Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Odstop ministra Bruèana

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Èet Avg 30, 2007 20:27    Naslov sporoèila: Odstop ministra Bruèana Odgovori s citatom

Novica
30.08.2007
MINISTER BRUÈAN JE DANES PONUDIL SVOJ ODSTOP


Minister za zdravje Andrej Bruèan je danes predsedniku vlade Janezu Janši poslal svojo odstopno izjavo s položaja ministra. Za ta korak se je po pogovoru s predsednikom vlade odloèil zaradi stalnih napadov in neresniènih oèitkov, ki so grozili z diskreditacijo njegovega dela in njega osebno, èeprav je svoje delo opravljal vestno, pošteno in v prid bolnikom. Èeprav je vedel, da se za tistimi, ki uvajajo spremembe, vedno dviga veliko prahu, pa ni prièakoval takih manipulacij s strani nekaterih skupin.

Ugotavlja, da je v takih razmerah zelo težko delati, zato so številni uspehi in rezultati, ki so nastali v tem kratkem èasu, toliko pomembnejši. Posebej pomembna sta Zakon o pravicah pacientov, ki bo natanèno uredil pravice pacientov in odgovornost vseh zdravstvenih delavcev za njihovo uresnièevanje ter Zakon o dolgotrajni negi in oskrbi, ki bo uredil sistemsko zavarovanje za starejše, in jim na domu omogoèil enakovredno oskrbo kot v domovih za starejše.

Želi si, da bi njegova odloèitev pripomogla k temu, da bi se politiène bitke na zdravstvenih temah prenehale dogajati na naèin, ki škodi predvsem razvoju zdravstva, saj bodo posledice tega najbolj èutili bolniki. Minister zato poziva k objektivni kritiki, ki lahko prispeva k pozitivnim premikom in ne vnaša nepotrebnega nemira med bolnike, zaposlene v zdravstvu in ostale državljane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Èet Avg 30, 2007 21:37    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo - Petek, 31.08.2007
Minister za zdravje Andrej Bruèan
Izognil se je drugi interpelaciji


Ljubljana– Minister za zdravje Andreja Bruèana je že prestal prvo interpelacijo in vseskozi zavraèal oèitke o neurejenih razmerah v zdravstvu. Zadnje èase mu je grozilo, da bodo poslanci opozicijskih strank in nepovezani poslanci na predlog SNS septembra ponovno vložili interpelacijo, tokrat predvsem zaradi suma korupcije pri nakupu operacijskih miz, klientelizma in zavajanja javnosti, glede zakonodaje pa pomanjkljivosti in neusklajenost s stroko.
Predsednik DeSUS Karl Erjavec se je še v zaèetku avgusta skliceval na dogovor v poslanski skupini, da bodo o interpelaciji zoper Bruèana podrobneje razpravljali šele jeseni, potem ko bodo dejansko dobili v roke besedilo interpelacije. »Se pa sprašujemo o njeni smiselnosti, saj nima veliko možnosti za uspeh. Èe pa bi že uspela in bi zamenjali ministra, v DeSUS ne verjamemo, da bi kateri koli drug minister do konca tega mandata lahko bistveno izboljšal razmere v zdravstvu, ki sicer niso dobre in bi jih bilo gotovo mogoèe izboljšati. Ministrovega dela ne hvalimo, a ga tudi grajamo ne, ker vemo, da navsezadnje ni vse v njegovi moèi,« je tedaj trdil Erjavec. Tudi poslanec SDS Ivan Grill je še ta teden izrazil preprièanje, da ni utemeljenega razloga za vnovièno nezaupnico ministru.
Bruèanu so pri prvi interpelaciji oèitali predvsem divjo privatizacijo v zdravstvu in probleme v zvezi z nakupom operacijskih miz. Prvo obtožbo je minister ovrgel z besedami, da se sistem dodeljevanja koncesij ni spremenil, da imamo s koncesionarji dobre izkušnje in da te ne pomenijo privatizacije javnega zdravstva, temveè njegovo dopolnilo. Zaplet z operacijskimi mizami pa je po njegovem mnenju povzroèila že prejšnja vlada in ga je sedanja rešila s spremembo zakonodaje. Poleg podeljevanja koncesij so Bruèanu oèitali še afero z nujnimi helikopterskimi prevozi ter v onkološkem inštitutu in pediatrièni kliniki.
Okrožno državno tožilstvo je v zaèetku avgusta potrdilo, da so prejeli kazensko ovadbo zoper ministra za zdravje zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. èlenu kazenskega zakonika. V ovadbi ministra in veè zaposlenih v bolnišnici Celje in Kliniènem centru v Ljubljani obtožujejo, da so s svojim nedelovanjem oziroma neustreznim delom dopustili, da so celo osnovni pogoji v bolnišnicah na razmeroma nizki ravni.
Jelena Gaæeša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2007 18:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Komentarji ob odstopu ministra Bruèana (Dnevnik, 31. 8. 2007)

V zdravstvu se še nikoli ni zakljuèilo toliko insveticij kot sedaj, na novih operacijskih mizah kljub nekaterim težavam na zaèetku sedaj uspešno operirajo, onkološki inštitut in klinièni center poleg tega dobivata nove aparature, katerih prej sploh nista imela. Zaèela se je graditi nova urgenca, opremlja se pediatrièna in ortopedska klinika, dogradila se je bolnišnica v MB. Prizidki k zdravstvenim domovom ali njihova obnova tudi niso ravno redkost v tem èasu. Veliko, kljub vsem težavam uspešnih projektov ministra za zdravje. Mislim, da bo težko še kakšen minister za zdravje tako uspešen.

Mislim, da je bil Bruèan dober minister. Bojijo se samo privatizacije, ker pol bojo moral zaèet delat ne pa lenarit. Poglejte zobozdravstvo, tam kjer ni privat, èe hoèeš biti takoj na vrsti plaèaš pa te vzame zobozdravnik preko vrste, èe pa ne pa èakaš par mesecev, samo zato ni kriv minister, ampak zobarji sami, ker so tako dogovorjeni. Bruèan je hotel s privatizacijo narediti red in so vsi vžgali po njem, še najbolj pa tisti, ki so sami bleferji, pijanci in lopovi. Folk pa ne jim nasedat in zaènite misliti s svojo glavo. Kaj ne vidite da je poanta oèrniti vlado in jo rušiti na vseh podroèjih, s tem se toèno vidi koliko lopovov imamo še v Sloveniji , ki jim je ta vlada stopila na prste. Ampak mislim, da jim ne bo uspelo in na koncu bo JJ veliki zmagovalec in lenuhi bodo morali zaèeti delati.

Delo - Sobota, 01.09.2007

Izjava dneva
Izjava Keber
»Pravzaprav ni jasno, ali je v resnici avtor zdravstvene politike.«
Dušan Keber, nekdanji zdravstveni minister, dvomi, da je bil Andrej Bruèan res prvi mož v zdravstvu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS