Kazalo po Združenje ZPMS forumu

ÈUJEÈNOST

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> O psihoterapiji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
MERC4



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 7:38
Prispevkov: 73
Kraj: SLOVENSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 20:16    Naslov sporoèila: ÈUJEÈNOST Odgovori s citatom

Èujeènost je nepresojajoèe zavedanje sedanjega trenutka. ( M.Èrnetiè).

Èujeènost je sestavljena iz zavedanja sedanjega trenutka in sprejemanja trenutnega doživljanja. Pri zavedanju sedanjega trenutka smo pozorni na naše notranje dogajanje ( telesni obèutki, misli, èustva,…) in zunanje dogajanje ( zaznavanje okolice, vonja, barv, zvokov,…).
Pri èujeènosti sprejemamo svoje doživljanje, natanèno takšno kot je, ki se v nas pojavi ob doloèeni situaciji. Zavedanje naših misli, èustev, vedenja in telesa nam omogoèa polno zavedanje svojega notranjega doživljanja in hkrati zavedanje zunanjega okolja. Èujeènost nam omogoèa, da živimo »polno« življenje v tem trenutku, pri èemer nismo s preteklimi izkušnjami ali z mislimi v prihodnosti. Veliko stvari v življenju poènemo, kot da smo prikljuèeni na » avtomatskega pilota«, to je pri nekaterih aktivnostih obièajno, toda èe je tega preveè, vodi v izèrpanost in izgorevanje. Na posamezen dogodek se ne odzovemo tako kot smo se do sedaj vedno, ali tako kot od nas prièakuje okolica, ampak se odzovemo skladno s svojim doživljanjem ob tej situaciji. S takšnim odzivanjem izstopimo avtomatskega pilota, ki se vrti kot krog in v nas povzroèa stres, tako naredimo prostor za ustreznejše odzivanje in reševanje težav.

Èujeènost je zelo uporabna metoda . Uporabna pri vsakdanjem življenju in pri naših dnevnih aktivnostih . Vaje, ki so predvidene se morajo izvajati redno in dosledno. Uèinek ni viden takoj, ampak po nekaj èasa vztrajnem delu, se trud bogato obrestuje. Živimo polno življenje , zavedamo se bistva življenja in se umaknemo iz avtomatizma vsakdanjika, ki nas vodi v stres. Zavedanje vsakega trenutka nam omogoèa, da v doloèenem trenutku sprejmemo najboljše odloèitve za nas, ki so edinstvene za ta trenutek. S èujeènostjo se zavedamo aktivnosti, ki nam dajejo ugodje in ostale prijetne aktivnosti ter jih v polni meri doživimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> O psihoterapiji Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS