Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Izjava za javnost

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 06, 2010 20:20    Naslov sporoèila: Izjava za javnost Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30, Ljubljana tel. 01 544 54 80; e-mail tajnistvo@.zbornica-zveza.si
V Ljubljani, 2.9.2010

Izjava za javnost

Medicinske sestre, babice in zdravstvene tehnike skrbi trenutna situacija v zdravstvu in se zavedajo odgovornosti do pacientov

Na sedežu Zbornice - Zveze se je 31. avgusta 2010 sestala Nacionalna koordinacija zdravstvene nege - posvetovalni organ predsednice Zbornice – Zveze v razširjeni sestavi, ki vkljuèuje predstavnice/ke vseh kljuènih organizacij, stanovskega sindikata, drugih organov ter strokovnih združenj na podroèju zdravstvene in babiške nege na Slovenskem.
Posebno pozornost so posvetili prièakovanim dogodkom po 1. septembru 2010, ko so zdravniki zaèeli uresnièevati napoved, da ne bodo delali preko rednega delovnega èasa.

Cilj strokovnega združenja medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov je tudi v tem kritiènem èasu, ko nas še posebej skrbi za paciente, zagotavljanje neprekinjene kakovostne in varne zdravstvene nege in oskrbe.

Medicinske sestre se zavedajo doloèil lastnega kodeksa etike, med drugim naèela VI: »Delovanje medicinske sestre temelji na odloèitvah v korist pacienta«.

Zaposleni v zdravstveni in babiški negi na vseh ravneh od primarne do sekundarne in terciarne bodo delali za in s pacienti. Èetudi bo ponekod program nenujne zdravstvene oskrbe potekal okrnjeno, to le pomeni, da bodo opravljali svoje delo manj obremenjeno in stresno. Vse analize, izvedene na podlagi potreb pacientov po zdravstveni negi (kategorizaciji) za bolnišnièni del kažejo, da trenutno primanjkuje 20 odstotkov medicinskih sester, pretežno diplomiranih.

V ambulantah družinske medicine bi v obstojeèih razmerah potrebovali 1, 3 zdravstvenega tehnika in 0,6 diplomirane medicinske sestre, ob prevzemanju dodatnih aktivnosti s strani zdravnikov pa enega  zdravstvenega  tehnika in eno diplomirano medicinsko sestro na ambulanto družinske medicine. Trenutno v teh ambulantah medicinske sestre 80 odstotkov aktivnosti izvajajo posredno za pacienta in le 20 odstotkov neposredno z njim.

Pacientom bodo torej namenili vso pozornost, saj jih razumejo, da so v hudih stiskah; ne nazadnje smo vsi istoèasno tudi pacienti. Obvezujejo se zagotavljati strokovno, varno, prijazno zdravstveno nego, management pa opozarjajo na pazljivost pri ev. strokovno nesprejemljivem združevanju dežurnih in drugih delovnih mest medicinskih sester, v kolikor bi takšni posegi ogrozili tako paciente kot tudi njihovo strokovno delo. Napovedi o odpušèanju medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, ki so jim prièa v medijih, so glede na pomanjkanje medicinskih sester popolnoma neutemeljene. Èe bi do tega prišlo, bodo sprožili ustrezne postopke tako doma, v EU prostoru, obvešèali bodo tudi Mednarodni svet medicinskih sester (ICN). Za situacijo, ki je nastala, niso odgovorni.

Opozarjajo tudi na nevarnost, da bi medicinske sestre morale prevzemati aktivnosti na podroèjih, ki jih strokovno niso uskladili s sodelavci v timih, to je z zdravniki, oziroma medicinske sestre za doloèena podroèja še niso dovolj usposobljene.

Istoèasno pa ponujajo svoje znanje in usposobljenost na podroèjih, ki jih že zdaj dobro obvladujejo in tudi izvajajo. Poudarjajo, da v nobenem primeru ne gre za prevzemanje aktivnosti zdravnikom, temveè za legalizacijo obstojeèe prakse, ponekod z dolgoletno tradicijo. Tako ponujajo strokovni javnosti, zlasti zdravnikom, pobudo, ki je bila 1. septembra 2010 predstavljena neposredno tudi ministru, da bi èim prej uveljavili legalizacijo obstojeèe prakse in/ali izvedli dodatno usposabljanje na podroèjih, kot so: vodenje kroniènih bolnikov (na primer s sladkorno boleznijo, zvišanim krvnim tlakom, kroniènimi žilnimi obolenji, predpisovanje ortopedskih pripomoèkov, izvajanje preventivnih vzgojnih programov,…). Legalizacija obstojeèega stanja bi v tem trenutku lahko pomagala premostiti veliko pomanjkanje zdravnikov, saj gre tu za pomoè, morda tudi reševanje življenja, saj se bodo èakalne dobe poveèevale. Na nekaterih podroèjih v okviru ministrstva za zdravje že dobro sodelujejo (npr. za primarni nivo).

Nacionalna koordinacija zdravstvene nege od ministra za zdravje in drugih pristojnih organov prièakuje, da bodo pobudo resno prouèili in definirali postopke in pogoje za njeno realizacijo v praksi, ki bo doprinesla k nemoteni zdravstveni oskrbi pacientov in prispevala k skrajševanju èakalnih dob v zdravstvu.

Na nacionalni koordinaciji je bilo še poudarjeno, da je sedanji èas najustreznejši trenutek, da se pripravijo specializacije za medicinske sestre za najbolj prepoznavna strokovna podroèja; trenutno je predlog njihovega pravilnika o specializacijah na ministrstvu in Zbornica – Zveza èaka, da lahko takoj nadaljuje z delom. Strokovne sekcije, ki delujejo pri Zbornici – Zvezi, imajo pripravljene programe, tudi v sodelovanju s stroko v najbolj razvitih državah v EU in po svetu, da se zadeve lahko realizirajo.

Regulator sistema - Ministrstvo za zdravje - je na potezi, da z vso resnostjo pobudo obravnava in v sodelovanju s stroko zdravstvene in babiške nege pripravi vse potrebno za sprejem na ustreznih strokovnih organih.

Veè informacij: Darinka Klemenc, predsednica Zbornice – Zveze (041 754 706)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS