Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Pogovor z direktorjem ZD Vrhnika in županom, 11 april 2006

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoče zasebnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Barbara M.Pridružen/-a: Tor Apr 2006 18:35
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 11, 2006 19:14    Naslov sporočila: Pogovor z direktorjem ZD Vrhnika in županom, 11 april 2006 Odgovori s citatom

S Slavico sva prisostvovali sestanku štirih kandidatk za zasebništvo z direktorjem ZD Vrhnika in županom. Predstavili sva naše izkušnje in prednosti zasebništva. Izrazili so skrb glede kontinuitete zdr. nege, dežurstev... Po sestanku imam občutek, da se kljub mnogim nizkim udarcem v preteklosti, direktor in župan zavedata, da poti nazaj ni. Seveda pa se bo treba določene stvari še dogovoriti. Barbara M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovane kolegice iz Vrhnike !
Čeprav ste trenutno v podrejenem položaju, tako kot vse kolegice, ki so v postopkih za pridobivanje koncesije, ste moralno daleč nad vsemi, ki odločajo o usodi vaših koncesij, zato ponosno in pogumno stopajte proti cilju, ki ste si ga zadale.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Apr 15, 2006 05:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
MančaPridružen/-a: Tor Apr 2006 12:19
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj Vam pišemo še iz Brežic, kjer smo lansko leto bile prav tako do zadnjega na trnih ali bo šlo ali ne, zato upoštevajte navodila Slavice in če boste rabile še kakršnokoli pomoč od nas nam pišite. Vedite , da Vam na koncu ne bo žal niti enega samega trenutka, ko ste se borile za pridobitev koncesije. Sedaj si mislite, da takšnih udarcev ne boste nikoli oprostile, ampak vedite, da oprostile boste, pozabile pa nikoli. POGUMNO NAPREJ, KER SE SPLAČA
Manča
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stankaPridružen/-a: Ned Feb 2006 20:41
Prispevkov: 171
Kraj: Limbuš, Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 18, 2006 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz lastne izkušnje (8 let zelo podlih in nesmiselnih oviranj s strani ZD, vključno z lažmi in zavajanjem občine) želim vrhniškim kolegicam veliko vztrajnosti in poguma na poti do koncesije. Sama sem uspela po desetinah pritožb na vse možne naslove in z nepopustljivostjo in odločnostjo. Ne bojte se! Na vaši strani je vizija in prihodnost, zato naj vas en nepoučen župan ne prestraši! Ne dovolite, da vas v primerjavi z drugimi zdravstvenimi delavci diskriminirajo! Mislim, da je Slavica pri svojem posredovanju ubrala pravi pristop - argumentiranje in preganjanje nevednosti in ciničnega podcenjevanja. Skupaj smo močnejše.

Veliko uspeha,
Stanka
Very Happy Very Happy Very Happy

Imamo, ker dajemo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 19, 2006 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolegice z Vrhnike.
Podpiram vas pri vašem boju za samostojni status,za pridobitev koncesije. Bodite vztrajne, nenehno nadlegujte občinarje, z vašo namero seznanite tudi ZZZS in Ministrstvo za zdravje. Skratka lobirajte pri vseh,za katere menite, da vam lahko kako pomagajo. Sama sem doživljala prav isto, pa se je vse lepo izteklo.
Želim vam veliko optimizma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 25, 2006 12:42    Naslov sporočila: Iz Združenja ZPMS - županu Vrhnike, dr. Marjanu Riharju Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
Tel.:031 324 975
e-naslov: info@patronaza.si,
spl.str.: www.patronaza.si

Datum: 18. 4. 2006

Urad župana Občine Vrhnika,
Župan, Dr. Marjan Rihar


Spoštovani !

Zahvaljujem se Vam, da ste si v torek, 11. aprila vzeli čas za vaše patronažne medicinske sestre in nama s kolegico dali možnost predstaviti naše izkušnje na področju zasebne patronažne dejavnosti.
Na sestanku sem vam obljubila, da vam bom posredovala Pogodbo o medsebojnem sodelovanju, s katero se v krški občini definirajo pravila sodelovanja med zasebnimi patronažnimi medicinskimi sestrami in javnim zavodom, Zdravstvenim domom Krško. Pošiljam vam jo, prav tako pa tudi nekaj primerov koncesijskih pogodb iz različnih slovenskih občin.
V Sloveniji ima pravzaprav vsak direktor zdravstvenega doma in vsaka Občina svoj način in svoj pogled na podeljevanje koncesij ter sodelovanje s koncesionarji, zato smo se zasebne patronažne medicinske sestre iz Posavja že lani na Ministrstvu za zdravje zavzemale za to, da se ta merila poenotijo. V prilogi vam pošiljam dopis, ki smo ga ob obisku na Ministrstvu izročile ministru, dr. Bručanu.
Opazila sem, gospod župan, da v pogovoru o patronažnih medicinskih sestrah pogosto uporabljate izraze kot so: preverjati, nadzorovati in podobno.
Ne vem sicer od kod izvira vaše nezaupanje v delo patronažnih medicinskih sester in mnenje, da smo nesamostojne, potrebne nenehnega nadzora in priganjanja. Prepričana pa sem, da vas k temu ni navedlo slabo opravljeno delo naših kolegic na Vrhniki ali katerih koli drugih v Sloveniji, ampak prej enostranska, nekorektna, pogosto žaljiva mnenja nekaterih direktorjev zdravstvenih domov, ki v odhajajočih zasebnicah vidijo predvsem odhajajoči denar s katerim so doslej sami upravljali.
Patronažne medicinske sestre smo zdravstvene delavke z višjo ali visoko strokovno izobrazbo. Vsak dan znova se pri svojem delu vračamo na teren, ki nam je dodeljen, k istim bolnikom/varovancem in kar danes tam pustimo, jutri tam tudi najdemo. Neposreden stik z bolnikom, družino ter lokalno skupnostjo in naša popolna samostojnost pri delu na terenu nam ne dovoljujejo nestrokovnega, slabo opravljenega dela; vsaj ne na dolgi rok. Torej je vaša bojazen, da bi patronažna služba po odhodu patronažnih medicinskih sester v zasebništvo »ušla iz vajeti«, popolnoma nepotrebna in neutemeljena. V Sloveniji trenutno opravlja zasebno patronažno dejavnost že blizu 70 zasebnic, zato imate dovolj možnosti, da se prepričate, oziroma preverite to obliko opravljanja patronažne dejavnosti.
Prepričana pa sem tudi, da imate župani in vodje oddelkov za družbene dejavnosti, kot predstavniki ustanoviteljev javnih zavodov, veliko vlogo pri postavljanju temeljev dobrega sodelovanja med zasebniki in javnim zavodom. S tem, ko vodite postopke za pridobivanje koncesij korektno, pravično in v zadovoljstvo obeh strani, preprečite nepotrebne spore in nepopravljivo škodo v medsebojnih odnosih. Razni pritiski, prisile, oviranje in blatenje bodočih koncesionarjev prav gotovo ne morejo biti podlaga dobremu sodelovanju, še posebno, če koncedent dovoli, da vplivajo na odločitev o podelitvi koncesije.

V želji, da bi naš prispevek pripomogel k oblikovanju korektnih smernic za podeljevanje koncesij zasebnim patronažnim medicinskim sestram v vaši občini, vas lepo pozdravljam in želim uspešno delo vam in vašim sodelavcem. Seveda pa smo vam tudi v bodoče na voljo, če boste potrebovali naše izkušnje.

Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl. m.s.

Priloge:

Pošiljam vam nekaj vzorcev koncesijskih pogodb. Iz vseh je razvidna zahteva po sodelovanju v javni zdravstveni službi, ki ga v večini primerov tudi dokaj natančno opredeljujejo. Pogodbo o medsebojnem sodelovanju zasebnice in javnega zavoda so po meni znanih podatkih podpisale samo naše kolegice, ki so odšle v zasebništvo v Krškem, leta 2004 in 2005. V soglasju z avtorjem te pogodbe, direktorjem Zdravstvenega doma Krško, Rudolfom Ladiko, dr. med., vam jo pošiljam.
Priložila sem tudi svojo Odločbo o vpisu v register zasebnih zdravstvenih delavcev, iz katere je razvidno, da je Ministrstvo za zdravje že v času ministra Kebra dovoljevalo in tudi utemeljilo možnost sedeža dejavnosti zasebne patronažne medicinske sestre na njenem domu. To seveda velja tudi za kolegice, ki so odšle v zasebništvo pozneje, v času ministra Bručana.
Prilagam vam še mnenje Informacijskega pooblaščenca o prenosu kartotek varovancev k zasebni patronažni medicinski sestri. V veliko primerih ta prenos ni bil dovoljen. Mnenje, ki vam ga posredujem, je bilo izdano na podlagi prošnje kolegice iz Maribora. V pogovoru z go. Natašo Pirc, univ. dipl. prav., ki vodi ta urad, sem sodelovala kot predsednica našega združenja in takrat nam je bilo tudi naročeno, naj opozorimo pristojne na Občinah, da prenos kartotek omogočijo že v koncesijskih pogodbah.


V vednost:
- Primož Rus, dr.med., direktor ZD Vrhnika
- Patronažna služba ZD Vrhnika
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 24, 2006 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Dolenja vas pri Krškem 148
8270 Krško
E-naslov: >info@patronaza.si<
Spletna str.: www.patronaza.si


Datum: 13. 9. 2006


Župan občine Vrhnika,
Dr. Marjan Rihar


Spoštovani !

Kolegice so me obvestile, da so po pogovoru z vami izvedele, da tudi na zadnji seji Občinskega sveta pred iztekom roka za predložitev koncesijskih pogodb zanje ni mesta v dnevnem redu te seje. To me zelo čudi, saj občasno spremljam novice na vaši spletni strani in sem tam zasledila, da podpirate njihov odhod v zasebništvo.
Prepričana sem, da ste seznanjeni s tem, da Zavod za zdravstveno zavarovanje razpiše program zdravstvenih storitev za določeno pogodbeno leto le enkrat in s tem tudi natančno določi, kdaj mora zasebnik pričeti z delom. Letos je ta datum 1. oktober. Le izjemoma se omogoči na podlagi istega razpisa še dodatni rok pričetka.
Naj ne zveni samovšečno, če trdim, da smo patronažne medicinske sestre med vsemi izvajalci zdravstvenih storitev najbolj nesebično predane delu z našimi varovanci in si velikokrat vzamemo zanje čas tudi izven rednega delovnega časa; torej se mi zdi nerazumljivo, da pa takrat, ko same nekaj potrebujemo, predstavniki lokalne oblasti ne najdejo nekaj minut pozornosti za nas. Še posebno pa boli dejstvo, da na spisku zasebnih izvajalcev zdravstvenih storitev v vaši občini ni mesta le za patronažne medicinske sestre.

Prosim vas, gospod župan, da kljub pomanjkanju časa, predvsem pa različnim nasprotovanjem, omogočite vašim patronažnim medicinskim sestram odhod v zasebništvo.

Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam.


Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl. m.s.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoče zasebnice Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS