Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Svetovni dan brez tobaka

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 28, 2010 21:15    Naslov sporoèila: Svetovni dan brez tobaka Odgovori s citatom

Ob svetovnem dnevu brez tobaka 2010
Ženske in tobak – Vpliv kajenja in trženja tobaènih izdelkov na ženske

Ljubljana, 28. maja 2010 – Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo že od leta 1987, je letos posveèen ženskam. Raziskave namreè kažejo, da se v svetu delež žensk, ki kadijo, poveèuje, medtem ko so deleži kadilcev med moškimi že dosegli najveèje vrednosti in marsikje, tudi v Sloveniji, že upadajo.

Za tobaèno industrijo predstavljajo ženske in dekleta eno najveèjih tržnih priložnosti. Zato ob svetovnem dnevu brez tobaka Svetovna zdravstvena organizacija opozarja ne le na vpliv kajenja na zdravje žensk, temveè tudi na vpliv marketinških prijemov tobaène industrije in na potrebo po obsežni prepovedi vseh vrst oglaševanja in promocije tobaènih izdelkov ter sponzorstev. »Letos je pozornost usmerjena prvenstveno na ženske, a naš cilj je, da enakovredno informiramo in zašèitimo oba spola, obenem pa prepoznamo za spol specifiène vidike marketinga tobaènih izdelkov in jih vnesemo v preventivne programe in politike na tem podroèju,« je povedala Helena Koprivnikar z Inštituta za varovanje zdravja RS.


V Sloveniji kadi manj žensk kot moških; delež kadilcev že dlje èasa pada, medtem ko se delež kadilk ne spreminja bistveno

V Sloveniji med prebivalci, starimi 15 let in veè, kadi manj žensk kot moških, in sicer nekaj manj kot 22 % žensk in nekaj veè kot 28 % moških (raziskava EHIS, 2007). Delež kadilcev med moškimi že dlje èasa pada, medtem ko pri deležu kadilk pri nas v zadnjih letih ne beležimo veèjih sprememb – torej tudi ne pomembnega porasta, ki je opazen na svetovni ravni. Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) iz leta 2006 pri nas tudi med 15-letniki kadi manj deklet kot fantov, vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi nekaj veè kot 16 % petnajstletnic in nekaj manj kot 20 % petnajstletnikov. V številnih evropskih državah pa že kadi veè mladostnic kot mladostnikov.

Pomembna je ozavešèenost o škodljivosti kajenja

Prav mladostnice in mladostniki so za tobaèno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma vzpostavijo do 19. leta starosti. Odrasli redni kadilci so kar v 80 % do 90 % razvili kadilske navade in zasvojenost ravno v tem obdobju. Mladostnik oziroma mladostnica bosta tudi lojalna kupca, saj kadilci znamko tobaènega izdelka le redko menjajo. »Zato si proizvajalci tobaènih izdelkov prizadevajo, da bi dobili èim veèji tržni delež v tej starostni skupini,« je povedala Helena Koprivnikar in dodala: »Prepovedim na podroèju kajenja se tobaèna industrija hitro prilagaja in razvija nove tržne prijeme. Ozavešèenost o škodljivosti kajenja in delovanju tobaène industrije je pomembna za informirano in odgovorno odloèanje o tobaku in oblikovanje odnosa in stališè. Je pa seveda to le eden od uèinkovitih ukrepov nadzora nad tobakom, s katerimi smo uspešnejši, èe jih izvajamo v kombinaciji in èe ukrepi vkljuèujejo popolne, ne delnih prepovedi.«
###

Dodatne informacije:
Urška Kaloper
Tel.: 01/2441 479
E-pošta: urska.kaloper@ivz-rs.si
--------------------------------------------------------------------------------



© 2010 Inštitut za varovanje zdravja RS. Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira. Pravno obvestilo | Stara stran


Nazadnje urejal/a urška Pon Dec 20, 2010 07:21; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 31, 2010 14:43    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Novica
30.05.2010

Svetovni dan brez tobaka - 31.maj

Svetovni dan brez tobaka je letos posveèen problematiki kajenja pri ženskah in vplivu trženja tobaènih izdelkov na ženske. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji opozarjajo, da kadi vedno veè žensk, ki so izpostavljene vedno novim marketinškim prijemom tobaène industrije. Delež ženskih kadilk se v Sloveniji v zadnjih letih ni spremenil.
Po podatkih Evrobarometra v Sloveniji kadi manj ljudi, kot je povpreèje v Evropski uniji, manj se kadi v domaèem okolju, na kar je vplival tudi protikadilski zakon. Inšpekcije poroèajo, da je po skoraj treh letih prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih kršitev le 5 odstotna, odstotek kadilcev, ki želijo kajenje opustiti, pa se veèa.

Po podatkih iz raziskave EHIS (Anketa o zdravju in zdravstvenem varstvu 2007), ki jo je za Slovenijo opravil Inštitut za varovanja zdravja RS, v Sloveniji kadi približno 25% prebivalcev starejših od 15 let, od tega 28% moških in nekaj manj kot 22% žensk. S tem razmerjem sodimo med države, za katere je znaèilna majhna razlika med kajenjem pri moških in pri ženskah. V zadnjih letih delež kadilcev med moškimi upada, med tem ko pri ženskah ne beležimo veèjih sprememb v kajenju.

Po raziskavi Eurobarometer, ki je bila opravljena oktobra lani in objavljena 27.5.2010, se Slovenija uvršèa med države, v katerih kadi manj ljudi, kot je povpreèje v EU (EU 29%, Slovenija 26%). Delež kadilcev se je v primerjavi z letom 2008 nekoliko poveèal. Rahlo poveèanje kadilcev beležimo tudi glede na podatke telefonskih anket, ki se v Sloveniji izvajajo zadnja tri leta, vendar je njihov delež še vedno manjši, kot pred uvedbo popolne prepovedi kajenja v vseh javnih in delovnih zaprtih prostorih leta 2007.

Tako Eurobarometer kot zadnja telefonska anketa kažeta, da ima strožji zakon ugodne posledice tudi na kajenje v domaèem okolju. V zadnjem letu se je za 10% poveèal delež tistih, ki kajenja v svojem stanovanju ne dovolijo veè, kar nas uvršèa med države, ki imajo na tem podroèju najveèje uspehe. Takoj za Veliko Britanijo in Irsko se uvršèamo med države, v katerih najmanj vprašanih opaža kajenje v restavracijah in barih.

Podatki pristojnih inšpekcijskih služb kažejo, da se je v zadnjih treh letih prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih veèinoma spoštovala, saj je bilo ob opravljenih 27.000 pregledih obravnavanih le 5% kršitev.

V EU vsak tretji kadilec želi opustiti kajenje. Po uvedbi sprememb zakona, je takšnih kadilcev veè tudi v Sloveniji. Omenjena evropska raziskava kaže, da je uporaba nikotinskih nadomestkov, zdravil in svetovanje zdravnika pri odvajanju od kajenja pri nas redkejša praksa, kot je to v povpreèju v EU. Po drugi strani so v Sloveniji kadilcu na voljo delavnice odvajanja od kajenja in individualno svetovanje v primarnem zdravstvenem varstvu v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. V letošnjem letu smo razširili tudi program svetovanja na številki 0802777, ki je objavljena na tobaènih izdelkih. Program sedaj vkljuèuje veèkratno vraèanje klicev in dodatno svetovanje kadilcem, ki so za opustitev kajenja še posebej motivirani.

Ministrstvo za zdravje tudi v letošnjem letu finanèno podpira programe nevladnih organizacij, ki jih izvajajo mladi za mlade, in druge programe, namenjene prepreèevanju zaèetka kajenja med mladimi in opušèanju kajenja v vseh skupinah prebivalstva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS