Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Apel državi in politiki- podhranjenost patronažnega varstva

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2011 21:16    Naslov sporoèila: Apel državi in politiki- podhranjenost patronažnega varstva Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije

SEKCIJA MEDICINSKIH SESTER IN ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV V PATRONAŽNI DEJAVNOSTI

Datum: 6. oktober, 2011

Sporoèilo za javnost

Apel državi in politiki - kaj bo prinesla podhranjenost patronažnega varstva?

Vèeraj je v Ljubljani potekal 4. redni posvet vodij patronažnih služb, ki ga je organizirala Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronažni dejavnosti pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Sekcija združuje 840 patronažnih medicinskih sester, ki so samostojne nosilke dejavnosti zdravstvene nege v javnih zavodih in kot koncesionarke. Udeležilo se ga je 53 od 66 vodij patronažnih služb. V uvodu je udeleženke posveta nagovorila predsednica Zbornice - Zveze Darinka Klemenc in jih seznanila z aktualnim dogajanjem v zdravstveni negi. Sledilo je predavanje doc. dr. Brigite Skela Saviè z Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice z naslovom Vloga vodij pri razvoju profesije. Poudarila je pomen znanja za prevzemanje del in nalog na vodstvenih mestih, tudi o vplivu vodenja na varnost zdravstvene obravnave, vkljuèujoè delovanje na dokazih podprte stroke in organizacije dela.

Osrednji dogodek je bila predstavitev dokumenta Aktivnosti zdravstvene nege v patronažnem varstvu, ki ga je pripravila delovna skupina, imenovana pri Zbornici - Zvezi in ga je na svoji 70. seji potrdil Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje. Udeleženkam posveta ga je predstavila predsednica strokovne sekcije in èlanica delovne skupine Martina Horvat. Dokument bo služil kot dragoceno gradivo vsem zaposlenim v patronažni dejavnosti kot tudi študentom zdravstvene nege. V prvem delu so predstavljene nacionalne in mednarodne usmeritve, patronažno varstvo in zdravstvena nega v patronažnem varstvu ter problem izvajanja zdravstvene nege v patronažnem varstvu s prikazom potreb po izvajalcih zdravstvene nege navedenega podroèja. V drugem delu so opredeljene najpogostejše aktivnosti, ki se izvajajo v klinièni praksi zdravstvene nege v patronažnem varstvu. Dokument je usmerjen v sodobna spoznanja o zdravju, skrb za zdravo življenje, krepitev zdravja in izboljševanje zdravja. Patronažna medicinska sestra je edina strokovnjakinja v zdravstvu, katere delovno mesto je med ljudmi, v njihovih domovih.
V razpravi, ki je sledila, so udeleženke posveta spregovorile tudi o težavah, s katerimi se sreèujejo pri svojem delu:

Kljub temu, da je po obstojeèi zakonodaji patronažno varstvo organizirano kot samostojna služba ali organizacijska enota osnovnega zdravstvenega varstva v zdravstvenih domovih, se dogaja, da ponekod nimajo svojega vodje, redko kje je vkljuèen v organe odloèanja v zavodu (strokovni svet), skoraj nikjer pa nima možnosti samostojno upravljati s sredstvi, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namenja za to podroèje. V èasu, ko dnevno spremljamo informacije o krizi zdravstvene blagajne, smo zaskrbljeni, da kljub našim opozorilom, presežkov prihodkov nad odhodki, ki jih ustvarimo v patronažni službi, ne moremo nameniti pacientom in razvoju stroke.
Še vedno nimamo svojega pogajalca za oblikovanje dogovorov (splošnega in podroènega) z ZZZS, ki sredstva namenja neposredno za patronažo in nego na domu, v našem imenu se pogajajo direktorji, poveèini zdravniki.
Še vedno moramo za svoje delo pridobiti delovni nalog zdravnika, ki tekom svojega izobraževanja ne pridobi znanj s podroèja zdravstvene nege. To nam zelo otežuje celostno obravnavo pacientov in nas postavlja v neenak položaj z drugimi izvajalci zdravstvene nege v državi.
Prihaja do neustrezne kadrovske politike v zavodih, ki prizadene medicinske sestre v patronažnem varstvu in s tem tudi paciente. Vodje služb v veliki veèini zdravstvenih domov ne morejo vplivati na število zaposlenih, ne glede na to, èe ZZZS kader prizna in plaèa. Prav tako so kljub jasnim usmeritvam Ministrstva za zdravje v nekaterih zdravstvenih domovih v referenène ambulante zaposlili patronažne medicinske sestre za polovièni delovni èas, kar je tudi po mnenju strokovne sekcije popolnoma nesprejemljivo. Spet drugje patronažne medicinske sestre silijo, da delajo v laboratoriju, za kar so namenjena posebna sredstva, zaradi tega pa imajo slednje manj èasa za delo na terenu.
V zadnjih letih je opaziti porast deleža kurativne zdravstvene nege. V letu 2008 je bilo 20,8 % obiskov preventivnih, kar je v primerjavi z letom 1984, ko jih je bilo kar 64,47 % zaskrbljujoèe.
V letu 2011 je bila narejena analiza kadrovske zasedenosti v patronažnem varstvu Slovenije. S preuèitvijo kadrovske zasedenosti smo želeli preveriti, kakšna je preskrbljenost prebivalcev z zaposlenimi v patronažnem varstvu oziroma za koliko prebivalcev skrbi patronažna medicinska sestra na posameznih podroèjih. Za analizo smo uporabili podatke iz Evidence o gibanju zdravstvenih delavcev in mreži zdravstvenih zavodov - BPI IVZ 16. Kot izhodišèe smo vzeli zapis podatkov iz BPI, januar 2011. Pogoj za izbiro zaposlenih v službi 071 je bilo aktivno delovno razmerje za nedoloèen èas, izbrana je bila ena zaposlitev. V analizi smo upoštevali dolžino delovnega èasa (polovièni ali polni) in izraèunali dejansko preskrbljenost prebivalcev Slovenije s patronažnimi medicinskimi sestrami. Zaposlene smo prikazali po šifri poklicne skupine in šifri pravnega statusa. Izraèun potreb po kadru smo naredili na osnovi trenutno veljavnega normativa iz dokumenta Patronažno varstvo in patronažna zdravstvena nega - nadgradnja in prilagajanje novim izzivom. In sicer: na eno diplomirano medicinsko sestro pripada 2500 prebivalcev in 5000 prebivalcev na enega zdravstvenega tehnika. Omenjeni dokument je bil sprejet na Razširjenem strokovnem kolegiju za zdravstveno nego 18. januarja 2006 in je od takrat dalje tudi temelj strokovnemu delovanju patronažnega varstva. Za izraèun preskrbljenosti prebivalcev z zaposlenimi v patronažnem varstvu smo uporabili podatke iz Centralnega registra prebivalstva RS - Ministrstva za notranje zadeve. Upoštevali smo stanje o številu prebivalcev Slovenije na dan 30.6.2010.
Z analizo smo ugotovili, da je patronažno varstvo v državi v vseh zdravstvenih regijah kadrovsko podhranjeno. V preteklosti so v veèini zdravstvenih regij pomanjkljivo zaposlovali tako patronažne medicinske sestre kot zdravstvene tehnike. Moèno primanjkuje tudi zdravstvenih tehnikov, ki so sestavni èlani negovalnih timov v patronažnem varstvu. Trenutno primanjkuje 186 diplomiranih medicinskih sester in 259 zdravstvenih tehnikov. Da bi se približali delovnemu normativu, bi se moralo število zaposlenih v patronažnem varstvu Slovenije poveèati za 36%. V primerjavi s stanjem zaposlenih januarja 2010, je v letu 2011 primanjkljaj veèji za 3 odstotne toèke.
S kadrovsko okrepitvijo bi zagotovili razbremenitev zaposlenih in s tem posredno vplivali na dvig kakovosti in varnosti izvajanja patronažne zdravstvene nege s poudarkom na preventivni dejavnosti ter praviènejši dostopnosti prebivalcev Slovenije do storitev patronažne zdravstvene nege.
Veè informacij: Darinka Klemenc
Martina Horvat predsednica Zbornice - Zveze
tel. 051 318 058
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS