Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Odnos: javni zavod - zasebna patronažna medicinska sestra

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Maj 27, 2006 20:31    Naslov sporoèila: Odnos: javni zavod - zasebna patronažna medicinska sestra Odgovori s citatom

Ko patronažna medicinska sestra v javnem zavodu, kjer je zaposlena napove svoj odhod v zasebništvo, se praviloma izpostavi kopici težav, ki jih narekujejo predvsem nejasno definirana pravila o medsebojnem sodelovanju med zasebnico in javnim zavodom. Tako je odvisna od milosti ali nemilosti direktorja, oziroma koordinatorja izvajalcev zdravstvenih storitev v obèini, ki pogosto izkorišèa njen podrejeni položaj in ji vsili pogodbo o medsebojnem sodelovanju, ki jo seveda mora podpisati, èeprav zanjo ni ugodna saj jo potrebuje za pridobitev koncesije.
V mislih imamo predvsem vraèanje šolnin, èeprav ostane v isti obèinski mreži, na plaèevanje viškov administrativnega kadra v ZD, na obvezno dežurstvo v patronažni in urgentni službi, ob vsem tem pa se ne more dogovoriti za medsebojno nadomešèanje s patronažno službo v tem javnem zavodu. Problem je seveda tam, kjer je na širšem obmoèju ena sama zasebnica, ki tako ostaja brez ustreznega strokovnega nadomešèanja v èasu njene, v mislih imamo predvsem neplanirane odsotnosti. Tako izolirana zasebna patronažna medicinska sestra naj bi bila predvsem v pouk in svarilo vsem tistim, ki bi si tako kot ona drznili pomisliti na odhod v zasebništvo, drugaèe si tako neprofesionalnega in nekolegialnega odnosa res ne moremo razlagati.


Takole smo že lani na Sreèanju zasebnih patronažnih medicinskih sester v Krškem opozarjali na nejasna pravila sodelovanja med javnim zavodom in zasebnico. Èe bi analizirali tovrstne oblike sodelovanja v Sloveniji, bi naleteli na zelo širok spekter inaèic; od zelo dobrega, vzglednega, kjer je vodenje javnega zavoda v rokah sposobnih strokovnjakov, do zelo slabega - tam, kjer so vodilni predvsem sami sebi namen.
Pogosto zasledimo obtožbe, da zasebniki ne želimo sodelovati in se vkljuèevati v skupne strokovne in organizacijske aktivnosti javne zdravstvene službe. V primeru patronažne službe je to gotovo laž in zavajanje z namenom "umetnega problematiziranja zasebništva", saj so vzrok slabega sodelovanja najveèkrat glavne ali odgovorne medicinske sestre, ki tako sodelovanje pogosto zavraèajo; tako na lokalnem kot tudi na regionalnem nivoju ali pa zahtevajo popolnoma neustrezno obliko sodelovanja.
Sposobnost ustrezne, do obeh strani strpne koordinacije je gotovo pokazatelj sposobne, osebnostno zrele vodilne medicinske sestre.

O svojih bogatih izkušnjah, dobrih in slabih bodo na sreèanju v Ormožu spregovorile zasebne patronažne medicinske sestre, naše èlanice in tako pomagale kandidatkam za zasebništvo pri odloèitvah in premagovanju težav na poti v zasebno patronažno dejavnost in pri njenem izvajanju.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS