Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Dieta pri Chronovi bolezni

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Èet Apr 23, 2009 12:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Zanima me, kaj menite vi o dieti pri Chronovi bolezni, obstajajo zelo razlièna mnenja.

Lep pozdrav,
Urška
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Èet Apr 23, 2009 13:51    Naslov sporoèila: dieta pri Crohnu - bitka med konzervativnimi in naprednimi Odgovori s citatom

Ja, malce nenavaden naslov sem dal temu mojemu odgovoru. Kar se tièe prehrane pri Crohnovi bolezni dejansko obstojajo razlièna mnenja. Poznam primere ko si niso edini celo zdravniki v isti ustanovi, celo na istem oddelku! Sam sem preprièan, da gre bolj za bitko med neko ustaljeno prakso in med nekoliko bolj sodobnimi prijemi.

Osnova priporoèil v èasu akutnega poslabšanja so vsekakor skrb za zadosten energetski in n hranilen vnos. Tega pa ne moremo zagotoviti z prepeèencem, keksi, juhami. Potrebno je poseèi po hrani za medicinske nam,ene ali po enteralnih formulah. Ki pa seveda stanejo! Pa smo tam! Strošek teh pripravkov obremeni neko ustanovo saj so ti bolniki v èasu akutnega poslabšanja obièajno hospitalizirani! TODA: vsi tisti, ki jim v èasu akutnega poslabšanja uspemo zagotoviti hrano ustrezne energetske in hranilne sestave, dlje èasa uživajo brez eksacerbacij. Toda, ne glede na vrsto, lahko pri tem obolenju govorimo o prehrani le kot o blažilni metodi - z njo lahko le blažimo simptomatiko, je pa še vedno kljuèni del zdravljenja.



V kronièni fazi pa ni nekih bistvenih premikov, èeprav so tuidi razlièna priporoèila. Dokazi obstojajo da hrana bogata z omega-3, bogata z beljakovinami, bogata s prehranskimi vlakninami in sicer "zdravimi" naèeli prehranjevanja omogoèa èim daljše vzdrževanje kroniène faze. Seveda je nekaj omejitev, a te niso tako problematiène.

Kar se tièe prehrane pri Crohnu oz pri KVÈB ( kroniènem vnetnem èrevesnem obolenju) bo v maju seminar, na to temo. Sodelovali bodo vodilni s tega podroèja - in sicer zakonca Urlep , Micetiè-Turk in Šarenac - vsi iz Maribora. Program je v aprilskem Utripu.

Toliko za sedaj.

Jože L
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS