Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Skrb za ranljive skupine prebivalcev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sonjaPridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 21, 2010 20:10    Naslov sporočila: Skrb za ranljive skupine prebivalcev Odgovori s citatom

Patronažna sekcija je organizirala pod vodstvom Martine s kolegicami iz Ljubljane krasen dvodnevni seminar, prvi dan smo bile do 23. ure,
bilo je zanimivo, poučno in lepo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urškaPridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 18:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30 A, 1000 Ljubljana, E-mail www.zbornica-zveza.si

Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni
dejavnosti

Datum: 24. maj 2010
Informacija za javnost

Skrb za ranljive skupine prebivalcev
V Ljubljani je 20. in 21. maja 2010 potekalo strokovno srečanje z naslovom Skrb za ranljive skupine prebivalcev, ki ga je organizirala Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Sekcija združuje 840 patronažnih medicinskih sester, ki so samostojne nosilke dejavnosti zdravstvene nege v javnih zavodih in kot koncesionarke. S pomočjo predavanj in predstavitev primerov iz prakse patronažne zdravstvene nege je 110 udeleženk seminarja nadgrajevalo svoje znanje in spoznavalo nove vsebine s področja nasilja v družini, obravnave socialno ogroženih skupin prebivalstva, revščine, človekovih pravic in etike skrbi ter zdravstvene in socialne obravnave starostnika na domu. Razen strokovnjakinj s področja patronažne in drugih področij zdravstvene nege so se kot vabljeni predavatelji strokovnega srečanja udeležili Darinka Klemenc - predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, dr. Zdenka Čebašek Travnik – Varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer – predsednica Društva Beli obroč, izr. prof. dr. Majda Pahor – vodja Katedre za družboslovne in humanistične predmete na Fakulteti za zdravstvo Univerze v Ljubljani in izr.prof. dr. Jože Ramovš – predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka.

Demografske in družbene spremembe pomembno zaznamujejo delo patronažnih medicinskih sester, ki edine redno vstopamo v družine in zelo hitro zaznavamo odstopanja in spremembe. Bolj kot kdajkoli prej se srečujemo z revščino, nezaposlenostjo, nasiljem, hudimi stiskami, ki se vedno najprej dotaknejo najbolj ranljivih. Vloga patronažnih medicinskih sester v zavezništvu z državljani je neprecenljiva. Na podlagi osebne izkušnje je ena od vabljenih predavateljic dejala: »Patronažne medicinske sestre znajo združevati znanje in etiko skrbi, od česar je velikokrat odvisna razlika med življenjem in smrtjo, med dobrim in slabim. Njihova moč je prav zaradi tega ogromna.«

Patronažne medicinske sestre kot družinske medicinske sestre poznamo družine na svojem terenskem območju tako dobro, da lahko koordiniramo vso potrebno zdravstveno nego in oskrbo na domovih varovancev ter v lokalni skupnosti in jim pomagamo v vseh stanjih zdravja in bolezni. Žal so spremembe načina financiranja v preteklem desetletju prizadele patronažno dejavnost z omejitvami pravic zavarovancev do preventivnih patronažnih obiskov, kar je najbolj zaskrbljujoče prav pri skrbi za rizične skupine prebivalstva. Tudi na področju zdravstvene nege pacienta na domu moramo patronažne medicinske sestre pridobiti še višjo stopnjo samostojnosti pri odločanju o prioriteti negovalnih problemov, kar zagotovo pomeni večjo kakovost izvajanih storitev in s tem zadovoljstvo pacientov. Mednarodni svet medicinskih sester je že pred desetletjem opozarjal, da vlade ne morejo poskrbeti za zdrav narod, ne da bi najprej poskrbele za zdrave družine. Najboljši način, da to storijo, je ta, da čim bolje izkoristijo potencial medicinskih sester. To velja za vsako državo, bogato ali revno, industrializirano ali v razvoju.

Zelo pomembno je, da pri komunikaciji z varovanci in družinami vzpostavimo občutek zaupanja, ki omogoča neposredno izražanje čustev. To zaupanje je dvosmerni pojav med patronažnimi medicinskimi sestrami na eni ter varovanci in njihovimi družinami na drugi strani, ki ga lahko dosežemo s podajanjem, izmenjavo natančnih informacij, prilagodljivostjo v odnosih in sodelovanjem pri skrbi zanje. Le s pravočasnim zaznavanjem problemov, ustreznim načrtom in pravilnim izvajanjem zdravstvene nege, ki mora biti prilagojeno telesnim, duševnim in duhovnim potrebam varovancev in njihovih družin, v njim lastnem kulturnem okolju, lahko zagotavljamo izboljšanje kakovosti njihovega življenja.

Na strokovnem srečanju smo obeležili tudi 35 let delovanja strokovne sekcije, ki je bila ustanovljena 1975 leta, ter se spomnili tudi Angele Boškin, ki je pred 91 leti, kot skrbstvena sestra, postavila temelje poklica patronažnih medicinskih sester. Ob tej priložnosti smo zaradi njihovega delovanja, posebnih dosežkov na področju patronažne zdravstvene nege in prispevka k uspešnemu razvoju Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti, s posebnimi priznanji strokovnega združenja odlikovali dosedanje predsednice sekcije – Marijo Pajič, Fanči Pipuš, Nedeljko Luznar in Magdo Brložnik. Posebno priznanje je prejela tudi Silva Vuga, ki je s svojim življenjskim delom pomembno prispevala k razvoju stroke patronažne zdravstvene nege in njeni prepoznavnosti tako doma kot v tujini.

Patronažne medicinske sestre se zavedamo, da moramo krepiti patronažno zdravstveno nego, ki je usmerjena v posameznika, družino in skupnost, še posebej v ranljive skupine ter slediti spremenjenim potrebam populacije, pacienta kot osebnost, z vsemi težavami, strahovi, občutenji in negotovostmi pa umestiti v središče patronažne zdravstvene nege in oskrbe.

Zato ob tem pomembnem jubileju ponovno pozivamo odgovorne, da predlagane rešitve, ki smo jih zapisale v dokumentu Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega – nadgradnja in prilagajanje novim izzivom ter usmeritve iz Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2008 – 2013 »Zadovoljni uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev«, ustrezno umestijo v zakone, ki se sprejemajo (ZZDej, Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva), kar bi pomenilo velik korak naprej, predvsem v zagotavljanju kakovostne in varne patronažne zdravstvene nege in oskrbe pacienta.

Darinka Klemenc
Predsednica Zbornice – Zveze

Več informacij: Martina Horvat, tel. 051 318 058 martina.horvat@zd-ms.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS