Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Častnemu razsodišču pri Zbornici - Zvezi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naših strokovnih organizacij
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 15, 2006 07:37    Naslov sporočila: Častnemu razsodišču pri Zbornici - Zvezi Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS)
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: info@patronaza.si
Spl. stran: www.patronaza.si

Datum: 11. 12. 2006


Častnemu razsodišču pri Zbornici – Zvezi
Predsednici: Marini Velepič
Vidovdanska 9
1000 Ljubljana


Zadeva: Kršenje Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov s strani vodje
patronažne službe v ZD Žalec gospe Jasne Tekauc Gojznik - prijava in predlog za uvedbo postopka pred Častnim razsodiščem


Spoštovana predsednica!

Na podlagi 32. člena Statuta Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije in Pravilnika o organizaciji in delovanju Častnega razsodišča, ki ga je sprejela Zbornica - Zveza, Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS), ki ga zastopa predsednica Slavica Molan, dipl. m. s., predlaga začetek postopka pred Vašim razsodiščem zoper Jasno Tekauc Gojzdnik, vodjo patronažne službe v javnem zavodu Zdravstvenem domu Žalec zaradi bistvenih kršitev načel VII-IX Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije (2005), kot sledi.

I.

V oddaji RTV Slovenije Tednik dne 30. 11. 2006, ki je obravnavala zasebništvo v zdravstvu in večji del namenila znanim negativnim stališčem predstavnic Gibanja za ohranitev javnega zdravstva, je bil kot primer nestrokovnega in neetičnega dela patronažnih medicinskih sester koncesionark izpostavljen primer zasebne patronažne medicinske sestre, ki naj bi zaradi varčevanja pri stroških obvezilnega materiala, strokovno neustrezno oskrbovala bolnikove rane na spodnjih okončinah. Te naj bi se po intervenciji patronažne službe javnega Zdravstvenega doma Žalec dobro zazdravile.
Obtožena patronažna medicinska sestra v oddaji ni bila imenovana, kot tudi ni bila predstavljena njena plat zgodbe ali mnenje izbranega zdravnika nastopajočega bolnika.

Dokaz:
- prispevek je javno dostopen na spletni strani www.rtvslo.si, povezava: AVDIO/VIDEO - ARHIV - INFORMATIVNE ODDAJE - TEDNIK - 30. 11. 2006

Kot jasno izhaja iz prispevka, je bila v oddaji zasebna patronažna dejavnost prikazana skrajno nekorektno, neprofesionalno in enostransko, z očitnim namenom vzbuditi v naših varovancih nezaupanje v strokovnost dela patronažnih medicinskih sester koncesionark. Z namenom zaščite integritete prizadete patronažne sestre, pa tudi izrazite neutemeljenosti in absurdnosti prispevka, smo uredništvu oddaje Tednik poslali protestno pismo in nam bo v eni od naslednjih oddaj dana možnost predstavitve druge plati zgodbe. V pogovorih z novinarko Slavko Brajović Hajdenkumer smo izvedeli, da je za obravnavanega bolnika izvedela od članov Gibanja za ohranitev javnega zdravstva in da kljub prizadevanjem ni dobila podatkov o kolegici, koncesionarki, ki naj bi nestrokovno opravljala svoje delo, da bi preverila še njeno stališče in prikazala tudi njen pogled na zadevo, kot bi pričakovali od strokovno neoporečnega novinarstva. Zakaj je Tednik kljub enostranskemu prikazovanju dogodkov prispevek objavil, je predmet obravnave Kodeksa poročanja novinarjev RTV Slovenija.

II.

Kot je razvidno iz javno dostopnega prispevka, je v omenjenem prispevku ena glavnih protagonistk vodja patronažne službe v Zdravstvenemu domu Žalec gospa Jasna Tekauc Gojzdnik, ki je z neresničnimi, tendencioznimi navedbami namerno blatila svojo stanovsko kolegico in vse zasebne patronažne medicinske sestre.

Pri tem je kršila več temeljnih načel Kodeksa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, med njimi Načelo VII, saj je z izrazitim nezavedanjem poklicne pripadnosti poteptala in izven strokovnih krogov blatila delo kolegic, brez da bi jim dala možnost enakopravnega dialoga. Nikakor ni delovala v prid boljšim medsebojnim odnosom, delovala pa je v popolnem neskladju z dokumentom „Podoba medicinske sestre“. Uporabila je zavajanje in prikrojila dejansko stanje, da bi svoje delo povzdignila in olepšala, kar je storila izven strokovnih krogov, kjer bi imela vse možnosti za argumentirano in tehtno razpravo. Večina njenih trditev preprosto ne drži.

Z namenom obrambe političnih pozicij Gibanja za ohranitev javnega zdravstva je kolegica kršila tudi načelo VIII profesionalnega Kodeksa, saj je pozabila na svojo pravico in dolžnost, da skrbi za ugled zdravstvene nege v naši družbi, v pacientih pa je vzbudila vsaj skrb, če že ne nezaupanje do dela patronažnih medicinskih sester.

Gospa Jasna Tekauc Gojzdnik je ravnala v popolnem neskladju tudi z načelom IX Kodeksa, ki medicinskim sestram nalaga, da s svojim ravnanjem dvigujejo ugled poklica in profesionalnih organizacij v družbi.

III.

Na osnovi povedanega Častno razsodišče prosimo, da primer prouči in ustrezno ukrepa z izrekom javnega opomina, ki bo v skladu s predpisi Zbornice - Zveze objavljen v Utripu, gospe Jasni Tekauc Gojzdnik pa naloži dolžnost javnega opravičila.


IV.

Omenjena stališča je Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester soglasno sprejelo na svojem Zboru članov v Krškem 7.12.2006, razmišlja pa tudi o ugotavljanju civilnopravne odgovornosti kršiteljice pred pristojnim sodiščem.


S spoštovanjem,


Predsednica združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl.m.s.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 15, 2006 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izvedeli smo, da predsednica Častnega razsodišča še vedno ni prejela naše prijave, čeprav je bila s priporočeno pošto poslana že 11. decembra na Zbornico - Zvezo. Naša Zbornica je očitno za devetimi gorami in se marsikakšna pošta lahko "izgubi" ali pa kam "založi".
Nazaj na vrh
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2007 06:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Častno razsodišče pri Zbornici - Zvezi je na osnovi prijave Združenja ZPMS uvedlo postopek zoper gospo Jasno Tekauc Gojzdnik.
Obravnava bo potekala 15. 3. ob 12. uri v prostorih Zbornice - Zveze, Vidovdanska 9 Ljubljana.
Po členu 33, Pravilnika o delovanju in organizaciji Častnega razsodišča je obravnava javna.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 10, 2007 10:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gospa Jasna Takauc Gojzdnik bo 15. 3. 2007 upravičeno odsotna, zato bo obravnava potekala 26. 3. 2007 ob 16:30. uri v prostorih Zbornice - Zveze, nam je danes sporočila predsednica Častnega razsodišča pri Zbornici Zvezi.
Vzrok upravičene odsotnosti ni naveden in ker smo mi za to upravičeno odsotnost iz neuradnih virov izvedeli že pred časom, najbrž ne gre za kaj hudega in urgentnega, zato je vsaka skrb odveč.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2007 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes, 21. 4. 2007 smo prejeli Sklep Častnega razsodišča pri Zbornici - Zvezi
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije-
Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Vidovdanska 9, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel/fax: 01 2316055, E-mail:zbornica-zveza@siol.net

ČASTNO RAZSODIŠCE
št. 16/CR/2007
Datum:20.04.2007

Senat Častnega razsodišča Zbornice - Zveze v sestavi Sandra Naka, Vera Štebe, Marina Velepič, v sodelovanju z Dragico Papež, in Uršo Bolta kot zapisnikarico, je po opravljeni obravnavi dne 26.3.2007, sprejel naslednji

SKLEP
Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik je kršila načelo VII. In IX. Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije in se ji izreče ukrep javnega opomina.


Obrazložitev:
Iz zaslišane izpovedbe gospe Jasne Tekavc Gojzdnik je senat prišel do zaključka, da gospa Jasna Tekavc Gojzdnik sama priznava kršitev VII. načela Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Ni poročala o po njenem mnenju nestrokovnem delu ali neetičnem ravnanju kolegice, odgovornim osebam ali organom Zbornice - Zveze. Tega ni storila v letu 2006, ko je bila na sporedu informativna oddaja Tednik RTV Slovenije, niti v letu 2004, ko so pacienta ponovno prevzele v oskrbo patronažne medicinske sestre ZD Žalec.
Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik je potrdila tudi, da je vedela s kakšnim namenom se oddaja snema. Sama se sicer ne čuti krivo, da je javno navedla podatke o pacientovih ranah, ki jih je le subjektivno ocenila, saj o tem dokumentacije, razen slik iz leta 2005, nima. Po mnenju častnega razsodišča pa je s svojimi ocenami rane in izvedbo preveza ran pred kamero, nedvomno vplivala na mnenje novinarke, ki je ravnanje patronažne medicinske sestre koncesionarke zatem označila kot nestrokovno.
S tem je gospa Jasna Tekavc Gojzdnik, brez, da bi poprej kolegici dokazala krivdo, zmanjšala ugled kolegice v javnosti. S tem je tudi ovirala njeno samostojno strokovno delovanje, posredno pa pri gledalcih TV oddaje ustvarila dvom v pravilnost postopkov zdravstvene nege, ki jih izvajajo zasebne patronažne medicinske sestre. Tako je kršila tudi IX. načelo Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, saj s svojim ravnanjem ni pripomogla k dvigu ugledu poklica medicinskih sester v družbi.
Častno razsodišče je ob tako ugotovljenem dejanskem -stanju prišlo do zaključka, da je gospa Jasna Tekavc Gojzdnik kršila določila Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije in ji je ob upoštevanju vseh okoliščin in tudi dejstva, da je bilo zdravstveno stanje bolnika težko in da so bile njegove pritožbe s subjektivnega vidika utemeljene, izreklo javni opomin.
Ob vsem tem, pa Častno razsodišče vendarle ne more mimo dejstva, da bi gospa Jasna Tekavc Gojzdnik morala in mogla ravnati drugače. V oddaji in v zavzemanju za javno zdravstvo bi lahko koncesionarke prikazala tudi s pozitivne strani in ob tem vseeno opozorila na vse pasti in pomanjkljivosti, ki so nujna posledica privatizacije zdravstva, če le to ni spremljano s potrebnim nadzorom. Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik pa je bila dolžna in tega se zaveda tudi sama, da bi preden je o nepravilnostih obvestila širšo javnost, morala poročati o nepravilnostih tudi svojemu strokovnemu združenju. Tega pa ni storila in tudi zato, je bilo odločiti kot je navedeno.

Ljubljana, 20.04.2007
Predsednica senata:
Marina Velepič

Pravni pouk:
Pravilnik o organizaciji in delovanju Častnega razsodišča:
Čl. 37 - Proti sklepu Častnega razsodišča je možna pritožba v roku 15 dni po prejemu pisnega sklepa Častnega razsodišca. Zoper razsodbo Častnega razsodišca se prizadeti lahko pritoži na Skupščino Zbornice – Zveze kot organ 2.stopnje.
Čl. 38 - Pravico do pritožbe ima:
- oseba, ki ji je bil izrečen sklep
- prijavitelj
Pritožba zadrži izvršitev sklepa Častnega razsodišča. Častno razsodišce je ob vložitvi
pritožbe dolžno pritožbo skupaj s spisom posredovati skupščini Zbornice - Zveze.
Č1.39- Odločitev Skupščine Zbornice - Zveze je dokončna. Če ima razsodba Častnega
razsodišca za posledico odvzem licence, se prizadeti lahko pritoži na Ministrstvo
pristojno za zdravje.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatomZdruženje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
Gospa Slavica Molan, dipl.m.s.
Predsednica združenja

Št.: 34/07/CR
Datum: 17. 9. 2007

Spoštovani,
obveščam vas, da je odvetnica gospe Jasne Tekavc Gojzdnik, dne 27.8.2007, na Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije vložila pritožbo na sklepa Častnega razsodišca. V imenu gospe Jasne Tekavc Gojzdnik zahteva, da se sklep Častnega razsodišca z dne 20. 4. 2007 in naš ponovni sklep z dne 2. 8. 2007 odpravita ter se zadeva vrne v nov postopek, oziroma, da drugostopenjski organ odloči, da se zahtevi za vrnitev v prejšnje stanje ugodi.
Pritožba bo obravnavana na Skupščini Zbornice - Zveze. Točnega datuma še ne vemo, boste pa o tem tudi uradno obveščeni.

Lep pozdrav,

Predsednica Častnega razsodišča:
Marina Velepič
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stankaPridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 21, 2007 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je lahko vložila pritožbo šele avgusta, če pa se je 15-dnevni rok za pritožbo iztekel že maja? V tem primeru je pritožba zamujena, sklep pa pravnomočen in bi moral biti objavljen v Utripu. Kakšen ponovni sklep? S temi datumi nekaj ne štima...

????
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 06:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bivši varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek v današnjem Dnevniku med drugim pravi:

"Hotel sem opozoriti, da odvetniki še danes prej kot ne spodbujajo tožarjenje. Jasno– dlje traja, več zaslužijo. Saj veste, koliko potrebuje kmet za preživetje? Ne?! No, 30 hektarjev. Pa odvetnik? Le en kvadratni meter, za katerega se tožarita dva kmeta. Seveda nočem delati krivice dobrim odvetnikom, a slabim njihova zbornica preveč gleda skozi prste. Če misli, da tako ščiti ugled poklica, se moti. Prav obratno velja– in s tem mislim skoraj vse stanovske zbornice. "

Čeprav je v Dnevniku govora o čisto drugih temah, tale komentar neverjetno paše pod zgoraj omenjeno priblematiko - iz večih razlogov, seveda.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naših strokovnih organizacij Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS