Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Odmevi, 1. 3. 2007

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Mar 02, 2007 07:10    Naslov sporoèila: Odmevi, 1. 3. 2007 Odgovori s citatom

Odmevi: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddaje&op=web&func=read&c_id=22066


Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS)
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: info@patronaza.si
Spl. stran: www.patronaza.si


Datum: 2. 3. 2007-03-02


Zadeva: Odmevi 1. 3. 2007 : Varèevanje zasebnih patronažnih medicinskih sester


Zdravstveni dom Vrhnika
Gospa Irena Å tirn, v. d. direktorica


Spoštovana Gospa Štirn !

V posnetku za vèerajšnjo oddajo Odmevi, v katerem ste govorila o varèevanju zasebnih patronažnih medicinskih sester na raèun bolnikov so bile vaše navedbe zavajajoèe, zato se vas kot zasebna patronažna medicinska sestra in predsednica združenja ZPMS èutim dolžna na to opozoriti.

V primeru, ki ste ga izpostavila, gre za primarne, terapevtske obloge za zdravljenje ran, ki jih predpisujejo zdravniki in nikakor ne morejo biti strošek patronažne medicinske sestre, kar je med drugim razvidno tudi iz Navodil za evidentiranje storitev ZZZS, odgovor na vprašanje 491, ki jih prilagam.

Prizadevanje za razmejitev materialnih stroškov med naroènikom patronažnega obiska in izvajalko je že na sreèanju zasebnih patronažnih medicinskih sester v Krškem, aprila 2005 podprl minister za zdravje, Mag. Andrej Bruèan.

Oktobra lani smo z namenom obravnave za Dogovor 2007 na Direkcijo ZZZS poslali dopis, s katerim smo ponovno opozorili na ta nerešen problem in tudi podali predlog seznama in razdelilnika. Prilagam vam omenjeni dopis, v katerem smo med drugim zapisali tudi tole:

Patronažna dejavnost se po letu 1993 izvaja v okviru dejavnosti javnih zdravstvenih zavodov in v okviru dejavnosti zasebnih izvajalk s pridobljeno koncesijo. Posledièno navedenemu je realno prièakovati, da v primeru zasebnih izvajalk tovrstne dejavnosti prihaja do težav razmejevanja materialnih stroškov med naroènikom – osebnim zdravnikom in izvajalcem – patronažno medicinsko sestro, ki nista veè elementa istega pogodbenega partnerja.
Predlagamo, da se ta razmejitev natanèno definira in zapiše v Podroèni dogovor za Zdravstvene domove in zasebno zdravniško dejavnost.
Podroèni dogovor za zdravstvene domove in zasebno zdravniško dejavnost za pogodbeno leto 2006 je namenil patronažni medicinski sestri 1.163.147,00 SIT za materialne stroške.

Patronažna medicinska sestra je v primeru, da sama oskrbuje bolnikove rane, torej dolžna zagotoviti samo standardni obvezilni material, nikakor pa ne primarnih, terapevtskih oblog.

Vsekakor vam svetujem, da dejstva v zvezi z zasebno patronažno dejavnostjo, ki jih kot odgovorna oseba posredujete javnosti, prej preverite, saj oèitno tega podroèja ne poznate. Pri tem seveda upam, da želite podati verodostojno informacijo in vaš namen ni bil zgolj tendenciozno blatenje zasebništva v zdravstvu.

Prièakujem vaš odgovor in pojasnilo.

Želim vam uspešno delo in vas lepo pozdravljam.

Predsednica ZZPMS
Slavica Molan, dipl. m.s.

V vednost:
Ministrstvo za zdravje RS: gp.mz@gov.si
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije: sladjana.jelisavcic@zzzs.si
Zdravniška Zbornica Slovenije: www.zzs-mcs.si
Zbornica Zdravstvene in babiške nege – ZD MSZTS: info@zbornica-zveza.si
Oddaja Odmevi RTV Slovenija: odmevi@rtvslo.si





*************************************************************

Spoštovana gospa Slavica Molan,

hvala za vaše pismo.
Želela sem vam odgovoriti in pri tem posredovati podatke, ki bi jih pridobila od vodje naše patronažne službe, vendar je gospa na dopustu in pred ponedeljkom ne bova uspeli kontaktirati.

Naša strokovna vodja pa trdi, da je stroške teh oblog nosil (in jih še) vedno zdravstveni dom, èe je specialist s svojim mnenjem to smatral kot najboljšo izvedbo zdravljenja. Primer, o katerem sem govorila na okrogli mizi, se je zgodil oktobra 2006, po odhodu naše patronažne sestre v zasebništvo. Ker je bila kot delavka zdravstvega dom vajena, da so take obloge na razpolago "zastonj", jo je, seveda, presenetilo, kako visok strošek predstavljajo, èe bi jih patronažna sestra nudila zavarovancu na svoj raèun.
Z vidika zavarovanca je seveda dejstvo, da ga oskrbuje patronažna sestra iz zdravstvenega doma, prednost, bom pa preverila, kot sem že zapisala, pri naših strokovnih in odgovornih osebah, zakaj so se odloèile, da so te obloge strošek zdravstvenega doma, èe jih ZZZS ne prizna.

Prosim, smatrajte moj odgovor kot neformalen, ker v tem trenutnu nimam dovolj podatkov. Je pa zgodba, ki sem jo povedala na okrogli mizi, resnièna in jo bodo podprli tudi ostali, ki so ji bili prièa.

Nikakor in nikoli nisem bila proti zasebništvu kot takemu, kar tako, na poèez. V hiši imamo z zasebniki dobre izkušnje, moji izbrani zdravnici sta tudi zasebnici, to zagotovo potrjuje, da jim zaupam. Ima pa zasebništvo v sebi mnogo pasti in na to opozarjamo. Ne nazadnje, bomo vsi vsaj kdaj pa kdaj na drugi strani, torej na strani pacientov.


Lepo vas pozdravljam!


Irena Å tirn, dipl. ekon.,
v. d. direktorice
Zdravstveni dom Vrhnika
Cesta 6. maja 11
1360 VRHNIKA

*************************************************************

Spoštovana !
V to, da so bile omenjene besede naše kolegice, predvidevam, da gre za zasebnico, našo èlanico, izgovorjene sploh ne dvomim. Tudi mene je vprašala za nasvet in verjetno še marsikakšno drugo kolegico. Gre za to, da so bile uporabljene v namene blatenja zasebne patronažne dejavnosti, predno ste se sploh preprièala za kaj gre.
Namreè, financiranje zasebnikov poteka tako kot financiranje izvajalcev v javnih zavodih. Vsak izvajalec dobi tisto vsoto, ki jo pogajalci doloèijo v vsakoletnem Dogovoru ( splošnem, podroènem ). Ta vsota je znana in za vsakega izvajalca objavljena na spletnih straneh ZZZS. Najbrž vam je tudi znano, da je ta vsota sestavljena iz bruto plaèe izvajalca, materialnih stroškov, amortizacije, regresa in mogoèe še èesa, kar se ta trenutek ne spomnim. Izplaèevanje poteka v meseènih akontacijah in plaènika pri tem sploh ne zanima, èe smo kakšen mesec opravili veè storitev in s tem presegli dogovorjeno vsoto za materialne stroške ali smo ga morali porabiti v kakšne druge namene za našo dejavnost. Toliko denarja se dobi in s tem je potrebno preživeti.
V odgovoru direkcije ZZZS, ki sem vam ga posredovala, je omenjeno, da ZZZS ne priznava novejših materialov. To je mišljeno, da jih zdravniki ne morejo predpisovati na naroèilnice za obvezilni material, ampak lahko še vedno predpisujejo le klasiène obvezilne materiale.
V vsoti, ki jo ZZZS nameni za meterialne stroške pa ni definirano za kakšen material je to namejeno. Lahko ga porabimo za novejše materiale ali pa še vedno delamo s klasiènimi, starimi ali kombinirano. Tudi to je v odgovoru omenjeno.
Zdaj pa k bistvu problema: dokler smo bili v zdravstvenem domu vsi skupaj, so bila tudi naša sredstva skupna. Zadnja leta so se res oblikovala stroškovna mesta, da se vidi, koliko katera služba porabi, vendar se kljub temu sredstva prelivajo. Materiali, ki se nabavljajo so paè iz sredstev ZD in pri tem za zdaj najbrž še ni pomebno ali so plaèani iz sredstev, ki jih je dobil od ZZZS zdravnik ali pa iz sredstev, ki jih je dobila patronažna medicinska sestra. Drugaèe pa je seveda, ko naroènik in izvajalka nista veè v isti delovni organizaciji. Kot vidite, je ZZZS jasno, da je srestev, ki so namenjena za materialne stroške patronažne medicinske sestre odloèno premalo, da bi plaèevale zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki in sem spadajo tudi sodobne zdravilne obloge za rane, ki so sicer dolgoroèno gledano veliko bolj kvalitetne, kratkoroèno pa predstavljajo velik strošek, še posebno, dokler se ZZZS ne bo odloèil zanje in omogoèil njihovo predpisivanje na naroèilnice bolnikom. Skratka, treba bo v dobro odnosom med izvajalci in prevsem v dobro bolnikom èimprej definirati, kdo zdravi, kdo predpisuje in kdo za kaj dobi denar. Iskreno upam, da bo ta razmejitev èimprej narejena, saj se po sedanjem naèinu dobesedno šikanira zasebne patronažne medicinske sestre, ki so nemoène, saj morajo zdravila za rane same kupovati ali pa jih mora kupovati bolnik. Podobno je tudi z nekaterimi drugimi potrebnimi sredstvi za delo.
Naj vam še povem, da je malo Zdravstvenih domov v Sloveniji, kjer bi si patronažna služba lahko privošèila neomejeno kolièino sodobnih materialov. Dokler sem bila še sama zaposlena v ZD Krško, sem si zelo prizadevala za to, da bi namesto klasiènih nabavljali sodobne materiale. Nekaj smo jih res dobili, sicer pa je veljalo pravilo, da je to nadstandard in bolniki so jih morali (najbrž jih v doloèeni meri še vedno) kupovati sami, èe so želeli biti zdravljeni z njimi. Veèinoma se pa še vedno uporablja klasika, ki jo strokovna doktrina že dolgo veè ne priznava. Sicer pa naj gre za klasièna zdravila za rane (Fucidin, Inadin, Garamycin..) ali sodobna, je dejstvo, da jih ne predpisuje patronažna medicinska sestra in zato ne more biti njihov plaènik.
Upam, da sem bila vsaj nekoliko jasna. Ta problem je namreè zelo težko razumljiv nekomu, ki ni sam neposredno udeležen. Empatija pa žal tako ali tako ni etièna vrednota s katero bi se lahko zdravstveni delavci pohvalili v odnosu drug do drugega. In èe kdo, potem to dobro vemo zasebne patronažne medicinske sestre.

Veseli me, da na nek naèin podpirate zasebništvo. Tudi mi si prizadevamo, da bi bilo pasti èim manj in da bi z dobrim javno zasebnim partnerstvom naredili naš zdravstveni vsakdan lep in prijazen za nas in naše bolnike.

Lep vikend vam želim,

Slavica Molan
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS