Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Referenène ambulante

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Èet Feb 10, 2011 14:31    Naslov sporoèila: Referenène ambulante Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30, 1000 Ljubljana, tel. +01/544 5480; e –naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si

Izjava za javnost

Podpora Zbornice –Zveze projektu Ministrstva za zdravje
REFERENÈNE AMBULANTE

Zbornica - Zveza, èlani Nacionalne koordinacije zdravstvene in babiške nege, glavne medicinske sestre zdravstvenih domov/pomoènice direktorjev za podroèje zdravstvene nege Slovenije podpiramo uvedbo projekta referenènih ambulant, kot nam je bil predstavljen. Referenène ambulante pomenijo pomemben napredek v timski obravnavi pacientov v ambulanti družinske medicine, poveèujejo dostopnost prebivalcev do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, skrajšujejo èakalne dobe, poveèujejo zadovoljstvo pacientov ter dajejo priložnost za nadaljnji strokovni razvoj zdravstvene nege.

Sedanji tim v ambulanti družinske medicine, okrepljen z diplomirano medicinsko sestro, ki ima najmanj tri leta predhodnih delovnih izkušenj v osnovni zdravstveni dejavnosti, bo ob dodani strokovni oz. kadrovski okrepitvi še naprej opravljal vse naloge družinske medicine - ob prenosu nekaterih poklicnih aktivnosti z zdravnika na diplomirano medicinsko sestro.

Pri kadrovskih normativih je potrebno imeti v vidu, da po kategorizaciji pacientov (ugotavljanju potreb po zdravstveni negi) v ambulantah družinske medicine glede na obseg in zahtevnost dela že sedaj primanjkuje 0,5 dipl. m. s., kar pomeni, da je po prevzemu aktivnosti od zdravnika potrebno raèunati na 1,0 dipl.m. s. in 1,0 tehnika zdravstvene nege na vsako ambulanto.

Prenos aktivnosti mora biti usklajen med obema poklicnima skupinama in mora potekati postopoma, preko modularnega naèina dodatnega usposabljanja dipl. m.s., kjer bo s strani Zbornice – Zveze za podroèje izobraževanja sodelovala doloèena ekipa medicinskih sester in glede na izbirne module tudi strokovnjaki s posameznih strokovnih podroèij, ki jih pokrivajo strokovne sekcije pri Zbornici – Zvezi.

Tehnik zdravstvene nege ostaja v zdravstvenem timu in pridobiva veè èasa za kakovostno izvajanje svojih poklicnih aktivnosti.

Zbornica - Zveza prièakuje, da bo enakopraven partner v procesu izbiranja kandidatov za referenène ambulante, pri doloèanju modulov izobraževanja ter izbiri izvajalcev izobraževanj za podroèje zdravstvene nege.

Zbornica – Zveza v okviru modularnega izobraževanja prièakuje pridobitev specialnih znanj za diplomirane medicinske sestre z ustrezno umešèenostjo v plaèni sistem - diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji.

Zaradi zagotavljana kakovosti izvedbe projekta, predvsem njegovih nadaljnjih aktivnosti, je pomembno že v tej fazi vzpostaviti sledenje projekta, strokovni in upravni nadzor nad izvajanjem projekta, posebej nad kadrovsko politiko (zaposlovanje diplomiranih medicinskih sester) in porabo namenskih sredstev za delo referenènih ambulant.

Zbornica Zveza tudi predlaga èim prejšnjo pravno ureditev podroèja prenosa aktivnosti. Ob tem naj se posamezni èlan tima zaveda, da 55. èlen Zakona o zdravstveni dejavnosti doloèa »Zdravstveni delavec lahko samostojno opravlja vsako delo, za katero ima ustrezno izobrazbo in je zanj usposobljen ter ima na razpolago ustrezno opremo. Za svoje delo prevzema etièno, strokovno, kazensko in materialno odgovornost«.

Glede na veliko zanimanje strokovne javnosti in splošne javnosti bomo po potrebi obvešèali vse zainteresirane z napredovanjem projekta z naše strani.

Pripravili: Božena Isteniè, Irena Vidmar, Karmen Panikvar Žlahtiè, Peter Požun, Martina Horvat, Darinka Klemenc.

Veè informacij: Zbornica – Zveza (01) 544 5480, nato pritisnite štev. 3.


Darinka Klemenc
predsednica Zbornice – Zveze

Ljubljana, 7. 2. 2011
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS