Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Ne dovolimo blatenja koncesionark !

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2006 12:19    Naslov sporoèila: Ne dovolimo blatenja koncesionark ! Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS)
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: info@patronaza.si
Spl. stran: www.patronaza.si

Datum: 2.12.2006


Zadeva: Blatenje zasebne patronažne dejavnosti


RTV Slovenija
Oddaja TEDNIK


Spoštovani !

Pišemo vam v zvezi s prvim prispevkom v oddaji Tednik dne 30. 11. 2006, ki je obravnaval zasebništvo v zdravstvu in veèji del namenil že znanim negativnim stališèem predstavnic Gibanja za ohranitev javnega zdravstva in v tem kontekstu seveda poudaril slabosti koncesionarstva za bolnike – varovance, uporabnike zdravstvenih storitev.

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki združuje blizu 60 izvajalk patronažne zdravstvene nege, z namenom povezovanja in sodelovanja med seboj, s strokovnimi organi in zbornicami, društvi in združenji, mediji in drugimi institucijami ter z namenom urejanja statusa, varovanja interesov èlanov združenja ter spremljanja uvajanja zasebništva v patronažno zdravstveno nego.

V vaši oddaji ste kot primer nestrokovnega in neetiènega dela patronažnih medicinskih sester, koncesionark izpostavili primer zasebne patronažne medicinske sestre, ki naj bi zaradi varèevanja pri stroških obvezilnega materiala, strokovno neustrezno oskrbovala bolnikove rane na spodnjih okonèinah. Te naj bi se po intervenciji patronažne službe javnega Zdravstvenega doma Žalec dobro zazdravile.

V zvezi s tem želimo povedati naslednje: v kolikor je patronažna medicinska sestra zasebnica, ki sicer ni èlanica našega Združenja, ravnala na prikazan naèin, njeno ravnanje obsojamo in menimo, da bi bilo v tem primeru potrebno sprožiti mehanizme nadzora, predvidene v veljavni zakonodaji, vsekakor pa bi ji bilo potrebno v oddaji dati možnost predstaviti njeno razlago situacije. Èudi nas tudi, da nihèe ni za mnenje vprašal izbranega zdravnika prizadetega pacienta; sedaj v oddaji in tudi že prej, saj bi moral biti prvi seznanjen s tem, da nekaj ni v redu z delom patronažne medicinske sestre, ki ji je pisal delovne naloge in kot je bilo povedano, tudi naroèilnice za obvezilni material.

Iz prispevka je bilo razumeti, da se bolnik ni upal nikomur pritožiti, oèitno niti svojemu zdravniku, saj potem patronažne medicinske sestre naj ne bi bilo veè k njemu. Glede na to izjavo se nam porodi vprašanje, pod kakšnim pritiskom je bil bolnik šele zdaj, ko je nastopal v tako gledani oddaji kot je Tednik in javno oblatil svojo bivšo patronažno medicinsko sestro. Tudi s tega stališèa je ravnanje kolegice, vodje patronažne službe v Zdravstvenem domu Žalec, ki je bolnika oèitno nagovorila k sodelovanju, nesprejemljivo; da o etiki odnosa do kolegic zasebnic sploh ne govorimo. Dejstvo je, da se vsi zdravstveni delavci, tako zasebniki kot tisti v javnih zdravstvenih zavodih, obèasno pri svojem delu sooèamo s podobnimi situacijami, a jih znamo rešiti korektno in profesionalno, predvsem pa jih ne obraèamo sebi v korist, èast in slavo.

Hkrati dodajamo, da takšnega dela, kot ga oèitate sicer neimenovani kolegici, nikakor ne moremo šteti za reprezentativno ali prevladujoèe na podroèju zasebne patronaže ali zasebnega zdravstva, saj se patronažne medicinske sestre zasebnice ravnamo v skladu s strokovnimi in etiènimi priporoèili, ki veljajo v naši stroki.
Patronažne medicinske sestre smo zdravstvene delavke z višjo ali visoko strokovno izobrazbo. Neposreden stik z bolnikom, družino ter lokalno skupnostjo in naša popolna samostojnost pri delu na terenu nam ne dovoljujejo nestrokovnega, slabo opravljenega dela. Naši bolniki so obravnavani timsko, ob rednih konzultacijah z zdravniki, naroèniki patronažnih obiskov, ne glede na to, ali je izvajalka zaposlena v zdravstvenem domu ali pa je koncesionarka.

Menimo tudi, da je zasebništvo prijaznejše tako do naših bolnikov/varovancev (npr. fleksibilnejši delovni èas) kot do nas izvajalcev, pri èemer nas potrjujejo izkušnje iz dela v javnih zdravstvenih zavodih. Našo strokovnost in porabo denarja lahko nadzoruje država in ostale pristojne institucije - mehanizmi nadzora so namreè v Zakonu o zdravstveni dejavnosti že veè kot desetletje predvideni in predpisani. Same se kakršnegakoli nadzora ne bojimo, ker smo preprièane, da delamo dobro.

Predlagamo, da v katerem od naslednjih prispevkov z namenom uravnoteženja izrazito enostranskega pogleda na organizacijo zdravstva, predstavite slabosti javnih zavodov; na primer: dolgotrajno èakanje na pregled pri izbranem zdravniku, predimenzionirane uprave zdravstvenih domov, ki so velik potrošnik denarja za zdravstvo, lahko pa tudi primerjate plaèe vodilnih v javnih zdravstvenih zavodih z našimi dohodki, ki so pregledni in vsakomur dostopni s spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Ker je bila zasebna patronažna dejavnost v oddaji prikazana skrajno nekorektno, neprofesionalno in enostransko, z oèitnim namenom vzbuditi v naših varovancih nezaupanje v strokovnost dela patronažnih medicinskih sester koncesionark, prièakujemo, da boste naša stališèa predstavili tudi širšemu televizijskemu obèinstvu v naslednji oddaji Tednik, 7. decembra in se opravièili zasebnim patronažnim medicinskim sestram, kar seveda prièakujemo tudi od kolegice Jasne Tekauc Gojznik.

_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
polonca
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Dec 03, 2006 19:42    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Glede na vsebino prispevka v Tedniku se sprašujem, kako pa razmišlja naša Zbornica glede na blatenje lika medicinske sestre v javnosti. Oblateni sta bili dve, zasebna in javna. Ena brez možnosti, da bi povedala svojo plat zgodbe in ena, ki vsemu svetu pripoveduje kako je lahko medicinska sestra pokvarjena, primitivna, oziroma kakor pravi moj sin, "KOKOŠ". Da o kodeksu med. sester sploh ne govorim. Èe je bila pri prvi storjena strokovna napaka, oziroma malomarnost, obstaja pot, kako problem rešiti, ravno tako pa je potrebno rešiti problem, kako obvarovati lik vseh med. sester, javnih in zasebnih pred takšnimi, kot je vodja patronaže Žalec. In tu bi bila Zbornica dolžna ukrepati!
Lep pozdrav! Polonca
Nazaj na vrh
tajana



Pridružen/-a: Pon Dec 2006 16:57
Prispevkov: 27
Kraj: Prebold

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 19:24    Naslov sporoèila: Moja izpoved Odgovori s citatom

Lepo pozdravljene!
Okolišèine so me prisilile, da vam povem tudi mojo plat zgodbe iz Tednika 30.11.2006.
Ta patronažna sestra zasebnica, ki je bila omenjena v èetrtek, sem jaz. Tole pismo, ki sem ga pošiljala naokoli, si preberite in nato sami presodite. Lahko da si reèete, da se sedaj branim z napadom, vendar tega noèem, rada bi samo, da se RESNICA pove naglas!


Druga plat zgodbe o primeru Stanèiè

V èetrtek, 30.11.2006 sem ob napovedi teme v oddaji Tv Tednik zagledala sliko g. Stanèiè Josipa in nato slišala še njegovo zgodbo. Bila sem zgrožena, ko pa je svoje mnenje dodala še ga. Jasna Tekauc Gojzdnik, sem ostala brez besed. Vsakdo, ki resnice te zgodbe ne pozna, se je lahko zgražal nad našim zdravstvom in še posebej nad patronažno službo. Ker je bilo govora o meni, sem bila globoko prizadeta nad izjavami obeh in bi rada, da slišite še moje videnje te zgodbe.
V ZD Žalec sem bila zaposlena 17 let. Pri odhodu na ZP Polzela me je prav ga. Tekauc Gojzdnik nagovarjala, naj ostanem, ker smo dobra ekipa, se lepo razumemo in sodelujemo. Vztrajala sem pri svoji odloèitvi, da spremenim okolje, ponujeno pa mi je bilo tudi zasebništvo. Takrat se je zaèelo spotikanje in kritiziranje. Ga. Jasna Tekauc Gojzdnik je bila edina nasprotnica zasebništva v našem zdravstvenem domu, celo v samem vrhu smo imele podporo. S 01.10.2002 sem zaèela svoje delo kot koncesionarka na podroèju obèine Polzela, ki ima 5500 prebivalcev. Pri svojem delu zelo dobro sodelujem s kolegico Hajnšek Cvetko, ki deluje na podroèju Braslovèe, in z vsemi ostalimi zaposlenimi v ZP Polzela. Obe sva se tudi udeleževali skupnih letnih sestankov patronažnih sester v ZD Žalec in sreèanj patronažnih sester zasebnic.
9. junija 2004 me je poklicala patronažna sestra ga. Polona Polavder in mi sporoèila,da prihaja na moj teren g. Stanèiè Josip, z delovnim nalogom preveza nog vsak drugi dan in z diagnozo ulcus cruris. Naslednji dan sem opravila svoj prvi obisk. G. Stanèiè mi je razložil, da so kolegice iz žalske patronažne službe na rano dajale Granuflex in da hoèe da s tem nadaljujem tudi jaz. Veèkrat sem mu svetovala, da bi toaleto nog naredili pod tekoèo vodo in morda zamenjali tudi materiale,saj je stanje ran ostajalo enako. Vendar sem bila pri tem neuspešna. Na enem od naslednjih obiskov pa sem ga uspela pregovoriti, zato sva po toaleti s fiziološko raztopino na rano položila Kaltostat in po dveh dneh sem bila veselo preseneèena nad ranami. Kljub èistim ranam je bil pacient nezadovoljen in je tožil o hudih boleèinah. Po konzultaciji z njegovim leèeèim zdravnikom sem pacienta napotila v ambulanto. Gospod je prišel na tem obisku v konflikt tudi z zdravnikom. G. Stanèiè je bil v moji oskrbi manj kot dva meseca in ne dve leti, kot je bilo povedano v oddali Tednik. Pacient je vedel, da sem tudi terapevtka po metodi Zdenka Domanèiæa, vendar mu nisem izvajala nobenih terapij, kot je povedal. Konec julija mi je povedal, da je sprejet na lasersko zdravljenje Topolšica. Zakaj ni zdravljenja v Topolšici zakljuèil z ozdravljenjem nog, ne vem, vendar sem dobila informacijo, da je kasneje iskal pomoè še v bolnišnici Maribor, od koder so ga napotili k zdravniku dr. Rusu v Avstrijo, kjer je bil na njem opravljen operativni poseg. Med tem je zamenjal tudi svojega leèeèega zdravnika in zahteval tudi mojo zamenjavo. O njegovi odloèitvi me je obvestila njegova nova leèeèa zdravnica in obe sva bili mnenja, da je pomembno sodelovanje med patronažno sestro in pacientom, zato naj izvaja nego sestra, ki si jo želi. Naslednje jutro sem zaprosila za sestanek v partonažni službi Žalec, da razjasnimo primer g. Stanèièa. Mislila sem, da smo si o tem povedale vse in razèistile nejasnosti. Takrat ni bilo niti besede o tem, da bi bile rane zanemarjene, inficirane…, kot je ga. Tekauc Gojzdnik izjavila v oddaji. Pa saj kako bi lahko ocenjevala moje delo, ko pa sem sama z obiski zakljuèila že koncem julija, potem pa se je do naslednjega obiska patronažne sestre zdravil že tudi drugje. Gospod je po operativnem posegu na ožilju pri dr. Rusu v Avstriji ustvaril pogoje, zaradi katerih je bilo zdravljenje uspešno in ne tako kot je povedala ga. Tekauc Gojzdnik, da naj bi rane pozdravile patronažne sestre, zaposlene v javnem zavodu.
Torej v èem je problem? Kaj je hotela ga. Tekauc Gojzdnik s tem primerom povedati? Zakaj me je želela oèrniti pred celo vesoljno Slovenijo? Ali ni s tem prispevkom s prstom kazala tudi na zdravnike, kajti oni so tisti, ki ocenijo, ali je bilo delo medicinske sestre nestrokovno in je zato prišlo do poslabšanja? V tem primeru ni bilo z njihove strani niti besede o moji nestrokovnosti.
Kakšna je patronažna sestra, ki svojo stanovsko kolegico javno tako poniža, in ali ne bo naslednjiè enako storila v svojem delovnem kolektivu zato, da bi v javnosti bila pomembna? Kaj pa naši varovanci? Ali nismo s tem prispevkom omajali vero, ki jo imajo v patronažno sestro in zaupanje v njeno dobro strokovno podkovano delo?
Že 26 let sem zaposlena v zdravstvu in skoraj toliko v patronažni službi, a le 4 leta v zasebništvu. Delo imam rada in imam zelo dobre, skoraj prijateljske odnose s svojimi varovanci in njihovimi svojci in sodelavci. Vrata hiš so mi vedno odprta in vem, da imam tudi njihovo podporo. Nad prispevkom v Tedniku so bili pacienti ogorèeni in prizadeti.
Drage kolegice, rada bi dodala le še to, da smo se rodili, da bi delali s srcem, delili ljubezen , bili soèutni in da bi se nauèili odpušèati. Vse to pa so tudi kvalitete, ki naj bi jih nosil v sebi tudi vsaka medicinska sestra. Mašèevanje ni naša naloga na Zemlji, zato upam, da se bo ta primer rešil s pravièno razsodbo in da se kaj takega ne bo veè zgodilo nobeni naši kolegici niti zasebnici niti zaposleni v javnem zavodu.


Toplo Vas pozdravljam,
Tajana Vrbnjak, patronažna sestra zasebnica



In za konec naj vam povem, da so bile slikane rane z datumom iz leta 2005, ko sama že zdavnaj nisem bila zadolžena zanj.
_________________
Tajana Vrbnjak
V resnici je moè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 21:31    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

kolegica,zelo me je razburila vaša zgodba ,najhuje od vsega ,da si je kolegica,na takem delavnem mestu dovolila to narediti.Vsi,ki delamo z bolniki,ljudmi,smo naleteli na take, ki sprejemajo druge bolj kot nas,samo ,zakaj se sestre ne moremo nauèiti,da vse nesporazume reši,konstruktiven, dobronameren pogovor.Zakaj imamo strokovna sreèenja,izobraževanja,govorjenja o komunikaciji,èe lahko kolegice na vodilnih položajih prestopijo vse meje nekega èloveškega,kolegijalnega strokovnega.....odnosa.To je delo za našo zbornico,predvsem taki kolegici bi moralo biti jasno,da med nami nima mesta.Tak èlovek ni za delo z ljudmi,sploh pa ne vodja,niti delo z bolniki ti so še bolj ranljivi,kdo ji lahko še zaupa.Vprašam se,èe se zaveda kaj je naredila kolegici patronažni sestri in vsem nam,ki se dnevno trudimo in delamo z BOLNIKI,KAR NI LAHKO DELO,PA TUDI NE BREZ ODGOVORNOSTI.
kolegica podpiram te tudi sama delam že26 let v patronažni službi,želim si,da bo pravici zadošèeno .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Željka



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:22
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2006 22:42    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spoštovana kolegica Tajana!

Z obžalovanjem spremljam vašo stisko in se hkrati sprašujem, ali se ga. Jasna Tekauc Gojzdnik zaveda, da je oblatila vse medicinske sestre, tako koncesionarke kot kolegice v javnih zdravstvenih zavodih, ob tem pa morda najbolj samo sebe. Delo medicinske sestre je humano in požrtvovalno, cenjeno od nekdaj, imenovana kolegica pa ga je (ne)zavedno postavila pod vprašaj. V èem je videla smisel svojega ravnanja mi ni jasno, verjamem pa, da boste dobili tudi vi možnost javno povedati svojo plat zgodbe. Kar se je zgodilo vam, bi se lahko katerikoli patronažni medicinski sestri, zato vas podpiram v iskanju vaše pravice. Neprijetno sem preseneèena tudi nad delom novinarjev, ki so upoštevali zgolj trditve omenjene "kolegice" in domnevno oškodovanega varovanca.

Veseli me, da ste se pridružili našemu združenju in vam izrekam dobrodošlico. Na snidenje v Krškem!

Lep pozdrav, Željka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2006 21:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Že od èetrtkovega Tednika me boli glava in mi gre na bruhanje, ko se spomnim na prispevek. Pridružujem se mnenju mojih predhodnic in sem zgrožena nad manipulacijo, ki si jo je dovolila patronažna medicinska sestra na vodilnem položaju.
Škoda je, da se širšo slovensko javnost zavaja s takimi dezinformacijami, saj s tem naša dejavnost samo zgublja na ugledu in zaupanju.
Zadeva se na forumu že kristalizira. Moramo pa poskrbeti , da se vsaj delno popravi krivica, ki je bila storjena Tatjani in vsem nam zasebnicam, ki svoje delo pošteno in korektno opravljamo. In to je, širšo slovensko javnost je potrebno seznaniti z resnico, ki pa je v tej zadevi samo ena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Branka K



Pridružen/-a: Èet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2006 21:48    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ko bom velika, bom direktorica patronažne službe

Objavljeni prispevek v Tedniku je umazano in nizkotno delo èlanov Gibanja za ohranitev javnega zdravstva. Ta »gospoda«, obleèena v strankarsko politiène plašèe, (nekaterim so jih že slekli), z dr. nazivi, je navajena spletkariti, blatiti, poniževati, skratka ne izbira naèinov za dosego svojega cilja. Pod pretvezo, da hoèejo ohraniti javno zdravstvo, kujejo svoje plane in vsakdo med njimi išèe zase del pogaèe. Patronaža ni majhen kos in se je zanj vredno boriti, dobro pa vemo, kdo v Gibanju ima apetit po njej. In kakšno umazano igro se gre? Kot bivši politik, doktor-ginekolog, pozna predstavnica Gibanja veliko ljudi v razliènih inštitucijah, zakaj ne tudi na televiziji (konkretno, mati urednice in voditeljice Tednika je tudi ginekolog), ki je, kot vemo, najbolj množièen medij. Èe so »ustrezni« prispevki objavljeni v tako gledani oddaji kot je Tednik, je to zadetek v polno. Tako izrabijo poznanstvo, najdejo žrtev, najdejo neizkušeno novinarko, pa še predstavnico javnega sektorja, ki misli da je potrebno oèrniti svojo kolegico, s katero je dolga leta sodelovala, in udarijo. Tako »humanim« jim ni mar, koga so spravili v nesreèo in prisegla bi, da tako kot novinarka, tudi nihèe od njih ne pozna napadene patronažne medicinske sestre- zasebnice in njenega dela. Pa komu to mar, glavno je, da so s prispevkom popljuvali zasebne patronažne medicinske sestre in v javnosti zasejali dvom v njihovo delo. Ko bo gospa iz Gibanja za ohranitev javnega zdravstva velika, bo direktorica patronažne službe in za dosego tega cilja ji nobena žrtev ne bo prevelika. Ne vem pa, ali se bo tedaj stanje v patronaži kaj razlikovalo od predstavljenega v Tedniku, njen dosedanji prispevek v patronaži namreè ne daje upanja na to. Morda bi bilo koristno, èe bi Tednik spregovoril tudi o tem, da pozneje ne bi bilo nepotrebnih sprenevedanj, èeš, »pa saj smo hoteli samo najboljše«. Pa še tega ni potrebno zanemariti, da opravljanje dela s koncesijo ne pomeni nikakršne privatizacije javnega zdravstva, kakor trdijo v Tedniku, ampak je še vedno njegov del.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
nina



Pridružen/-a: Tor Dec 2006 11:38
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Èet Dec 14, 2006 20:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Oglašam se, ker sem Tajanina najbližja sodelavka in sem v èasu njenega dopusta nekajkrat obiskala gospoda Stanèièa. Povem vam lahko, da je bila situacija popolnoma drugaèna od tiste, ki je bila prikazana v oddaji Tednik, 30. decembra. Gospod je imel rane oskrbovane tako kot številni naši bolniki – strokovno neoporeèno.
O obvezilnem materialu lahko povem, da ga je bilo vedno dovolj, tako da res ne moremo govoriti o kakšnemkoli pomanjkanju.
Globoko se èutim prizadeta, ker je na tako grd naèin blatena moja kolegica in povsem nerazumno je, da se izbere takega bolnika za manipuliranje v politiène namene in neetièno blatenje stanovskih kolegic.
Upam si trditi, da je vse najino delo opravljeno strokovno, saj ga z veseljem in vsem potrebnim strokovnim znanjem opravljava že veè kot 25 let.
Ne zdi pa se mi èudno, da kolegice zapušèajo kolektiv v javnem zdravstvenem zavodu, kjer se ne èutijo spoštovane in enakovredne.

Cvetka Hajnšek, zasebna patronažna medicinska sestra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
stanka



Pridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 15, 2006 16:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pridobila sem mnenje (vrhunskega) pravnika glede zadnjih Tedniških zadev. Meni, da se lahko Tajana odloèi (s podporo ZZPMS) za zasebno tožbo zoper Jasno Tekauc Gojznik zaradi spodaj navedenih kaznivih dejanj, kar bi morala storiti v roku treh mesecev od 1. Tednika.
Tako bi resnica resnièno prišla na dan. Me zanima, kaj bi potem rekle naše dolgoletne predstavnice.


IZ KAZENSKEGA ZAKONIKA REPUBLIKE SLOVENIJE
KAZNIVA DEJANJA ZOPER ÈAST IN DOBRO IME

Obrekovanje

170. èlen
(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresniènega, kar lahko škoduje njegovi èasti ali dobremu imenu, èeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnièno, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.
(2) Èe je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obvešèanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
(3) Èe je tisto, kar se neresnièno trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec kaznuje z zaporom do dveh let.

Žaljiva obdolžitev

171. èlen

(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi èasti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do treh mesecev.
(2) Èe je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obvešèanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.
(3) Èe je tisto, kar se trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
(4) Èe dokaže resniènost svoje trditve ali èe dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resniènost tistega, kar je trdil ali raznašal, se storilec ne kaznuje za žaljivo obdolžitev, lahko pa se kaznuje za razžalitev (169. èlen) ali za oèitanje kaznivega dejanja z namenom zanièevanja (173. èlen).
(5) Èe kdo za koga trdi ali raznaša, da je storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, se sme resniènost, da je oškodovanec storil kaznivo dejanje, dokazovati le s pravnomoèno sodbo, z drugimi dokazi pa le tedaj, èe pregon ali sojenje nista mogoèa ali nista dovoljena.
(6) Èe je bila žaljiva obdolžitev, da je oškodovanec storil kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, storjena v okolišèinah iz tretjega odstavka 169. èlena tega zakonika, se storilec ne kaznuje za žaljivo obdolžitev, èeprav ni pravnomoène sodbe, èe dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resniènost tistega, kar je trdil ali raznašal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
tajana



Pridružen/-a: Pon Dec 2006 16:57
Prispevkov: 27
Kraj: Prebold

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 17, 2006 22:40    Naslov sporoèila: drugi tednik Odgovori s citatom

Drage kolegice,

v èetrtek 14.12.2006 je bil v oddaji Tednik prikazan moj prispevek kot odgovor na oddajo iz dne 30.11. Rada bi vam povedala, da sem bila pri gledanju prispevka že drugiè razoèarana in preprosto nisem razumela kaj se dogaja. Novinarka je iz mojega pripovedovanja objavila le tisti del, ki je bil pomemben, da se še enkrat prikaže razlika med javnim in zasebnim zdravstvom, moja zgodba pa se kot samoumevna stvar pusti ob strani. Kar bi bilo potrebno povedati je, da rane niso bile nestrokovno oskrbovane in da zaradi moje malomarnosti ni prišlo do poslabšanja bolnikovega stanja. Izpustila je dejstvo, da zasluge za ozdravitev ni pripisati delu patronažnih medicinskih sester javnega zavoda, ampak kirurškemu zdravljenju, ki je bilo v pomoè, da so se ustvarili pogoji za nadaljne zdravljenje. Poleg tega pa bi rada rekla, da so v prispevku posnete rane g. Stanèièa res že skoraj ozdravljene, ampak to po slabih dveh letih in pol!!! Ja, v tem èasu se pa res že prièakuje napredek…Od mene pa se je prièakovalo (ne vem, morda ker sem zasebnica?), da takšne rane pozdravim v dveh mesecih?! Tudi od predsednice patronažne sekcije ge. Berložnik sem prièakovala veè. Prièakovala sem, da bo popravila vtis o patronažnih sestrah in tako ustregla bolnikom, ki te besede potrebujejo. Tako pa menim, da je izrazila svoje mnenje in tako zasejala še dodaten dvom o našem delu.

V zadnji številki Utripa smo kot prilogo dobili knjižico Kodeks etikete medicinskih sester, ki jo je izdala Zbornica zdravstvene in babiške nege. Po prebrani knjižici sem znova potrdila svoje preprièanje, da našega kodeksa etike glede ravnanja s pacientom nisem kršila.
Svoje delo opravljam že 26 let, preprièana sem, da sem s pacienti vedno delala strokovno, da sem jih razumela v njihovi boleèini in vem da bi bilo tako tudi v primeru Stanèiè, èe zraven ne bi bilo raznih sugestij.

Žal mi je, da moram to zgodbo premlevati dan na dan, vedno znova in znova odpirati boleèe rane. Še dobro, da me moji varovanci na terenu bodrijo, naj bom moèna, mi govorijo, kako jih je zgodba prizadela in ne morejo verjeti, da se je to zgodilo ravno meni. Ljudje, ki me poznajo so ohranili zaupanje vame, ni pa mi vseeno, ko me v trgovini in na cesti gledajo izpod èela, saj ne poznajo niti mene niti primera. Pa vseeno odkrito sodijo. Verjetno se mi samo zdi, vendar jih v glavi kar slišim šepetati: To je tista, veš, tista ki ne uporablja rokavic…

Še enkrat lahko reèem, da mi je žal, da me, ki bi morale držati skupaj, verjeti druga v drugo, se podpirati in spoštovati, nastopamo v javnosti ravno obratno in tako sejemo nezaupanje med ljudmi. Le katera bi delala svoje delo tako, da bi s tem želela škodovati bolniku? In ali bi se lahko sploh odloèile za zasebništvo, èe ne bi bile dovolj strokovno podkovane? In na koncu, ali je Polzela res tako velika, da lahko takšne napake skrije? Se vam zdi, da bi res lahko pogledala še komu v oèi in zveèer mirno zaspala(ali katera izmed vas), èe bi nosila takšne skrivnosti pod kapo? Pa pacienti…slej ko prej bi se razvedelo, verjetno prej, kot pa dejstvo da sem nekomu na primer pomagala? Si res lahko to privošèi zasebnica in tako tvega izgubo službe, èeprav je že tako na slabem glasu zato, ker ni v javnem zavodu,?!

Zaradi nastale situacije trpi moj ugled med ljudmi. Razmišljam kaj mi je storiti… da ga popravim. Ne želim slave, želim samo, da me tudi drugi lahko pogledajo v oèi in pozdravijo, sama pa vrnem pogled in jim s pristnim nasmehom odzdravim.

Tisoèkrat hvala za podporo kolegicam na forumu in vsem ostalim.

Tajana
Confused
_________________
Tajana Vrbnjak
V resnici je moè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Mija



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:30
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 18, 2006 16:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom


Å e Bog ni za vse na tem svetu, ljudje se prepirajo celo o tem ali Bog je ali ni.


Èe te nekdo želi oblatiti te lahko in to vsako izmed nas. Nihèe ni popoln, nihèe ni kdaj izrekel kakšne neprimerne besede, naredil napake...

Samo ljudje smo.
Opravljamo pa izjemno zahtevno delo, vstopamo v domove ljudi, le kdaj komu tudi v srce. Delamo po svojih najboljših moèeh.

Ne morem ti odgovoriti na tvojo stisko, ki je strašna in jutri sem tudi jaz lahko v njej. Upam da bomo skupaj našle neko novo pot in novo kvaliteto iz tega kaosa obtožb in sodb.
Moèno upam in želim, da boš dovolj moèna in vzdržala pritiske, saj ti veš, kako delaš in koliko se trudiš. Gotovo pa to vedo tudi ostali tvoji varovanci.
Odloèaj se po tehtnem premisleku, podpiram te in držim pesti zate.
_________________
Bodi to kar si, ker ostalih je tako preveè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Dec 19, 2006 06:43    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Krivica res hudo boli, še posebno, èe prihaja od kolegice, ki bi po svoji strokovni dolžnosti, funkciji in politièni vlogi morala biti v prvih vrstah zagovornikov pravice.
Vse skupaj pravzaprav spominja na informbirojevske èase, ko so nekomu, ki je bil nezaželjen, preprosto naprtili izmišljeno kaznivo dejanje in ga poslali prat možgane na Goli otok.
Na sreèo Golega otoka v taki obliki nimamo veè, oèitno pa imamo še vedno zagovornike takega poèetja.
Le da so v starih èasih za opravièevanje svojih podlih dejanj zlorabljali naèela bratstva in enotnosti, danes pa urejevanje razmer v zdravstvu.
Nazaj na vrh
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2007 09:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Utrip, maj 2007

Primer Stanèiè

Ni moja navada, da bi se oglašala na prispevke objavljene v Utripu, toda tokrat je drugaèe. Dolga leta že delam v bolnišnici in vem, kako je, èe se iz srca razdajaš drugim. Toda ne bom govorila o sebi, ampak se oglašam zaradi primera Stanèiè.
Zelo spoštujem bolnike, ki se paè vsak na svoj naèin borijo za svoje zdravje. Ker pa je v to zgodbo vpletena tudi moja spoštovana kolegica in to na zelo grd naèin, me pa zelo boli.
Tajano poznam zelo dobro in deluje v svojem poklicu zelo uspešno. Je takšna medicinska sestra kot bi mogle biti vse. Lahko nam je za vzor, saj s svojo neizmerno energijo in dobro voljo prinese v hišo polno pozitivne energije že s svojo prisotnostjo, kaj šele s svojim delom. Ljudje jo imajo zelo radi in se k njej radi obrnejo po pomoè. Tudi sama sem je deležna obilo.
Ni moj namen na dolgo razpravljati o raznih težavah, ki jih ljudje imamo. Rada bi samo povedala, da hodimo vsi po zelo tanki èrti in en korak v stran te lahko stane zelo veliko. Ne smemo dovoliti, da bi to negativno vplivalo na njo samo in njeno energijo. Kolegice, pomagajmo ji, kajti jutri bomo lahko same v podobnem položaju.
Tajano Vrbnjak pozdravljam in ji želim veliko uspeha na njeni poti zasebništva v patronažni službi.

Lep pozdrav

Jelka Drobež
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS