Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Združenje za kakovostno javno zdravstvo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 21:45    Naslov sporoèila: Združenje za kakovostno javno zdravstvo Odgovori s citatom

Delo
Za vzor je lahko Medicor
Združenje je apolitièno, na prvem mestu pa je podpisan dr. Peter Jambrek Zdravstvo ogrožajo dobavitelji s prenapihnjenimi cenami, tudi do 50 odstotkov

Sre 14.03.2007
Ljubljana – Združenje za kakovostno javno zdravstvo se bo imenovalo novo društvo, katerega namen je nenehno izboljševanje sistema javnega zdravstva, so èlani iniciativnega odbora za ustanovitev združenja povedali novinarjem po vèerajšnjem ustanovnem sestanku. Združenje ne bo konkurenca lani ustanovljenemu Gibanju za ohranitev javnega zdravstva, je zatrdil èlan iniciativnega odbora, sicer podpredsednik izvršilnega odbora združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Marko Demšar.
»Ne želimo biti muha enodnevnica, prav tako se ne želimo podrejati nobenemu politiènemu dogajanju, paè pa nam je vsem veliko do tega, da bi se javno zdravstvo ne glede na državnega ali zasebnega izvajalca še izboljšalo,« je predstavil skupno toèko ustanovnih èlanov Marko Demšar. Poudaril je, da je javni zdravstveni sistem enovit, le izvajalci so dvojni, državni in zasebni. Ljudem je treba bolj jasno povedati, da se pri zasebnih izvajalcih s koncesijo ne plaèujejo storitve, je dejal Demšar. Gibanje za ohranitev javnega zdravstva pa tudi s tem zastrašuje ljudi, je dodal koncesionar Franc Šuta, predsednik regijskega odbora združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Gibanje je po njegovem mnenju neuspešno, saj je od lanskega junija zbralo le 65.000 od napovedanih 100.000 podpisov. Njihovo združenje pa je odprto za vse, vendar podpisov ne namerava zbirati, paè pa delovati predvsem preko medijev.
Izboljšanje javnega zdravstva bi lahko dosegli po vzoru tretjega srènega centra Medicor v Izoli, je menila soustanoviteljica zasebnega Medicorja prof. dr. Metka Zorc. Medicor je nastal pred nekaj leti s skupnimi prizadevanji srènih bolnikov in ministrstva za zdravje, ki mu je podelilo koncesijo in namenilo veè denarja za srène operacije, pridobili pa so tudi dodatne investitorje, na primer banko. »Zasebno zdravstvo prinaša kvalitete zaradi novih naložb. Smo pod strogim nadzorom naših lastnikov, ki pa od nas ne prièakujejo dobièka. Edini v državi rezultate svojega dela predstavljamo tudi v javnosti,« je Zorèeva naštela nekaj dobrih lastnosti zasebnega centra.
Država je slab gospodar, je ocenil Demšar, kar je videti tako pri dolgotrajni gradnji pediatriène klinike kot pri opremljanju novega onkološkega inštituta in kupovanju operacijskih miz. Kljub temu cilj združenja ni sprememba lastništva v zdravstvu, paè pa zaobidenje dobaviteljev in drugih trgovcev, katerih interesi v resnici ogrožajo zdravstvo, je dejal Šuta. Po izkušnjah prisotnih zasebnih zdravnikov so cene dobaviteljev, po katerih kupujejo zdravstveni zavodi in država, za 30 do 50 odstotkov prenapihnjene.
Milena Zupaniè


Nazadnje urejal/a Slavica Sre Mar 14, 2007 06:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 06:21    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

www.ljnovice.com , www.jupsline.net , http://www.rgl.si/rgl.php?p=novice&id=115847
http://www.vest.si/2007/03/13/za-boljse-zdravje/

V skrbi za kakovost slovenskega zdravstva nastaja novo društvo
torek, 13. marec, 2007

Ljubljana (Slovenija) - V kratkem naj bi se registriralo društvo Združenje za kakovostno javno zdravstvo. Za glavno nalogo so si zastavili opozarjanje na šibke toèke v slovenskem sistemu javnega zdravstva. Ne želijo se podrejati aktualnemu politiènemu dogajanju, prav tako ne želijo biti le muha enodnevnica, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi društva poudaril èlan iniciativnega odbora, podpredsednik izvršilnega odbora Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Marko Demšar.

Prav tako ne želijo biti protiutež Gibanju za ohranitev javnega zdravstva, je danes poudaril Demšar. Želijo le, da se po pravici pove stvari. Da bodo ljudje vedeli, da èetudi obišèejo zasebnika s koncesijo, za ta obisk ne bodo niè plaèali. Ob tem je predsednik regijskega odbora zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Franc Šuta ocenil, da se gibanje preveè zavzema le za ohranjanje javnih zavodov in brez pravih osnov nasprotuje koncesionarstvu.

Gibanje deluje mitingaško, z zastraševanjem, velikih uspehov, kot so se jih nadejali ob ustanovitvi pred letom dni, pa niso dosegli in stežka uresnièujejo svoje cilje, pravi Šuta. Nasprotno pa so si v društvu za nalogo zastavili predvsem opozarjanje na pomanjkljivosti v sedanjem zdravstvenem sistemu. Kot primer je Demšar navedel pomanjkanje zdravstvene mreže, ki je ne prejšnja ne sedanje ministrstvo za zdravje niso uspeli opredeliti kot kljuè za izboljšanje delovanja javnega zdravstva.

Ustanoviteljica tretjega slovenskega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja MC Medicor v Izoli Metka Zorc je izpostavila, da je ta center, èeprav gre zasebno organizacijo, zaslužen za to, da so se èakalne dobe na podroèju srènih operacij skrajšale. V društvu si želijo, da bi po tem vzoru - torej s sodelovanjem zasebništva in javnih zavodov v okviru javnega zdravstvenega sistema - tudi na drugih podroèjih v zdravstvu èakalnih dob ne bilo veè.

Namen združenja je stalno izboljševanje sistema javnega zdravstva zlasti z vidika dostopnosti do zdravstvenih storitev, laiène in strokovne kakovosti zdravstvenih storitev in prijaznosti v odnosih med uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev. V iniciativnem odboru združenja so poleg Demšarja, Šute in Zorèeve nekdanji ustavni sodnik in ustanovitelj Zbora za Republiko Peter Jambrek, zdravnica v Zdravstvenem domu Viè Danica Rotar Pavliè, škof Anton Jamnik, predsednica Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester Slavica Molan, in še nekatera znana imena s podroèja zdravstva in drugih podroèij.

STA[/url]
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Èet Mar 15, 2007 18:10    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Info TV - Za kakovostno javno zdravstvo - Nastaja novo združenje, ki naj bi se zavzemalo za kakovostno javno zdravstvo
Ljubljana, 13.03.2007 ob 20:18


Dnevnik.si - Novo združenje v zdravstvu

amis.net - V skrbi za kakovost slovenskega zdravstva nastaja novo društvo
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS