Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Podatki o izplačanih plačah

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 04, 2006 06:04    Naslov sporočila: Podatki o izplačanih plačah Odgovori s citatom

Podatki o izplačilih
V skladu z letnim programom statističnih raziskovanj izvaja AJPES mesečno statistično raziskovanje o bruto izplačilih funkcionarjem.
Vir podatkov o izplačilih: AJPES

http://e-uprava.gov.si/ispo/javneplace/


Nazadnje urejal/a Slavica Pon Dec 28, 2009 06:50; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 06:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nedelo: 06.04.2008

Slovenija Ljubljana

Absolutni rekorderji v zdravstvu

Najbolje plačani zdravnik je januarja zaslužil 10.231 evrov bruto, med sodniki pa vodi ljubljanski s 6953 evri.

Predsednika vlade in države s 6361 oziroma 6186 evri bruto plače januarja letos še zdaleč nista bila najbolje plačana državna uradnika. Med drugimi ju je prehitela direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čedonič Špelič, plačni rekorderji pa so zagotovo zdravniki in nekateri sodniki oziroma vodilni delavci sodišč in tožilstva. Pri tem je treba poudariti, da smo pod drobnogled vzeli le najvišje plače v nekaterih sektorjih porabnikov proračunskega denarja, ne pa tudi plač drugih dobro plačanih uslužbencev javne uprave.
Prvo mesto med vsemi javnimi plačami v zdravstvu in sodstvu, kjer se že pospešeno pripravljajo na stavko, si je januarja letos prislužil Univerzitetni klinični center Maribor z najvišjo izplačano bruto plačo 10.231 evrov (januarja lani 9640), sledijo UKC Ljubljana (9384 evrov, lani 8456), splošna bolnišnica Celje (9204 evrov, lani 9984), Zdravstvena domova Vrhnika (8848 evrov) in Izola (8482 evrov) ter Bolnišnica Jožeta Potrča Ptuj (8377 evrov, lani kar 15.216 evrov). Med bolnišnicami in zdravstvenimi domovi, ki so janua-rja najbolje plačanim delavcem izplačevale več kot 6000 ali 7000 evrov, smo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence (www.ajpes.si) našteli še skoraj 20 ustanov.
Januarski rekorderji, UKC Maribor, so nam razložili, da najvišja plača zagotovo ni bila izplačana direktorju Gregorju Pivcu, saj se ta navadno uvrsti precej nizko na lestvici, temveč si najvišje zneske prigarajo zdravniki specialisti z dežurstvi in nadurami. Najvišjo plačo (10.231 evrov) si je z dodatnim delom v dežurstvu zaslužil zdravnik specialist patolog, najvišjo februarsko plačo (10.224 evrov) pa si je tudi z dežurstvi prislužil njegov kolega, prav tako patolog. »Januarja 2008 je bil direktor UKC Maribor po višini plače na 146. mestu, strokovni direktor UKC Maribor pa na 46. mestu; februarja je bil direktor po višini plače na 119. mestu in strokovni direktor na 61. mestu,« so še pojasnili v UKC Maribor.
V ZD Vrhnika pa nam je direktor Emil Židan pojasnil, da je najvišjo plačo januarja zaslužila zdravnica specialistka s 40 leti delovne dobe, ki je v mesecu dni poleg rednega dela dežurala še za 180 ur nadur, saj koncesionarji pri njih odklanjajo dežurstva. Vrhniški zdravstveni dom je ena tistih zdravstvenih ustanov, ki jih je med prvimi prizadela pretirana privatizacija – pod vodstvom takratnega direktorja Franceta Cukjatija, ki je že leta 1994 na Vrhniki odprl koncesijsko ambulanto. Direktorska januarska plača v ZD Vrhnika je sicer znašala 3200 evrov, je še pojasnil Židan, magister organizacije dela. Povprečna izplačana plača v zdravstvu je bila januarja letos 1571 evra.
Čeprav tudi nekateri delavci v pravosodju s plačo prekašajo najvišje državne funkcionarje, so na lestvici precej niže od zdravnikov. Najvišja letošnja januarska plača je v sodstvu znašala 6953 evrov bruto, izplačana pa je bila na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Kot pojasnjujejo v tamkajšnji službi za stike z javnostmi, jo je zaslužil eden od okrožnih sodnikov, ki je »poleg redne plače na podlagi Dogovora o opravljanju povečanega obsega dela dodeljenih sodnikov na ministrstvo za pravosodje v okviru projekta predsedovanje EU prejel poračun dodatka za povečan obseg dela.« Bruto plača predsednika okrožnega sodišča Andreja Barage za januar 2008 je skupaj z dodatki za dežurstva znašala 4314,73 evra, bruto plača podpredsednika sodišča januarja 2007 (predsednika takrat niso imeli) pa 3375,25 evra. Kdo in zakaj je za december 2007 prejel 8558 evrov, nam na ljubljanskem okrožnem sodišču niso pojasnili, so pa razložili, da podatek v Ajpesu zajema tudi vseh devet okrajnih sodišč v ljubljanskem sodnem okrožju. Z rekorderjem se lahko sicer pohvalijo na Višjem sodišču v Ljubljani, ki mu predseduje Jernej Potočar – najvišja izplačana bruto plača je namreč decembra 2007 tam znašala kar 8936 evrov. Pri tem velja poudariti, da je v ta znesek všteta le bruto plača z, denimo, nadurami in vsemi rednimi dodatki, vsa morebitna dodatna izplačila pa morajo javne ustanove posebej prijaviti. Povprečna plača zaposlenih v pravosodju je sicer januarja letos znašala 1653 evrov, povprečna bruto plača celotnega javnega sektorja pa 1577 evrov.
Janši in Türku manj, Čedonič Špelič več
Januarska plača nekaterih vodilnih javnih uslužbencev se je v letu dni znižala (premierova s 6551 na 6361 evrov, predsednika države s 6482 na 6186 in predsednika DZ s 6344 na 6160), nekatere pa so kar občutno poskočile. Obenem na plače premiera ter predsednikov države in parlamenta po vsem sodeč niso vplivale povečane obveznosti do EU, so se pa zato evropske dejavnosti poznale na veterinarski upravi. Tam so nam potrdili, da je januarska plača njihove direktorice dr. Vide Čedonič Špelič res znašala 6578 evrov (2300 evrov več kot v istem obdobju lani), vendar le »zaradi odobrenega povečanega obsega dela za predsedovanje EU. Februarja ji je bil za januar izplačan povečan obseg dela tako za december kot za januar. Do izplačila povečanega obsega za mesec december je prišlo pri januarski plači, ker aplikacija MFERAC v mesecu decembru ni omogočala obračuna povečanega obsega dela za predsedovanje EU«.
Helena Kocmur
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 21:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje plačani so v zdravstvu....... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 06:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Finance: 24.11.2009

Razkrivamo plače 60 poklicev.......

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS