Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Dojenje po Kengurujsko z vidika mamice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> VaÅ¡a mnenja, pripombe, vpraÅ¡anja, komentarji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Mama Kengurujka



Pridružen/-a: Ned Avg 2008 21:36
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2008 21:43    Naslov sporoèila: Dojenje po Kengurujsko z vidika mamice Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
èisto sluèajno sem zašla na ta forum, k pisanju pa me je spodbudil prispevek Dojenje po kengurujsko (Branka K.). Po izobrazbi sem vaša kolegica, dipl. med. sestra, zaposlena v eni od slovenskih bolnišnic. Imam 18 mesecev staro hèerko, ki jo še vedno dojim. Pa ne zato, ker bi me v to kdo silil, paè pa zato, ker nama je obema lepo, ko se stisne k meni, ko se vrnem iz službe domov, nenazadnje pa tudi zato, ker sem preprièana, da je dojenje zanesljivo najbolj zdrava razvada otroka (pred enim mesecem smo brez veèjih težav opustili dudo, steklenièke sploh nismo imeli).

V zgoraj omenjenem prispevku sem zaèutila zelo negativen odnos do dojenja. Skrbi me predvsem to, ker imam obèutek, da je med patronažnimi sestrami veliko takih, ki so enakega mišljenja, kot avtorica. To je bil tudi vzrok, da sem se odloèila za pisanje, saj se mi zdi, da ravno ima patronažna sestra v prvih tednih po porodu zelo pomembno vlogo pri pomoèi mladi družini, da se prebije skozi zaèetne težave.

Najprej bi malo pokomentirala prispevek.
Avtorica sprašuje, èe niso v tej »dojeèi vnemi« pozabili na mamice, njihovo poèutje in zdravje. Znano dejstvo je, da ravno dojenje v veliki meri prepreèuje poporodne depresije, prav tako se med dojenjem sprošèajo hormoni , ki delujejo pomirjujoèe tako na mater, kot na otroka. In še bi lahko naštevali.

Trditev, da vsaka mati lahko doji, èe le hoèe, je resnièno malce kruta, je pa res, da vsaka mati ( 1- 3% žensk ne more proizvesti dovolj mleka, ostale lahko dojimo), ki ji mleène žleze normalno delujejo in lahko proizvaja mleko, lahko otroka doji, èe se za to odloèi in èe se ob težavah lahko obrne na nekoga, ki ji bo znal pravilno svetovati. To pa ste zelo pogosto prav ve, patronažne sestre.

Primerjave z maèko, pripombe o nevrotiènosti, in izjave, da je mati premaknjena v glavi, rajši ne bi komentirala, iskreno pa upam, da se avtorica v resniènem življenju ne pogovarja v tem stilu z mamicami po porodu.

Tudi norèevanje iz dojenja, kot na primer (èe mu boste pa v šolo sabo dajala steklenièko vašega mleka, bo pa kar po tri razrede preskoèil) in izjave o piljenju zob, so izjave, ki presegajo meje dobrega okusa.

Tudi glede dodajanja tekoèine avtorica oèitno nima pravih informacij. Nam so svetovali (v materinski šoli, pediatrinja), da se ne dodaja sladkih tekoèin (sokovi in razni instant èaji) po steklenièki iz dveh logiènih vzrokov: sladek okus otroku prija in tekoèina mu sama teèe v usta; pri dojenju pa se mora otrok bistveno bolj potruditi. V vroèih poletnih dneh in pozimi, ko je v zaprtih prostorih suh zrak, pa mama, èe se ji zdi, da je otrok žejen, otroku lahko doda nesladkan èaj ali vodo po žlièki. Sicer pa otroka zelo dobro odžeja tudi takoimenovano »prednje« mleko in èe mati otroka doji na otrokovo pobudo, ni nobene nevarnosti izsušitve (otrok se enostavno bolj pogosto doji). Jaz osebno še nisem slišala za primer, ko je bil otrok hospitaliziran zato, ker ga je mati SAMO dojila. Poznam pa veliko mamic, ki so prve tedne življenja svojega otroka preživele v strahu pred vašo tehtnico. In vse preveèkrat, ko ugotovite, da otrokovo napredovanje v teži malo odstopa od vaših normativov, materi, namesto, da bi ji pomagali in jo vzpodbujali v dojenju, predlagate, naj zaène dodajati mleèno formulo. Èeš, da paè nima zadosti mleka (dejstvo pa je, da se mleka tvori toliko, kot je povpraševanja), ali pa da mleko ni zadosti moèno; kot, da je èlovek, ki je »ustvaril« formulo pametnejši od narave....

Avtorico na koncu prispevka bolj, kot za nebogljenega novorojenèka in njegovo mamo zaskrbi, kako se ob vsem tem poèuti oèka kenguru. Preprièana sem, da èe bo zato, ker se bo njegova žena v prvih mesecih po porodu bolj posveèala dojenèku, odskakljal k drugi mladenki, bi to naredil v vsakem primeru, saj oèitno še ni dorasel svoji vlogi moža in oèeta. Lepo vas prosim, saj nismo v srednjem veku, ko je bila žena sužnja svojemu možu. Pri današnjem tempu življenja, ko smo ženske v službah in enako obremenjene kot moški, mislim, da je skrajni èas, da tudi moški prevzamejo svoj del odgovornosti v odnosu do otroka.

Kakorkoli, težko si razlagam, v èem je vzrok za avtorièino negativno nastrojenost proti dojenju.Na žalost, saj mislim, da bi kot patronažna sestra morala promovirati in po svojih najboljših moèeh vzpodbujati dojenje. Mogoèe je vzrok v negativni osebni izkušnji, ko v kljuènih trenutkih ni imela ob sebi osebe, ki bi ji znala pravilno svetovati. Zavedam pa se tudi, da smo na fakulteti (Visoka šola za zdravstvo Ljubljana) medicinske sestre dobile zelo malo znanja s podroèja dojenja. Prav tako vem, da je podroèje vašega dela zelo široko in da vam ob vseh drugih »pomembnejših« temah zmanjka èasa za dojenje. S mojim prispevkom ne mislim nikogar kritizirati, ker resnièno spoštujem vaše delo in se zavedam, da ste preobremenjene.

Prav zato vas iskreno prosim, da v dobro vaših varovancev (dojenèkov in njihovih mamic), predno mamici svetujete, naj dojenèku zaène dodajati adaptirano mleko: »Ja niè, gospa, oèitno nimate zadosti mleka, potrebno bo zaèeti z dodajanjem adaptiranega mleka.«, poskusite pristopiti z bolj pozitivnega vidika in dajte mamici možnost, da poišèe pomoè še drugje: »Gospa, veste, vaš otrok premalo pridobiva na teži. Najraje bi vam svetovala, da mu zaènete dodajati adaptirano mleko. Ampak, èe si resnièno želite dojiti, lahko poskusite še poklicati eno od svetovalk za dojenje (številke so na internetu). One se ukvarjajo samo s tem, imajo ogromno znanja in mogoèe vam bodo one znale pomagati. Jaz pa se vrnem èez nekaj dni, da bom videla kako napredujete.«
Nihèe od vas ne prièakuje, da boste vsevedne, je pa v dobro naših varovancev vèasih dobro priznati, da se tu moje znanje in izkušnje konèajo in, da obstajajo tudi drugi ljudje, ki o doloèeni stvari veè vedo od mene.
Ne vem, kakšne imate izkušnje z La Leche League Slovenija, sama lahko povem, da èe ne bi že iz porodnišnice poklicala ene od njih, bi bila tudi sama ena izmed tistih mamic, ki niso imele dovolj mleka, a na sreèo se je moja zgodba drugaèe konèala. Že na njihovi spletni strani (http://www.dojenje.net ) najdete precej koristnih informacij in nasvetov, ko pa se mamica po porodu znajde v stiski, je dober obèutek, da se lahko na nekoga obrneš za pomoè kadarkoli. Veèkrat se sprašujem, kaj jih žene (svetovalke), da svoj prosti èas tako nesebièno in popolnoma brezplaèno namenjajo za spodbujanje dojenja. Kakorkoli, vesela sem, da jih imamo in vsaki prijateljici, ki se pripravlja na porod, priporoèim, naj s sabo v porodnišnico vzame telefonske številke svetovalk za dojenje. In zagotavljam vam, da še vsaka, ki jih je poklicala, mi je bila hvaležna za te informacije.

Zahvaljujem se vam za vaš èas, ki ste si ga vzele za branje moje izpovedi, želim vam še naprej veliko uspehov pri vašem delu, predvsem pa zdravih,zadovoljnih in hvaležnih dojenèkov in njihovih mamic!

Mama Kengurujka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Avg 11, 2008 06:10    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spoštovana kolegica !
Hvala za vaš komentar. Branka K. se bo nanj zagotovo odzvala, ko se bo vrnila domov.
Vaš prispevek sem premaknila v nov forum, ki je namenjen debatam na razliène teme s podroèja patronaže.

Vas pa vljudno vabim, da se aktivno udeležite našega oktoberskega strokovnega seminarja, ki bo v okviru obravnave novorojenèka v patronažni dejavnosti vkljuèeval tudi predavanje o dojenju. Prav je, da slišimo tudi mnenje naših uporabnikov in iz slabih ali pa dobrih izkušenj obeh strani izvleèemo tisto, kar prispeva k napredku, posodabljanju in dvigu kakovosti patronažne zdravstvene nege.
V kolikor boste zainteresirani za aktivno udeležbo, me prosim èimprej poklièite na 031 324 975, da vas bomo uvrstili v program sreèanja.

Lepo vas pozdravljam in želim še veliko lepih trenutkov materinstva.

Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl.m.s.
Nazaj na vrh
Mama Kengurujka



Pridružen/-a: Ned Avg 2008 21:36
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 08:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljena,
hvala za vaš odgovor in povabilo na vaše strokovno sreèanje. Žal se mi v prihodnjih mesecih obeta preveè obveznosti v službi, da bi se lahko aktino udeležila vašega sreèanja. Èe pa si želite slišati izkušnje tudi iz druge strani, pa sem preprièana, da se bo z veseljem odzvala tudi kaka svetovalka za dojenje ( La Leche League Slovenija ). One so v prvi vrsti tudi matere z otroki, pa tudi znanja iz podroèja dojenja jim ne manjka.
Bom pa vesela, èe mi boste sporoèila kje in kdaj boste imele vaše sreèanje in èe mi bo uspelo, vas bom z veseljem prišla poslušat.

Lepo vas pozdravljam,

Mama Kengurujka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 09:07    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Obvestilo o našem strokovnem sreèanju bo objavljeno na vseh mestih, ki so namenjena obvešèanju o tem.
Upam, da se zavedate, da nam niste povedali niè novega, želela sem paè, da pokažete svoj pogum in znanje tudi iz oèi v oèi z nami, izvajalkami patronažne zdravstvene nege. Kar preveè je namreè takih pametnjakovièev, ki anonimno izpljujejo žalitev na forum in potem nekaj dni skriti opazujejo, kaj se bo dogajalo in si pri tem manejo roke.
To ste poèeli tudi vi, saj ste šele danes, ko ste se konèno prijavili s svojim uporabniškim imenom, odprli zasebno sporoèilo, ki sem vam ga poslala. Veste, precej skrben administrator tega foruma sem, zato za veèino obiskovalcev ugotovim od kod se javljajo - tudi èe niso prijavljeni, zato sem tudi vas opazovala pri obiskovanju našega foruma.
Opazila sem, da ste prispevek pisali celo nedeljo. So bili zato prikrajšani vaši domaèi ali morda bolniki v dežurstvu ?
Vsekakor želim, da veste, da v celoti podpiram mnenje Branke K., ki paè zraven svojih sposobnosti dela in opazovanja v patronaži, premore tudi duhovitost in zelo lep stil pisanja ( èeprav po rodu Èrnogorka, ki je v Slovenijo prišla šele pozneje, bi lahko bila glede tega vzgled marsikateremu Slovencu ).
Zavedajte se tudi tega, da patronažne medicinske sestre delujemo na terenu samostojno in ne moremo takrat, ko je nekaj narobe, zavpiti: "doktor, pohitite...", tako kot je to dano vam, ki delate v zdravstvenih ustanovah. Imamo veliko znanja in izkušenj in smo vedno odprte za sprejemanje novih znanj in obnavljanje starih - a ne na tak naèin, kot ste se tega lotili vi, anonimna bistroumnica, predvsem pa ne z žalitvami in poniževanjem našega dela.
Slavica Molan
Nazaj na vrh
Branka K



Pridružen/-a: Èet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 10:22    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Vaš komentar je razumeti kot klic, naj se vendar patronažne medicinske sestre damo poduèiti o dojenju in njegovih prednostih, kot tudi o hidraciji dojenèkov in je vabilo naše predsednice, da se aktivno udeležite našega sreèanja veè kot na mestu. Prisežem, da bom prisotna in upam, da boste moje znanje obogatili.
Vašega prispevka sem vesela in èeprav je hudo kritièen, je lepo napisan. Žal pa mi je, da mojega èlanka niste pravilno razumeli.
Ste ena od sreènih mamic, ki dojite brez problemov in pohvalno tako dolgo, èeprav bi vam kot patronažna medicinska sestra odsvetovala dojenje kot razvado.
Preprièana sem, da je bila patronažna medicinska sestra prva, ki se je z vami veselila, da je dojenje tako lepo steklo. Zelo lep obèutek namreè imamo, ko po konèanem babiškem obisku zapiramo vrata ob pogledu na dojeèo mamico, ki z žareèim obrazom na prsih privija svojega otroka, ki lepo sesa. Žal ni vedno tako, kajti na drugi strani imamo sliko mamice, ki iz nekega razloga ne more dojiti in je kljub vsej strokovni pomoèi, (prav patronažne medicinske sestre najveè interdisciplinarno delujemo) sama in nemoèna. Taki mamici, ki je neprespana, izèrpana, objokana, na robu depresije ali v njej, še kako prav pride ena razumevajoèa z "neznanjem" oborožena patronažna medicinska sestra. Ta je ena redkih, ki jo bo znala pomiriti, povedati, da ni treba imeti slabe vesti zaradi neuspešnega dojenja, in da zaradi tega njen otrok ne bo drugaèe rastel in se razvijal od dojenih. Ko bo prišla iz službe, ga bo zasula z ljubeznijo in ni nujno, da ga pri dveh letih daje na dojko in ga na ta naèin razvaja.
Moj èlanek je namenjen prav tem mamicam, nasilju, ki se izvaja nad njimi in je daleè od nenaklonjenosti dojenju ali celo norèevanju ( kot ste napisali) iz njega.
Od nikogar ne zahtevam, da mu je moj stil pisanja všeè in tudi ne prièakujem, da bom od vseh pravilno razumljena. Vaše analiziranje mojega èlanka pa mi govori, da vam kljub svojem preprièanju o znanju in strokovnosti, manjka širine.
In še nekaj, zelo me namreè moti, da se pod svojim prispevkom ne upate podpisati s svojim imenom in priimkom.
V upanju, da boste Å¡e dolgo dojila, vas lepo pozdravljam.
Branka Kamenšek
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sonèek



Pridružen/-a: Èet Okt 2007 14:14
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 17:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljena kolegica!

Odkar ste se oglasili na naš forum, se sprašujem, kaj nekaj vas je pripravilo do tega, da ste tako odreagirali na prispevek Branke, ki je samo hudomušno karikirala nek obisk? Veè je bridkih zgodb in vse neseš domov. Mislim pa, da pripadate tistim našim kolegicam, ki na patronažno službo gledajo manj spoštljivo, saj nam sicer ne bi ponujala izobraževanja. Zavedati se morate, da se mora patronažna medicinska sestra redno izobraževati, ker ne dela samo z eno vrsto pacientov tako kot v hospitalu, na posameznih oddelkih. Mnogo veè znanja potrebuje in samozavesti, ker je ob bolniku vedno sama z njim, z njegovo boleèino in stisko.
Tako je sama tudi ob dojeèi materi in verjemite mi, še nikoli nisem potrebovala kluba dojeèih mater. Zavedati se morate, da dojenje ni vedno zgodba o uspehu. K temu pripomorejo razlièni dejavniki, morda tudi prevelik pritisk na bodoèe mame že v èasu noseènosti. V tem virtualnem svetu v katerem živimo, dobi uboga mama toliko informacij in priporoèil, da se veè ne znajde, ko je treba otroka dejansko podojiti. Ob vseh teh pritiskih pozabi na èisto preprosto dejstvo, da je dojenje najbolj naravno in prvinsko dejanje. Èe se seveda laktacija vzpostavi, ker vedno ni tako in nobena mama si ne želi biti v tistih procentih, ki zajemajo nedojeèe mame. Dobi pa taka mama obèutek krivde, kar je najhuje, kar se ji lahko zgodi. Take situacije in stiske, vidite, kolegica pa rešujemo me patronažne medicinske sestre. Vedno gledam pozitivno in realno na življenje. Glejte tako tudi vi in videli boste, da vam bo lažje.

P.S.
Drugiè se pa le podpišite, sicer bom mislila, da vaš prispevek ni bil dobronameren.

Lepo vas pozdravljam !

Anka Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 20:04    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spoštovana kolegica !

Kot izkušena PMS še kako razumem razmišljanje kolegice Branke, ki na svojevrsten, njej tako znaèilen naèin, zaèinjen s humorjem, kanèkom ali veè ironije opisuje stiske in dileme naših varovancev, ki so nam PMS še kako znane.
Vašem komentarju glede doktrine in pristopu k dojenju, nimam kaj oporekat. Pravzaprav, niè novega. Drugaènega pristopa k dojenju ne poznamo. Strinjam se z Branko K, da vam manjka predvsem širine. Kot DMS, naša kolegica, zaposlena v bolnišnici ( predvidevam v porodnišnici ), niti ne morete poznati narave našega dela. Noseènico, otroènico in novorojenèka obravnavamo kakovostno in kompleksna. Tej rizièni skupini namenjamo še posebno pozornost in jo obravnavamo z fiziènega, psihiènega in socialnega vidika. Upoštevamo družino kot celoto, prav tako njeno ožje in širše okolje. Vsi ti vidiki so zelo pomembni in še kako vplivajo na kvaliteto življenja, med drugim tudi na dojenje.
Ko ima otroènica dobre življenske pogoje, èe je sprošèena , umirjena, deležna ljubezni in pozornosti, zdravega in krepkega otroka, v glavnem uspešno doji. Takrat smo zadovoljni vsi. Žal pa se tudi dogaja, da dojenje ne steèe tako, kot bi si želeli. Takrat se mati sooèa s obèutkom krivde in nemoèi. Takrat je naša vloga še kako pomembna. Nudimo ji pomoè, podporo in razumevanje, katerega je nadvse potrebna. Takšen individualen pristop so lahko deležne predvsem z naše strani in mamice so z našim delom zadovoljne.
Omenjate naše tehtnice, da se jih mamice bojijo !! Naše mame se tehtnic razveselijo, saj so jim predvsem potrdilo, da uspešno dojijo, da otrok lepo napreduje in dojenje poteka še bolj sprošèeno. Morda je tudi merilo, da je otroka potrebno pogosteje dojiti….Kot izkušena PMS in kot med. sestra babica z dolgoletnimi izkušnjami in dobrim delom ne potrebujem tehtnice, da se preprièam, ali otrok napreduje.
Omenjate, da 1 – 3 % žensk ne more proizvesti dovolj mleka, da pa ostale lahko dojite…Kaj pa matere, ki kljub dovolj mleka, pravilno razvitim bradavicam, srèni želji in volji do dojenja to ne uspeva. Ko otrok zavraèa bradavico, se upira, joèe, ob dojki…ko vèasih ne zaležejo niti nasveti laktatorjev, ki jo imamo tudi v naših vrstah.
Spletno stran www.dojenje.net, pa že obiskujejo noseènice, zbirajo informacije, kar je v današnjem èasu nekaj èisto obièajnega. Nam je še predobro znana in je krasna stvar. La Leche League Slovenija ( dojenje – darilo za življenje ) nam je znana, organizirana pri nas že skoraj 10 let, v svetu že 50 let. Svetovalke za dojenje imamo tudi v naših vrstah in na njih smo zelo ponosne.
Nismo vsevedne, vemo pa veliko. Pri svojem delu smo samostojne, prepušèene predvsem našemu znanju, izkušnjam, dobri intuiciji .Se redno strokovno izobražujemo, znanja obnavljamo, nadgrajujemo in naše mamice so deležne kakovostne oskrbe.
A kljub vsemu, ko je otroènici ali mamici hudo, ko je v stiski, poklièe svojo patronažno medicinsko sestro in verjela ali ne, je nadvse zadovoljna. Z veseljem ji takrat prisluhnem, svetujem, po potrebi tudi usmerim…nisem vseveda, imam pa širino…..
Kakšen je namen vašega komentarja o delu patronažnih medicinskih sester, pa je kot na dlani.

Majda Nešiæ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
NADA



Pridružen/-a: Tor Feb 2006 15:39
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 20:33    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljena kolegica!
Vedno bolj sem preprièana, da imamo patronažne sestre poseben privilegij, ker smemo obiskovati naše varovance na njihovih domovih, saj lahko šele takrat realno ocenimo in opredelimo vse dejavnike, ki vplivajo na njihovo psihièno in fizièno poèutje in so pomemben dejavnik za razvoj bolezni in tudi težave pri vzpostavljanju dojenja pri otroènici. V ambulanti ali na oddelku imamo pred seboj le èloveka, ki se je na obisk zdravnika pripravil, uredil in toèno presodil, kaj ga bo vprašal, kaj bo zamolèal in s šopom receptov odšel domov. Mnogokrat niti ne pove pravih vzrokov za težave in probleme, ker je težko brskati po problemih, ki jih ima doma. Jih tudi ne zmore opisati v nekaj minutah, ki jih ima zdravnik zanj na voljo. Doma pa so mnogi zakriti problemi bolj odkriti in dobro izobražena in usposobljena p.m.s. jih kmalu zazna in z pravilnim pristopom nanje opozarja. Ko si pridobi zaupanje družine, jih lahko skupaj tudi zaènejo reševati. Dandanes so mlade mamice res pouèene o 1000 in enem problemu, o tistih, ki jo èakajo in še veè o tistih, ki je ne èakajo, tako da so bolj ali manj zmedene in rabijo nekoga, da jih pouèi, o tem, kaj je tisti trenutek zanje najbolj pomembno in kaj lahko poèaka teden, dva ali cel mesec. Predvsem pa rabijo pohvalo in še enkrat pohvalo, da si utrdijo samozavest. Predvsem pa si morajo tudi same vzeti èas za poèitek in uvajanje novega ritma, ko pride v družino nov èlan, šele nato so pa na vrsti dolgi sprehodi, prijatelice, dopust na morju ipd. Ko ugotovi, da je bolj pomembno, da ima èas za otroka in družino, se umiri in še tako veliki problemo zgubijo svojo težo. Da pa dobiš obèutek za pomoè in probleme v takih situacijah, pa moraš delati s srcem in ne da odkljukaš delovni dan, nabereš faktorje in dobiš plaèo. Pri našem delu smo mladim materam na razpolago po telefonu tudi popoldan, v praznikih, pa to ni tak problem, s tem si pridobiš zaupanje, ki ti olajša nadaljne delo.
Ne poznam statistike, vendar sem preprièana, da je najmanjši osip pri patronažnih med.sestrah.
Še vedno me preseneèa, da naše delo ocenjujejo kot da nam je vseeno, kakšen vtis bimo naredile na naše varovance. Ko zgubiš zaupanje, ga je težko pridobiti nazaj, posebno v okoljih, kjer se ljudje poznajo med seboj.
Po 38 letih dela v patronaži imam mnogo dobrih izkušenj, zdaj, ko sem se upokojila dobivam pozitivne povratne informacije, kar samo potrjuje, da sem imela pravi pristop.
Lep pozdrav,
Bernarda Lukanèiè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
polonca
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 20:40    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Da, Branka, Anka, Slavica, prav ste napisale.
Lepo je biti pameten, žal pa se vsem našim mamam ne cedita med in mleko, ko pridejo iz porodnišnice. So tudi takšne, ki nimajo podpore partnerjev in svojcev, ki nimajo materialnih pogojev, mirnega kotièka, svojega stanovanja, nikogar, ki bi jim kuhal, varoval starejšega otroka, imajo pa moža, ki želi ob treh kosilo, pa tudi moža, ki si ne upa, ali ne more privošèiti oèetovskega dopusta. Imajo mame, tašèe, ki jih preprièujejo, da imajo "preslabo mleko". Ne vem, Kengurujka, èe je doživela tvoja patronažna sestra pri tebi to, kar sem jaz pri porodnici. Ko sem se peljala z avtom k njej, sem jo prehitela (novembra), ko se je s kolesom vraèala iz trgovine, oddaljene 3 km. 4 dni prej je rodila drugega otroka. Zelo je bila vesela mojih obiskov, pa tudi gaz, alkohola in hladilnega mazila, ki sem ji ga dala iz svoje torbe. (ne iz zdravstvenega doma).
Obiskala pa sem tudi že otroènico, ki je težko dojila in negovala otroka, ker je imela predolge in zelo negovane nohte, ki se žal ne smejo poškodovati, pediatru pa je potožila, da je nisem znala nauèiti dojiti.
Kaj pa s porodnico, ki si je mleko stiskala in mu primešala pikomil, da je bilo bolj moèno, in ga dala po steklenièki otroku, po ukazu matere, se verjetno vi Kengurujka v ustanovi niste sreèala.
Knjigo bi lahko napisale patronažne medicinske sestre o naših otroènicah, o sreènih in žalostnih trenutkih, o dojenju, uspešnosti dojenja (kljub vsemu zelo dobremu).
Da pa lahko vse to prestanemo, si paè moramo pomagati tudi z šaljivimi komentarji, vèasih tudi z "èrnim humorjem".
Da pa dam dojenje na stran, sreèujemo se tudi z umiranjem, pa ne le do treh popoldne, ali v dežurstvu, svojcem takšnih bolnikov so naši telefoni in me na voljo tudi zveèer, v nedeljo in še kdaj.
Bolje, da ne napišem, kaj si mislim ob vseh silnih dobronamernih kritikah.
Nazaj na vrh
Mama Kengurujka



Pridružen/-a: Ned Avg 2008 21:36
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 21:47    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Lepo pozdravljene,
Obžalujem, ker je bil moj prispevek tako negativno sprejet, saj to resnièno ni bil moj namen.

Kakorkoli, gospa Branka, iz vašega komentarja sem ugotovila, da sem vaš prispevek oèitno vzela preveè dobesedno. Vesela sem, da imate oèitno kljub vsemu pozitiven odnos do dojenja in se opravièujem za nesporazum.
Kot sem že prej napisala, prispevek sploh ni bil mišljen kot kritika ampak kot pogled na dojenje iz bolj pozitivnega vidika. In veseli me, da sva doloèena stališèa razjasnili, tako, da je bil moj namen dosežen. Vesela sem ljudi, ki znajo sprejemati razlièna mnenja drugih, saj nas le – ta bogatijo in tudi vaša razlaga je meni razširila obzorja. Hvala vam.
Ne vem, zakaj vas moti moja anonimnost, prispevka namreè nisem pisala kot zdravstveni delavec, ampak kot mama, in mislim, da ni nobene potrebe, da se ob mojem pripevku pojavlja tudi moje ime. Èe pa želite, pa me kontaktirajte na privat, pa vam lahko pošljem svoje podatke. Preko foruma pa resnièno ne vidim pravega smisla.
Še naprej vam želim veliko veselja pri vašem delu!

Spoštovana gospa Slavica,
pravzaprav sem oklevala med tem, da se preprosto izognem komentiranju vašega prispevka, ker sam zase dovolj pove o vas.
Kje so zdaj moderatorji, ki opozarjajo, da bodo prispevek umaknili, èe bo žaljiv?! Aja, saj ste vi oèitno v njihovih vrstah....
Mogoèe pa je najbolje, da celoten moj prispevek umaknete s foruma, da ne bo kvaril vaše podobe in se še naprej delate, da je vse idealno.... Pes zacvili, èe mu stopiš na rep, to je veè kot oèitno.
Glede sooèenja z vami sem imela resnièno namen se udeležiti vašega sreèanja, saj sem mislila, da se lahko drug od drugega še nekaj nauèimo. Sedaj pa ugotavljam, da je škoda mojega èasa in energije, saj oèitno itak vse obvladate (vkljuèno s komunikacijo)!
Od kje vam podatek, da sem prispevek pisala celo nedeljo mi ni jasno. Prispevek sem po malem pisala pretekla dva tedna vsak dan med vožnjo z avtobusom v službo in nazaj. V nedeljo po kosilu, ko je hèerka spala, pa sem ga pretipkala v Word(1 ura tipkanja), zveèer pa sem ga samo še poslala na forum. Samo za informacijo, dežuram še ne, ker mi po zakonu ni treba!
Sicer ne vem zakaj vam to sploh razlagam in s kakšno pravico mi postavljate takšna otroèja vprašanja?! Jaz vas ne sprašujem o vašem privat življenju in zakaj nimate bolj pametnega razvedrila, kot to, da celo nedeljo visite za raèunalnikom. Lahko si le mislim zakaj!
Kar se tièe gospe Branke, vam verjamem, da je res, da je patronažna sestra na mestu, kar je razvidno tudi iz njenega pisanja.
Žalila pa nisem nikoli, ne nje, ne vas, niti patronažnih sester na splošno. Kot sem že prej napisala spoštujen vaše delo, vem da je delo na terenu zahtevno. Vaše kolegice, ki so kdaj delale v bolnišnici pa vam lahko povejo, da tudi v bolnici ni tako enostavno, kot si vi predstavljate! Iz vaših žaljivih komentarjev sklepam, da v bolnici niste nikoli delala, ker sicer ne bi pisala takih neumnosti!

Vsem ostalim, ki ste zašli na ta forum in to berete pa bi rada položila na srce, da na moj prispevek gledate kot na pozitivno iztoènico za pogovor, diskusije, iskanje informacij, saj je bil to moj namen.
Vesela bom konstruktivne kritike, na žaljive komentarje v stilu gospe Slavice pa ne mislim veè odgovarjati, ker preprosto nimam èasa za to!

Mama Kengurujka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 23:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Za to, da imam nadzor nad forumom, mi res ni potrebno viseti cel dan za raèunalnikom - za to poznam druge metode. Na tem forumu sem v vlogi administratorja ( kar pomeni, da imam kar precej veè kompetenc kot moderator ) in ne moderatorja. V vlogi predsednice Združenja pa se vedno postavim v bran našim èlanicam in tako bo, dokler bom na tem mestu. Saj najbrž niste spregledali, da ste na spletni strani Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester ? In èe kje, potem se na tem forumu ne delamo, da je vse idealno, nikakor si pa ne dovolimo nekonstruktivnih, neosnovanih kritik našega dela. Si predstavljate, da bi imel vaš oddelek ( ne vem, kje delate, niti tega niste napisali ) svojo spletno stran, na kateri bi se pojavila neka anonimna medicinska sestra s èlankom, ki bi podobno kot vaš izražal dvom v kvaliteto vašega dela in bi vseboval en kup kritik in navodil, kako naj medicinske sestre na tem oddelku delate ?
Mogoèe ne bi bilo slabo, èe bi si prebrali èlanek Zakaj tako, Popek ? Samo drugaèen naèin bi bil potreben, pa bi bil vaš prispevek sprejet zelo pozitivno.
Sem medicinska sestra, vaša kolegica. Rada bi opisala svoje pozitivne izkušnje........
Mar res ne znamo v zdravstveni negi nekaj oziroma nekoga pohvaliti, brez da istoèasno kritiziramo, blatimo in smo pristranski ? So vas mogoèe napaèno pouèili, da smo patronažne medicinske sestre neka drugorazredna kategorija izvajalk, ob katere se lahko vsakdo brez posledic obregne ?
Mladi ste še ( predvidevam ) in kot ste sami ugotovili, marsikaj razumete napaèno in tudi reagirate napaèno. Vsekakor bi bilo dobro, da se zavedate, da lepa beseda lepo mesto najde - vedno in vsepovsod, tudi na našem forumu še nikoli ni bila niti izbrisana niti napaèno razumljena, še manj žaljivo komentirana.
Pa še to: ne glede na to, da imate možnost na spletnih forumih nastopati anonimno, je takrat, ko kritizirate v vašem stilu, dobro pod prispevek napisati svoje ime ( za vsak sluèaj ste uporabili tudi anonimni e-naslov ) - tako izrazite resnost, dobronamernost in pripravljenost stati za tistim, kar napišete. Tudi tale debata bi v tem primeru šla v èisto drugo smer. Vidite, vi ste lahko napisali, da na žaljive komentarje gospe Slavice ( lahko bi napisali tudi Molan ) ne boste odgovarjali, ali naj jaz napišem, da na žaljiv èlanek - užaljeni izpad gospe Mame Kengurjke ne bom odgovarjala ?
Lep pozdrav iz Združenja ZPMS !

**********************************************************************

Popek: Kako skrbite za izobraževanje..., 26.8. 2006

Hvala za prijazen in predvsem konkreten odgovor.....,menim da se sama kot ambiciozna voditeljica dogajanja ki se ga udeležujemo,res precej angažirate ,žal pa to ne velja za prav veliko vaših kolegic.....ŽAL imam taka poznanstva ki mi to dokazujejo.

Imam pa preprièanje da je vaš odnos res profesionalen,kajti sprejemate provokacije zelo drugaèe kot jeznorita kolegica na prvem postu, takoj je namreè zaèela streljati èez mojo slovnico in napake(ko bom želela popravljati napake bom poiskala lektorja-tukaj pa je na prvem mestu ZDR.NEGA),kar pomeni da ko èloveku stopiš na žulj zaène napadati---vse bolj opažam da je to SLO nacionalni šport,ima pa tudi veliko sponzorjev.

Popek.....


No tako, moja Brankica - 2006 sem bila jaz pridna punèka, letos si pa ti. Kako lepo je, da se gnev kolegic iz sestrske stroke malo porazdeli.


Nazadnje urejal/a Slavica Èet Avg 14, 2008 21:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Èet Avg 14, 2008 09:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Oglašam se kot moderator in zares nisem hotela prekiniti tako pestre razprave, ki je zelo popestrila poèitniško dogajanje na našem forumu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
MERC4



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 7:38
Prispevkov: 73
Kraj: SLOVENSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 18:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Želela bi v parih stavkih povedati svoje mišljenje in poglede na dojenje.
Sem diplomirana medicinska sestra ,12 let delam kot patronažna medicinska sestra in v lanskem letu sem pridobila naziv IBCLC ( International Board Certified Lactation Consultant). Že dobro leto pišem èlanke v revijo Supermami in seveda vsebine se dotaknejo tudi dojenja. Dojenje je najboljša prehrana za novorojenèka in dojenèka do šestega meseca starosti in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani vse do dveh ali veè let otrokove strosti, èe se otrok in mama s tem naèinom prehrane strinjata. Iz tega bi povzela dve besedi - PREHRANA- ker do šestega meseca otrokove starosti so èrevesne resice nedozorele tako najlažje in najbolje vsrkavajo materino mleko. STRINJANJE OTROKA IN MAME -je najpomembnejše , ker je vsak èlovek enkratno in neponovljivo bitje in je to potrebno upoštevati pri našem delu . Ne moremo oblikovati novorojenèka in otroènico v standarde naših smernic , ampak naše strokovne smernice prilagoditi mednarodnim strokovnim smernicam , ki bodo prijazne novorojenèku in otroènici.
Vesela sem da sem patronažna medicinska sestra in se lahko posvetim novorojenèku in otroènici na patronažnem obisku , ki traja eno uro ali vèasih veè in pri tem uporabim svoje znanje iz izkušnje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo MSN Messenger - naslov
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2008 20:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tudi jaz se moram oglasiti, preveè let že delam, da bi bila tiho. Z vsemi mojimi kolegicami se popolnoma strinjam, tudi Branka je povedala èudovite misli, ki jih lahko razumemo samo me, saj se s podobnimi problemi sreèujemo vsakodnevno in tudi z veliko, veliko dvomi in vprašanji mamic in oèetov.

Mama kengurujka pa me je spodbudila, da ji moram prav tako odgovoriti.
Èe bi bilo res, da ni pomembno, da je medicinska sestra ampak samo mamica, tega naj ne bi napisala. Èe pa je modrovala o naši strokovnosti, je pa s tem pokazala samo na to, da je še mlada, neizkušena, potrebna še veliko znanja in prakse. Niè se ni vprašala, ko si je dovolila napadati in žaliti, kdo so te patronažne medicinske sestre.
Z drugaènim pristopom in vprašanji se bi lahko veliko nauèila, kar ji pri delu ne bi hodilo prav niè narobe, pa èetudi je zaposlena v bolnišnici.
Ni pomislila ob svoji mladosti in neizkušenosti, da smo patronažne mediinske sestre bile tudi v bolnišnicah zaposlene; marsikje smo si nabirale znanja in izkušnje, da smo lahko SAMOSTOJNE patronažne medicinske sestre.
Vse se dobro zavedamo, da se moramo stalno uèiti in nabirati izkušenje. K temu pripomorejo tudi taka razmišljanja kot so Brankina, saj se vsaka nad njimi zamisli, ker jih doživlja tudi sama.
Mlade mamice in oèetje nas ponavadi prièakajo s seznamom vprašanj, na vse je potrebno premišljeno odgovoriti, vedno je potrebno misliti na celo družino, babice in dedki so tudi tisti, ki prav tako veliko prispevajo, da se družinica znajde, nam so velikokrat v pomoè.
Branka je zelo lepo opisala situacije v katerih se znajdemo.

No, mlada kengurujka, o tem bi se dalo tudi zelo veliko filozofirati, pa to ni moj namen. Èe bi vprašala kot mamica bi dobila gotovo veliko zanimivih odgovorov, kakšen bi vam tudi koristil.

Predvsem sem prizadeta nad žalitvami, ki ste jih izrazila nad mojimi kolegicami, še huje nad našo Slavico. Ste na našem forumu in èe vam ni dovolj strokoven in po vaših merilih visokega strokovnega znanja, se ga izogibajte, saj tudi me od takih nimamo niè, samo slabo voljo in ........., Vi se umaknite, nikakor si me tega ne bomo dovolile, sploh pa ker vstrajate pri anonimnosti. Èe ste povedali za svojo izobrazbo, bi morali imeti toliko samozavesti in povedati še svoje ime, mogoèe se pa kdaj sreèamo in malo poklepetamo.
Za dober pogovor smo vedno pripravljene.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Branka K



Pridružen/-a: Èet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2008 14:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spoštovane kolegice, ko berem te prispevke ne morem drugaèe kot razmišljati na naèin, da vse, ki ste se oglasile èutite enako kot jaz, kajti delo patronažne sestre ni torba, obisk in kavica, ampak del našega življenja, ki nam polni torbo s svojimi zgobami. Zato je vsaka moja napisana zgodba tudi vaša. Hvala za napisano, kajti vedno, ko vas berem ali poslušam dobim moè za naprej, za nove zgodbe, katere mi diktira naše delo.
Za vse vas vem, da ste dobre, èe ne najboljše medicinske sestre, katere ste upale stopiti na samostojno pot tlakovano z grenkobo. S svojim znanjem in strokovnostjo, ter èloveško toplino, ki je danes zelo redka osreèujete družine od rojstva do smrti. Žal ostale kolegice ne poznajo in ne razumejo našega dela zato se pojavljajo taki prispevki. Seveda je vsem dovoljeno podajati svoja mnenja, kritizirati in obsojati, ampak tukaj na tem forumu, vsak žaljiv prispevek zadene našo predsednico, ki nas kot mladièe varuje iz svojega administrativnega brloga. Hvala ti Slavica. Èe bi te mama kengurujka poznala tako, kot me, bi vedela, da ima opravka z èudovitim èlovekom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> VaÅ¡a mnenja, pripombe, vpraÅ¡anja, komentarji Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS