Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu

Aktualno dogajanje Zbornica-Zveza

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2011 17:45    Naslov sporočila: Aktualno dogajanje Zbornica-Zveza Odgovori s citatom

Sporoèilo za javnost

Stroka zdravstvene in babiške nege (Zbornica - Zveza in Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego) apelirata k èimprejšnjemu podpisu Aneksa h kolektivni pogodbi

Ljubljana, 21. novembra 2011

Stroka zdravstvene in babiške nege z zaskrbljenostjo spremlja zaplete okrog podpisa Aneksa h Kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, do katerega še vedno ni prišlo.

Aneks rešuje strokovna vprašanja, zato odloèno nasprotujemo njegovi politizaciji, o èemer je vodstvo Zbornice - Zveze obvestilo tudi Ministrstvo za zdravje RS. Predsednica Zbornice - Zveze Darinka Klemenc je v pismu ministru opozorila, da glede na naša dosedanja skupna prizadevanja in glede na veèinsko podporo sindikatov, ki so voljni pristopiti k podpisu, s tem ni mogoèe veè odlašati. Ne nazadnje si Zbornica - Zveza, skupaj z Razširjenim strokovnim kolegijem za zdravstveno nego in sindikati, že od preteklega leta prizadeva za sistemske rešitve za vse srednje medicinske sestre, ki so razporejene na delovna mesta diplomiranih medicinskih sester.

Zadovoljni smo, da je bilo upoštevano naše strokovno stališèe glede prehodnega obdobja šestih let, ko si bodo srednje medicinske sestre s pomoèjo do-izobraževanja in plaèila šolnin delodajalcev lahko pridobile naziv diplomirana medicinska sestra in s tem tudi uradno pridobile poklicne kompetence, ki jih v tem trenutku presegajo.

Na Zbornici - Zvezi in v RSKZN upamo, da bo ministrstvo kos politiènim in drugim pritiskom ter prièakujemo takojšnji podpis Aneksa v dobro stroke zdravstvene nege.

Veè informacij:

Darinka Klemenc tel. 041 754 706 ali e-naslov predsednica@zbornica-zveza.si

Zdenka Kramar tel. 041 683 195 ali e- naslov: zdenka.kramar@sb-je.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2011 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

24.11.2011
Podpisan aneks h kolektivni pogodbi za medicinske sestre


Danes, 24. 11. 2011, je Vlada RS – minister Dorijan Marušiè, minister Franc Križaniè, minister dr. Ivan Svetlik in Borut Pahor v vlogi ministra MJU – s sindikati podpisala aneks za ureditev plaèil medicinskim sestram, Aneks h KP za zaposlene v zdravstveni negi in Aneks h KP za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Plaèilo srednjim medicinskim sestram je veèletni problem, za katerega smo na ministrstvu za zdravje ustrezno sistemsko rešitev zapisali v okviru predloga novega Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je v letu 2010 potrdila Vlada, ne pa tudi Državni zbor. Rešitev smo iskali tudi v letu 2011, ko je MJU predlagal, da bi se pravna podlaga za razporeditev srednjih medicinskih sester na dve delovni mesti, torej v enem delu kot diplomirana medicinska sestra, uredila v aneksu h KP za medicinske sestre.

Gre za omejeno število delovnih mest za dela v dializi, intenzivni negi, anesteziji, za delo s citostatiki, ob ionizirajoèem sevanju, v urgentni dejavnosti itd. V celotni Sloveniji je lahko tako razporejenih približno 300 zaposlenih, zaradi upokojitev pa se to število zmanjšuje.

Podpisana aneksa predstavljata ustrezno pravno podlago za ureditev težav zakljuèene skupine srednjih medicinskih sester v slovenskih bolnišnicah. Aneks je plod veèletnih pogajanj s sindikati in usklajevanj med ministrstvi in je najveè, kar vlada v tem trenutku še lahko ponudi sindikatom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS