Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Èastnemu razsodišèu pri Zbornici - Zvezi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Dec 15, 2006 07:37    Naslov sporoèila: Èastnemu razsodišèu pri Zbornici - Zvezi Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS)
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: info@patronaza.si
Spl. stran: www.patronaza.si

Datum: 11. 12. 2006


Èastnemu razsodišèu pri Zbornici – Zvezi
Predsednici: Marini Velepiè
Vidovdanska 9
1000 Ljubljana


Zadeva: Kršenje Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov s strani vodje
patronažne službe v ZD Žalec gospe Jasne Tekauc Gojznik - prijava in predlog za uvedbo postopka pred Èastnim razsodišèem


Spoštovana predsednica!

Na podlagi 32. èlena Statuta Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije in Pravilnika o organizaciji in delovanju Èastnega razsodišèa, ki ga je sprejela Zbornica - Zveza, Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester (ZZPMS), ki ga zastopa predsednica Slavica Molan, dipl. m. s., predlaga zaèetek postopka pred Vašim razsodišèem zoper Jasno Tekauc Gojzdnik, vodjo patronažne službe v javnem zavodu Zdravstvenem domu Žalec zaradi bistvenih kršitev naèel VII-IX Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije (2005), kot sledi.

I.

V oddaji RTV Slovenije Tednik dne 30. 11. 2006, ki je obravnavala zasebništvo v zdravstvu in veèji del namenila znanim negativnim stališèem predstavnic Gibanja za ohranitev javnega zdravstva, je bil kot primer nestrokovnega in neetiènega dela patronažnih medicinskih sester koncesionark izpostavljen primer zasebne patronažne medicinske sestre, ki naj bi zaradi varèevanja pri stroških obvezilnega materiala, strokovno neustrezno oskrbovala bolnikove rane na spodnjih okonèinah. Te naj bi se po intervenciji patronažne službe javnega Zdravstvenega doma Žalec dobro zazdravile.
Obtožena patronažna medicinska sestra v oddaji ni bila imenovana, kot tudi ni bila predstavljena njena plat zgodbe ali mnenje izbranega zdravnika nastopajoèega bolnika.

Dokaz:
- prispevek je javno dostopen na spletni strani www.rtvslo.si, povezava: AVDIO/VIDEO - ARHIV - INFORMATIVNE ODDAJE - TEDNIK - 30. 11. 2006

Kot jasno izhaja iz prispevka, je bila v oddaji zasebna patronažna dejavnost prikazana skrajno nekorektno, neprofesionalno in enostransko, z oèitnim namenom vzbuditi v naših varovancih nezaupanje v strokovnost dela patronažnih medicinskih sester koncesionark. Z namenom zašèite integritete prizadete patronažne sestre, pa tudi izrazite neutemeljenosti in absurdnosti prispevka, smo uredništvu oddaje Tednik poslali protestno pismo in nam bo v eni od naslednjih oddaj dana možnost predstavitve druge plati zgodbe. V pogovorih z novinarko Slavko Brajoviæ Hajdenkumer smo izvedeli, da je za obravnavanega bolnika izvedela od èlanov Gibanja za ohranitev javnega zdravstva in da kljub prizadevanjem ni dobila podatkov o kolegici, koncesionarki, ki naj bi nestrokovno opravljala svoje delo, da bi preverila še njeno stališèe in prikazala tudi njen pogled na zadevo, kot bi prièakovali od strokovno neoporeènega novinarstva. Zakaj je Tednik kljub enostranskemu prikazovanju dogodkov prispevek objavil, je predmet obravnave Kodeksa poroèanja novinarjev RTV Slovenija.

II.

Kot je razvidno iz javno dostopnega prispevka, je v omenjenem prispevku ena glavnih protagonistk vodja patronažne službe v Zdravstvenemu domu Žalec gospa Jasna Tekauc Gojzdnik, ki je z neresniènimi, tendencioznimi navedbami namerno blatila svojo stanovsko kolegico in vse zasebne patronažne medicinske sestre.

Pri tem je kršila veè temeljnih naèel Kodeksa medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, med njimi Naèelo VII, saj je z izrazitim nezavedanjem poklicne pripadnosti poteptala in izven strokovnih krogov blatila delo kolegic, brez da bi jim dala možnost enakopravnega dialoga. Nikakor ni delovala v prid boljšim medsebojnim odnosom, delovala pa je v popolnem neskladju z dokumentom „Podoba medicinske sestre“. Uporabila je zavajanje in prikrojila dejansko stanje, da bi svoje delo povzdignila in olepšala, kar je storila izven strokovnih krogov, kjer bi imela vse možnosti za argumentirano in tehtno razpravo. Veèina njenih trditev preprosto ne drži.

Z namenom obrambe politiènih pozicij Gibanja za ohranitev javnega zdravstva je kolegica kršila tudi naèelo VIII profesionalnega Kodeksa, saj je pozabila na svojo pravico in dolžnost, da skrbi za ugled zdravstvene nege v naši družbi, v pacientih pa je vzbudila vsaj skrb, èe že ne nezaupanje do dela patronažnih medicinskih sester.

Gospa Jasna Tekauc Gojzdnik je ravnala v popolnem neskladju tudi z naèelom IX Kodeksa, ki medicinskim sestram nalaga, da s svojim ravnanjem dvigujejo ugled poklica in profesionalnih organizacij v družbi.

III.

Na osnovi povedanega Èastno razsodišèe prosimo, da primer prouèi in ustrezno ukrepa z izrekom javnega opomina, ki bo v skladu s predpisi Zbornice - Zveze objavljen v Utripu, gospe Jasni Tekauc Gojzdnik pa naloži dolžnost javnega opravièila.


IV.

Omenjena stališèa je Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester soglasno sprejelo na svojem Zboru èlanov v Krškem 7.12.2006, razmišlja pa tudi o ugotavljanju civilnopravne odgovornosti kršiteljice pred pristojnim sodišèem.


S spoštovanjem,


Predsednica združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl.m.s.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Dec 15, 2006 17:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Izvedeli smo, da predsednica Èastnega razsodišèa še vedno ni prejela naše prijave, èeprav je bila s priporoèeno pošto poslana že 11. decembra na Zbornico - Zvezo. Naša Zbornica je oèitno za devetimi gorami in se marsikakšna pošta lahko "izgubi" ali pa kam "založi".
Nazaj na vrh
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 09, 2007 06:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èastno razsodišèe pri Zbornici - Zvezi je na osnovi prijave Združenja ZPMS uvedlo postopek zoper gospo Jasno Tekauc Gojzdnik.
Obravnava bo potekala 15. 3. ob 12. uri v prostorih Zbornice - Zveze, Vidovdanska 9 Ljubljana.
Po èlenu 33, Pravilnika o delovanju in organizaciji Èastnega razsodišèa je obravnava javna.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 10, 2007 10:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Gospa Jasna Takauc Gojzdnik bo 15. 3. 2007 upravièeno odsotna, zato bo obravnava potekala 26. 3. 2007 ob 16:30. uri v prostorih Zbornice - Zveze, nam je danes sporoèila predsednica Èastnega razsodišèa pri Zbornici Zvezi.
Vzrok upravièene odsotnosti ni naveden in ker smo mi za to upravièeno odsotnost iz neuradnih virov izvedeli že pred èasom, najbrž ne gre za kaj hudega in urgentnega, zato je vsaka skrb odveè.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2007 11:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Danes, 21. 4. 2007 smo prejeli Sklep Èastnega razsodišèa pri Zbornici - Zvezi




Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije-
Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Vidovdanska 9, 1000 Ljubljana, Slovenija, tel/fax: 01 2316055, E-mail:zbornica-zveza@siol.net

ÈASTNO RAZSODIŠCE
Å¡t. 16/CR/2007
Datum:20.04.2007

Senat Èastnega razsodišèa Zbornice - Zveze v sestavi Sandra Naka, Vera Štebe, Marina Velepiè, v sodelovanju z Dragico Papež, in Uršo Bolta kot zapisnikarico, je po opravljeni obravnavi dne 26.3.2007, sprejel naslednji

SKLEP
Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik je kršila naèelo VII. In IX. Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije in se ji izreèe ukrep javnega opomina.


Obrazložitev:
Iz zaslišane izpovedbe gospe Jasne Tekavc Gojzdnik je senat prišel do zakljuèka, da gospa Jasna Tekavc Gojzdnik sama priznava kršitev VII. naèela Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Ni poroèala o po njenem mnenju nestrokovnem delu ali neetiènem ravnanju kolegice, odgovornim osebam ali organom Zbornice - Zveze. Tega ni storila v letu 2006, ko je bila na sporedu informativna oddaja Tednik RTV Slovenije, niti v letu 2004, ko so pacienta ponovno prevzele v oskrbo patronažne medicinske sestre ZD Žalec.
Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik je potrdila tudi, da je vedela s kakšnim namenom se oddaja snema. Sama se sicer ne èuti krivo, da je javno navedla podatke o pacientovih ranah, ki jih je le subjektivno ocenila, saj o tem dokumentacije, razen slik iz leta 2005, nima. Po mnenju èastnega razsodišèa pa je s svojimi ocenami rane in izvedbo preveza ran pred kamero, nedvomno vplivala na mnenje novinarke, ki je ravnanje patronažne medicinske sestre koncesionarke zatem oznaèila kot nestrokovno.
S tem je gospa Jasna Tekavc Gojzdnik, brez, da bi poprej kolegici dokazala krivdo, zmanjšala ugled kolegice v javnosti. S tem je tudi ovirala njeno samostojno strokovno delovanje, posredno pa pri gledalcih TV oddaje ustvarila dvom v pravilnost postopkov zdravstvene nege, ki jih izvajajo zasebne patronažne medicinske sestre. Tako je kršila tudi IX. naèelo Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, saj s svojim ravnanjem ni pripomogla k dvigu ugledu poklica medicinskih sester v družbi.
Èastno razsodišèe je ob tako ugotovljenem dejanskem -stanju prišlo do zakljuèka, da je gospa Jasna Tekavc Gojzdnik kršila doloèila Kodeksa etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije in ji je ob upoštevanju vseh okolišèin in tudi dejstva, da je bilo zdravstveno stanje bolnika težko in da so bile njegove pritožbe s subjektivnega vidika utemeljene, izreklo javni opomin.
Ob vsem tem, pa Èastno razsodišèe vendarle ne more mimo dejstva, da bi gospa Jasna Tekavc Gojzdnik morala in mogla ravnati drugaèe. V oddaji in v zavzemanju za javno zdravstvo bi lahko koncesionarke prikazala tudi s pozitivne strani in ob tem vseeno opozorila na vse pasti in pomanjkljivosti, ki so nujna posledica privatizacije zdravstva, èe le to ni spremljano s potrebnim nadzorom. Gospa Jasna Tekavc Gojzdnik pa je bila dolžna in tega se zaveda tudi sama, da bi preden je o nepravilnostih obvestila širšo javnost, morala poroèati o nepravilnostih tudi svojemu strokovnemu združenju. Tega pa ni storila in tudi zato, je bilo odloèiti kot je navedeno.

Ljubljana, 20.04.2007
Predsednica senata:
Marina Velepiè

Pravni pouk:
Pravilnik o organizaciji in delovanju Èastnega razsodišèa:
Èl. 37 - Proti sklepu Èastnega razsodišèa je možna pritožba v roku 15 dni po prejemu pisnega sklepa Èastnega razsodišca. Zoper razsodbo Èastnega razsodišca se prizadeti lahko pritoži na Skupšèino Zbornice – Zveze kot organ 2.stopnje.
Èl. 38 - Pravico do pritožbe ima:
- oseba, ki ji je bil izreèen sklep
- prijavitelj
Pritožba zadrži izvršitev sklepa Èastnega razsodišèa. Èastno razsodišce je ob vložitvi
pritožbe dolžno pritožbo skupaj s spisom posredovati skupšèini Zbornice - Zveze.
È1.39- Odloèitev Skupšèine Zbornice - Zveze je dokonèna. Èe ima razsodba Èastnega
razsodišca za posledico odvzem licence, se prizadeti lahko pritoži na Ministrstvo
pristojno za zdravje.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 21, 2007 16:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom



Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
Gospa Slavica Molan, dipl.m.s.
Predsednica združenja

Å t.: 34/07/CR
Datum: 17. 9. 2007

Spoštovani,
obvešèam vas, da je odvetnica gospe Jasne Tekavc Gojzdnik, dne 27.8.2007, na Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije vložila pritožbo na sklepa Èastnega razsodišca. V imenu gospe Jasne Tekavc Gojzdnik zahteva, da se sklep Èastnega razsodišca z dne 20. 4. 2007 in naš ponovni sklep z dne 2. 8. 2007 odpravita ter se zadeva vrne v nov postopek, oziroma, da drugostopenjski organ odloèi, da se zahtevi za vrnitev v prejšnje stanje ugodi.
Pritožba bo obravnavana na Skupšèini Zbornice - Zveze. Toènega datuma še ne vemo, boste pa o tem tudi uradno obvešèeni.

Lep pozdrav,

Predsednica Èastnega razsodišèa:
Marina Velepiè
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
stanka



Pridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 21, 2007 09:20    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kako je lahko vložila pritožbo šele avgusta, èe pa se je 15-dnevni rok za pritožbo iztekel že maja? V tem primeru je pritožba zamujena, sklep pa pravnomoèen in bi moral biti objavljen v Utripu. Kakšen ponovni sklep? S temi datumi nekaj ne štima...

????
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 06:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bivši varuh èlovekovih pravic Matjaž Hanžek v današnjem Dnevniku med drugim pravi:

"Hotel sem opozoriti, da odvetniki še danes prej kot ne spodbujajo tožarjenje. Jasno– dlje traja, veè zaslužijo. Saj veste, koliko potrebuje kmet za preživetje? Ne?! No, 30 hektarjev. Pa odvetnik? Le en kvadratni meter, za katerega se tožarita dva kmeta. Seveda noèem delati krivice dobrim odvetnikom, a slabim njihova zbornica preveè gleda skozi prste. Èe misli, da tako šèiti ugled poklica, se moti. Prav obratno velja– in s tem mislim skoraj vse stanovske zbornice. "

Èeprav je v Dnevniku govora o èisto drugih temah, tale komentar neverjetno paše pod zgoraj omenjeno priblematiko - iz veèih razlogov, seveda.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS