Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Pripombe Združenja ZZPMS na Predlog ZZDej 2009

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 07:56    Naslov sporoèila: Pripombe Združenja ZZPMS na Predlog ZZDej 2009 Odgovori s citatom

Spoštovani !

Številnim pripombam na Predlog Zakona o zdravstveni dejavnosti se ob iztekajoèi javni razpravi pridružujemo tudi èlanice Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester. Zavedamo se velike odgovornosti, ki ste jo nase prevzeli avtorji tega predloga in se vam zanj zahvaljujemo. Prav tako se zavedamo lastne odgovornosti pri oblikovanju pripomb in dopolnil. Preprièane smo, da bomo ob upoštevanju konstruktivnih predlogov tako izvajalci kot uporabniki pridobili ustrezen ZZDej.

V svojih pripombah smo se omejile predvsem na podroèje koncesionarstva v patronažni dejavnosti, saj so splošne pripombe, ki se nanašajo na stroko zdravstvene nege posredovane že s strani Zbornice zdravstvene in babiške nege.
Z obžalovanjem ugotavljamo, da je ZZDej naperjen proti koncesionarstvu in upošteva predvsem mnenja nasprotnikov vseh oblik zasebništva v zdravstvu. Žal nam je tudi, da nismo bile povabljene k sodelovanju že pri pripravi Zakona, saj imamo na svojem podroèju veliko pozitivnih izkušenj in bi lahko pripomogle k realnejšemu prikazu delovanja koncesionark in patronažne dejavnosti nasploh.
V svojih pripombah in dopolnilih smo predvsem želele opozoriti na enostransko, kritièno oceno koncesionarstva in zasebne dejavnosti ter povelièevanje delovanja javnih zdravstvenih zavodov, saj iz izkušenj vemo, da se nepravilnosti dogajajo v obeh oblikah izvajanja zdravstvene dejavnosti in prav tako imata obe obliki tudi vsaka svojo svetlo plat.

Zasebništvo, koncesionarstvo ne pomeni, da je izvajalcu zdravstvene dejavnosti karkoli podarjeno. Je naèin dela, ki ga izvajalec v okviru predpisov, ki veljajo za javno zdravstvo oblikuje z lastno organizacijo in predvsem lastno odgovornostjo, kar pa je nagrajeno z veèjo motivacijo, nevmešavanjem nesposobnih nadrejenih, možnostjo samostojnega odloèanja o izbiri in nabavi materialov in sredstev za delo ter racionalnega razporejanja sredstev.

Izvajanje javnega zdravstva kot vzporedno delovanje javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev oziroma Javno zasebno partnerstvo, ki ga omogoèa sedanji ZZdej se še ni uspelo v celoti razviti in pokazati svojih pozitivnih plati, saj je bilo nenehno blateno in kritizirano ter ponekod v najveèji možni meri onemogoèeno. Kot smo omenili, so bile kritike pogosto nekonstruktivne, posplošene, poenostavljene, tendenciozne, skratka imele so vse znaèilnosti kritizerstva in bile bolj kot v dobrobit zdravstva namenjene ozkim politiènim ciljem posameznikov in posameznih politiènih skupin.

Z ozirom na vse to, Vas prosimo, da pri oblikovanju ZZDej upoštevate naše pripombe oziroma pridobite realne ocene obeh oblik izvajanja javnega zdravstva. Le tako bo lahko naš zdravstveni sistem oblikovan po meri uporabnikov in izvajalcev. Pri vsem tem pa ne pozabite na številne nezadovoljne izvajalce zdravstvene dejavnosti, strpane v javne zdravstvene zavode, ki jih ne motijo zgolj nizki osebni dohodki ampak imajo za slabo voljo še številne druge vzroke, vsekakor pa bi bili z drugaèno obliko izvajanja bolj zadovoljni, manj bi izgorevali, predvsem pa bi lahko dosegali bistveno boljše delovne uèinke.

Še enkrat se vam zahvaljujemo za Vaš trud pri oblikovanje Predloga in želimo uspešno konèno oblikovanje ZZDej...........

Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS