Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Mediji o zasebništvu v zdravstvu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 12, 2008 14:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delèo, 11. 11. 2008

Koalicijska pogodba o zdravstvu
Obsežna reforma v zdravstvu
Višji BDP za zdravstvo – Prispevki od dohodkov in premoženja? – Novo zavarovanje za nezgode pri delu – Moratorij na koncesije do sprejetja zakona
Ljubljana – Zdravstvo bo v tem mandatu edino podroèje, ki ga bo vlada bistveno reformirala, je sklepati iz koalicijske pogodbe. Reformo bo izpeljala zato, da bo poveèala dostopnost, uèinkovitost in kakovost javne zdravstvene službe in da bo ta ponovno postala univerzalna za vse državljane, brez vsakršne diskriminacije in ne glede na revšèino posameznika, so se zavezali koalicijski partnerji.

Katere so bistvene toèke reforme? Najpomembnejša je zagotovo predvideno poveèanje BDP za zdravstvo s sedanjih 8,5 na devet odstotkov BDP do konca mandata. Veèji del poveèanja bo prišel iz javnih, ne iz zasebnih sredstev, napoveduje nova vlada.

Koalicija bo pripravila nov nacionalni program razvoja zdravstva do leta 2020, v katerem bo na podlagi podatkov o obolevnosti prebivalstva, demografskih gibanj, ekonomske zmogljivosti, spremenjene prometne dostopnosti in sedanjih javnih zavodov opredelila javno zdravstveno mrežo. To bi utegnilo v sistem prinesti velike spremembe. Ali bo novi nacionalni program sprejet bolj na zaèetku ali šele na koncu mandata (sedanji plan velja do 2013), vladajoèa koalicija ni navedla.

Viri za poveèanje sredstev v zdravstvu za pol odstotka BDP niso našteti, zapisano je le, da bo vlada prouèila razširitev osnove za odmero prispevkov na vse dohodke brez poviševanja prispevne stopnje in da bomo prispevali solidarno glede na dohodek in glede na premoženjsko stanje. Pred poveèanjem sredstev namerava vlada prouèiti, kje je mogoèe program izvajanja zdravstvenih storitev racionalizirati, da bi nov denar vložili kar najbolje.

V zvezi s finanènimi zadevami sta pomembni zaveza, da bo koalicija zakonsko spodbudila neprofitno izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (v èasu prejšnje vlade je postalo delno profitno), in napoved, da bi lahko to zavarovanje izvajala tudi javna zdravstvena blagajna (ZZZS). Vlada namerava prouèiti tudi preoblikovanje obveznega zavarovanja podjetij za nezgode in poklicne bolezni zaposlenih v posebno zavarovanje pod okriljem ZZZS. Premija tega zavarovanja bi bila razlièna in odvisna od tveganosti delovnih mest.

Koalicija napoveduje zakon, s katerim bo prepreèila prekrivanje in mešanje javnega in zasebnega izvajanja zdravstvenih storitev. Do sprejetja tega zakona bo moratorij na podeljevanje novih koncesij, po tem pa bo koncesije zasebnikom podelila le, èe bo izkazan javni interes (ne pa na zahtevo izvajalcev kot doslej), obstojeèe koncesijske pogodbe bo prenovila, tudi nad koncesionarji pa bo uvedla notranji finanèni nadzor. Vlogo zdravstvenih domov bo okrepila, prevzeli bodo zmanjšano vlogo bolnišnic, zagotovili celovito preventivno dejavnost, pokrili poveèane potrebe pri obravnavanju duševnega zdravja, starejših in tudi paliativne oskrbe.

Država bo nasploh poveèala skrb za javni zdravstveni sistem, napoveduje koalicija, in sicer bo doloèila cilje in prioritete ter tem ustrezno razporejala denar, doloèila bo tudi standarde kakovosti in produktivnosti izvajalcev ter standarde zgradb in opreme. Napoveduje plaèe s poveèanim variabilnim delom in druge spodbude za zaposlene. Država bo tudi veèji regulator na vseh podroèjih, med drugim bo spremenila sistem za doloèanje cen zdravil in regulirala košarico pravic. Ni napovedi, da bi bilo pravic manj, ampak veè, saj je koalicija napovedala zakonske spremembe za širitev preventive, skupaj s cepljenjem deklic proti HPV, in odpravo vsakršne diskriminacije v zvezi s pravico do oploditve z biomedicinsko pomoèjo.

Milena Zupaniè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 06:31    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Finance: 28.12.09

Kakšno zdravstvo si želimo?.........
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 06:29    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dnevnik: 9.1.2010

Bomo zdravstveno reformo zaèeli z znosnim kompromisom?.............
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 06:12    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Finance:

Borut Miklavcic: Placebo* reformator - Poslovno jutro, Petek, 15. januar 2010
Miklavèièeva pot v bankrot............

Minister ponuja placebo, ne zdravila.......

Žurnal.24
Minister podlegel Kalanovi............
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stran 9 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS