Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kdo vse sodi patronažno službo !

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 06:12    Naslov sporoèila: Kdo vse sodi patronažno službo ! Odgovori s citatom

Najbrž je zgolj sluèajnost, ampak ravno 8. decembra 2005, ko je bil v Krškem Ustanovni zbor Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester, je Spletno Delo objavilo èlanek, katerega del je kopiran tule:

Druga tema okrogle mize je bila patronaža z vidika uporabnikov. Uvodnièarka Mateja Kožuh Novak iz Slovenske filantropije je ugotavljala, da je kljub dolgi tradiciji patronažnih sester v Ljubljani manj kot pred dvanajstimi leti, ko jih je bilo 116. Zdaj jih je 110 (med njimi je ena sama zasebnica), èeprav so potrebe po tej oskrbi zaradi staranja prebivalstva in krajšanja ležalnih dob v bolnišnicah veèje. Po njenem mnenju bi uvajanje zasebništva v to dejavnost vodilo v še veèje družbeno razslojevanje.
Nevenka Žolnir


Nazadnje urejal/a Slavica Sre Apr 26, 2006 21:00; skupaj popravljeno 8 krat
Nazaj na vrh
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 20:12    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

O tej gospe smo že slišali, da bi bila rada ekspert na podroèju patronažne zdravstvene nege v MOL, verjetno pa tudi širše v slovenskem merilu.
Izposodila si bom verz:"Le èevlje sodi naj Kopitar!"
Upam,da se bodo patronažne medicinske sestre tudi v MOL prebudile in se prièele osamosvajati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 14:12    Naslov sporoèila: Koncesionarstvo ni javna služba ? Odgovori s citatom

Predstavljam vam eno stran ( Power point ) iz predavanja Mateje Kožuh Novak, ( Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije: www.zps-zveza.si )

Uvajanje zasebništva v patronaži pomeni nadaljnje razslojevanje slovenske družbe

Za prehod patronaže v zasebno sfero:
- ni dovolj strokovnega nadzora,
- teren ni dovolj pokrit s patronažno službo,
- ni dovolj sodelovanja med strokovnjaki, ki delajo v družinah,
- niso doreèeni normativi in standardi in
- ni dovolj sodelovanja v sami stroki.
Patronažna dejavnost v službi države in ljudi je lahko samo javna služba.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Apr 29, 2006 05:33; skupaj popravljeno 8 krat
Nazaj na vrh
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 14:58    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ne vem, kaj je mislila s tem"nadaljne razslojevanje slovenske družbe".To je èisto zavajanje tistega, ki bi to bral, saj ne pozna razmer. Me, ki delujemo kot zasebnice ne delamo nobenih razlik med ljudmi. Toèno vemo kateri teren pokrivamo in tam izvajamo polivalentno patronažno službo. Tudi ljudje na terenu nas poznajo in se na nas obraèajo. Ne delamo pa nobenih razlik med levimi in desnimi.
Ne gre pa za nobeno razslojevanje, saj me nièesar ne zaraèunavamo.
Kar se pa tièe nadzora, ne vem ali ni dosti, da nas nadzira ZZZS. Nadzorujejo nas tudi uporabniki in dokler ni pritožb s terena,mislim da stvari potekajo tako kot morajo.Nobena PMS zasebnica si ne bi upala delati nestrokovno.
Tudi glede pokritosti terena s PMS mislim, da to ne drži v celoti. Èim veè PMS naj se odloèi za zasebništvo in bo problem rešen. Že veèkrat sem omenila, da malo maneverskega prostora že moraš imeti, da lahko delaš.Potrebe po naših storitvah namreè niso vedno enake. Poglejmo še drugo skrajnost. Problem je v tistih javnih zavodih, kjer so preveè zaposlovali na raèun preventive in delavnic za zdravo življenje.Tam pa je res težko dosegati predpisan normativ.
Glede sodelovanja med strokovnjaki,ki prihajajo v družino tudi ne drži v celoti. Sodelujemo z vsemi, ki prihajajo v družino-negovalke,fizioterapevti, socialna služba, osebni zdravnik in pogosto smo prav me tiste,ki vso zadevo koordiniramo.
Ne vem, kaj se je okrog normativov in standardov za dogovarjati. Ta normativ, ki je predpisan je po mojem mnenju ustrezen. Treba pa bi se bilo dogovoriti okrog materialnih in stroškovnih standardov,kar me že vseskozi poudarjamo.
Tudi v sami stroki dobro sodelujemo, vsaj me zasebnice.Sodelujemo tudi s PMS,ki še vedno delujejo pod okriljem javnih zavodov. Tudi strokovno se kar dosti izobražujemo. Lahko reèem, da na letni ravni obišèemo veè seminarjev,kot smo jih prej, ker nikoli ni bilo dovolj denarja.
Kožuhova oèitno ne loèi, da smo tudi zasebnice del javne zdravstvene službe, vendar ne delujemo veè v javnem zavodu, ampak samostojno s podeljeno koncesijo.
Kaj pa ostale kolegice menite o tej zadevi? Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Apr 22, 2006 15:34    Naslov sporoèila: Mateja Kožuh Novak ni strokovnjakinja za patronažno službo Odgovori s citatom

Omenjeni èasopisni èlanek in predavanje se nanašata na okroglo mizo z naslovom: Javno zasebno v primarnem zdravstvu na podroèju MO Ljubljana, ki je bila v organizaciji Koalicije NVO za pravice pacientov, 7. 12. 2005 v Ljubljani. Med razpravljavci so sicer bili zasebni zdravniki, ni pa seveda bilo niti ene zasebne patr. med. sestre. Edina, ki je predstavljala patronažno službo, in sicer z omenjenim predavanjem, ki nas še vedno blati na spletu, je bila Kožuh Novakova. Okrogla miza je sicer obravnavala razmere v MO Ljubljana, vendar je naslov dovolj zgovoren in obtožujoè za vse slovenske zasebne patr. med. sestre; ne govori namreè o nadaljnjem razslojevanju Ljubljanèanov ampak Slovencev.
Dejstvo je, da gospa Kožuh Novak nima pojma o patronažni službi, da ne pozna razlike med javnim zavodom in javno službo, sicer bi vedela, da koncesionarji opravljamo javno službo in dejstvo je, da je zahrbten slabiè, ki si upa pljuvati po tistih, ki niso prisotni, oziroma se nimajo možnosti braniti. Èudi me, da kot bivša ginekologinja, epidemiologinja in politièarka ne urejuje razmer na svojih podroèjih. Njeni bivši kolegi bi ji ob takih obtožbah hitro zaprli usta.
Že takrat mi je bilo žal in še vedno mi je, da naše združenje takrat še ni bilo registrirano. Dobro je, da ga imamo vsaj zdaj, da bomo lahko takoj odgovorili na tako nizkotna, zahrbtna in predvsem zlonamerna obtoževanja.
Nazaj na vrh
BrankaK
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Apr 24, 2006 22:33    Naslov sporoèila: Å e moj komentar Odgovori s citatom

Pojdimo lepo po vrsti.
Uvodnièarka Mateja Kožuh Novak iz Slovenske filantropije je ugotavljala…
Navedba bi potrebovala tudi dodatno pojasnilo, da gospa Kožuh Novak nastopa sedaj tudi (in predvsem) kot direktorica ZOD (Zavod za pomoè na domu), katerega dejavnost predstavlja manj zahtevno strokovno, oziroma laièno pomoè v negi pacienta, s tega stališèa pa postanejo njene navedbe bolj tendenciozne, še posebej, èe ugotovimo, da njene trditve niso podkrepljene z dejstvi (po moje so celo v nasprotju z dejstvi).
Uvajanje zasebništva v patronaži pomeni nadaljnje razslojevanje slovenske družbe… Razslojevanje je termin tipièen za politika, in ne sodi v kodeks medicinske etike. Patronažna medicinska sestra (v nadaljevanju p.m.s.) dela po svoji vesti za razliko od nepoznavalcev zdravstvene nege v patronažni stroki, ki jim je malo mar tako za bolnike, kot izvajalce, kajti vidijo samo številke, ki jih znajo zelo dobro obrniti sebi v prid.
P.m s., ne glede na to, ali je zasebnica, ali je v javnem sektorju, dela z ljudmi, bolniki v katerih življenje se je vkljuèila, s katerimi se veseli uspehov in z njimi deli žalost zaradi nemoèi in neuspehov. Ne glede na to, ali negujemo bolnika z vrha ali z dna družbe, izvajamo zdravstveno nego na enak naèin. Razlika pa res obstaja, kajti ustvarila jo je država s politiko, ki majhnega èloveka, odrinjenega na rob, ne vidi in tak bolnik je najveèkrat prepušèen p. m. s. Ta se trudi najti naèine kako priti do materialov, izbranega zdravnika (najveèkrat ga nimajo), zdravil, doma za ostarele, socialne pomoèi in še bi lahko naštevala. Na drugi strani imamo bolnika z vrha družbe kateremu nudimo enako zdravstveno nego pod precej boljšimi organizacijskimi pogoji. Imajo denar za sodobne drage materiale, zdravstvene pripomoèke, nadstandard, zdravnike z drugim mnenjem, ter ostale ugodnosti do katerih pridejo s poznanstvi, zvezami, denarjem (morda celo s korupcijo). Vendar teh organizacijskih pogojev ne diktiramo patronažne delavke, gospa Kožuh Novak, niti ne moremo nanje vplivati.
…Ni dovolj strokovnega nadzora…
Pa poglejmo kako je s strokovnim nadzorom? Kdo nadzoruje p.m.s. v javnem sektorju? Komu pa je nadzor sploh namenjen? Ali nimamo p.m.s. diplome, ki potrjuje našo strokovno usposobljenost? P.m.s nenehno skrbimo za obnavljanje in dopolnjevanje svojega znanja, ter sledimo strokovni doktrini, zasebnice še posebej, saj se zavedamo posledic nestrokovnosti in neznanja. Patronaža je specifika v zdravstveni dejavnosti, kjer je najveèkrat prisotna improvizacija, pa se kljub temu ne dogaja, da bi zaradi strokovnih napak ogrožale življenje bolnikov. Torej vemo, da je najboljši nadzor, nadzor nad samim seboj s ciljem, da imamo dobro oskrbljenega in zadovoljnega bolnika, èigar ocena je najbolj zvelièavna.
V konèni fazi pa nadzor izvaja ZZZS, ki je tudi naš plaènik tako v javnem, kot zasebnem sektorju. Sicer pa, kdo pa nadzira druge zdravstvene delavce, ki jim je prehod v zasebno prakso širše odprt? Ali je morda njihovo delo manj zahtevno od našega, da jim je omogoèeno delo brez strokovnega nadzora, ali pa je ta nadzor zadosten in ustrezen tako za njih, kot tudi za patronažno dejavnost.
Teren ni dovolj pokrit s patronažno službo…
Ne glede na to, da gre za javno, ali zasebno delo, ostaja število sester na terenu enako, je pa res, da mora zasebni delavec striktno pokrivati svoj teren, èesar posamezni javni uslužbenki ni vedno potrebno (recimo zaradi dodatnih raziskovalnih ali 'raziskovalnih' nalog, vodstvenih nalog, strokovnega izobraževanja in podobno). Tako bi zasebništvo spodbudilo boljšo uèinkovitost strokovno usposobljenega kadra.
Ni dovolj sodelovanja med strokovnjaki, ki delajo v družinah…
In kaj ima, lepo prosim, to z zasebništvom. Za organizacijo sodelovanja med strokovnjaki bi moral poskrbeti paè kdo drug! Gospa Kožuh Novak se je s to problematiko pobliže spoznala v okviru svojega nedavnega projekta, ki ga je podprla MOL, zato ji je stanje verjetno jasnejše, kot marsikomu od nas, vendar ne vem, katera sodelovanja bolje opravljaš, èe si javni, ne pa zasebni uslužbenec. Dejstvo je, da zasebništvo ne bo ukinilo neobstojeèega sodelovanja med strokovnjaki, morda pa se bo zaradi zahteve po korektnem obvladovanju terena kaj spremenilo na bolje (saj na slabše se oèitno po njenih besedah ne more).
Niso doreèeni normativi in standardi…
Spoštovani predstavniki javne patronažne dejavnosti, tole je bila rokavica v vaš obraz. Èe jih javna patronažna dejavnost ni dorekla do danes, koliko èasa ji je treba še dati na voljo, da to stori? Ali pa je to morda stvar nekoga, ki bdi nad patronažno dejavnostjo, ugotavlja potrebe in možnosti in kot veliki vezir ugotavlja, kaj je dovolj in kaj preveè. Mar ni naroènik (na koncu 'v službi države in ljudi') odgovoren zaradi racionalne rabe sredstev postaviti normative in standarde, da bi se naroèeno najoptimalnejše izvršilo!
Ni dovolj sodelovanja v sami stroki…
Koliko sodelujejo zasebne medicinske sestre je razvidno iz prièujoèih forumov (www.patronaza.si ), èesar v javnem sektorju gospa Kožuh Novak do sedaj ni opazila. To daje slutiti, da zasebni sektor drugaèe gleda na sodelovanje, kakor pa je bila dosedanja praksa javne patronaže.

Vse naštete pomanjkljivosti so se izoblikovale v obdobju (bolj ali manj) javne patronažne dejavnosti. Verjetno za veèino tudi ni kriva javna patronaža sama, marsikaj pa bi se dalo z zasebno iniciativo izboljšati. Vendar pa ne s parolami 'Patronažna dejavnost v službi države in ljudi je lahko samo javna služba', take smo nazadnje prenašali v Kurirèkovi pošti.
Nazaj na vrh
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 18:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bravo! Zelo se strinjam z gospo Branko, ki je zelo nazorno in izèrpno analizirala omenjeni èlanek gospe Kožuh.
Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
apozar



Pridružen/-a: Sre Mar 2006 21:44
Prispevkov: 12
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 20:32    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dekleta,èestitam! Tole je pa prava poslastica. Me prav
zanima kakšna reakcija bi bila tokrat s strani ga. Kožuh Novak. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
polonca
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Apr 30, 2006 18:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vsa èast gospe Branki za èudovit komentar na èlanek gospe Kožuh Novak. Ga. Kožuh Novak ni medicinska sestra, zato res ne vem, kako da je ravno v organizaciji zdravstvene nege tako "usposobljena". Verjetno bi na njenem strokovnem podroèju imela lahko dovolj tem, ki jih je še potrebno analizirati, doreèi in poenotiti. Res bi bilo lepo doèakati dan, ko le èevlje sodil bi kopitar! Menim, da bi bil komentar na èlanek gospe Kožuh Novak dobrodošel v Pismih bralcev v sobotni prilogi Dela. Kolegice, razmiclimo o tem, bi bilo to dobro, ali morda preveè provokativno?

Lep pozdrav in prijetne praznike vam želim! Polonca
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Maj 02, 2006 08:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mislim, da bi težko odgovorili s èim bolj umazano provokativnim, kot si je to dovolila Mateja Kožuh Novak. Vprašanje je le, èe se je vredno spustiti na njen nivo in si s tem zbijati ceno. Se pa strinjam, da je naše Združenje kompetentno za protest proti takim obtožbam. V obliki koncepta je pravzaprav že pripravljen in èaka na ugodno priliko.
Nazaj na vrh
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 07, 2006 20:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

zanimiva mnenja,tudi jaz se pridružujem,vesela bi bila da bi ga.Kožuh to prebrala,ker oèitno nima pravih virov informacij,jaz in mislim ,da me vse bi jo z veseljem povabile na teren naj si ogleda naše delo in postregle bi ji z vsemi informacijami,ki jih nima,pa bi mogoèe prišla do spoznanja,da je nam zasebnicam najpomembnejše da dobro delamo,ker najboljša kontrola je zadovoljen varovanec,jaz se nobene kontrole ne bojim,zelo slabo bi se poèutila,èe bi dobivala klice nezadovoljnih varovancev,preprièana sem,da vse zasebnice tako razmišljamo saj se ne skrivamo v množici.
Sonja Rolling Eyes Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 11:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

V Tedniku, 30. novembra, se je »sodbe« dela zasebnih patronažnih medicinskih sester lotila tudi vodja patronažne službe v ZD Žalec, Jasna Tekauc Gojzdnik.
Ne vem, kaj je vodilo omenjeno kolegico do izbire tako skrajno neetiène metode promocije same sebe oziroma dela v javnih zdravstvenih zavodih. Je bila to slepa predanost nekim naèelom ? Ali morda strastno sovraštvo do kolegice ? Mogoèe neobvladljiva sla po oblasti, po vodilni funkciji, ki ji z uvajanjem zasebništva gotovo poèasi polzi iz rok ? Ali pa mogoèe strah, da se bo morala nekega dne sama spoprijeti s takim naèinom dela ?
Karkoli je že bilo povod temu dejanju, ki ni v èast celotni stroki zdravstvene nege in pomeni grobo kršitev naèel Kodeksa etike medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, je dejstvo, da zanj ni opravièila. Zato seveda prièakujemo, da bo gospa Jasna Tekauc Gojznik zasebnim patronažnim medicinskim sestram in javnosti to pojasnila ter se nam tudi javno opravièila.
Ne poznam kolegice, ki je bila na tako grd naèin ožigosana in ne vem, kaj je pri vsem povedanem resnica. Dejstvo pa je, da se vsi zdravstveni delavci, tako zasebniki kot tisti v javnih zdravstvenih zavodih, obèasno pri svojem delu sooèamo s podobnimi situacijami, a jih znamo rešiti korektno in profesionalno, predvsem pa jih ne zlorabljamo sebi v èast in slavo.
Delo z bolniki je specifièna, zelo zahtevna dejavnost, ki vèasih kljub velikim naporom ne rodi prièakovanih rezultatov, ker nanje vplivajo brezštevilni dejavniki, na katere nimamo vpliva. Nepredvidljivosti in doloèeni stopnji tveganja smo pri svojem delu torej izpostavljeni vsi izvajalci zdravstvenih storitev, zato je prav, da z najveèjo mero profesionalnosti in dobrega sodelovanja, tudi med javnim in zasebnim, ta tveganja èim bolj omejimo, v dobro našim bolnikom in sebi.
Naèin, ki ga je izbrala Jasna Tekauc Gojznik prispeva zgolj k nestrpnosti in neznosnim medsebojnim odnosom, zato ga upravièeno obsojamo.
Prispevek v Tedniku prav tako ni v èast novinarski etiki, saj situacijo prikazuje enostransko, z jasnim namenom oblatiti zasebne patronažne medicinske sestre in druge zasebnike v zdravstvu in varovancem vliti nezaupanje v naše delo.
Glede na diletantske nastope èlanov Gibanja za ohranitev javnega zdravstva ( Konrad Kuštrin: Delo: 2. 12. 2006), bi èlovek prièakoval, da bo slovenska družba konèno dojela nesmisel tega gibanja in podprla tiste izvajalce zdravstvenih storitev, ki svoje delo v javnem zdravstvu opravljajo profesionalno, z vso odgovornostjo do sredstev, ki jih v ta namen prejemajo, ne glede na to, kakšen je njihov pravni status.
Nazaj na vrh
stanka



Pridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 13:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Se absolutno strinjam s Slavico! S kakšno slastjo je omenjena gospa Tekauc s prstom kazala na druge. Sama je prav gotovo pri svojem delu nezmotljiva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2006 14:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Se strinjam z našo predsednico združenja.
Potrebno bi bilo prikazati obe "resnici" in ne tako enostransko nekoga ožigosati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS