Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Obvešèanje patronažne službe o porodih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 17:39    Naslov sporoèila: Obvešèanje patronažne službe o porodih Odgovori s citatom

Patronaža in zdravstvena nega
Slavica Molan
Dolenja vas pri Artièah 8a
8253 Artièe

gp.ip@ip-rs.si

Spoštovani !
Pošiljam vam kopijo prve strani prepisanega obrazca za obvešèanje o porodih. Iz kartona je tudi razvidno katere podatke praviloma posredujejo porodnišnice pristojnim patronažnim službam. Kartoni se pošiljajo v zapeèatenih kuvertah in so naslovljeni na patronažno službo.
Vsi izvajalci patronažne dejavnosti, koncesionarji in zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, imamo pri informacijskem pooblašèencu registrirane baze podatkov in smo tako ali drugaèe zavezani k varovanju osebnih podatkov.
Pod pretvezo, da varujejo osebne podatke, nas nekatere porodnišnice ne obvešèajo veè o porodih. Patronažna služba tako ni obvešèena o tem, kdaj porodnice zapustijo porodnišnico, èeprav Pravilnik o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni: ( http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predpis_NAVO59.html , pog. 7.1., pa tudi Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, Zakon o zdravstveni dejavnosti itd ) nalaga izvajalcem patronažne dejavnosti, da zagotovijo patronažni obisk novorojenèka in porodnice v 24 urah po odpustu iz porodnišnice. Kot reèeno, nekatere porodnišnice sploh ne obvešèajo o porodih nekatere pa pošiljajo okrnjene podatke iz katerih ni mogoèe sklepati o natanènem datumu odpusta, saj podatki, iz katerih lahko na to sklepamo, niso podani, da o kakšnih pripravah na obisk sploh ne govorimo, saj vèasih obvestilo dobimo že dan potem, ko bi morali opraviti obisk.
Mislim, da smo izvajalci zdravstvenega varstva na primarni ravni in med njimi tudi patronažne medicinske sestre enakovredni izvajalci v zdravstvenem sistemu in je res težko razumeti, da nam niso zaupani podatki o varovancih, ki prihajajo v naše roke. Mislim tudi, da se veè osebnih podatkov in informacij o pacientih in varovancih raztrosi, èe sprašujemo po telefonu in jih išèemo ali še bolj, èe po njih sprašujemo po terenu.
O enakovrednosti pišem zato, ker bi v bolnišnicah ali porodnišnicah najbrž zelo èudno gledali, èe jim ne bi posredovali osebnih podatkov o pacientih, ki so tja napoteni.
Preprièana sem, da je varovanje osebnih podatkov v tem primeru zlorabljeno in se za njim skriva ležernost in nezainteresiranost osebja za kontinuirano zdravstveno nego ene najbolj izpostavljenih in nemoènih kategorij prebivalstva – novorojenèkov, pa tudi porodnic. Še posebno bode v oèi dejstvo, da so med njimi celo porodnišnice, ki imajo naziv novorojenèkom prijazne porodnišnice. Koliko je v tem nazivu resniène prijaznosti, èe niso pripravljene za vsakega novorojenèka natisniti podatkov in jih poslati pristojni patronažni službi, da bi lahko bili pravoèasno strokovno oskrbljeni tudi v domaèem okolju.
Tudi »obvezni« pristanek matere na obvešèanje patronažne službe o porodih je nerazumljiv, saj ne gre samo za matere, ki so v posameznih primerih celo problematiène in zato zavraèajo obisk patronažne službe, ampak za nemoène novorojenèke, ki nimajo možnosti vplivati na naèin poporodnega varstva.
Prosim vas, èe podate mnenje Informacijskega pooblašèenca, ali gre v primeru obvešèanja patronažne službe o porodih za kršenje varovanja osebnih podatkov oziroma za karkoli spornega v tem pogledu in tudi to, èe je pristanek porodnice za obvestilo patronažni službi res obvezen.
Lepo se vam zahvaljujem,
Slavica Molan


Odgovor Informacijskega pooblašèenca



Nazadnje urejal/a Slavica Èet Mar 18, 2010 19:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 08:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

http://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/iskalnik-po-odlocbah-in-mnenjih/odlocbe-in-mnenja-varstvo-osebnih-podatkov/?tx_jzvopdecisions_pi1[showUid]=1826&cHash=4e6bf6c8e1
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 13:09    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zbornica - zveza - Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije

Nazaj na vrh
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 15, 2011 14:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Na seminarju Patronažne sekcije v Celju se je ga. Pirc Musar zaèudila našemu poroèanju, da se še ne izvaja v celoti njen odgovor ga.Slavici Molan, ki ga je izdala lansko leto o obvešèanju iz Porodnišnic. Zavzela se je, da bo to raziskala in uredila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS