Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Podeljevanje koncesij 2007

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Èet Jun 07, 2007 05:25    Naslov sporoèila: Podeljevanje koncesij 2007 Odgovori s citatom

Dnevnik: 7. 6. 2007

Za koncesije novih 26 prosilcev
èetrtek, 07.06.2007
Tekst: Majda Hostnik

LJUBLJANA - Po desetem septembru, ko se izteèe rok za prijavo na razpis programov zdravstvenih storitev za leto 2007, ki ga je 1. junija objavil Zavod za zdravstveno zavarovanje RS, bo znano, koliko bo novih koncesionarjev.


Dorjan Marušiè: Nekaj slovenskih zdravnikov se vraèa iz tujine. Tudi oni so prosilci za nove koncesije.

Dorjan Marušiè, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, je za naše bralce vèeraj pojasnil, da je na ministrstvu vsega skupaj nekaj veè kot sto vlog za sekundarno raven. Vendar je opozoril, da je med njimi 58 starih koncesionarjev, ki prosijo za širitev programov in zato ne izpolnjujejo pogojev omenjenega razpisa. Torej ostaja med prosilci 38 lanskih, ki niso dobili koncesije, ker niso imeli soglasja javnih zavodov. "Poleg njih je še 26 novih prosilcev. Med njimi jih je 19 iz javnih zavodov, sedem jih prihaja od drugod, tudi iz tujine, od koder bi se radi vrnili v Sloveniji," je pojasnil Marušiè.

Èeprav soglasje po zakonu ni obvezujoèe, minister tudi letos ne bo podeljeval koncesij, èe ne bodo imeli soglasja javnih zavodov. Od lanskih prosilcev jih ima do sedaj soglasje enajst, od letošnjih pa dva.

Po Marušièevih besedah bodo imele pri odloèitvi najpomembnejšo vlogo èakalne dobe in preskrbljenost na obmoèju, kjer bi se specialist zaposlil. Na tak naèin so na ministrstvu doslej vsaj deloma ublažili težave na podroèju oftalmologije na Gorenjskem in izboljšali dostopnost do psihiatrov na Primorskem in Dolenjskem.

Za primarno raven je minister letos podelil 16 soglasij: šest za splošno medicino, štiri za zobozdravstvo, tri za zdravstveno nego, po eno pa za ginekologijo, fizioterapijo in reševalne prevoze.

Kaže, da bodo posameznikom tudi letos podeljevali koncesije samo za specialistiène ambulantne in ne za bolnišniène dejavnosti.

Na ministrstvu bodo vloge reševali še pred "poèitnicami", verjetno še ta mesec, potem, ko bo vlada obravnavala predlog, ki ga partnerji v zdravstvu na arbitraži minuli torek niso sprejeli. Gre za dva milijona evrov, namenjenih za širitve koncesij na sekundarni ravni, na obeh ravneh za javne zavode ter za nove koncesionarje.

"Tokratni razpis je pripravljen na enak naèin kot minula leta, skladno z obstojeèo zakonodajo," je povedal Damjan Kos, direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na ZZZS.

Izvajalci morajo imeti zato, da se lahko prijavijo na razpis, dovoljenje ter koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe. To z drugimi besedami pomeni, da morajo obèine (za primarno raven) oziroma ministrstvo za zdravje (za sekundarno raven), preden prosilcem podelijo koncesijo, preveriti, ali ima ustrezne (prostorske) pogoje, kjer bo zdravstveno dejavnost opravljal.

Kaže, da letos še ne bo sprejet novi zakon o koncesijah v zdravstvu. Na ministrstvu usklajujejo pripombe iz javne razprave, med katerimi so si, tako Marušiè, nekatere diametralno nasprotujoèe. "V predlogu zakona bomo upoštevali predloge, ki sledijo trendom v EU," je še povedal državni sekretar.

Pogodbe, ki jih bodo izbrani prosilci podpisali z ZZZS, bodo zaèele veljati že 1. oktobra letos, kar pomeni, da bodo morali novi koncesionarji takrat tudi zaèeti z delom.

V Mariboru devet razpisanih koncesij
Mariborska obèina bo razpis za podelitev koncesij objavila danes. Za splošno medicino bosta razpisani dve koncesiji, štiri bodo razpisane za zobozdravstvo in tri za patronažne dejavnosti. Leta 2007 so v obèini Novo mesto prejeli tri vloge za koncesije za izvajanje patronažne službe, za zdaj ni podeljena še nobena. Za podeljevanje koncesij na primarni ravni ni potreben javni razpis, tako da ga ne pripravljajo, so še pojasnili. V obèini Ravne na Koroškem za zdaj niso prejeli še nobene vloge za koncesijo. (nk)

_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 09, 2007 19:27    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ministrstvo za zdravje
Mnenje ministrice o podeljevanju koncesij


Ministrica Zofija Mazej Kukoviè podeljevanja koncesij ne bo zamrznila, vendar pa podeljevanja koncesij pod sedaj veljavnimi pogoji ne bo veè. Izdelane bodo nove koncesijske pogodbe, ki bodo dopolnjene predvsem s tistimi manjkajoèimi elementi, ki so vezani na dežurno službo in na dostopnost bolnika do koncesionarja tudi v dneh med vikendom in prazniki.

Pravne podlage za nove koncesijske pogodbe bodo predvidoma pripravljene v mesecu dni, izdelana pa bodo tudi priporoèila županom za podeljevanje koncesij na primarni ravni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS