Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Dokumentacija bolnikov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 16:08    Naslov sporoèila: Dokumentacija bolnikov Odgovori s citatom

Delo - Torek, 11.03.2008
Dokumentacija bolnikov nasploh slabo varovana
Ministri za zdravje v sedmih letih niso predpisali, kako varovati koèljivo dokumentacijo bolnikov – Za neustrezno varovanje predvidena globa

Ljubljana– Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je vèeraj opravil inšpekcijski nadzor na Onkološkem inštitutu (OI) zaradi obvestila, da so kartoteke pacientov kar na hodniku in s tem dostopne nepooblašèenim osebam. Na OI pa prièakujejo tudi policijo, saj je OI podal ovadbo zaradi neupravièenega vstopa v stavbo in zadrževanja v njej. Proti komu? Proti novinarjem Kanala A, ki so vstopili na OI in sporno hranjenje medicinske dokumentacije prikazali na malih zaslonih skupaj z eno izmed kartotek umrlega pacienta.
Dokonènih ugotovitev inšpekcijskega nadzora še ni, èe pa bo pokazal, da je bilo zavarovanje res neustrezno in je bil dejansko omogoèen dostop nepooblašèenih oseb (v tem primeru novinarjev), bo to prekršek. Vsak dostop nepooblašèenih oseb je namreè z zakonom prepovedan, za neustrezno varovanje je predvidena globa od 4170 do 12.510 evrov za pravno oziroma od 830 do 1250 evrov za odgovorno fizièno osebo, smo izvedeli od namestnice informacijske pooblašèenke Mojce Prelesnik.
Na OI trdijo, da je bila medicinska dokumentacija fizièno in tehnièno varovana, nepooblašèene osebe, torej novinarji, so vstopile v stavbo in se v njej zadrževale kljub opozorilom varnostnikov, brez dovoljenja pa so medicinsko dokumentacijo posnele, jo odtujile in javno prikazovale, so zapisali v sporoèilu za javnost na OI. Skratka, novinarji so ukradli kartoteko umrlega pacienta in dokazali slabo varovanje. Vse skupaj smo videli tudi na malem zaslonu.
Kaj reèi? Tovrstno novinarsko poroèanje bo zagotovo predmet širše obravnave, res pa je, da naèin varovanja dokumentacije na OI nikakor ni osamljen primer. Nasprotno, javnost vsakih nekaj mesecev izve, kako slabo so varovani najkoèlivejši izmed vseh osebnih podatkov, to so naši zdravstveni kartoni, na katere naletimo bolniki in tudi novinarji pri gibanju v zdravstveni ustanovi. Na slabo varovanje zdravstvene dokumentacije je že veèkrat opozoril urad informacijske pooblašèenke.
»Pri informacijskem pooblašèencu smo žal že velikokrat ugotovili, da papirnate kartoteke v praksi niso varovane ustrezno. Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je že izdal nekaj ureditvenih odloèb in izrekel nekaj glob za prekrške zaradi neustreznosti zavarovanja zdravstvenih kartotek. Kartoteke so bile prosto dostopne na hodnikih zdravstvenih ustanov ali pa so bile v omarah, a te niso bile zaklenjene, ali pa so imele možnost dostopa do njih nepooblašèene osebe. Kar nekaj je bilo tudi primerov, ko se je zdravstvena dokumentacija izgubila med prevozom ali pa ni bila ustrezno unièena.«
V uradu informacijske pooblašèenke so mnenja, da je za slabo varovanje zdravstvene dokumentacije krivo ministrstvo za zdravje. Zakon o varstvu osebnih podatkov namreè samo okvirno predpisuje, da je treba osebne podatke varovati pred unièenjem ali izgubo, minister za zdravje pa bi moral s podzakonskim aktom doloèiti, kako jih bodo varovali v zdravstvu. Zakon roka za podzakonski akt ni doloèil in tako ministri po sedmih letih, odkar zakon velja, še niso sprejeli pravil za varovanje osebnih podatkov, ki bi zdravstvenim institucijam olajšale delo. Tako ravna vsaka institucija po svoje in v skladu s svojimi zmožnostmi, dokumentacije je vsak dan veè in je vse bolj neurejena.
Milena Zupaniè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS