Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Zdravstveni domovi bodo ostali

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 16:17    Naslov sporoèila: Zdravstveni domovi bodo ostali Odgovori s citatom

Delo - Sreda, 07.11.2007

Zdravstveni domovi pod drobnogledom ministrice za zdravje
»Domovi bodo ostali«

Županom priporoèila za podeljevanje koncesij – Zakon o zdravniški službi bo menda prinesel nagrajevanje po delu – Direktorji ZD zadovoljni

Ljubljana– »Zdravstveni domovi bodo ostali,« je vèeraj zagotovila ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukoviè, ki se je dan pred tem sestala z direktorji zdravstvenih domov ter prisluhnila njihovim problemom. Tako se je odzvala na ogroženost zdravstvenih domov, o kateri smo pred kratkim pisali v Delu. Zdaj namreè zaradi odhoda koncesionarjev že veè kot pol zdravstvenih domov ne more izpolnjevati z zakonom doloèenih nalog. V petek so tako župani kot direktorji že dobili priporoèila ministrstva o nadaljnjem podeljevanju koncesij. »Èe se bodo župani dosledno držali priporoèil, se bodo razmere uredile,« je vèeraj ocenil Stanislav Pušnik, predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri združenju zdravstvenih zavodov in direktor ZD Ravne na Koroškem, ki je bil po sreèanju z ministrico zelo zadovoljen z njenimi obljubami.
»Doslej se ni nihèe strateško vprašal, kakšne zdravstvene domove želimo èez pet let, da bodo zadovoljni izvajalci in izpolnjena prièakovanja pacientov. To je bilo najpomembnejše vprašanje sreèanja z direktorji zdravstvenih domov. Dobili smo veliko idej, ki jih bomo uporabili pri pripravi nacionalnega programa,« je bila zadovoljna tudi ministrica in napovedala dopolnitev tistega dela, ki ga koncesionarji zdaj ne opravljajo. Treba se bo odloèiti, koliko naj bo koncesionarjev, je dejala in omenila možnost, da bi jih bilo 30 odstotkov, vendar zdravstvenih domov ne smejo ogroziti, ti pa morajo poveèati uèinkovitost in obvladati sodelovanje s koncesionarji, je dejala Zofija Mazej Kukoviè.
Ministrstvo je priporoèilo županom, naj pred podelitvijo koncesije skupaj z zdravstvenim domom ugotovijo, kakšne posledice bo podelitev koncesije prinesla zdravstvenemu domu, je povedal Pušnik. Menil je, da bo pri urejenih medsebojnih obveznostih vseeno, ali bo zdravnik koncesionar ali ne. Toda sama priporoèila ne zadostujejo, je menil. To možnost so imeli zdravstveni domovi sicer tudi že do zdaj, vendar ni bila zavezujoèa in je zato niso vsi upoštevali, zato je potreben bolj normativen akt. Tako nameravajo na ministrstvu v zvezi s podeljevanjem koncesij izdati še posebno uredbo, smo izvedeli.
Ministrica je – po Pušnikovih besedah – napovedala tudi hitro spremembo zakona o zdravniški službi, v katerem bo uvedeno veèje nagrajevanje po delu za zdravnike, kar bo po Pušnikovem mnenju pripomoglo, da zdravniki ne bodo imeli želje oditi iz zdravstvenega doma. Zdaj namreè direktor ne more na legalen naèin nagraditi zdravnika za veè dela in boljše delo, zato najuspešnejši zdravniki odhajajo, je dejal sogovornik. Zadovoljen je tudi z mnenjem ministrice, da je treba kadrovsko politiko, ki jo zdaj z javnim pooblastilom izvaja zdravniška zbornica, vrniti zdravstvenim zavodom. Sicer pa so direktorji seznanili ministrico tudi s slabšalnim odnosom, ki ga je imel do njih prejšnji minister, ko jim je oèital visoke plaèe in privilegije, zaradi katerih da se zavzemajo za ohranitev zdravstvenih domov. Tako je bila z Bruèanom prekinjena komunikacija, ministrica pa je direktorjem obljubila, da se bo z njimi redno sestajala in odpravljala njihove težave.
Milena Zupaniè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS