Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Patronažni obisk Strojanovih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Patronažne zgodbice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branka KPridružen/-a: Čet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 29, 2006 22:50    Naslov sporočila: Patronažni obisk Strojanovih Odgovori s citatom

Družino Strojanovih (ne vem, če je komu uspelo prešteti njihove člane) je že obiskala vsa pomembna srenja Slovenije. Edino gibanju za ohranitev javnega zdravja se še ni uspelo prisliniti do njih. Naš ZD je dobil namig ministrstva, da se Strojanove obišče in, po potrebi zdravstveno oskrbi. No, če so že vsi tako sladki, špricnimo še mi malo insulina. Služben avto z ustreznim logotipom in posadko dveh patronažnih sester in zdravnico štarta točno ob enih izpred zdravstvenega doma s predhodnim blagoslovom direktorja naj se ne mečemo po tleh od dobrote, zlasti če nimajo ustreznih zavarovanj. Ni v konceptu, je pa pošteno. Branka poženi! Prvo oviro v obliki dveh policajev uspešno premagamo. Gremo korajžno naprej. Na koncu praznih vojaških objektov zagledamo dobro ohranjeno hišo pred katero je parkiranih nekaj boljših avtomobilov, izstopa avto novinarjev Večera. Ogledamo si na hitro okolico, ki že v tako kratkem času postaja romsko razpoznavna (spuščeni psi , kopica umazanih otrok, večji otroci ki nosijo manjše otroke, zakurjen ogenj..). Na vhodu par najstnikov z obvezno cigareto. Eden izmed njih nas odpelje do matice - zvezde majke Strojanove. Milje, v katerem je sedaj, ji strašansko ustreza, vlogo najbolj popularne ženske Slovenije zvezdniško obvlada. V krogu novinarjev, fotoreporterjev, na svoji levi predstavnika Romov, g. Muca, sedi naša zvezda na piedestalu slave in profesionalno, v stilu Madonne, daje intervjuje. Ta prizor za bogove kazijo edino zobje ge. Jelke, ki so kot biseri, pa ne tako lepi, ampak tako redki. Prekrižanih nog, ki so obute v fluorescentne usnjene škornjice ( firmo lahko samo sanjam), s cigareto v ustih, ob katero paše dišeče vroča kavica, se je gospa za nas komaj zmenila, ko je izvedela da smo iz Zdravstvenega doma. Vseeno sem si drznila zmotiti njen zvezdniški nastop s vprašanjem, kako kaj njeno zdravje. Za hip je zapustila novinarje in dovolila naši zdravnici da jo pregleda. Z razumevanjem smo poslušale, kako jim je ogenj uničil vse dokumente, med drugim tudi zdravstvene izkaznice (stroške krije ministrstvo), zgorela je tudi polna vreča pomirjeval. Drugače je pa cela družina v zelo dobri zdravstveni kondiciji, hvala bogu. Za vse je lepo poskrbljeno: vsaka poddružinica ima svojo sobo, cigarete, ozimnico, pasjo hrano, oblačila, okrašeno smreko, brezplačno kurjavo, elektriko, toplo vodo, nič kreditov - zakaj se ne pišem Strojan! Še sam presvetli predsednik bi me obiskal, toplo objel mene, drevo, zmaknjeno zeljnato glavo - komaj zadržujem solze.
Nedaleč stran v elitni ljubljanski četrti, v dotrajani hiši vegetira osamljena osemdesetletna gospa, ki na žalost ni Romka. Njena hiša ni ogrevana, je brez elektrike in tople vode, brez stranišča. Staro poljsko stranišče ji je podrl sosed čigar razkošna hiša se bohoti sredi lepo urejenega dvorišča. Uboga reva opravlja fiziološko potrebo v lonec, njegovo vsebino pa izlije v obcestno muldo, kjer smrdeča čaka na dež. Nobenega ministra ni, da bi jo objel, ne nje, ne usrane mulde. Za problem vedo vsi pristojni: sociala, župan, župnik - pa nič, čakajo, da umre.
Smrad krivice odgovorni ne bodo zavohali, točke se danes nabirajo pri Strojanovih.
Novinar Dela Marko Zorko je v svojem duhovito- sarkastičnem stilu predlagal Jelko Strojan za Slovenko leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 30, 2006 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.strojan.tk/

Ko to tamo peva ? Vozi Miško ! 26 godina poslije: Vozi Brankica !

Še dobro, da se predstavnikom Gibanja za ohranitev javnega zdravstva ni uspelo prisliniti do Strojanovih. Vsi časopisi in ostali mediji bi bili polni zgražanja nad divjo privatizacijo zdravstva, ki da je kriva za to, da ima mama Strojanova samo tri zobe.

http://www.mojvideo.com/view_video.php?viewkey=d31e82c6ef826f341dae

Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 08:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.dnevnik.si/ : 1. 1. 2007: Zanimive izjave zanimive družbe !

Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika:
Dragi Dnevnikovci, želim vam, da bi bilo leto 2007 leto dobrih novic, tako javnih kot vaših zasebnih. Na Dnevniku si bomo po svojih močeh prizadevali, da vam bomo pri tem pomagali in še naprej potrjevali vaše zaupanje. Hvala, ker ste z nami! Srečno!
Alojz Uran, ljubljanski nadškof in metropolit:
"Tudi danes se nam bliža isto Življenje kot pred dva tisoč leti. Želi se naseliti v nas in nam dati novo upanje. Sklenimo roke, odprimo srce. Sprejmimo Jezusa za nas in za vse. Za te dni in za vse leto 2007."
Rudi Zavrl, predsednik Nogometne zveze Slovenije:
"Morda se siši standardno in zlajnano, a vsem resnično želim predvsem veliko sreče, zdravja in predvsem uspehov. Slovenskemu nogometu pa, da bi bil v letu 2007 bolj uspešen kot leto poprej ter da bi dosegli čim več zmag in odmevnih uspehov, z neko prepoznanvno igro pod vodstvom novega selektorja. Samemu sebi pa ne želim ničesar posebnega."
Dr. Janez Drnovšek, predsednik republike:
Vsem članom uredništva in pa vsem uporabnikom spletne strani Dnevnik.si želim čim bolj prijazno leto 2007. Da bi se na vse preizkušnje odzvali z dobro voljo in pozitivno energijo in na ta način dosegli tisto, kar je potrebno za vsestransko izpolnjeno življenje.
Matjaž Hanžek, varuh človekovih pravic:
"Želim, da bi znali stopiti skupaj tudi takrat, ko nam ne preti nevarnost, si pogledati v različne oči in se odločiti za sodelovanje. Drugačnost lahko bogati, polni nas in naše žepe, vendar ne brez poguma sprejemati jo in ne brez sodelovanja. Želim, da bi znali krotiti ne krotovičiti besede, saj beseda JE konj. Želim nasmeh!"
Petra Majdič, smučarska tekačica:
"Vesele božične in novoletne praznike. Najdite svoj notranji mir in ravnovesje. Živite ga. Vredno je."
Janez Janša, predsednik vlade republike Slovenije:
"Spoštovane državljanke in državljani, drage Slovenke in Slovenci! V letu, ki mineva, je Slovenija naredila velik korak naprej in si utrdila mesto v družini razvitih evropskih narodov. Da pa bo lahko naša domovina še naprej in še bolj uspešno napredovala, bomo morali vsi skupaj, bolj kot doslej, zaupati drug drugemu. Vsi smo poklicani, da gradimo okolje, ki ščiti pravice vsakega človeka. Družbo, v kateri se med seboj znamo pogovarjati. Prostor blaginje, v katerem se bo vsak počutil spoštovanega in varnega. Uresničimo to skupaj v letu 2007. Želim vam lepo praznovanje, v novem letu pa zdravje, mir in vse dobro."
Mirko Strojan, poglavar romske družine Strojan:
"Sloveniji v letu 2007 ne želim nič posebnega, ker je slaba država. Kljub vsemu pa Romom po Sloveniji želim, da ne bi prišli nikoli v takšno situacijo, v kateri se je v zadnjem letu znašla družina Strojan."
Miran Pavlin, nekdanji nogometaš:
"Vsem Slovenkam in Slovencem želim predvsem veliko zdravja in sreče, kar se našega nogometa tiče, pa srčno upam, da bo šel na bolje, saj slabše, kot je zdaj, sploh ne more biti več. Tudi osebne želje so podobne – da bi mi šlo dobro v zasebnem življenju ter da bi v nogometu našel svoje mesto in stvari pomagal spremeniti na bolje."
Zoran Janković, župan Ljubljane:
"Sloveniji in njenim prebivalkam ter prebivalcem želim predvsem strpnosti, sožitja in medsebojnega spoštovanja. Želim še naprej uspešno gospodarsko rast države. Da bi se brez večjih težav privadili na skupno evropsko valuto in se v prihodnjem letu čim uspešneje pripravili na predsedovanje naše države Evropski uniji, kar bo še posebej pomembno za Ljubljano, ki bo v letu 2008 v središču pozornosti celotne Evrope. Sloveniji želim prestolnico, na katero bomo vsi skupaj ponosni in bo postala vzor ne le ostalim slovenskim mestom, pač pa tudi prestolnicam drugih držav. V prihodnjem letu pa želim vsem skupaj tudi veliko sreče, zdravja, ljubezni in osebnega zadovoljstva."
Jadranka Juras, pevka:
"Za Slovence in Slovenijo si želim, da ostane naš predsednik Drnovšek še dolgo zdrav in da bi zopet kandidiral in zmagal ter da bi mu prisluhnilo čim več ljudi. Za Slovence si želim, da se osvobodijo vseh napetosti, nestrpnosti ter si dovolijo ljubiti in biti ljubljen. Želim si predvsem čim manj egoističnih politikov, ker kakor koli obrnemo, smo vsi še kako odvisni od njihove volje. Za Slovenijo si tudi želim, da zapre vse farme, kjer gojijo živali za krzno, prepove gostovanja cirkusov z živalskimi točkami, uredi zavetišča za živali ter na splošno postane zgled drugim v sočutju in srčnosti - tako v odnosu do sočloveka kot tudi do živali."Mirko Strojan, poglavar romske družine Strojan:"Sloveniji v letu 2007 ne želim nič posebnega, ker je slaba država. Kljub vsemu pa Romom po Sloveniji želim, da ne bi prišli nikoli v takšno situacijo, v kateri se je v zadnjem letu znašla družina Strojan."
Nazaj na vrh
majda nPridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Branka, svoj patronažni obisk pri Strojanovih si nam opisala odlično, zelo doživeto. Posebej pa mi je všeč tvoje razmišljanje in se popolnoma strinjam s teboj. Ves ta medijski pomp okoli mame matice, ki jo okrožajo sami troti, pa mi že krepko preseda. Vse preveč se same dnevno srečujemo z raznimi stiskami ljudi, na robu preživetja, osamljenimi in od vseh pozabljenih, kar se me je še posebej dotaknilo v teh prazničnih dneh. Naša Slavica - čestitam ! Po zaspanem in skrajno umirjenem dnevu, si mi krasno dvignila adrenalin z Novoletno poslanico poglavarja družine Strojan...ti pa res znaš, ob pravem času, na pravi način ! hi, hi
Lep pozdrav !

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da se zadnje čase marsikomu dviga; namreč adrenalin, ne bi pa bilo odveč, če bi se nekaterim tudi stopnja zavesti nacionalne in državljanske pripadnosti.
Pred leti sem se kar precej ukvarjala z Romi, ker so živeli na mojem terenu. Z njimi sem delala s precej več zdrave empatije kot zdaj naši politiki, zato jih poznam in vem, da so ob potrebnem vodenju sposobni sami zase skrbeti, če le hočejo. Seveda pa nekateri nočejo; le zakaj pa bi, če pa živijo v "slabi" državi, ki jim vse prinese na pladnju ( celo izbirajo ga lahko ), le malo izsiljevanja in igranja na politične karte je potrebno.
Nazaj na vrh
MERC4Pridružen/-a: Ned Mar 2006 7:38
Prispevkov: 73
Kraj: SLOVENSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke Branki, da si lahko obiskala tako pomembno družino...celo najpomembnejšo v celi Sloveniji. Saj tistih pravih revežev, ki so v Sloveniji, res noben ne opazi. So družine ki so pred deložacijo, brez rednih dohodkov...Ni samo revščina, če ni v hiši vode in elektrike, mislim, da se danes srečujemo z revščino, ki je javnosti prikrita, vendar je stiska ljudi zelo velika.Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tof piše v Nedeljskem dnevniku, da se boji, da gre za grobo kršenje človekovih pravic, ker v TV Dnevniku že dva dni ni bilo prispevka o Strojanovih.
Kako grobo jih krši šele naša BrankaK, ki je nazadnje o njih pisala lansko leto.
Nazaj na vrh
Branka KPridružen/-a: Čet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 20:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se globoko opravičujem, zadevo bom hitro popravila, kajti ne boš verjela poklicala me je tudi socialna delavka, katero je močno zanimalo, če so Strojanovi otoci dobili Xanaks in če imajo vsi Ventulin. Na tako skrb sem se morala odzvati in sem zelo strokovno razložila, da sem vsakemu otroku dala po tri Xanakse, malo je manjkalo, ampak nisem zinila, da Ventolin imajo obešen okoli vratu namesto dude.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majda nPridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 11, 2007 22:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recite Bobu Bob - če bi Tof dal takšno izjavo za Večer, bi jo predlagala za Bob leta. L.P

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NADAPridružen/-a: Tor Feb 2006 15:39
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2007 19:43    Naslov sporočila: Branka! Odgovori s citatom

Vso pohvalo za doživeto opisan obisk pri družini Strojan, vsem nam v poduk, kako izgleda dobro dokumentiranje opravljenega dela, vendar dvomim, da ne bi patronažna iz Žalca našla kako pomanjkljivost in vse skupaj spravila v Tednik ... Nazadnje bi ti naprtili vso odgovornost za vse početje družine Strojan, saj krivca še nimajo. Dvomim, da si uspela opraviti vse obiske pri njih, ki ti jih dovoljuje ZZZS v svojem preventivnem programu.
Verjamem, da ima vsaka od nas na svojem terenu kakšne "Strojančke", ki nam popestrijo delavnik, da pa se pogosto znajdemo tudi v takih okoljih, kjer vidimo in čutimo vso bedo in nemoč, pa ni nobenih "svetnikov", ki bi ob njih nabirali predvolilne točke in glasove. In če nam uspe situacijo vsaj malenkostno izboljšati, z minimalnimi stroški in brez pompa, čutimo v sebi neizmerno zadovoljstvo in toplino. Naj nam v takih primerih ne zmanjka volje, moči in iznajdljivosti. Pozdrav!

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Patronažne zgodbice Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS