Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Amortizacija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
vanda



Pridružen/-a: Tor Okt 2007 18:48
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 16:27    Naslov sporoèila: Amortizacija Odgovori s citatom

Prosim, èe mi katera razloži kateri stroški se štejejo kot amortizacija,

vanda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 17:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Splošni dogovor 2008 - èistopis


Priloge SD 2008 :


Verjetno imate v mislih amortizacijo, ki je prikazana v finaènem planu ( priloga SD ) patronažne medicinske sestre. Razložila vam bom po medicinskosestrsko in ne po raèunovodsko, ker paè sem to kar sem. In ker sem koncesionarka, bom za primer vzela patronažno medicinsko sestro - koncesionarko.

Iz finanènega plana je razvidno, koliko sredstev v pogodbenem letu dobi patronažna medicinska sestra. Ta sredstva so približno enaka za izvajalke v javnem zdravstvenem zavodu in za koncesionarke. Tudi naèin izplaèila poteka enako in sicer v meseènih akontacijah, nato sledi poraèun, ki izravna gibanja vrednosti toèke in druge spremembe, ki vplivajo med letom na konèni izplaèani znesek izvajalki. Èe se ne motim je ta letni obraèun februarja za preteklo leto.
Izvajalki - koncesionarki je torej 10. vsak mesec izplaèana približno dvanajstina vrednosti, ki je navedena v finanènem planu. To velja za tiste, ki imajo pogodbo za 1,0 tima in teh je najveè. Nekatere pa imamo pogodbo za 1,1, 1,2 - pri teh je znesek proporcionalno temu višji, s tem pa tudi normativ opravljenih storitev.
ZZZS izplaèa omenjeni znesek, èe izvajalka v tekoèem tromeseèju doseže predpisani normativ opravljenih storitev. Èe jih ne, se izplaèa manjši znesek, ki pa se potem, ko se v naslednjih tromeseèjih normativ doseže - izplaèa za nazaj. To velja seveda samo za tekoèe leto. ZZZS pa ne plaèa presežka storitev in ti se tudi ne prenašajo v naslednje leto.

Izvajalka ta sredstva dobi za izvajanje zdravstvene dejavnosti - v tem primeru je to patronažna dejavnost. Iz finaènega plana je jasno razvidno za kaj ga lahko porabi oziroma s èim lahko porabo opravièi: za osebni dohodek, plaèevanje prispevkov ( ZPIZ, zdravstvo....), materialne stroški za patronažno dejavnost...in tudi amortizacijo. Jasno je, da mora biti poraba sredstev dokazana. Z raèunovodjem se dogovorimo za višino prispevkov, ki jih bomo plaèevali ( seveda v okviru predpisanega ), izraèuna nam plaèo, mi pa moramo z raèuni dokazati, za kaj smo porabili ostala izplaèana sredstva. Stroški manjše vrednosti se upoštevajo v tekoèem letu, za osnovna sredstva, ki predstavljajo veèji strošek, pa damo v stroške amortizacijo. Amortizacija pomeni razdelitev stroška na veè let. Vrednost osnovnega sredstva, ki ga potrebujemo za opravljanje svoje dejavnosti in presega 500 eurov, torej ne damo v celoti v stroške tekoèega leta, ampak to vrednost razdelimo na toliko let, kolikor je predvidena življenjska doba tega sredstva, najmanj pa na 4 leta.
Raèuni, oziroma dokazila o porabi izplaèanih sredstev so seveda zelo pomembni "papirji", saj nam zmanjšajo davek na dejavnost. Ampak tega se boste prav zavedali šele takrat, ko boste zajadrali v zasebništvo. Zdaj je najbrž videti to zelo "kunštno", èeprav v resnici sploh ni.

Nekoliko sem razširila odgovor, saj vem, da vas in vse bodoèe zasebnice to podroèje zelo zanima. V javnih zavodih res nismo imeli vpogleda v finaèno plat svojega dela, ker so za to skrbeli drugi in pri tem so nekateri znali poskrbeti tudi za to, da nam je bilo vse skupaj èim manj razumljivo.
Verjemite pa, da tudi v zasebništvu, skupaj z dobrimi raèunovodji vse opravimo tako, da je prav.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS