Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Skrb za ranljive skupine prebivalcev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 20:10    Naslov sporoèila: Skrb za ranljive skupine prebivalcev Odgovori s citatom

Patronažna sekcija je organizirala pod vodstvom Martine s kolegicami iz Ljubljane krasen dvodnevni seminar, prvi dan smo bile do 23. ure,
bilo je zanimivo, pouèno in lepo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Èet Maj 27, 2010 18:37    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30 A, 1000 Ljubljana, E-mail www.zbornica-zveza.si

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni
dejavnosti

Datum: 24. maj 2010
Informacija za javnost

Skrb za ranljive skupine prebivalcev
V Ljubljani je 20. in 21. maja 2010 potekalo strokovno sreèanje z naslovom Skrb za ranljive skupine prebivalcev, ki ga je organizirala Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Sekcija združuje 840 patronažnih medicinskih sester, ki so samostojne nosilke dejavnosti zdravstvene nege v javnih zavodih in kot koncesionarke. S pomoèjo predavanj in predstavitev primerov iz prakse patronažne zdravstvene nege je 110 udeleženk seminarja nadgrajevalo svoje znanje in spoznavalo nove vsebine s podroèja nasilja v družini, obravnave socialno ogroženih skupin prebivalstva, revšèine, èlovekovih pravic in etike skrbi ter zdravstvene in socialne obravnave starostnika na domu. Razen strokovnjakinj s podroèja patronažne in drugih podroèij zdravstvene nege so se kot vabljeni predavatelji strokovnega sreèanja udeležili Darinka Klemenc - predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, dr. Zdenka Èebašek Travnik – Varuhinja èlovekovih pravic, Vlasta Nussdorfer – predsednica Društva Beli obroè, izr. prof. dr. Majda Pahor – vodja Katedre za družboslovne in humanistiène predmete na Fakulteti za zdravstvo Univerze v Ljubljani in izr.prof. dr. Jože Ramovš – predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka.

Demografske in družbene spremembe pomembno zaznamujejo delo patronažnih medicinskih sester, ki edine redno vstopamo v družine in zelo hitro zaznavamo odstopanja in spremembe. Bolj kot kdajkoli prej se sreèujemo z revšèino, nezaposlenostjo, nasiljem, hudimi stiskami, ki se vedno najprej dotaknejo najbolj ranljivih. Vloga patronažnih medicinskih sester v zavezništvu z državljani je neprecenljiva. Na podlagi osebne izkušnje je ena od vabljenih predavateljic dejala: »Patronažne medicinske sestre znajo združevati znanje in etiko skrbi, od èesar je velikokrat odvisna razlika med življenjem in smrtjo, med dobrim in slabim. Njihova moè je prav zaradi tega ogromna.«

Patronažne medicinske sestre kot družinske medicinske sestre poznamo družine na svojem terenskem obmoèju tako dobro, da lahko koordiniramo vso potrebno zdravstveno nego in oskrbo na domovih varovancev ter v lokalni skupnosti in jim pomagamo v vseh stanjih zdravja in bolezni. Žal so spremembe naèina financiranja v preteklem desetletju prizadele patronažno dejavnost z omejitvami pravic zavarovancev do preventivnih patronažnih obiskov, kar je najbolj zaskrbljujoèe prav pri skrbi za riziène skupine prebivalstva. Tudi na podroèju zdravstvene nege pacienta na domu moramo patronažne medicinske sestre pridobiti še višjo stopnjo samostojnosti pri odloèanju o prioriteti negovalnih problemov, kar zagotovo pomeni veèjo kakovost izvajanih storitev in s tem zadovoljstvo pacientov. Mednarodni svet medicinskih sester je že pred desetletjem opozarjal, da vlade ne morejo poskrbeti za zdrav narod, ne da bi najprej poskrbele za zdrave družine. Najboljši naèin, da to storijo, je ta, da èim bolje izkoristijo potencial medicinskih sester. To velja za vsako državo, bogato ali revno, industrializirano ali v razvoju.

Zelo pomembno je, da pri komunikaciji z varovanci in družinami vzpostavimo obèutek zaupanja, ki omogoèa neposredno izražanje èustev. To zaupanje je dvosmerni pojav med patronažnimi medicinskimi sestrami na eni ter varovanci in njihovimi družinami na drugi strani, ki ga lahko dosežemo s podajanjem, izmenjavo natanènih informacij, prilagodljivostjo v odnosih in sodelovanjem pri skrbi zanje. Le s pravoèasnim zaznavanjem problemov, ustreznim naèrtom in pravilnim izvajanjem zdravstvene nege, ki mora biti prilagojeno telesnim, duševnim in duhovnim potrebam varovancev in njihovih družin, v njim lastnem kulturnem okolju, lahko zagotavljamo izboljšanje kakovosti njihovega življenja.

Na strokovnem sreèanju smo obeležili tudi 35 let delovanja strokovne sekcije, ki je bila ustanovljena 1975 leta, ter se spomnili tudi Angele Boškin, ki je pred 91 leti, kot skrbstvena sestra, postavila temelje poklica patronažnih medicinskih sester. Ob tej priložnosti smo zaradi njihovega delovanja, posebnih dosežkov na podroèju patronažne zdravstvene nege in prispevka k uspešnemu razvoju Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti, s posebnimi priznanji strokovnega združenja odlikovali dosedanje predsednice sekcije – Marijo Pajiè, Fanèi Pipuš, Nedeljko Luznar in Magdo Brložnik. Posebno priznanje je prejela tudi Silva Vuga, ki je s svojim življenjskim delom pomembno prispevala k razvoju stroke patronažne zdravstvene nege in njeni prepoznavnosti tako doma kot v tujini.

Patronažne medicinske sestre se zavedamo, da moramo krepiti patronažno zdravstveno nego, ki je usmerjena v posameznika, družino in skupnost, še posebej v ranljive skupine ter slediti spremenjenim potrebam populacije, pacienta kot osebnost, z vsemi težavami, strahovi, obèutenji in negotovostmi pa umestiti v središèe patronažne zdravstvene nege in oskrbe.

Zato ob tem pomembnem jubileju ponovno pozivamo odgovorne, da predlagane rešitve, ki smo jih zapisale v dokumentu Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega – nadgradnja in prilagajanje novim izzivom ter usmeritve iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2008 – 2013 »Zadovoljni uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev«, ustrezno umestijo v zakone, ki se sprejemajo (ZZDej, Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, Zakon o zbirkah podatkov s podroèja zdravstvenega varstva), kar bi pomenilo velik korak naprej, predvsem v zagotavljanju kakovostne in varne patronažne zdravstvene nege in oskrbe pacienta.

Darinka Klemenc
Predsednica Zbornice – Zveze

Veè informacij: Martina Horvat, tel. 051 318 058 martina.horvat@zd-ms.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS