Kazalo po Združenje ZPMS forumu

putika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 14:09    Naslov sporoèila: putika Odgovori s citatom

Putika, imenovana tudi giht ali protin, je vnetje drobnih sklepov, ki nastanejo zaradi nalaganja seène kisline, ki nastaja zaradi presnove purinov, v okoliško tkivo. Drobni sklepi (najpogosteje na nogi) oteèejo in povzroèajo neprijetne boleèine.
Staro reklo pravi, da je lažje prepreèevati, kakor zdraviti. Èe bi dosledno posegali po zdravi, uravnoteženi in ne preobilni hrani, potem težav s putiko skoraj ne bi poznali. Tako pa...

Tako pa so prehranski ukrepi poleg farmakološkega zdravljenja pomemben del terapije! Sreèa le, da nam dan današnji ni veè potrebno posegati po tako zelo restriktivni brezpurinski dieti, kakršno so oblikovali še v 60-tih letih preteklega stoletja in se še vedno pogosto pojavlja v nekaterih zdravstvenih domovih.

Stroga dieta je smiselna le ob morebitnem burnem in zelo boleèem napadu putike,a še to le za kratek èas. Toliko, da si organizem opomore in nekoliko preèisti. V takšnem primeru uživajte veliko tekoèin in zelenjave, mesne obroke pa nadomestite z mleènimi jedmi, skuhanimi na delno posnetem mleku. Po približno dveh dnevih že lahko preidete na splošno varovalno prehrano pri putiki.

Splošna varovalna prehrana pri putiki

1.V svoji prehrani povsem omejite uživanje živil, ki vsebujejo veliko purinov:
drobovino kot so vampi, srèki, jetrca;
modro ribo, kot so sardele, skuše in sled;
2. Nekaj purinov se skriva v vseh vrstah mesa, perutnine in belih rib. Zato naj vaša dnevna prehrana ne vsebuje veè kakor 15 dag pustega mesa ali perutnine brez kože ali manj mastne bele ribe.
3.Èeprav alkoholni napitki niso povsem prepovedani, bodite previdni! Dovoljen je 1 merica alkoholne pijaèe dnevno, vendar naj ne bo vsak dan. Kozarèek preveè hitro poveèa tveganje za napad putike! Poleg tega je pomembna izbira alkoholne pijaèe. Napad putike najhitreje sprovocira pitje piva. Opozorilo: putiko lahko spodbudi tudi pitje brezalkoholnega piva!
4.Pijte veliko tekoèine! Dnevno zaužijte najmanj 8 kozarcev tekoèine! Tekoèina namreè pomaga izpirati seèno kislino iz telesa. Najboljša izbira tekoèine zajema vodo, mineralno vodo, neoslajeno kompotno tekoèino, neoslajeno žitno kavo in neoslajene èaje.
5.Razmislite o svoji telesni teži! Prevelika telesna teža preveè obremenjuje sklepe in zato je možnost poslabšanja obolenja veèja. Èe se boste odloèili za hujšanje, bo konèni rezultat izredno ugoden za vas! Toda zavedajte se: stradanje in hitra izguba telesne teže z invazivnimi dietami lahko povzroèi porast seène kisline v telesu in hud akutni napad putike. Ravno tako niso primerne nizko-ogljikovohidratne diete.
6.Upoštevajte splošne napotke zdrave prehrane:
v prehrani omejimo mastna živila ter raje posegamo po živilih z nižjo vsebnostjo mašèob.
Pri pripravi hrane zmanjšajte kolièino uporabljenih mašèob (olja, margarine, masla) na najmanjšo možno kolièino. Optimalna kolièina mašèobe za pripravo hrane znaša ca 6 èajnih žlièk.
Kolikor je mogoèe, omejimo uživanje sladkorjev. Kuhinjski sladkor in ostala kalorièna sladila, kamor spadajo tudi rjavi sladkor, koruzni sirup in sadni sladkor, so vir nepotrebne prazne energije.

Zastareli napotki za prehrano pri putiki po nepotrebnem prepovedujejo uživanje nekaterih vrst zelenjave. Medicinske študije, opravljene v èasu med 2004 in 2006, da uživanje živil z veliko vsebnostjo purinov rastlinskega izvora, kot so stroènice, èebula, cvetaèa, gobe in špinaèa, ne vpliva na pogostost napadov putike! Celo veè: redno uživanje sadja in zelenjave temno modre in rdeèe barve vpliva zašèitno in težave zaradi putike nekoliko blaži. Podoben uèinek imajo tudi mleko in mleèni izdelki z nižjo vsebnostjo mašèobe. Tudi škrobnata živila imajo zelo ugoden vpliv na izloèanje seène kisline iz telesa. Zato imajo v zdravilni prehrani škrobnata živila, predvsem polnozrnata, pomembno mesto. Dnevno naj bi na jedilniku med 5 in 9 prehranskih enot škrobnatih živil. (Mimogrede: 1 prehranska enota škrobnatih živil znaša za dlan veliko rezino kruha ali polovico standardne žemljice ali za mandarino velik kupèek kuhanega riža, testenin, polente, krompirja).
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 05, 2009 08:49    Naslov sporoèila: Å¡e nekaj komentarjev Odgovori s citatom

V letošnjem septembru je v reviji JADA - uradnem glasilu dietetikov ZDA izšel kratek èlanek, v katerem se je avtor spraševal, koliko èasa bomo ljudi, ki trpijko zaradi putike, oblagalai s povsem neprimernimi prehranskimi napotki. Pa sem se spomnil dogodka izpred meseca dni, ko sem bil na obisku pri hišni zdravnici, ko sva se pogovarjala o - putiki, jasno. pa je ona vztrajala, na zelo restriktivni dietei, in želela še bolj restriktivno, saj naj bi bolnik doživel napad, kljub strogim naèelom. In sem malo pregledal forume, pa povprašal po ljubi naši in se zgrozil. Veèina napotkov izvira iz 60-tih let. Tudi knjige, ki vsebujejo napotke. Da to vsaj malenkost spremenimo, sem se odloèil in napisal najprej, to kar je v "postu", nato pa še daljši prispevek, ki bo objavljen v januarski reviji Vzajemna
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS