Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kandidatka za ministrico za zdravje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 17:24    Naslov sporočila: Kandidatka za ministrico za zdravje Odgovori s citatom

Odzivi na ministrske kandidate
Ljubljana | 5.9.2007 | STA / T.S./M.M.
Premier Janša je za ministrico za zdravje predlagal Zofijo Mazej Kukovič, za prometnega ministra pa Radovana Žerjava.
Kandidatka za ministrico za zdravje je Zofija Mazej Kukovič, ki ima bogate izkušnje na področju managementa in upravljanja s človeškimi viri, kar je dokazala pri svojem dosedanjem delu. Premier ocenjuje, da bo z imenovanjem predlagane kandidatke, zaradi njenih bogatih izkušenj in znanja s področja vodenja in upravljanja, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko čim krajše. Pred ministrstvom za zdravje so namreč do konca mandata še pomembne in odgovorne naloge, pri katerih poglavitni izzivi niso utemeljeni s strokovnimi vprašanji zdravstva, temveč so povezani z ukrepi za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.
Kdo je Zofija Mazej Kukovič?
V SDS so povedali, da Zofija Mazej Kukovič ni članica njihove stranke.
Zofija Mazej Kukovič, rojena 14.5.1955, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela – smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike – elektronike. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.
Zofija Mazej Kukovič Leta 1974 se je zaposlila kot konstruktorka v Razvojnem sektorju Premogovnika Velenje, od leta 1977 do 1989 je bila projektantka krmiljenj in regulacij tehnoloških sistemov tako doma, kot za tujino v podjetju ESO. Ko je podjetje zašlo v krizo, je prevzela del prodaje in inženiringa. Leta 1992 se je podjetje ESO razdelilo na dva dela, Mazej Kukovičeva pa je prevzela vodenje podjetja ESO Montaža, ki je bilo namenjeno za stečaj.
Skozi študij in dodatna izobraževanja je pripravila strateški prehod takratnega podjetja ESO Montaža v današnji Esotech d.d., iz podjetja v likvidnostnih in kadrovskih težavah v današnje podjetje za obvladovanje visokih tehnologij.
V zadnjih letih se je poleg dela posebej posvečala civilnim združenjem in predavala na slovenskih in mednarodnih konferencah s področja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja, poslovne odličnosti, inovativnosti in prenosov znanj z inštitutov v prakso. Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim leta 2002 nagrado za dosežke prenosa znanja iz inštitutov v prakso iz strani Inštituta Jožef Štefan, leta 2006 je bila izbrana za Delovo osebnost leta za področje gospodarstva, letos pa je prejela priznanje Združenja za projektni management za razvoj projektnega managementa v Sloveniji. Je članica številnih strokovnih združenj, med drugimi je direktorica gospodarskega interesnega združenja Slovenski Ekološki Grozd, članica Upravnega odbora Združenje Manager, članica Upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki, članica Upravnega odbora GZS za regijo SAŠA.
Vesela priložnosti
Zofija Mazej Kukovič pravi, da ji je premier s povabilom za vodenje zdravstvenega resorja izkazal veliko čast in spoštovanje do njenega znanja. "Upam, da bom to znanje zelo koristno uporabila, če bom dobila priložnost na tem položaju," je dejala. O prioritetah pred zaslišanjem v DZ in potrditvijo mandata ne želi govoriti.
Kandidatka za ministrico ocenjuje, da se je marsičesa naučila, ko je mnogim ljudem z omejenimi zmožnostmi pripomogla k posameznim drobnim rešitvam. Poudarila je, da je sodelovala v humanitarnih organizacijah in se tudi s te plati soočila s sistemom zdravstva. Pri opravljanju te funkcije pa ji bo koristilo tudi to, da zna kot uporabnica zdravstvenih storitev opazovati
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 06, 2007 17:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delo - Četrtek, 06.09.2007
Zofija Mazej Kukovič
Človek vrača, kar mu daješ

Presenetljiva premierova kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukovič ni tako neprimerna izbira, kot bi sklepali po njenem izobrazbenem in delovnem pedigreju. Pred malo več kot pol stoletja v Črni na Koroškem rojena, sicer pa doma iz Belih Vod nad Šoštanjem, je mati dveh odraslih hčera do letošnje odslovitve s čela velenjskega Esotecha, izrazito tehnično-moškega kolektiva, svoje nastope v javnosti vselej mehčala z izjavami o skrbi za ljudi in posebnem čutu, ki naj bi ga v menedžerskem svetu premogle samo ženske.
Mazej Kukovičeva je dvojna diplomantka mariborske univerze, in sicer s področja organizacije dela in elektrotehnike. Končala je tudi študij MBA in v ZDA proučevala krizni menedžment. Če preskočimo njeno konstruktorsko in projektantsko kariero, jo leta 1992 najdemo na čelu v stečaj namenjenega podjetja Eso Montaža, na ruševinah katerega ji je v poldrugem desetletju uspelo postaviti mednarodno prepoznavno podjetje visokih okoljskih tehnologij Esotech.
Letos julija, medtem ko je bila na službeni poti, so jo v Esotechu krivdno razrešili in ji nato vzeli še službo. Marsikdo bi potreboval več časa, da si opomore, ona pa ne. Že avgusta se je na skupščini Esotecha kot četrtinska lastnica družbe soočila s tistimi, ki so jo pregnali iz podjetja, in napovedala tožbe. Ena zadeva dejstvo, da ji skupščina ni podelila razrešnice za leto 2006. Njen naslednik Marko Škoberne je njeno odstavitev pojasnil tudi z očitkom, da je »vodila družbo netransparentno, zlasti pri nabavi«. Mazej Kukovičeva se proti ministrski pisarni odpravlja torej tudi s takšno, doslej z ničimer podkrepljeno obtožbo. Morebitna Bručanova naslednica pa se bo morala na ministrstvu spopasti prav z urejanjem dosedanjih nabav, natančneje zapletenih in v nekaterih primerih tudi zavoženih javnih naročil.
Medtem ko je bil njen spol posebnost in marsikdaj prednost v povsem tehničnem poslovnem svetu, znajo biti njene vodstvene izkušnje na ministrstvu za zdravje dobrodošle. Na to stavi tudi premier, ko sporoča, da so pred ministrstvom do konca mandata naloge, ki niso toliko strokovna vprašanja zdravstva, kolikor so povezane z boljšo organizacijo, dostopnostjo in učinkovitostjo zdravstva.
Morda sme Janša ob tem od Mazej Kukovičeve kvečjemu pričakovati celo pretirano predanost skrbi za zdravje ljudi. Doslej je s svojim delovanjem, tudi v vodstvu združenja Europa Donna, dokazala, da ji zanje ni vseeno. Ena izmed njenih priljubljenih krilatic pa je: »Človek vrača, kolikor mu daješ.«
Brane Piano

Kaj še ostane Janezu Janši

Dnevnik - četrtek, 06.09.2007

Tekst: Meta Roglič

Če je bilo presenečenje včerajšnja naglica pri predlaganju novih imen, pa so bila še toliko večje presenečenje imena sama. Zofija Mazej Kukovič in Radovan Žerjav sta javnosti tako rekoč neznana, poleg tega pa njuno dosedanje delo ne kaže kakšnega poznavanja področja, ki naj bi ga v prihodnjem letu vodila.

Strinjamo se lahko z mnenji, da je dobro, da na čelo zdravstvenega resorja pride nezdravnik, menedžer, ki bo lahko manj ujetnik zdravnikov, in da je to v razvitih državah pogosta in uspešna praksa. Bi pa vendarle pričakovali, da bo kandidat za ministra za zdravje tako kompleksen sistem, kot je zdravstvo, vsaj nekoliko poznal.

Ne more namreč biti osnovna, z zdravstvenim resorjem povezana referenca, ki je napisana v utemeljitvi kandidature, sodelovanje na konferencah s področja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja (!) ter članstvo v upravnem odboru Europa Donna za boj proti raku na dojki. In ne more biti odgovor kandidatke na vprašanje, s čim bo na zaslišanju pred matičnim parlamentarnim odborom prepričala poslance: "Povsod smo ljudje ljudje, ne glede na to, v katerem resorju smo." Ne glede na to, kakšno je pravo ozadje odstavitve Mazej Kukovičeve z mesta direktorice Esotecha, pa jo za zdaj obremenjuje tudi ta, še nedokončana zgodba.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delo - Petek, 07.09.2007
Strokovnjaki o kandidatki za ministrico
Brez dobrih svetovalcev Mazej Kukovičevi ne bo šlo

Ljubljana– Zofija Mazej Kukovič, predlagana kandidatka za novo ministrico za zdravje, bo – če bo potrjena – po nekaj mandatih prva ministrica za zdravje, ki ni zdravnica. Še več, zdravstvenega sistema ne pozna, z njim se je srečevala le kot uporabnica, z ministrstvom za zdravje pa kot povezovalka v skrbi za okolje, je izjavila, odkar je kandidatka za ministrico. Kako bo sicer izkušeni menedžerki šlo »trenje trdih zdravstvenih orehov«, nakopičenih v zdravstvu, zaradi katerih je moral oditi dosedanji minister Andrej Bručan?
Samo Fakin, generalni direktor ZZZS: »V zdravstvu je treba izboljšati organizacijo dela in menedžment, zato je dobro, da bo nova ministrica menedžerka in bo lahko potegnila nekaj nujnih menedžerskih potez. Če je kot ženska uspela v svetu elektrogospodarstva, ki je izrazito moška domena, potem že nekaj zna. Največ bo naredila, če ji bo uspelo pristojne v zdravstvu posesti za isto mizo in skupaj z njimi sprejeti ustrezno podlago za udejanjanje stroškovne zavesti v zdravstvu. Če pa bo ena od teh skupin prevladala, bo vse po starem.«
Prof. dr. Vladislav Pegan, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije: »Zdravstvo potrebuje menedžerja. Gre za zelo velik sistem, ki obrne dve milijardi evrov na leto in ta denar je treba znati upravljati. Kot nepoznavalka bo okoli sebe potrebovala skupino ljudi, od katere bo močno odvisno njeno delo. Zdravniki se tega, da ni zdravnica, ne bojimo. Pomembno je, da se tisti, ki v zdravstvu odločajo, pogovarjajo med seboj in najdejo včasih tudi kompromisne rešitve. Govorim na načelni ravni; s kandidatko sem se sicer srečal, vendar sva govorila premalo, da bi jo spoznal. Upam, da bo znala prisluhniti našim predlogom. Kar zadeva stroko, ji bomo zdravniki zagotovo lahko svetovali.
Kot pravi predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar, je Mazej Kukovičeva, zdaj članica nadzornega odbora, »ženska, ki obvlada svoj posel«. Kot taka naj bi bila po njenem mnenju pravšnja izbira, kajti »za ministra za zdravje je bistveno, da obvlada tudi veščine vodenja«. Dejstvo, da je od blizu spoznala tudi delovanje civilne družbe, navdaja z upanjem, da bi kot morebitna ministrica utegnila bolje prisluhniti tovrstnim pozivom k takojšnjemu ukrepanju.
Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje: »Vprašanje, ali bo kot nepoznavalka lahko vodila ministrstvo za zdravje, je podobno vprašanju, ali bi menedžer Zoran Janković lahko bil dober minister. Morda za zdravje ali za zunanje zadeve? Mislim, da ne. Kako bo kot nepoznavalka stopala v korak s svetom na področju zdravstva? Kako bo skrbela za interes državljanov? Minister bi moral imeti lastno vizijo za razvoj področja. Ni treba, da je zdravnik, mora pa poznati sistem in se nekaj časa kaliti v zdravstveni politiki. Tako pa od te ministrice ne moremo pričakovati drugega, kot da bo poslušala nasvete drugih, verjetno strankarskih politikov. Postavlja se vprašanje njene odgovornosti ob morebitnih slabih odločitvah, ko pa v času njenega imenovanja vsi vemo, da se na zdravstvo ne spozna. Predsednik vlade s tem imenovanjem prevzema nase odgovornost za zdravstvo.«
Sporočilo je jasno, meni strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prof. dr. Saša Markovič Predan. Po njeni oceni naj bi iskanje kandidatke za zdravstveno ministrico v menedžerskih krogih jasno nakazovalo na doslej nerešene probleme: gradnje in javna naročila, »za vse drugo je minister Bručan poskrbel, saj je, kar zadeva stroko, delal dobro«. Markovičeva kandidatko dobro pozna iz obdobja, ko je bila sama v UKC še predstojnica oddelka za gastroenterologijo, in sicer kot donatorico; tedaj je namreč podjetje, ki ga je vodila Zofija Mazej Kukovič, oddelku podarilo aparature, ki omogočajo prenos endoskopskih operacij za študente.
Komentar o predlagani naslednici smo želeli slišati tudi od ministra v odstopu Andreja Bručana, a o tem ni hotel govoriti, saj se mu to, kot pravi, ne zdi potrebno. Po drugi strani pa je omenil, da kandidatke tudi ne pozna. Milena Zupanič, Diana Zajec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dnevnik, 8. 9. 2007

Inženirka v vlogi ministrice za zdravje
Predsednik vlade izbere Zofijo Mazej Kukovič, ki so jo to poletje v Esotechu postavili pred vrata


Tekst: Zlatka Strgar

Gospa iz province, natančneje iz visokogorske vasice Bele Vode nad Šoštanjem, je to poletje v živordeči obleki, nenaličena, s skoraj belimi kratko pristriženimi lasmi sedela pred svojo počitniško hišico v strmini, od koder se stvari v daljavi vidijo manj ostre, kot so.
Na vrtno mizico je prinesla kislo mleko in borovnice, zraven so ležale tudi fotografije o strahotnem onesnaženju okolja na Kitajskem. Od tam se je vrnila s službene poti. Zadnje na Kitajsko.
Njeni najtesnejši sodelavci so jo namreč med tem, ko je bila v Šanghaju, odstavili ter ji nemudoma odklopili telefon in elektronsko pošto. Ko se je vrnila, je po pošti dobila še izredno odpoved delovnega razmerja. Tako z mesta generalne direktorice podjetja Esotech, ki ga je postavila na noge, sredi poletne vročine pade v položaj brezposelne osebe in se zateče v Bele Vode. Vstopa v podjetje ji ne dovolijo več. Novi direktor najame varnostnike, ki ji zastavijo pot. Prizor na fotografiji lokalnega časnika je videti smešen, ko visoka moška z dobro treniranimi mišicami stojita v borbeni pripravljenosti pred žensko, ki človeku ne bi mogla zviti roke.
Kdo se boji Zofije Mazej Kukovič? Kakšni so njeni naglavni grehi? V Esotechu na ta vprašanja ne odgovorijo. Pojasnila, da je njeno vodenje postalo nevšečno, da je hotela preveč, ko je zaposlenim predstavila namero, da poveča svoj lastniški delež v podjetju, in da se je spustila v nepotizem, ko je za šefico hčerinske družbe na Kitajskem nastavila svojo hči, se ne zdijo zadostna za presenetljivo grob prevrat, ki bo dobil epilog na sodišču.
Bolj drzna kot ambiciozna
Zofijo Mazej Kukovič stvari nekako doletijo. Nedvomno je ambiciozna, a bolj kot ambicioznost, ki je običajno opremljena z načrtom in visokimi cilji, sta zanjo značilna drznost in pogum. Kot nekdanja projektantka ni ciljala na direktorsko mesto, ki jo je doletelo v začetku devetdesetih, ko je začela iz propadajočih velenjskih delavnic tedanje firme Eso montaža, predvidene za stečaj, ustvarjati podjetje Esotech. Takrat 37-letna direktorica ni imela na svoji strani ne bank ne politikov. "Znajdi se" postane njen credo, s katerim reši podjetje pred stečajem, sčasoma pridobi zaupanje bank, pomembnejše posle in reference. Čeprav vodenje podjetja prevzame v stanju, ko ni bilo denarja niti za toaletni papir, se niti enkrat v petnajstih letih ne zgodi, da bi zaposleni na izplačilni dan ostali brez plač.
V vmesnem času Mazejeva kot inženirka elektrotehnike in informatike poskrbi tudi za dopolnjevanje svoje izobrazbe. Leta 1996 konča mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju, leta 2002 se na univerzi v Teksasu posveti študiju kriznega menedžmenta. Slednje je morda nekaj, kar bo kot gospodarstvenica iz trde tehnične stroke lahko uporabila pri urejanju razmer v zdravstvenem sistemu. Je na to računal premier, ko je izbral širši javnosti razmeroma neznano inženirko elektrotehnike, trenutno brez zaposlitve, da bi vodila občutljiv sistem zdravstvenega ministrstva? Premierova izbira je kot joker, ki ga dobiš pri delitvi kart na slepo srečo, na izid igre pa ne vpliva vedno odrešilno, pravijo skeptiki. Skepsa je upravičena, dokler nova zdravstvena ministrica ne pokaže, s kakšnim jokerjem bodo imeli opraviti igralci v zdravstvu.
Vstop brez politične abecede
Zofija Mazej Kukovič, ki se pri svojih dvainpetdesetih letih zna drzno obleči in s tem pritegniti pozornost obeh spolov, ko se kje pojavi, širši javnosti ni znana. V sredo jo je po oznanitvi premierove odločitve televizijska kamera počasi spremljala od njenih nog do obraza, da bi si ljudje vendarle lahko zapomnili ne le njene oranžne nogavice, ampak da bi si na sploh lahko vtisnili novo podobo v spomin. Kazali so jo kot žiriji, ki naj oceni njen stas in glas. Pri kandidatu za prometnega ministra so se zadovoljili s stereotipnim nemim kadrom kandidata v pisarniškem fotelju. Kamera je nazorno pokazala vso zadrego pred neznancema. Neznanka Zofija Mazej Kukovič je znana v gospodarskih krogih, za širšo prepoznavnost pa ni dovolj, da je preskočila ugledna direktorja Franja Bobinca in Jožeta Colariča v konkurenci za Delovo nagrado, ki jo je kot gospodarstvenica prejela v začetku letošnjega leta.
Mazejeva je brez omembe vredne medijske in politične zgodovine. Nekoč je bila naklonjena nekdanji Združeni listi, česar se spomni tudi Borut Pahor, a o njej pred kamero ni imel kaj povedati. Ni imela političnih funkcij. V času sedanje vlade je sodelovala v nekaterih gospodarskih delegacijah, ki so spremljale Janeza Janšo. Dovolj opaženo pa se je ob lanskih lokalnih volitvah izpostavila s podporo velenjskemu županskemu kandidatu, ki ima visoko mesto v SDS. Poznavalci lokalnih razmer trdijo, da je s tem vrnila udarec aktualnemu županu, ker podjetje Esotech ni bilo izbrano za izvajalca gradnje centralne čistilne naprave.
Tudi pomembnih zaveznikov v slovenski politiki v svoji karieri ni imela. Ladu Ambrožiču je letos v intervjuju na vprašanje, koliko stikov ima s politiki v Ljubljani, prostodušno priznala: "Ne preveč. Naše poslovne sekretarke se morajo kar truditi kak mesec ali dva, da nazadnje iz ministrstva povejo, da minister naslednjih nekaj mesecev nima časa. Nimam tega dostopa, da bi lahko prišla na pogovor k ministru. Izjemno težko je za podjetje, kot je Esotech, dobiti termin pri ministru, recimo za okolje ali gospodarstvo."
Mazejeve ni na seznamu članov SDS in velja ji verjeti na besedo, da se po ministrskem položaju ni ozirala. Janševa ponudba jo je doletela in naletela na njeno lastnost, da se odloča hitro in še najraje za izzive, ki se zdijo drugim nemogoči. Janša z njo dobi bolj pomirljivega človeka, kot je bil Andrej Bručan. Kaj dobi zdravstveni sistem? Biti visok uradnik ali generalni direktor sta dve zelo različni zgodbi. Mazejeva se razume na okoljske probleme, na elektrotehniko, ne pozna pa področja, ki naj bi ga vodila. Kot ministrici ji bo vsak zdravnik z licenco lahko napisal recept, Mazejeva pa v vlado kljub ameriškemu študiju kriznega menedžmenta ne bo mogla prinesti recepta za urejanje razmer v zdravstvu, ne nazadnje je brez recepta ostala tudi ob odstavitvi v Esotechu.
Toda, če se je naučila mandarinščine toliko, da se lahko sporazumeva s Kitajci, se bo, vključno z abecedo političnega jezika, naučila tudi nekaj poglavij ministrovanja. V najslabšem primeru bo Mazejeva pridobila leto dni študija visokega uradništva, vlada žensko, ki se je pripravljena preizkusiti v še eni drznosti, zdravstvo in zavarovanci pa bodo preživeli, kot so pod Bručanom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Novice > Slovenija 24.ur.com

Kandidatka za ministrico za zdravje Mazej Kukovičeva ter kandidat za ministra za promet Žerjav sta prepričala člane odbora.

Oba ministrska kandidata za prevzem izpraznjenih mest na ministrstvih za zdravje in promet sta politično neznana, imata pa menedžerske izkušnje. 52-letna Zofija Mazej Kukovič je bila do 3. julija na čelu uprave velenjske družbe Esotech, 38-letni Radovan Žerjav pa je od marca direktor družbe Nafta Biodizel.
Kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukovič je danes prepričala člane odbora DZ za zdravstvo, obljubljeno pa ima tudi podporo na torkovem glasovanju v DZ. Tudi opozicijski poslanci do kandidatke niso bili tako ostri kot v preteklosti do odhajajočega ministra Andreja Bručana. Mazej Kukovičevo je kot ustrezno ocenilo osem poslancev, en pa je glasoval proti. V svoji predstavitvi je kandidatka izpostavila "odprta vprašanja" v zdravstvu, med katerimi je navedla investicije, kakovost in finančno vzdržnost. Oba ministrska kandidata za prevzem izpraznjenih mest na ministrstvih za zdravje in promet sta politično neznana, imata pa menedžerske izkušnje. 52-letna Zofija Mazej Kukovič je bila do 3. julija na čelu uprave velenjske družbe Esotech, 38-letni Radovan Žerjav pa je od marca direktor družbe Nafta Biodizel. Vprašanja poslancev so ji po njenih besedah "razširila obzorja". Priznala je, da je na področju zdravstva začetnica, da pa želi narediti korak naprej. Kandidatka za ministrico se zaveda, da v le enem letu ne bo mogla narediti revolucionarnih korakov. Mazej Kukovičeva je poudarila, da lahko za ta enoletni mandat obljubi, da bodo stvari zastavili tako, da se bo v naslednjem mandatu lahko peljalo naprej.
Kandidatka za ministrico ni želela ocenjevati dela prejšnjega ministra, kot so od nje želeli nekateri opozicijski poslanci.
Mazej Kukovičeva novinka v zdravstvu
Interdisciplinarno sodelovanje, merjenje zadovoljstva tako zaposlenih kot uporabnikov zdravstvenih storitev, enoten informacijski sistem v zdravstvu, pa tudi dopolnitev osnutka zakona o koncesijah in uvedba sistema stalnih izboljšav je kandidatka za ministrico za zdravje Mazej Kukovičeva navedla med svojimi željami za prihodnost. Priznala je, da je v zdravstvu novinka, ob tem pa dodala, da se lahko prav nastopom opozicije na tem področju zahvali, da je lažje ocenila, katere so glavne težave slovenskega zdravstva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nova ministra prevzela krmilo Ljubljana | 11.9.2007 | STA / D.Š./ U.Z./V.L./T.L./V.Č.

Poslanci so z glasovanjem potrdili, da bo zdravstveni resor prevzela Mazej Kukovičeva, prometnega pa Žerjav.

Poslanke in poslanci so z 48 glasovi za in 17 glasovi proti podprli predlog premierja Janeza Janše, da državni zbor za novega ministra za promet imenuje Radovana Žerjava. Z 48 glasovi za in 23 glasovi proti pa je državni zbor imenoval Zofijo Mazej Kukovič za novo ministrico za zdravje.Predlog premierja Janše, da bo zdravstveno politiko vodila menedžerka Mazej Kukovičeva, je sprožil različne odzive. Medtem ko nekateri v njej prav zato, ker ni zdravnica, vidijo rešiteljico, jo drugi označujejo za popolno nepoznavalko zdravstvenega sistema in zato neprimerno za vodenje tega občutljivega resorja.
Problemi, s katerimi so se do sedaj srečavala ministrstva za zdravstvo, niso strokovne narave, je ob obrazložitvi predloga za imenovanje Mazej Kukovičeve povedal premier Janša. To so problemi organizacijske, finančne in managerske narave, zato smo po odstopu Bručana iskali rešitve v tej smeri, je še dodal.
Opozicija Mazej Kukovičevi odrekla podporo
Opozicija je pred glasovanjem Mazej Kukovičevi odrekla podporo. Opozicijski poslanci so ji večinoma očitali nepoznavanje področja zdravstva in so njeno kandidaturo ocenili kot eksperiment. V koaliciji pa so prepričani, da je dosedanji minister Andrej Bručan pustil dobro dediščino, zato njegovi naslednici ne bi smelo biti težko nadaljevati delo na resorju.
Zofija Mazej Kukovič, nova ministrica za zdravje. Cveta Zalokar Oražem (NP) pa je v razpravi napovedala, da se nepovezani poslanci o kandidatki ne nameravajo opredeliti. Po njihovem mnenju je managerski prevzem preveč tvegan eksperiment za slovensko zdravstvo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 12, 2007 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Novica - Ministrstvo za zdravje

Zofija Mazej Kukovič prevzela vodenje zdravstvenega resorja

Novoimenovana ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je ob današnji primopredaji poslov z njenim predhodnikom Andrejem Bručanom poudarila, da je začela s pregledom celotnega dela na ministrstvu. Sicer pa si je za svoje prioritete zastavila javna naročila, investicije, zakonodajo in teme predsedovanja EU.
Andrej Bručan je ob primopredaji poudaril, da je "lahko ponosen na vse, kar smo v tem času naredili". Po njegovi oceni se je namreč v slovenskem zdravstvu v tem času veliko spremenilo na bolje. "Postavljeni pa so bili tudi temelji za dobro delo v prihodnosti. Marsikateri rezultat njegovega dela je že viden, drugi pa še bodo," je dodal, kot glavne rezultate svojega dela pa je izpostavil skorajšnjo dokončno selitev Onkološkega inštituta, dokončanje stavbe Nevrološke klinike in Pediatrične klinike prihodnje leto ter skrajšanje čakalnih dob in s tem boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev v Sloveniji.
Nova ministrica se bo zavzemala za kvalitetnejše življenje in zdravje vseh Slovenk in Slovencev, je pojasnila danes in ob tem dodala, da se bo potrudila, da bi bili vsi zaposleni na ministrstvu vključno z njo "v kondiciji". Prioritetna naloga dokončanje odprtih investicijskih projektov, kot sta novi onkološki inštitut in nova pediatrična klinika, pa tudi ureditev področja koncesij vključno z zakonom o koncesijah. "K vsemu je treba pristopiti analitično, nobene stvari ne smemo vnaprej označiti za slabo ali dobro, poiskati najboljše v ljudeh in s tem graditi naprej," je še dejala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2007 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delo - Petek, 14.09.2007

Prva sprememba na ministrstvu za zdravje
Nova ministrica je odslovila Marušiča

Ljubljana– Dorjan Marušič ne bo več državni sekretar ministrstva za zdravje. Funkcija namestnika ministra mu je prenehala v torek zvečer z imenovanjem nove ministrice Zofije Mazej Kukovič. Postopek je takšen, da lahko nova ministrica državnega sekretarja bodisi povabi k sodelovanju bodisi ga odslovi. Odločila se je za slednje.
»Ministrica mi je danes (včeraj, op. p.) po krajšem pogovoru dala razumeti, da ni zainteresirana za nadaljnje sodelovanje. Njeno odločitev sem sprejel in ji zaželel uspešno vodenje ministrstva,« je za Delo povedal Dorjan Marušič, ki je potem izstopil tudi iz stranke. Ministričina odpoved sodelovanja z Marušičem bi utegnila zamajati koalicijo, je napovedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Zofija Mazej Kukovič včeraj še ni izdala imena novega kandidata.
»Zelo sem nezadovoljen. Ministrico sem pred sejo vlade celo vprašal, kaj bo z našim državnim sekretarjem, pa mi ni znala nič določenega povedati,« je bil presenečen nad potezo Zofije Mazej Kukovič predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUS ima v skladu s koalicijskim dogovorom pravico do dveh mest državnih sekretarjev; eno je bilo na ministrstvu za zdravje. Erjavec pričakuje pogovor s premierom. »Če se bo izkazalo, da smo ostali brez sekretarja, bom osebno predlagal našemu izvršnemu odboru stranke, da odloči, ali še ostanemo v koaliciji ali ne, zlasti zato, ker bi bila izguba sekretarskega mesta pomembno sporočilo, da smo za vlado nepomembni,« je dejal Erjavec, ki je mnenja, da je Marušič delal dobro.
Podobno kot predsednik DeSUS Karl Erjavec napoveduje tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. »Vsak minister ima pravico izbrati ekipo po svoji želji, koalicijske stranke pa imajo določeno kvoto. Čeprav ima DeSUS po tej razdelitvi dve mesti, smo zdaj obe izgubili. Premier ima možnost, da nam mesti vrne ali pa bomo v stranki kmalu odločali o tem, ali bomo še ostali v koaliciji ali ne.« Gre za mesto v kabinetu predsednika vlade, ki ga zaseda nekdanji član DeSUS Anton Rous. DeSUS ga je odpoklical, a ga premier ni razrešil, zdaj pa so, kot kaže, izgubili še drugo sekretarsko mesto. Žnidaršič pričakuje, da bo Janša za DeSUS izgubljeni mesti nadomestil z drugima.
Dorjan Marušič je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje polnih sedem let, najprej v mandatu Dušana Kebra, nato brez prekinitve v mandatu Andreja Bručana. Na ministrstvo je prišel z mesta strokovnega direktorja izolske bolnišnice in v izolsko bolnišnico se, vsaj za zdaj, tudi vrača, vendar razmišlja o drugi zaposlitvi: »V zadnjih dveh tednih sem dobil tri zelo dobre ponudbe. Za zdaj lahko povem le to, da sem se odločil ostati v Sloveniji. Ponosen sem na projekte, ki mi jih je uspelo uresničiti, vsi so bili predstavljeni tudi v EU in implementirani v drugih državah.« To so plačevanje zdravstvenih storitev po skupinah podobnih primerov (SPP), vpeljava akutne in neakutne obravnave bolnikov, povečanje preglednosti delovanja zdravstvenega sistema, v Bručanovem mandatu je začel s sodelavci izboljševati kakovost na poslovnem in strokovnem področju, skrbel je za skrajševanje čakalnih dob in vodil občutljiva pogajanja s sindikati o zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Odbor za zdravstvo bo zakon obravnaval prav danes.
Milena Zupanič
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS