Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Patronaža skozi drobnogled Inštituta za varovanje zdravja RS

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Dec 02, 2007 07:18    Naslov sporoèila: Patronaža skozi drobnogled InÅ¡tituta za varovanje zdravja RS Odgovori s citatom

Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja: http://www.ivz.si/ kliknite na levi strani na Zdravje in zdravstveno varstvo: http://www.ivz.si/index.php?akcija=oddelek&o=1 nato kliknite na Vsebine A - Ž: http://www.ivz.si/index.php?akcija=kategorija&k=14 , izberite èrko P:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=kategorija&k=14#P , kliknite na Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega: http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1222

Namen obstojeèe evidence patronažne zdravstvene nege je spremljanje in naèrtovanje dela patronažne zdravstvene službe. Statistièno poroèilo o delu patronažne službe je trenutno edini uradni dokument o zdravstveni negi na nivoju države, s katerim patronažna medicinska sestra dokumentira svoje delo.
S tem dejstvom Darinka Zavrl Džananoviæ redno seznanja èlanice Izvršilnega odbora patronažne sekcije, seznanila pa je tudi èlanice Izvršnega odbora Združenja ZPMS na sestanku v Celju, maja letos.

Gospa Zavrl Džananoviæ nas opozarja, da poslani statistièni podatki kažejo klavrno podobo slovenske patronaže, za kar pa smo izvajalke preprièane, da v praksi ni res. Patronažne medicinske sestre, ne glede na pravni status, si vseskozi prizadevamo za kakovostno opravljanje naših storitev.

Torej je jasno, da do ZZV oziroma IVZ ne pridejo realni podatki. Vemo tudi, da se v patronažnih službah v javnih zdravstvenih zavodih statistièni podatki pogosto popravljajo, oblikujejo, prilagajajo.
Dejstvo je tudi, da se na podlagi statistiènih podatkov naèrtuje naša dejavnost. V združenju ZPMS smo zato pripravili pripombe na obstojeèe statistièno poroèilo in ga že pred poletjem poslali na IVZ.
Gospod Tušar ( Audax) nam dal pomembno informacijo: za patronažo ne obstaja elektronski obrazec za statistièno poroèilo, pravzaprav še niti ni doloèen format tega poroèila.

Nadaljnji postopki so torej jasni: potrebno bo pripraviti nov obrazec za stistièno poroèilo, s smiselnim naborom podatkov, obrazec mora biti v elektronski obliki, programiran mora biti tako, da se podatki vanj vnašajo ob evidentiranju in zaraèunavanju storitev ZZZS, predvsem pa se morajo podatki zakleniti, da jih naknadno ni možno popravljati. Patronažne medicinske sestre moramo dobiti nataèna navodila za evidentiranje in ob koncu leta se statistièno poroèilo preprosto posname na elektronski medij ( CD, DVD, disketa ) in se pošlje pristojnemu Zavodu za zdravstveno varstvo.
Glede na to, da so Metodološka navodila napisana za trenutno veljavni obrazec, jih bo potrebno posodobiti oziroma prilagoditi novemu obrazcu: http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1222-MN_PV_v1.pdf .

Darinka Zavrl Džananoviæ je pobudo za prenovo statistiènega obrazca podala na zadnji seji Izvršilneg odbora patronažne sekcije, 29. 11. 2007 in po muènem, daljšem dokazovanju prisotnim èlanicam IO ( se bom vzdržala komentarja, èeprav težko ) le dosegla imenovanje delovne skupine, ki bo v sodelovanju z IVZ pripravila nov obrazec.
Hvala Darinki Zavrl Džananoviæ !
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS