Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Informatizacija zdravstvenega sistema

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 16:12    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ministrstvo za zdravje RS
23.10.2006
Predstavitev projekta E-ZDRAVJE iz resolucije nacionalnih razvojnih projektov



DO LETA 2011 BODO INFORMACIJSKI SISTEMI V ZDRAVSTVU ZDRUŽENI V ENOVIT SISTEM



Cilj projekta eZdravje, s katerim vlada vpeljuje bolj uèinkovito in cenejšo javno upravo, je z uporabo komunikacijskih in informacijskih sredstev v zdravstvu zagotoviti uèinkovitejšo javno zdravstveno storitev. Do leta 2011 bodo informacijski sistemi združeni v enovit sistem, elektronski zdravstveni zapis bo operativen, uveljavljeno pa bo tudi e-poslovanje v zdravstvu. Projekt eZdravje že daje prve rezultate. Primerjava med letos izvedeno anketo in tisto pred tremi leti je pokazala, da raèunalnik uporablja vse veè osebja, ravno tako se poveèuje zmogljivost in sodobnost informacijsko-komunikacijske opreme, vse bolnišnice pa tudi že imajo svoje spletne strani.

"V zdravstvenih sistemih predstavlja informacijsko-komunikacijska tehnologija eno temeljnih orodij, ki skupaj z organizacijskimi spremembami in razvojem novih vešèin, pripomorejo k uèinkovitejšemu razvoju, veèji uèinkovitosti in produktivnosti, boljši dostopnosti in kakovosti" je na novinarski konferenci poudaril minister Andrej Bruèan, ki na podroèju uèinkovitosti delovanja zdravstva vidi še veliko izzivov in priložnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, predvsem pa meni, da je informatika podroèje, kjer je možno v slovenskem zdravstvu ustvariti najveèjo dodano vrednost.

Zaenkrat imajo v Sloveniji skoraj vse zdravstvene ustanove svoje lokalne informacijske sisteme, ki so med seboj nepovezani, pogosto imajo razlièna delovna okolja in razlièno opremo. Njihove spletne strani so neenotno urejene in nimajo skupne vstopne toèke. Ravno tako ni enotnega standardnega elektronskega zdravstvenega zapisa, v katerega bi zdravstveno osebje enotno vnašalo zdravstvene podatke. Vse to so le nekateri vidiki, ki jim nameravamo v prihodnje posvetiti ustrezno pozornost.

Že decembra 2005 smo objavili strategijo informatizacije slovenskega zdravstvenega sistema e-Zdravje 2010. V letu 2006 smo z vzpostavljeno organizacijsko infrastrukturo projektne enote na ministrstvu za zdravje in Svetom za informatiko v zdravstvu (SIZ) prièeli z implementacijo, koordinacijo in sistematiènim spremljanjem posameznih nacionalnih projektov eZdravja. V kratkem bo ustanovljen tudi Odbor za zdravstveno informacijske standarde.

Že v tem letu smo prièeli tudi pospešeno investirati v zdravstveno informatiko. Tako je bilo po sklepu Vlade in predlogu Sveta za informatiko iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja med izvajalce zdravstvenih storitev razdeljenih 500 milijonov tolarjev za nakup informacijske opreme. Navedena sredstva je prejelo 3800 nosilcev na primarni in sekundarni ravni, omenjeni proces pa bomo nadaljevali tudi v letu 2007. Med ta sredstva spada tudi 8 milijonov tolarjev, dodeljenih za postopno vzpostavitev teleradiološkega portala - sprva šestim bolnišnicam (Izola, Valdoltra, Golnik, OI, Jesenice in KC), ki jim bodo sledile še druge.

Iz proraèunskih sredstev je ministrstvo za zdravje naroènik raèunalniške in komunikacijske opreme za slovenske bolnišnice v vrednosti preko 82 milijonov tolarjev, financiramo pa tudi izpeljavo nekaterih projektov, ki jih za ministrstvo izvaja Inštitut za varovanje zdravja.

Ob delujoèem sistemu eSPP se vzpostavlja integralni enotni sistem poroèanja, izmenjave podatkov in posredovanja informacij, kot zasnova zdravstvenega portala. Do konca leta bo deloval mrežni sistem spremljanja, poroèanja in obdelave pojavov gripi podobnih stanj in akutnih okužb dihal. Sledile bodo prijave cepljenja, nalezljivih bolezni in poškodb pri delu.

Dolgoroèno je Ministrstvo za zdravje zagotovilo sredstva za izvajanje projektov e-Zdravja iz sredstev Nacionalnih in Državnih razvojnih programov. V obdobju 2007 do 2013 predvidevamo investicijo v zdravstveno informatiko v višini 66 milijonov evrov. Od tega bomo 27 milijonov evrov pridobili iz evropskih skladov, 18 milijonov evrov bo prispeval proraèun RS, 11 milijonov evrov bomo pridobili iz proraèuna obèin in pokrajin, 10 milijonov evrov pa nameravamo pridobiti v okviru javno-zasebnih partnerstev. Poleg tega bomo v letih 2007 in 2008 nekaj manj kot 1 milijon evrov pridobili iz proraèuna RS.

Vsa sredstva bodo porabljena za financiranje temeljnih treh komponent strategije e-Zdravja in sicer za vzpostavitev zdravstveno informacijske infrastrukture; za vzpostavitev zVEM (vse na enem mestu v zdravstvu), ter za postavitev enotnega sistema digitalnega zdravstvenega zapisa in vpeljavo zajemanja, hranjenja ter varovanja zdravstvenih podatkov z informacijskimi mediji.

V letu 2007 bomo prièeli z uvajanjem elektronskega zdravstvenega zapisa, do konca leta 2008 pa želimo vkljuèiti vse zdravnike v informacijsko-komunikacijski sistem. Do konca leta 2007 bodo v ITK vkljuèene vse slovenske bolnišnice, vzpostavljen nacionalni sistem poroèanja v zdravstvu in enotni zdravstveni portal. Povezava vseh zdravstvenih domov bo zakljuèena do leta 2010, vseh preostalih subjektov (lekarne, zbornice, društva) pa do leta 2011. Državljanu bo omogoèen dostop do storitev zdravstvenega sistema in vpogled v osebni zdravstveni karton že leta 2009. Informacijski sistemi bodo do leta 2011 združeni v enovit sistem, elektronski zdravstveni zapis bo operativen in uveljavljeno bo e-poslovanje v zdravstvu.

Projekt e-zdravje pomeni izvajanje konceptov e-Europe in e-Health, ki ju je sprejela Evropska unija in predvideva izboljšanje kakovosti življenja državljanov EU pri zdravju s širšo uporabo komunikacijskih in informacijskih sredstev. Projekt ne predvideva novih delovnih mest v zdravstvu, poveèana pa bo storilnost zdravstvenega sistema. Število delovnih mest se bo poveèalo v informacijskih storitvenih dejavnostih. Projekt je pomemben tudi z vidika regionalnega razvoja, saj bo zdravstvena informatika pokrivala celotno zdravstveno mrežo, ki je regionalno organizirana, z vidika raziskovanja, izobraževanja in inovacij.



Janja Križman, tel.: 01 478 6009
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 25, 2006 16:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo - Torek, 24.10.2006

Bolnikom dostopnejše zdravstvo


Ljubljana – Enega izmed treh dolgoroènih razvojnih projektov v zdravstvu, e-zdravje, so vèeraj uradno predstavili minister Andrej Bruèan, državni sekretar Dorjan Marušiè in Drago Kodele, ki na ministrstvu za zdravje skrbi za projekt. S projektom, ki smo ga v Delu v sklopu predstavitve vladnih razvojnih projektov podrobneje opisali že pred dvema mesecema, naj bi zagotovili informacijsko enovito in uèinkovito zdravstvo, ki bo bolj dostopno bolnikom.
Strategija informatizacije zdravstvenega sistema je bila objavljena že lani decembra, vendar so jo zaèeli izvajati šele ta mesec, in sicer s projektom teleradiologije (veè o tem projektu, ki je zaèel delovati na pobudo izolske bolnišnice, smo v Delu zapisali v poroèilu z Evropskega zdravstvenega foruma Gastein v zaèetku oktobra, kjer je bil tudi uradno predstavljen). Prihodnji mesec naj bi zaèel delovati odbor za zdravstveno-informacijske standarde, nato bi v sklopu projekta v letu 2007 zaèeli uvajati elektronski zdravstveni zapis, do konca prihodnjega leta naj bi v Sloveniji vzpostavili nacionalni sistem poroèanja v zdravstvu, zaživel pa naj bi tudi enotni zdravstveni portal. V petih letih bo v našem zdravstvu postopoma, tako pravi minister za zdravje, zagotovljeno e-poslovanje.
Da bi z uporabo komunikacijskih in informacijskih sredstev lahko zagotovili uèinkovitejšo javno zdravstveno storitev, bo treba v omenjeni projekt vložiti 66 milijonov evrov za naložbe v zdravstveno informatiko. Danes imajo namreè skorajda vse zdravstvene ustanove lokalne informacijske sisteme, ki so med seboj nepovezani in tako, žal, ne omogoèajo izmenjave informacij o bolnikih. Zato so se pospešene naložbe v zdravstveno informatiko zaèele že letos. Po sklepu vlade in predlogu sveta za informatiko (ustanovljen je bil avgusta) so iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja med izvajalce zdravstvenih storitev že razdelili 500 milijonov tolarjev za nakup informacijske opreme, proces pa se bo nadaljeval leta 2007. V ta okvir spada tudi osem milijonov tolarjev, ki so jih za postopno vzpostavitev teleradiološkega portala doslej dodelili šestim bolnišnicam, in sicer Izoli, Valdoltri, Golniku, Onkološkemu inštitutu, Jesenicam in Kliniènemu centru.
Diana Zajec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Feb 28, 2007 17:58    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

SB Izola - teleradiologija: Strategija e-Zdravje 2010 že daje prve rezultate
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS