Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Problem stroškov za primarne obloge za rane

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
sonèek



Pridružen/-a: Èet Okt 2007 14:14
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 17:31    Naslov sporoèila: Problem stroÅ¡kov za primarne obloge za rane Odgovori s citatom

Danes sem imela slab dan! Med drugim se mi je dogodilo tudi tole:
že dalj èasa hodim k bolnici z diabetesom; amputirano ima že eno nogo, zdaj se ji isto obeta tudi na drugi nogi. Imam delovni nalog za prevezo obsežne rane trikrat na teden. Rana ni perspektivna, zato se je otepajo kirurgi, angiologi, dermatologi.....Poraba materiala je velika, ampak seveda dobi vse kar je potrebno za strokovno oskrbo rane. Obèasno ji nogo previje tudi snaha (nedelja) in tu je nastal problem. Mož zahteva, naj materijal za tak primer pušèam njim! Lepo sva se pogovorila, da v takem primeru potreben obvezilni material napiše leèeèi zdravnik, v tem primeru je to dr. Rauber, ki je istoèasno tudi direktor ZD Ljubljana.
S strani kirurga je bila indicirana tudi aplikacija Curasorb obloge, ki pa se trenutno ne dobi, zato ji apliciram Kaltostat. Tudi tu je nastal problem in danes zjutraj, ko sem prišla na obisk, me je tako težko èakal, da se niti oblekel ni spodobno in mi je hitel govoriti, da sta se z dr. Raubarjem pogovarjala in zagotovil mu je, da sem dolžna priskrbeti ves material, vkljuèno z vsemi sodobnimi oblogami, ker zato dobim sredstva! Doktor mu je hitel dopovedovati, da imajo z vsemi koncesionarji iste probleme, da vsi varèujemo na bolnikov raèun in svetoval mu je, naj kar pritisne name, se bom že znašla, saj smo se znašle tudi takrat ko smo zahtevale delovno obleko in obutev! Kako neprofesionalno! Z bolnikovimi svojci razpravlja o problemih v zdravstvu, namesto da bi poklical mene in bi se pogovorila o problemu. V tem primeru se poèutim tudi osebno diskreditirano in omajano je zaupanje v mojo strokovnost v tej družini. Imam namen doktorja v ponedelje poklicati, pa vendar menim, da zdravniki niso dovolj informirani glede razmejevanja stroškov. Potrebno bi bilo prav konkretno doloèiti, kdo je dolžan kaj finanèno kriti, da bi bolnik dobil kar potrebuje. Morda bi bilo potrebno še enkrat organizirati sestanek z ZZZS ali jih prositi naj sami obvestijo zdravnike in specialiste o tozadevnem financiranju. Verjamem, da imate tudi ostale podobne probleme na terenu.
Vseeno bom poskušala vikend preživeti èim lepše ! Enako želim tudi vam !

anka Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 18:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Anka, predlagam, da tole, kar si napisala nam, spraviš v en lep dopis, kateremu bom priložila še jaz enega v imenu Združenja ZPMS in vse skupaj, s kopijo iz Splošnega dogovora bomo poslali dr. Rauberju, pacientki, ZZZS, Ministrstvu za zdravje in še kam. Seveda je to diskreditacija tebe, vseh zasebnih patronažnih medicinskih sester in blatenje zasebnikov v zdravstvu nasploh in pa seveda podlo zavajanje uporabnikov.
Dodala bi še to: Razmejitev materialnih stroškov je opravljena ( in objavljena v Splošnem Dogovoru - letos že drugiè ) do te mere, da je iz nje jasno razvidno, da stroškov za primarne obloge za rane nismo dolžne kriti patronažne medicinske sestre. Dolžne smo kriti samo stroške za obvezilni material.

Primarne obloge za rane so zdravilo, zato so strošek zdravnika, naroènika patronažnega obiska. Verjamem, da tudi njihova sredstva, predvidena za materialne stroške ne prenesejo tega stroška, a imajo gotovo veliko veè vzvodov na voljo kot patronažne medicinske sestre, da pripomorejo k rešitvi tega, že kar v nebo vpijoèega problema. Veèinoma se ta problem rešuje tako, da se sodobne primarne obloge nekako neuradno uvršèa v nekakšen nadstandard in jih morajo pacienti sami plaèevati. A v tem primeru naj bolnika oziroma svojce o tem seznani zdravnik, ki jih predpiše ! Žal se še marsikje in premnogokrat ta problem rešuje tudi tako, da se ti stroški naložijo patronažnim medicinskim sestram - zasebnicam, ki jih sprejmemo v svoje breme, èeprav nam ni dolžnost, da lahko svojim varovancem omogoèimo strokovno oskrbo ran.
Si pa vsi želimo, da bi se konèno že enkrat ta problem rešil z uvedbo naroèilnic za te obloge. To je tudi edini naèin, da bi bila oskrba s primarnimi oblogami enako dostopna vsem, ki so jih potrebni.

Da so primarne obloge za zdravljenje ran zdravilo, so na sestanku Društva za oskrbo ran, ki je bil nedavno v Novem mestu, zatrdile vse predstavnice stroke, z dr. Ruèigajevo na èelu, ki je obljubila, da si bo DORS prizadeval za to, da bo to èimprej tudi uradno sprejeto.

Pa še to bom dodala - ne le, da je tako obnašanje zdravnika, direktorja ZD Ljubljana, neprofesionalno; je tudi skrajno neetièno, še posebno, ker gre za vodilnega zdravstvenega delavca, ki bi moral biti vzor vsaj nekaj tisoè zaposlenim, ki jim je direktor, èe že ne premore toliko etiènosti, da bi bil lahko vsem zdravstvenim delavcem.


Splošni dogovor 2008: Splošne doloèbe, 1. èlen:

17. Partnerji soglašajo, da je izdajatelj naloga za patronažno dejavnost dolžan kriti stroške za zdravila, ki se ne predpisujejo na recept, stroške materiala in opreme potrebne za odvzem in stroške izvedbe laboratorijskih storitev ter stroške zahtevnejše opreme, èe se ne predpisuje na recept (npr. infuzijske sisteme, iv. kanilo in pripomoèke za fiksacijo, pripomoèke za aplikacijo zdravil v obliki aerosolov: inhalator, venska valvula in ostala sredstva za aplikacijo analgetikov i.v., pripomoèki (sistemi) za aplikacijo analgetikov s.c, pripomoèki (sistemi) za aplikacijo analgetikov epiduralno, pripomoèki (sistemi) za hranjenje bolnikov po sondah, pripomoèki za menjavo urinskih katetrov, oksimeter, prenosni ekg, aparat za merjenje PTÈ in drugi aparati za opravljanje naroèenih preiskav na domovih ipd.). V Podroènem dogovoru za zdravstvene domove in zasebno zdravniško dejavnost za leto 2008 se lahko še natanèneje razmeji kritje stroškov med naroènikom (osebnim zdravnikom) in zasebnim izvajalcem patronažne dejavnosti s koncesijo.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Jun 28, 2008 05:31; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 20:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Anka, tudi jaz sem danes imela zelo težek dan. Še sedaj imam cmok v grlu, sem jezna, razoèarana in èutim se predvsem nemoèno. S kolegico sva preprièani, da za svoje varovance poskrbiva maksimalno dobro, jim pogosto nudiva, zlasti pri prevezih, veè kot klasiène preveze, kupujeva mrežice, se trudiva po najboljših moèeh, samo, da bi bili zadovoljni, da ne bi imeli obèutka, da so za kaj prikrajšani.
Pa se najde nekdo, ki ne želi biti imenovan, ki se na obèini potoži, da smo vzeli koncesije samo zaradi denarja, ljudje pa so na ta naèin prikrajšani. Niti sanja se mi ne, kdo bi to lahko bil, jezi me ta zahrbtnost ljudi in na kakšni osnovi lahko daje nekdo tako nizke udarce. Neznansko rada se bi sooèila z tem pacientom. Rada bi dobila priložnost, se odkrito pogovoriti, v èem je problem. V mislih predalèkam svoje paciente....vsi so tako prijazni, videti zadovoljni....nikoli si za oskrbo ran ne kupijo niè ! Le v èem so prikrajšani ??? Si ne zaslužim odkrite besede...Le kdo bi to lahko bil ? Danes sem opravljala obiske z enim, meni povsem novim obèutkom - nezaupanjem....je morda ta, ne, ni mogoèe....ali tale..ne, saj se tako dobro razumemo, toliko vsega naredim za njih.....KDO ?
Sedaj se odpravljam na dopust. Po dopustu bom nekako poskusila doseèi odkrit pogovor z domnevno prizadetim pacientom. Take stvari je namreè potrebno sproti reševati, predvsem pa konkretno, odkrito, brez skrivanja. Predvsem pa bo potrebno ljudem bolje predstaviti in osvetliti ta problem, zlasti glede oskrbe ran. Enkrat se to mora konèati. to si zaslužimo tako me, kot naši varovanci.
Oglasiti se bo treba, na vsak naèin !
Lep pozdrav ! Sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 11:50    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

S podobnimi problemi se res sreèujemo vse koncesionarke. Te sodobne oblode so en velik križ. Nekateri zdravniki so tudi pri predpisovanju standardnega obvezilnega materiala zelo skopi. Ne znajo, oziroma noèejo izraèunati koliko materiala bolnik in njegovi svojci sami porabijo na mesec.
Menim, da bi tudi kirurgi, dermatologi, angiologi in drugi specialisti ne smeli na izvide pisati teh Curasorbov in drugih podobnih oblog dokler s strani plaènika to ni pokrito.
Tale dr. Raubar pa naj bo raje kar lepo tiho in naj ne pljuva po zasebnicah koncesionarkah, da se bumerang ne bo vrnil in mu povzroèil posledic.
Strinjam se z našo predsednico, da je potreben takojšen ukrep, da se naše združenje postavi za našo diskreditirano kolegico. Potrebno bi bilo tudi širšo javnost seznaniti kako je s predpisovanjem sodobnih oblog in èigav strošek je to. Naslednjiè bo mogoèe na vrsti kakterakoli druga izmed nas, ki se je bodo lotili pokvarjeni bivši šefi in zavedeni svojci naših varovancev. Pa naj še kdo reèe, da naše združenje ni pomembno. Ne vem kaj mislijo tiste kolegice, ki se še niso vèlanile med nas? Ali so same tako sposobne in se bodo same branile ob podobnih napadih.
Tudi Majdo zelo razumem, da ji ni vseeno, da se najde nekdo, ki tako zahrbtno blati naše humano delo. Verjetno so v ozadju kakšni osebni interesi dotiène osebe. Verjetno prav nobena izmed nas ni vzela koncesije zaradi denarja, saj se z našimi prihodki ne da obogateti, posebno še, ker moramo kupovati drage primarne obloge, paè pa smo odšle v zasebništvo zaradi nevzdržnih razmer in šikaniranja s strani šefov.
Prav je, da se zadeva razve, zato je potrebno ukrepati takoj!
Kljub vroèi zadevi želim vsem dopustnicam prijeten dopust. Naberite si novih moèi za spopad z mlini na veter.


Nazadnje urejal/a Vali Sob Jun 28, 2008 19:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
marija



Pridružen/-a: Sre Jan 2007 18:21
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 15:02    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Menim, da bi bilo s strani ZZZS stavek: "Partnerji soglašajo, da je izdajatelj naloga za patronažno dejavnost dolžan kriti stroške za zdravila, ki se ne predpisujejo na recept, ..." bolj natanèno definirat. Dejstvo je, da ga lahko razumemo, kakor komu odgovarja.

Mnenje dr. Ruèigajeve in ostala strokovna mnenja je potrebno posredovati zdravnikom.

Dokonèna in pravilna rešitev bi bile naroèilnice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 20:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mogoèe res ne bi bilo slabo malo obuditi spomine na Odmeve in Marijine težave v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane. Vse preveè je ponavljanja teh nestrpnosti in nekorektnosti.

http://www.patronaza.si/forum/viewtopic.php?t=400
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 08:21    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Poslano: 30. 6. 2008:

Anka Suhadolc
Zasebna patronažna med. sestra
Podutiška 254
1000 Ljubljana


Dr. Zvonko Rauber
Direktor ZD Ljubljana
Metelkova 9
1000 Ljubljana

Ljubljana, 27. 6. 2008


Spoštovani Dr. Rauber!

Oglašam se vam v zvezi s pacientko gospo Franèiško Tušak in njenim možem g. Zvonkom Tušak, in sicer zato, da vam pojasnim nekatere nejasnosti v zvezi z nabavo sodobnih terapevtskih oblog za nego ran.

Ko je bil g. Tušak nedavno pri vas v ordinaciji, sta se pogovarjala ravno o tem problemu. Po razgovoru z gospodom sem ugotovila, da ste ga neupravièeno zavedli s podatkom, da mora ta material priskrbeti patronažna medicinska sestra, kar seveda ne drži.
Naj vam pojasnim. Vse primarne obloge vsebujejo uèinkovino, zato so kategorizirane kot zdravilo, ki se piše na recept. Ker to ta trenutek še ni možno, mora material patronažni sestri priskrbeti naroènik delovnega naloga. Da pa to drži, se lahko preprièate, èe pogledate v Splošni dogovor za leto 2008.

Dr. Rauber, osebno ste me diskreditirali in omajali zaupanje v mojo strokovnost v družini Tušak.
V petek, 27. 6. 2008, me je g. Tušak sprejel slabe volje in ostrih besed in mi v podrobnosti razkril vajin pogovor.
Neupravièeno ste zavajali pacienta, saj ste z njim razpravljali o stvareh, o katerih bi se morala pogovarjat vi in jaz in še kdo. To slabo vpliva na vse moje kolegice zasebnice in tudi vaše kolege zasebnike, ki ste jih v pogovoru tudi omenjali, da varèujejo na bolnikov raèun. V vajinem pogovoru je bilo tudi nekaj klevetanja z vaše strani, kar vam gotovo ni v èast.
Upam, da bo tudi ta dogodek pripomogel, da bomo konèno imeli možnost preko naroèilnic dobiti material, kateri že v osnovi pripada našim varovancem. Potrebna je samo volja vseh odgovornih, ki imajo možnost in dolžnost držati se že dogovorjenega.

Z lepimi pozdravi,

Anka Suhadolc, viš.med.ses.

********************************************************************

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Naslov: Dolenja vas 148, 8270 Krško
E-naslov: zdruzenje.zpms@gmail.com
Spl. stran: www.patronaza.si
Matièna št: 1672070
Davèna št: 71186573
TRR: 03155-1000422425

Krško: 30. 6. 2008

Zdravstveni dom Ljubljana
Zvonko Rauber, dr. med., direktor
Metelkova 9
1000 Ljubljana

Zadeva: Zavajanje uporabnikov v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane

Spoštovani !

V Združenju zasebnih patronažnih medicinskih sester, ki združuje skoraj 80% vseh koncesionark v patronažni dejavnosti, si že od ustanovitve dalje prizadevamo za razmejitev materialnih stroškov med naroènikom patronažnega obiska in izvajalko, patronažno medicinsko sestro. Naš predlog razmejitve je bil sprejet in tudi objavljen že v Splošnem Dogovoru 2007 in je tudi v letošnjem. Žal, kljub nenehnemu obvešèanju s strani predstavnikov ZZZS in opozarjanju s strani zasebnih patronažnih medicinskih sester, ta doloèba v praksi nekako ne zaživi oziroma se zavestno krši.
Najveè kršitev in tudi zavestnega zavajanja uporabnikov je na podroèju preskrbe pacientov s terapevtskimi oblogami za rane, v kolikor te rane oskrbuje patronažna medicinska sestra.
Primarne obloge za rane so zdravilo in zato ne morejo biti strošek patronažne medicinske sestre, ki je dolžna zagotoviti le obvezilni material. V združenju ZPMS se širine problema dobro zavedamo, saj to problematiko redno spremljamo in se na tem podroèju redno izobražujemo, ker želimo zagotoviti našim varovancem visoko strokovno oskrbo, v skladu s sodobnimi strokovnimi smernicami.
Pri oskrbi ran na domovih bolnikov vedno znova naletimo na problem oskrbe s primarnimi oblogami. Položaj je še toliko težji za tiste zasebne patronažne medicinske sestre, ki jim naroèniki patronažnih obiskov ne zagotavljajo teh oblog oziroma uporabnike ne seznanijo z dejstvom, da jih bodo morali sami plaèati, ob tem pa jih celo zavestno nagovarjajo, naj te obloge kar zahtevajo od zasebnikov, s katerimi so tako ali tako vedno problemi, ker »šparajo« na raèun pacientov.
Med njimi ste tudi vi, gospod direktor. Kolegica, naša èlanica vam je to zelo lepo napisala. V združenju smo ponosni nanjo in na njeno delo. Stali ji bomo ob strani in jo podprli v njenem protestu zoper nestrpen odnos, ki ste ga pokazali do zasebnih patronažnih medicinskih sester. Najbrž ni potrebno (ali paè je), da vas spomnimo na to, da medsebojno zahrbtno obraèunavanje, naèrtno blatenje zasebnikov in zavajanje uporabnikov ne koristi nikomur ampak služi le kot kratkotrajno zadošèenje tistim, ki se ne èutijo sposobne sooèiti s spremembami, ki jih prinaša sodobni èas. Konstruktivne pripombe, kritike in pobude s takim naèinom gotovo nimajo niè skupnega.

Lepo pa bi bilo, èe bi tudi vi pristopili k reševanja problema terapevtskih oblog - odgovorno, korektno, profesionalno, etièno, v skladu z doloèili Dogovora, skratka tako, kot bi bilo od direktorja tako velike zdravstvene ustanove prièakovati.

Prosim, da nam sporoèite možni termin sestanka, na katerem bi se v izogib nadaljnjim podobnim problemom dogovorili za naèin dela, v skladu z veljavnimi strokovnimi smernicami in zavarovalniškimi doloèili. Na sestanku predlagam tudi prisotnost predstavnikov ZZZS OE Ljubljana in DORS.

Zaradi pogostih neljubih dogodkov v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane, se èlanice Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester, izvajalke, ki skupaj z bolniki nosimo najveèje breme neurejenosti tega podroèja, obraèamo na vse, ki ste odgovorni oziroma imate kompetence in vas pozivamo k èimprejšnji rešitvi tega problema. To pa vidimo le v uvedbi naroèilnic za terapevtske obloge za rane.

S spoštovanjem !
Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl.m.s.


V vednost:
Tušak Franèiška, Stara cesta 14 1356, Dobrova pri Ljubljani
Ministrstvo za zdravje: Janez Remškar, dr.med,
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije: Samo Fakin, dr. med., Sladjana Jelisavèiæ, dipl. ekon., Ivan Zorman, dr. med., Drago Perkiè, Simon Vrhunec, dir. OE Ljubljana, Nada Šefman, OE Ljubljana
Društvo za oskrbo ran: Vanja Vilar
Nazaj na vrh
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 15:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Hvala, kolegice, pri nas imamo iste težave, noben zdravnik ne da oblog, še svetuje jih ne, razen klinika, tudi bolnikom ne povedo, da so obloge njihov strošek, tu se moramo boriti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
KK



Pridružen/-a: Èet Mar 2006 20:26
Prispevkov: 40

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 14:15    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zanima me, èe je naša kolegica Anka dobila od dr. Rauberja kakšen odgovor na dopis, ki mu ga je poslala glede primarnih oblog. Meni osebno leèeèi zdravnik ni še nikoli priložil kakšno oblogo k delovnem nalogu, pa imam ogromno prevez.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 14:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ni ga dobila Anka in nismo ga dobili na Združenje ZPMS. Zanesljivo se pa s "takim odgovorom" ne bomo zadovoljili. Obljubim !
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS