Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Nova strategija financiranja izvajalcem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 15:58    Naslov sporoèila: Nova strategija financiranja izvajalcem Odgovori s citatom

Novica
08.12.2010

Nova strategija financiranja izvajalcem prinaša praviènejše razporejanje sredstev

Slovenija potrebuje bolj pravièen in finanèno vzdržen sistem financiranja zdravstvene dejavnosti, ki temelji na dejstvu, da denar sledi potrebam bolnikov, izvajalcem pa zagotavljal pravièno razporejanje finanènih virov ter vzpodbujal njihovo uèinkovitost in kakovost. Tem ciljem sledi Nacionalna strategija razvoja financiranja zdravstvene dejavnosti (2010 – 2020), ki jo je pripravila posebna delovna skupina ministrstva za zdravje.

Kot je poudaril minister za zdravje Dorijan Marušiè, strategija vzpostavlja podlago za trajen razvoj sistema financiranja zdravstvenega varstva pri nas in se opira na izhodišèa, da proraèuni temeljijo na potrebah prebivalstva in so z njimi uravnoteženi, da razporeditev sredstev podpira boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev in da se sredstva doloèijo v zaèetku fiskalnega leta.

Strategija predvideva obnovo obstojeèih modelov financiranja in razvoj manjkajoèih novih modelov financiranja (v ambulantni dejavnosti na sekundarni ravni, pri podaljšanem bolnišniènem zdravljenju, pri stacionarni psihiatrièni obravnavi in pri stacionarni rehabilitaciji). Delovna skupina je namreè ugotovila, da se modela po zaèetni uvedbi nista veè razvijala in da tudi nihèe od kljuènih partnerjev v zdravstvenem sistemu ni prevzel odgovornosti za njun stalni razvoj.

Na primarni ravni je glavarinski model pripomogel k veèji racionalnosti dela, toda v praksi je ta pokazal veè slabosti. Zdravniki dobijo polovico sredstev glede na število bolnikov, polovico pa glede na izvedene storitve. To v praksi pomeni, da prizadevanje za doseganja predvidenega obsega storitev zavira njegovo glavno prednost, to je veèja fleksibilnost in s tem racionalnost. Prav tako sedanji model plaèevanja ne nagrajuje kakovosti.

Sistem financiranja akutnih bolnišniènih obravnav »Skupine primerljivih primerov (SPP)« je leta 2003 uvedel praviènejše razporejanje programov in sredstev med bolnišnicami, delno naèrtovanje in financiranje bolnišniènih obravnav glede na potrebe prebivalcev in racionalizacijo bolnišniènih obravnav, ki se je pokazala s skrajšanjem povpreène ležalne dobe. Njegova šibka toèka je vpliv na kakovost. Zaradi izrazitega vzpodbujanja uèinkovitosti (ista cena za vse enake primere), lahko izvajalce vzpodbudi k pretiranemu varèevanju – tudi na škodo bolnikov.

Poleg prenove obstojeèih modelov in razvoja novih, strategija predvideva tudi prenovo sistema sklepanja pogodb med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in izvajalci ter uvedbo nadzora in raziskav na tem podroèju. V ta namen so minister za zdravje Dorijan Marušiè, direktor ZZZS Samo Fakin in direktorica Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) Marija Seljak podpisali Dogovor o sodelovanju na projektu »Razvoj in izboljšava modelov financiranja zdravstvene dejavnosti v RS«.

Dogovor doloèa, da bo ministrstvo koordiniralo projekt in prevzelo delovanje Komisije za raziskave in razvoj financiranja zdravstvene dejavnosti ter Komisije za informacijsko podporo financiranja zdravstvene dejavnosti, ZZZS bo izvajal ekonomske analize na tem podroèju, IVZ pa naloge analiziranja procesov, izdelave statistik in kodiranje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS