Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Dieta v akutni fazi Hepatitisa B

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Sep 19, 2009 10:50    Naslov sporoèila: Dieta v akutni fazi Hepatitisa B Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Pri mlajši pacientki je bila pred dnevi potrjena diagnoza Hepatitis B. Hvaležna bi vam bila za nasvete o dieti, morda tudi primere jedilnikov.

Hvala !
Slavica
Nazaj na vrh
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Èet Sep 24, 2009 08:57    Naslov sporoèila: Prehrana v akutni fazi hepatitisa B Odgovori s citatom

Jetra so zelo pomemben organ v našem telesu, najpomembnejša "kemièna tovarna" kjer neprestano potekajo številni metabolni procesi. Jasno je, da smo bili in smo še preprièani, da bolnik potrebuje strogo dieto, ki bi oèuvala jetrno funkcijo.
Toda strogost same jetrne diete je vedno bolj "omejena" - vsekakor na absolutno prepoved uživanja alkohola. Alkoholna detoksikacija namreè "okupira" celotno zmogljivost jetrnih celic - in èe je ta še omejena, toliko bolj.
Veèinoma bolnikom v akutni fazi obolenja prija tekoèa ali vsaj kašasta hrana. Pri pripravi hrane se izogibamo ostrim zaèimbam, kar pa se mašèob tièe, dajemo prednost kakovostnim oljem. kot so olivno ali repièno olje (oljna ogršèica).

Èe bolnik izgublja telesno težo, ali èe lahko uživa samo tekoèo hrano, potem takoj priènemo dodajati eno od enteralnih formul in sicer v kolièini 2 porcij dnevno - izbira enteralne formule je nepomembna, bistvo je, da je, ,ker le na ta naèin lahko prepreèujemo nastanek podhrtanjenosti in istoèasno zagotavljamo veèino potrebnih hranil. Enteralno formulo, ki ji lahko po želji spremenimo tudi okus ( z dodatkom instant kave ali instant kakava), naj pije po požirkih - 1 porcija vsaj 15 min.

Èe bolnik lahko uživa kašasto hrano, potem svetujemo dodatek 1 porcije enteralne formule, saj s kašasto hrano veliko lažje pokrijemo energetske in hranilne potrebe akutneo bolnega bolnika, žal pa tudi ne vseh. Ob izbiri živil, dajemo prednost kakovostni beljakovini ( soèna kuhana ali dušena ali peèena riba (ne pa ocvrta), dušena, kuhana ali peèena perutnina brez kože, razni izdelki iz mletega govejega,mesa..., pa seveda sveža skuta, manj masten riban sir...., seveda pa poskrbimo tudi za zelenjavo in sadje (kozarèek ali dva kakovostnega soka (sok rdeèe pese z malce medu). Svežemu sadju, zelenjavi se ni potrebno izogibati, izbira naj le variante, ki ne napenjajo, èe je potrebno se jih pred zaužitjem zmiksa (paradižnik se na hitro obari, olupi, odstrani semenje in postreže kot solato; pa naribano jabolko z malce limoninega ali pomaranènega soka, pa kakšna melona ali lubenica brez pešk, nariban korenèek...)

Da ne bo preobremenitve, naj svojo prehrano razdeli na 5, èe more celo na 6 obrokov. In to je to. Seveda se vse spremeni takoj, ko se akutni zagon obolenja umiri in bolnik lahko priène jesti

Èe sem sluèajno še kaj izpustil ali je ostalo kakšno vprašanje, me prosim opoziorite z dodatnim vprašanjem.

Pa sreèno
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2009 05:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zahvaljujem se vam in vas prosim še za navodila za prehrano v nadaljevanju, ko je akutna faza Hepatitisa B že mimo.
Lepo pozdravljeni !
Nazaj na vrh
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2009 10:05    Naslov sporoèila: Prehrana v èasu umirinjanja hepatitisa B Odgovori s citatom

Konec koncev je kar prav, da nekaj besed namenimo tudi prehrani v èasu umirjanja tega zoprnega obolenja. Ker je jetrna funkcija še vedno prizadeta, jo sicer poskušamo èim manj obremenjevati, po drugi strani pa obolel organ potrebuje hranila za svoje okrevanje.

Uživanje alkoholnih pijaè je še vedno nezaželeno! S tem kar precej razbremenimo jetrno funkcijo. Lahko pa dovolimo dodajanje manjših kolièin vina v samem kulinariènem postopku, vendar le takrat, ko bo jed po dodajanju vina še izdatno prevrela, tako, da bo alkohol izparel, ostal pa bo dober okus jedi, poleg tega pa vemo, da vino v zaèetku priprave meso nekoliko omehèa.

Kar pa se tièe ostalega, pa so vveljavi povsem obièajna naèela zdravega prehranjevanja - ki pa so seveda, zaradi bolezni ne le nekaj o èemer bi govorili, temveè so del terapevtskega predpisa.

(Tukaj bi rad opozoril na preprosto dejstvo:kadar govrimo o zdravem prehranjevanju se nam v sam pojem pogosto mešajo razne alternativne razlage zdravega prehranjevanja, kot so loèevalna dieta, dieta nizkegga glikemiènega indeksa in še marsikaj. Ta pojmovanja pri številnih obolenjih odpovedo - ostane dejansko samo klasièno uradno priporoèilo zdravega prehranjevanja!.

Naj povzamem glavne toèke, ki so pri jetrnemu obolenju izredno pomembne, seveda z rahlim modificiranjem na potrebe obolelega organa.

1. Hrana naj bo razdeljena v veè ( 5-6) obrokov preko dneva.

2. Za uživanje hrane si je potrebno vzeti èas - hrana naj bo dobro prežveèena.
3. z mašèobo ne pretiravamo. Ocvrte jedi, ter jedi z veliko mašèobe niso primerne. Veèja kolièina mašèob povsem po nepotrebnem obremeni jetrno funkcijo. TODA: povsem nepotrebno pa je jesti nemastno hrano! Izbor živil: pusto meso, perutnina brez kože, ne preveè mastna riba (lahko skuša, sardina, ne pa tolstolobik ali panga), jajca, manj mastna skuta in manj masten sir. Za pripravo se uporabi do 6 ali 7 prehranskih enot kakovostnega olja (1 PE znaša 1 èajno žlièko) Smretana, maslo, margarina so dovoljeni, vendar le v kolièini do prehranski enoti namesto olja ( 1PE margarine, masla - 1 èajna žlièka, 1 PE smetane za stepanje ali lahke margarine = 1 žlica, 1 PE kisle smetane = 2 žlic).
4. Kar se beljakovinskih živil tièe je celo zaželjeno kakšna PE dnevno veè, seveda puste izbire.
5. zelenjava kuhana ali surova - zelenjava, ki anpenja, mogoèe v zaèetku - kakih 14 dni še ne, kasneje, pa poèasno dodajanje, najprej v kuhani, nato tudi v sveži obliki.
6. polnozrnatim živilom se ni potrebno izogibati, celo zaželjena so! Izogibanje mogoèe le celim semenom in celim, slabo kuhanim zrnjem (npr pirina kaša, ovseni rižek...)i
7. zaèimbe so dovoljene- se v praksi radi izoguibamo ostrim zaèimbam.

Niè posebnega, kajne. Toda to je dejansko predpis in je zato mogoèe manj prijeten.

Sreèno.
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2009 10:15    Naslov sporoèila: Kaj pa medicinsko definirana hrana pri hepatitisu B Odgovori s citatom

No seveda ostane še eno poglavje. Kajti, èe sem v prehranu pri akutni fazi hepatitisa B priporoèal tudi kakšno enteralno formulo, se takoj postavi vprašanje, kaj pa sedaj, ko se obolenje umiri?

V trej fazi praviloma bolniki lahko povsem normalno uživajo hrano, zato dodajanje enteralnih formul ni potreben, niti ni smiselen.

Prav pride le v primeru, èe je nastala podhranjenost oz.je tveganje zanjo veliko ( nehotena izguba telesne teže v zadnjem 3mesecu za veè kakor 6%, ali èe znaša ITM pod 18,5, ali èe so serumski albumini na kritièni meji ali, èe bolnik kljub vsemu ne more zaužiti normalnega obroka veè kakor 3 dni). In prav pride tudi namesto opušèenega obroka v èasu kakšne daljše poti. Drugih razlogov za enteralno formulo ni.

Sreèno
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS