družbe

Za prehod patronaže v zasebno sfero:
- ni dovolj strokovnega nadzora,
- teren ni dovolj pokrit s patronažno službo,
- ni dovolj sodelovanja med strokovnjaki, ki delajo v družinah,
- niso dorečeni normativi in standardi in
- ni dovolj sodelovanja v sami stroki.
Patronažna dejavnost v službi države in ljudi je lahko samo javna služba.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Apr 29, 2006 05:33; skupaj popravljeno 8 krat
Nazaj na vrh
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, kaj je mislila s tem"nadaljne razslojevanje slovenske družbe".To je čisto zavajanje tistega, ki bi to bral, saj ne pozna razmer. Me, ki delujemo kot zasebnice ne delamo nobenih razlik med ljudmi. Točno vemo kateri teren pokrivamo in tam izvajamo polivalentno patronažno službo. Tudi ljudje na terenu nas poznajo in se na nas obračajo. Ne delamo pa nobenih razlik med levimi in desnimi.
Ne gre pa za nobeno razslojevanje, saj me ničesar ne zaračunavamo.
Kar se pa tiče nadzora, ne vem ali ni dosti, da nas nadzira ZZZS. Nadzorujejo nas tudi uporabniki in dokler ni pritožb s terena,mislim da stvari potekajo tako kot morajo.Nobena PMS zasebnica si ne bi upala delati nestrokovno.
Tudi glede pokritosti terena s PMS mislim, da to ne drži v celoti. Čim več PMS naj se odloči za zasebništvo in bo problem rešen. Že večkrat sem omenila, da malo maneverskega prostora že moraš imeti, da lahko delaš.Potrebe po naših storitvah namreč niso vedno enake. Poglejmo še drugo skrajnost. Problem je v tistih javnih zavodih, kjer so preveč zaposlovali na račun preventive in delavnic za zdravo življenje.Tam pa je res težko dosegati predpisan normativ.
Glede sodelovanja med strokovnjaki,ki prihajajo v družino tudi ne drži v celoti. Sodelujemo z vsemi, ki prihajajo v družino-negovalke,fizioterapevti, socialna služba, osebni zdravnik in pogosto smo prav me tiste,ki vso zadevo koordiniramo.
Ne vem, kaj se je okrog normativov in standardov za dogovarjati. Ta normativ, ki je predpisan je po mojem mnenju ustrezen. Treba pa bi se bilo dogovoriti okrog materialnih in stroškovnih standardov,kar me že vseskozi poudarjamo.
Tudi v sami stroki dobro sodelujemo, vsaj me zasebnice.Sodelujemo tudi s PMS,ki še vedno delujejo pod okriljem javnih zavodov. Tudi strokovno se kar dosti izobražujemo. Lahko rečem, da na letni ravni obiščemo več seminarjev,kot smo jih prej, ker nikoli ni bilo dovolj denarja.
Kožuhova očitno ne loči, da smo tudi zasebnice del javne zdravstvene službe, vendar ne delujemo več v javnem zavodu, ampak samostojno s podeljeno koncesijo.
Kaj pa ostale kolegice menite o tej zadevi? Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 15:34    Naslov sporočila: Mateja Kožuh Novak ni strokovnjakinja za patronažno službo Odgovori s citatom

Omenjeni časopisni članek in predavanje se nanašata na okroglo mizo z naslovom: Javno zasebno v primarnem zdravstvu na področju MO Ljubljana, ki je bila v organizaciji Koalicije NVO za pravice pacientov, 7. 12. 2005 v Ljubljani. Med razpravljavci so sicer bili zasebni zdravniki, ni pa seveda bilo niti ene zasebne patr. med. sestre. Edina, ki je predstavljala patronažno službo, in sicer z omenjenim predavanjem, ki nas še vedno blati na spletu, je bila Kožuh Novakova. Okrogla miza je sicer obravnavala razmere v MO Ljubljana, vendar je naslov dovolj zgovoren in obtožujoč za vse slovenske zasebne patr. med. sestre; ne govori namreč o nadaljnjem razslojevanju Ljubljančanov ampak Slovencev.
Dejstvo je, da gospa Kožuh Novak nima pojma o patronažni službi, da ne pozna razlike med javnim zavodom in javno službo, sicer bi vedela, da koncesionarji opravljamo javno službo in dejstvo je, da je zahrbten slabič, ki si upa pljuvati po tistih, ki niso prisotni, oziroma se nimajo možnosti braniti. Čudi me, da kot bivša ginekologinja, epidemiologinja in političarka ne urejuje razmer na svojih področjih. Njeni bivši kolegi bi ji ob takih obtožbah hitro zaprli usta.
Že takrat mi je bilo žal in še vedno mi je, da naše združenje takrat še ni bilo registrirano. Dobro je, da ga imamo vsaj zdaj, da bomo lahko takoj odgovorili na tako nizkotna, zahrbtna in predvsem zlonamerna obtoževanja.
Nazaj na vrh
BrankaK
Gost

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 24, 2006 22:33    Naslov sporočila: Še moj komentar Odgovori s citatom

Pojdimo lepo po vrsti.
Uvodničarka Mateja Kožuh Novak iz Slovenske filantropije je ugotavljala…
Navedba bi potrebovala tudi dodatno pojasnilo, da gospa Kožuh Novak nastopa sedaj tudi (in predvsem) kot direktorica ZOD (Zavod za pomoč na domu), katerega dejavnost predstavlja manj zahtevno strokovno, oziroma laično pomoč v negi pacienta, s tega stališča pa postanejo njene navedbe bolj tendenciozne, še posebej, če ugotovimo, da njene trditve niso podkrepljene z dejstvi (po moje so celo v nasprotju z dejstvi).
Uvajanje zasebništva v patronaži pomeni nadaljnje razslojevanje slovenske družbe… Razslojevanje je termin tipičen za politika, in ne sodi v kodeks medicinske etike. Patronažna medicinska sestra (v nadaljevanju p.m.s.) dela po svoji vesti za razliko od nepoznavalcev zdravstvene nege v patronažni stroki, ki jim je malo mar tako za bolnike, kot izvajalce, kajti vidijo samo številke, ki jih znajo zelo dobro obrniti sebi v prid.
P.m s., ne glede na to, ali je zasebnica, ali je v javnem sektorju, dela z ljudmi, bolniki v katerih življenje se je vključila, s katerimi se veseli uspehov in z njimi deli žalost zaradi nemoči in neuspehov. Ne glede na to, ali negujemo bolnika z vrha ali z dna družbe, izvajamo zdravstveno nego na enak način. Razlika pa res obstaja, kajti ustvarila jo je država s politiko, ki majhnega človeka, odrinjenega na rob, ne vidi in tak bolnik je največkrat prepuščen p. m. s. Ta se trudi najti načine kako priti do materialov, izbranega zdravnika (največkrat ga nimajo), zdravil, doma za ostarele, socialne pomoči in še bi lahko naštevala. Na drugi strani imamo bolnika z vrha družbe kateremu nudimo enako zdravstveno nego pod precej boljšimi organizacijskimi pogoji. Imajo denar za sodobne drage materiale, zdravstvene pripomočke, nadstandard, zdravnike z drugim mnenjem, ter ostale ugodnosti do katerih pridejo s poznanstvi, zvezami, denarjem (morda celo s korupcijo). Vendar teh organizacijskih pogojev ne diktiramo patronažne delavke, gospa Kožuh Novak, niti ne moremo nanje vplivati.
Ni dovolj strokovnega nadzora…
Pa poglejmo kako je s strokovnim nadzorom? Kdo nadzoruje p.m.s. v javnem sektorju? Komu pa je nadzor sploh namenjen? Ali nimamo p.m.s. diplome, ki potrjuje našo strokovno usposobljenost? P.m.s nenehno skrbimo za obnavljanje in dopolnjevanje svojega znanja, ter sledimo strokovni doktrini, zasebnice še posebej, saj se zavedamo posledic nestrokovnosti in neznanja. Patronaža je specifika v zdravstveni dejavnosti, kjer je največkrat prisotna improvizacija, pa se kljub temu ne dogaja, da bi zaradi strokovnih napak ogrožale življenje bolnikov. Torej vemo, da je najboljši nadzor, nadzor nad samim seboj s ciljem, da imamo dobro oskrbljenega in zadovoljnega bolnika, čigar ocena je najbolj zveličavna.
V končni fazi pa nadzor izvaja ZZZS, ki je tudi naš plačnik tako v javnem, kot zasebnem sektorju. Sicer pa, kdo pa nadzira druge zdravstvene delavce, ki jim je prehod v zasebno prakso širše odprt? Ali je morda njihovo delo manj zahtevno od našega, da jim je omogočeno delo brez strokovnega nadzora, ali pa je ta nadzor zadosten in ustrezen tako za njih, kot tudi za patronažno dejavnost.
Teren ni dovolj pokrit s patronažno službo…
Ne glede na to, da gre za javno, ali zasebno delo, ostaja število sester na terenu enako, je pa res, da mora zasebni delavec striktno pokrivati svoj teren, česar posamezni javni uslužbenki ni vedno potrebno (recimo zaradi dodatnih raziskovalnih ali 'raziskovalnih' nalog, vodstvenih nalog, strokovnega izobraževanja in podobno). Tako bi zasebništvo spodbudilo boljšo učinkovitost strokovno usposobljenega kadra.
Ni dovolj sodelovanja med strokovnjaki, ki delajo v družinah…
In kaj ima, lepo prosim, to z zasebništvom. Za organizacijo sodelovanja med strokovnjaki bi moral poskrbeti pač kdo drug! Gospa Kožuh Novak se je s to problematiko pobliže spoznala v okviru svojega nedavnega projekta, ki ga je podprla MOL, zato ji je stanje verjetno jasnejše, kot marsikomu od nas, vendar ne vem, katera sodelovanja bolje opravljaš, če si javni, ne pa zasebni uslužbenec. Dejstvo je, da zasebništvo ne bo ukinilo neobstoječega sodelovanja med strokovnjaki, morda pa se bo zaradi zahteve po korektnem obvladovanju terena kaj spremenilo na bolje (saj na slabše se očitno po njenih besedah ne more).
Niso dorečeni normativi in standardi…
Spoštovani predstavniki javne patronažne dejavnosti, tole je bila rokavica v vaš obraz. Če jih javna patronažna dejavnost ni dorekla do danes, koliko časa ji je treba še dati na voljo, da to stori? Ali pa je to morda stvar nekoga, ki bdi nad patronažno dejavnostjo, ugotavlja potrebe in možnosti in kot veliki vezir ugotavlja, kaj je dovolj in kaj preveč. Mar ni naročnik (na koncu 'v službi države in ljudi') odgovoren zaradi racionalne rabe sredstev postaviti normative in standarde, da bi se naročeno najoptimalnejše izvršilo!
Ni dovolj sodelovanja v sami stroki…
Koliko sodelujejo zasebne medicinske sestre je razvidno iz pričujočih forumov (www.patronaza.si ), česar v javnem sektorju gospa Kožuh Novak do sedaj ni opazila. To daje slutiti, da zasebni sektor drugače gleda na sodelovanje, kakor pa je bila dosedanja praksa javne patronaže.

Vse naštete pomanjkljivosti so se izoblikovale v obdobju (bolj ali manj) javne patronažne dejavnosti. Verjetno za večino tudi ni kriva javna patronaža sama, marsikaj pa bi se dalo z zasebno iniciativo izboljšati. Vendar pa ne s parolami 'Patronažna dejavnost v službi države in ljudi je lahko samo javna služba', take smo nazadnje prenašali v Kurirčkovi pošti.
Nazaj na vrh
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 18:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo! Zelo se strinjam z gospo Branko, ki je zelo nazorno in izčrpno analizirala omenjeni članek gospe Kožuh.
Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
apozarPridružen/-a: Sre Mar 2006 21:44
Prispevkov: 12
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dekleta,čestitam! Tole je pa prava poslastica. Me prav
zanima kakšna reakcija bi bila tokrat s strani ga. Kožuh Novak. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polonca
Gost

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2006 18:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsa čast gospe Branki za čudovit komentar na članek gospe Kožuh Novak. Ga. Kožuh Novak ni medicinska sestra, zato res ne vem, kako da je ravno v organizaciji zdravstvene nege tako "usposobljena". Verjetno bi na njenem strokovnem področju imela lahko dovolj tem, ki jih je še potrebno analizirati, doreči in poenotiti. Res bi bilo lepo dočakati dan, ko le čevlje sodil bi kopitar! Menim, da bi bil komentar na članek gospe Kožuh Novak dobrodošel v Pismih bralcev v sobotni prilogi Dela. Kolegice, razmiclimo o tem, bi bilo to dobro, ali morda preveč provokativno?

Lep pozdrav in prijetne praznike vam želim! Polonca
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2006 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da bi težko odgovorili s čim bolj umazano provokativnim, kot si je to dovolila Mateja Kožuh Novak. Vprašanje je le, če se je vredno spustiti na njen nivo in si s tem zbijati ceno. Se pa strinjam, da je naše Združenje kompetentno za protest proti takim obtožbam. V obliki koncepta je pravzaprav že pripravljen in čaka na ugodno priliko.
Nazaj na vrh
sonjaPridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 07, 2006 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zanimiva mnenja,tudi jaz se pridružujem,vesela bi bila da bi ga.Kožuh to prebrala,ker očitno nima pravih virov informacij,jaz in mislim ,da me vse bi jo z veseljem povabile na teren naj si ogleda naše delo in postregle bi ji z vsemi informacijami,ki jih nima,pa bi mogoče prišla do spoznanja,da je nam zasebnicam najpomembnejše da dobro delamo,ker najboljša kontrola je zadovoljen varovanec,jaz se nobene kontrole ne bojim,zelo slabo bi se počutila,če bi dobivala klice nezadovoljnih varovancev,prepričana sem,da vse zasebnice tako razmišljamo saj se ne skrivamo v množici.
Sonja Rolling Eyes Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V Tedniku, 30. novembra, se je »sodbe« dela zasebnih patronažnih medicinskih sester lotila tudi vodja patronažne službe v ZD Žalec, Jasna Tekauc Gojzdnik.
Ne vem, kaj je vodilo omenjeno kolegico do izbire tako skrajno neetične metode promocije same sebe oziroma dela v javnih zdravstvenih zavodih. Je bila to slepa predanost nekim načelom ? Ali morda strastno sovraštvo do kolegice ? Mogoče neobvladljiva sla po oblasti, po vodilni funkciji, ki ji z uvajanjem zasebništva gotovo počasi polzi iz rok ? Ali pa mogoče strah, da se bo morala nekega dne sama spoprijeti s takim načinom dela ?
Karkoli je že bilo povod temu dejanju, ki ni v čast celotni stroki zdravstvene nege in pomeni grobo kršitev načel Kodeksa etike medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, je dejstvo, da zanj ni opravičila. Zato seveda pričakujemo, da bo gospa Jasna Tekauc Gojznik zasebnim patronažnim medicinskim sestram in javnosti to pojasnila ter se nam tudi javno opravičila.
Ne poznam kolegice, ki je bila na tako grd način ožigosana in ne vem, kaj je pri vsem povedanem resnica. Dejstvo pa je, da se vsi zdravstveni delavci, tako zasebniki kot tisti v javnih zdravstvenih zavodih, občasno pri svojem delu soočamo s podobnimi situacijami, a jih znamo rešiti korektno in profesionalno, predvsem pa jih ne zlorabljamo sebi v čast in slavo.
Delo z bolniki je specifična, zelo zahtevna dejavnost, ki včasih kljub velikim naporom ne rodi pričakovanih rezultatov, ker nanje vplivajo brezštevilni dejavniki, na katere nimamo vpliva. Nepredvidljivosti in določeni stopnji tveganja smo pri svojem delu torej izpostavljeni vsi izvajalci zdravstvenih storitev, zato je prav, da z največjo mero profesionalnosti in dobrega sodelovanja, tudi med javnim in zasebnim, ta tveganja čim bolj omejimo, v dobro našim bolnikom in sebi.
Način, ki ga je izbrala Jasna Tekauc Gojznik prispeva zgolj k nestrpnosti in neznosnim medsebojnim odnosom, zato ga upravičeno obsojamo.
Prispevek v Tedniku prav tako ni v čast novinarski etiki, saj situacijo prikazuje enostransko, z jasnim namenom oblatiti zasebne patronažne medicinske sestre in druge zasebnike v zdravstvu in varovancem vliti nezaupanje v naše delo.
Glede na diletantske nastope članov Gibanja za ohranitev javnega zdravstva ( Konrad Kuštrin: Delo: 2. 12. 2006), bi človek pričakoval, da bo slovenska družba končno dojela nesmisel tega gibanja in podprla tiste izvajalce zdravstvenih storitev, ki svoje delo v javnem zdravstvu opravljajo profesionalno, z vso odgovornostjo do sredstev, ki jih v ta namen prejemajo, ne glede na to, kakšen je njihov pravni status.
Nazaj na vrh
stankaPridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se absolutno strinjam s Slavico! S kakšno slastjo je omenjena gospa Tekauc s prstom kazala na druge. Sama je prav gotovo pri svojem delu nezmotljiva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam z našo predsednico združenja.
Potrebno bi bilo prikazati obe "resnici" in ne tako enostransko nekoga ožigosati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS