Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Èlanstvo v Evropskem odboru WHO za zdravje in okolje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Èet Sep 16, 2010 21:34    Naslov sporoèila: Èlanstvo v Evropskem odboru WHO za zdravje in okolje Odgovori s citatom

Minister za zdravje Dorijan Marušiè je bil danes izvoljen v Evropski odbor WHO za zdravje in okolje

V okviru 60. zasedanja Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, ki poteka od 13. do 16. septembra 2010 v Moskvi, so bile danes volitve. Minister za zdravje Dorijan Marušiè je bil izvoljen v Evropski odbor WHO za zdravje in okolje za dobo dveh let. "To je po funkciji dr. Božidarja Voljèa v Izvršnem odboru WHO ponovno ena od pomembnejših funkcij, ki jo zaseda Slovenija v WHO", je povedal minister Marušiè.
Odbor je bil ustanovljen letos marca na Konferenci o zdravju in okolju v Parmi v Italiji in deluje pod patronatom OZN, WHO in Evropske komisije, v njem pa bodo sodelovali štirje evropski ministri za zdravje (francoska ministrica Bachelotova, malteški minister Cassar, srbski minister Milosavljeviæ in minister Marušiè), štirje ministri za okolje ter predstavniki omenjenih mednarodnih organizacij (OZN, WHO in Evropske Komisije).
"Ministri za zdravje bomo v odboru predstavljali zdravstveni resor in v dialogu o zdravju in okolju skušali dati svoj zdravstveni prispevek v tej razpravi v smislu politiènih in strateških smernic o tem, kako bomo v Evropi urejali problematiko zdravja in okolja, ki sta brez dvoma povezani. Osebno bom skušal posredovati naše slovenske izkušnje s tega podroèja, " iz Moskve sporoèa minister Marušiè.
Slovenija se še posebej zavzema za ureditev problematike obsoletnih pesticidov in drugih nevarnih kemikalij. Na tem podroèju trenutno predsedujemo tudi Mednarodni konferenci za ravnanje z nevarnimi kemikalijami (ICCM).

Letošnje zasedanje Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo je še posebej pomembno, ker je na njem nova regionalna direktorica, Zsuzsanne Jakab, predstavila svoje prioritete za naslednjih pet let. Povedala je, da bo veè pozornosti namenila predvsem temam, ki so bile nekoliko zapostavljene v preteklih letih, med njimi obvladovanju kroniènih bolezni ter dejavnikom tveganja, kot je alkohol. V prihodnjem letu bo Evropski urad v sodelovanju z državami èlanicami pripravil Evropsko strategijo za zdravje, v kateri bo posebna pozornost namenjena zmanjševanju neenakosti v zdravju v Regiji.
Na zasedanju je bila velika pozornost namenjena determinantam zdravja, to so predvsem ekonomski, socialni in drugi vplivi na zdravje, ki so v pristojnosti drugih resorjev. WHO bo v bodoèe namenila veè pozornosti sodelovanju z mednarodnimi organizacijami, ki delajo na teh podroèjih, kot sta Svetovna trgovinska organizacija in Mednarodna organizacija dela (ILO), na ravni držav pa naj bi zdravje postalo prednostna tema razvoja in s tem prioriteta dela celotne vlade.
"V Sloveniji v februarju prihodnjega leta na temo neenakosti pripravljamo mednarodno konferenco in za udeležbo sem se že dogovoril z Regionalno direktorico Zsuzsanne Jakab. Konference naj bi se udeležil tudi Sir Michael Marmot, ki je na Regionalnem zasedanju predstavil preliminarne rezultate o neenakosti v Evropski regiji," je konferenco in udeležence najavil minister Marušiè. Na konferenco v Sloveniji je minister povabil tudi ministrico za zdravje Norveške Anne'Grete Strom Erichsen, da predstavi njihovo strategijo o premagovanju neenakosti v zdravju.

Minister Dorijan Marušiè se je v okviru zasedanja udeležil tudi panelne diskusije, na kateri so razpravljali o izzivih in priložnostih, ki jih za zdravstvo predstavlja sedanja finanèna kriza. "Kriza je vsekakor èas za premislek in hitro iskanje rešitev, vendar morajo biti te dolgoroène. Sam sem poudaril predvsem nujnost vlaganja v preventivo za zagotovitev vzdržnosti zdravstvenih sistemov, kjer bo potrebno v prihodnje staviti predvsem na uèinkovite, tudi cenovno uèinkovite ukrepe, kot je bila na primer uvedba popolne prepovedi kajenja v javnih zaprtih prostorih. Izpostavil sem tudi pomen vlaganja v èloveške vire v zdravstvu v smislu zagotavljanja boljših pogojev dela, a hkrati tudi veèje kakovosti in dostopnosti oskrbe za bolnike," je povedal minister Marušiè. Ohranjanje vrednot, kot sta solidarnost in dostopnost do kakovostne oskrbe za vse, mora biti prednostno tudi v èasu krize. "Postavljanje pravih ciljev in prioritet ter uveljavljanje orodij za ocenjevanje in spremljanje uèinkovitosti, kot je HTA (vrednotenje zdravstvenih tehnologij), morajo biti kljuèni elementi vsake politike v zdravstvu," je nadaljeval minister in konèal: "še toliko bolj v èasu krize."

Pogovor o udeležbi na zasedanju je minister Marušiè zakljuèil: "V okviru zasedanja sem opravil tudi vrsto bilateralnih sreèanj v okviru mreže WHO za zdravje v JV Evropi, kjer je vloga Slovenije, da kot donatorica pomaga WHO pri kreiranju programov za države JV Evrope. Dogovorili smo se za nadaljevanje sodelovanja na razliènih podroèjih, med drugim tudi na podroèju tobaène politike, kjer v Sloveniji sodimo za eno bolj naprednih držav."

Pomembna tema zasedanja je bilo tudi financiranje WHO, saj veèino, kar 80 odstotkov, denarja organizacija prejme iz prostovoljnih prispevkov za specifièna podroèja. Posledièno zato niso financirana podroèja, ki so na primer kljuèna za uresnièevanje ciljev tisoèletja, kot je boljše zdravje otrok in mater. V bodoèe naj bi se tudi prostovoljni prispevki porabljali predvsem za uresnièevanje prioritetnih nalog, dogovorjenih na generalni skupšèini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS