Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Poslanica ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 23:46    Naslov sporoèila: Poslanica ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni Odgovori s citatom

12.11.2010

Ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki letos poteka pod geslom "Prevzemimo nadzor nad sladkorno boleznijo. Ukrepajmo takoj!", smo na Ministrstvu za zdravje pripravili publikacijo s kljuènim sporoèilom - sladkorno bolezen obvladajmo skupaj, v kateri je na poljuden naèin predstavljen Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni - Strategija razvoja 2010-2020, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela aprila letos.

Nacionalni program je nastal v sodelovanju stroke, snovalcev politike in civilne družbe ter temelji na priporoèilih St. Vincentske deklaracije, dokumenta Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodne zveze diabetikov, s katerim so bila postavljena temeljna izhodišèa za obvladovanje sladkorne bolezni.

V Sloveniji živi s sladkorno boleznijo približno 125.000 bolnikov, kar predstavlja veè kot 6 odstotkov odrasle populacije. Sladkorna bolezen za bolnike in njegove bližnje predstavlja veliko breme. Potrebujejo dostopno, kakovostno in uèinkovito obravnavo, ki jo zagotavljajo zdravstveni delavci razliènih specialnosti in ravni, in v katero se bolniki lahko aktivno vkljuèujejo.

Sladkorno bolezen lahko prepreèimo! Ob zgodnjem odkrivanju sladkorne bolezni in celoviti obravnavi bi zato rad še posebej izpostavil pomen zdravega naèina življenja. Le to zahteva ozavešèenega in motiviranega posameznika, ki bo prevzemal odgovornost za svoje zdravje. Ob tem pa mora država zagotoviti pogoje, v katerih bo posameznik lahko zdrav življenjski slog tudi živel.

Nacionalni program, ki je pred vami, predstavlja strateške usmeritve za ukrepanje na podroèju prepreèevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja sladkorne bolezni ter za spremljanje, raziskovanje in izobraževanje na tem podroèju. Razumeti ga je potrebno kot dopolnitev drugim javno zdravstvenim strategijam za obvladovanje dejavnikov tveganja in kroniènih bolezni. Celoten Nacionalni program temelji na sodelovanju med partnerji v zdravstvu in zunaj zdravstva.

Za spremljanje izvajanja Nacionalnega programa smo na Ministrstvu za zdravje vzpostavili koordinativno delovno skupino, v katero so vkljuèeni vsi kljuèni deležniki pomembni za obvladovanje sladkorne bolezni.

Zahvaljujem se vsem, ki so sodelovali pri pripravi nacionalnega programa in s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem omogoèili, da smo pripravili program, ki v središèe pozornosti postavlja opolnomoèenega bolnika.

Na koncu želim pozvati in povabiti vse prepoznane partnerje, tudi bolnike, da se dejavno vkljuèite v uresnièevanje zastavljenih ciljev, saj bomo le s skupnimi moèmi in sodelovanjem lahko dosegli manjšo pojavnost in boljše obvladovanje sladkorne bolezni.

Dorijan Marušiè

minister


Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS