Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Nova strategija financiranja izvajalcem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
urškaPridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 15:58    Naslov sporočila: Nova strategija financiranja izvajalcem Odgovori s citatom

Novica
08.12.2010

Nova strategija financiranja izvajalcem prinaša pravičnejše razporejanje sredstev

Slovenija potrebuje bolj pravičen in finančno vzdržen sistem financiranja zdravstvene dejavnosti, ki temelji na dejstvu, da denar sledi potrebam bolnikov, izvajalcem pa zagotavljal pravično razporejanje finančnih virov ter vzpodbujal njihovo učinkovitost in kakovost. Tem ciljem sledi Nacionalna strategija razvoja financiranja zdravstvene dejavnosti (2010 – 2020), ki jo je pripravila posebna delovna skupina ministrstva za zdravje.

Kot je poudaril minister za zdravje Dorijan Marušič, strategija vzpostavlja podlago za trajen razvoj sistema financiranja zdravstvenega varstva pri nas in se opira na izhodišča, da proračuni temeljijo na potrebah prebivalstva in so z njimi uravnoteženi, da razporeditev sredstev podpira boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev in da se sredstva določijo v začetku fiskalnega leta.

Strategija predvideva obnovo obstoječih modelov financiranja in razvoj manjkajočih novih modelov financiranja (v ambulantni dejavnosti na sekundarni ravni, pri podaljšanem bolnišničnem zdravljenju, pri stacionarni psihiatrični obravnavi in pri stacionarni rehabilitaciji). Delovna skupina je namreč ugotovila, da se modela po začetni uvedbi nista več razvijala in da tudi nihče od ključnih partnerjev v zdravstvenem sistemu ni prevzel odgovornosti za njun stalni razvoj.

Na primarni ravni je glavarinski model pripomogel k večji racionalnosti dela, toda v praksi je ta pokazal več slabosti. Zdravniki dobijo polovico sredstev glede na število bolnikov, polovico pa glede na izvedene storitve. To v praksi pomeni, da prizadevanje za doseganja predvidenega obsega storitev zavira njegovo glavno prednost, to je večja fleksibilnost in s tem racionalnost. Prav tako sedanji model plačevanja ne nagrajuje kakovosti.

Sistem financiranja akutnih bolnišničnih obravnav »Skupine primerljivih primerov (SPP)« je leta 2003 uvedel pravičnejše razporejanje programov in sredstev med bolnišnicami, delno načrtovanje in financiranje bolnišničnih obravnav glede na potrebe prebivalcev in racionalizacijo bolnišničnih obravnav, ki se je pokazala s skrajšanjem povprečne ležalne dobe. Njegova šibka točka je vpliv na kakovost. Zaradi izrazitega vzpodbujanja učinkovitosti (ista cena za vse enake primere), lahko izvajalce vzpodbudi k pretiranemu varčevanju – tudi na škodo bolnikov.

Poleg prenove obstoječih modelov in razvoja novih, strategija predvideva tudi prenovo sistema sklepanja pogodb med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in izvajalci ter uvedbo nadzora in raziskav na tem področju. V ta namen so minister za zdravje Dorijan Marušič, direktor ZZZS Samo Fakin in direktorica Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) Marija Seljak podpisali Dogovor o sodelovanju na projektu »Razvoj in izboljšava modelov financiranja zdravstvene dejavnosti v RS«.

Dogovor določa, da bo ministrstvo koordiniralo projekt in prevzelo delovanje Komisije za raziskave in razvoj financiranja zdravstvene dejavnosti ter Komisije za informacijsko podporo financiranja zdravstvene dejavnosti, ZZZS bo izvajal ekonomske analize na tem področju, IVZ pa naloge analiziranja procesov, izdelave statistik in kodiranje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS