Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Pojav ošpic v Sloveniji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 02, 2010 20:58    Naslov sporoèila: Pojav oÅ¡pic v Sloveniji Odgovori s citatom

Najuspešnejša zašèita pred ošpicami je cepljenje

V zadnjem èasu smo tudi v Sloveniji zaznali ošpice, ki jih sicer pred tem v naši državi zaradi dobre precepljenosti ni bilo že deset let, v sosednjih državah in drugod po Evropi pa so še prisotne. Prav zato je bilo prièakovati, da se bodo pojavile tudi pri nas.

Zelo pomembno je, da se ošpice hitro zazna, saj je treba èim prej s cepljenjem zašèititi osebe v bolnikovi okolici.

Najuspešnejša zašèita pred to boleznijo je cepljenje, zato je izjemno pomembno, da se cepi dovolj velik delež otrok. Za ustrezno zašèito sta potrebna dva odmerka cepiva.

Kaj so ošpice in kako se lahko okužimo?

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se pokaže z izpušèajem. Prenašajo se z drobnimi kapljicami, posredno ali neposredno. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosno-žrelnega prostora in verjetno tudi skozi oèesno veznico. Bolnik je kužen nekaj dni pred pojavom izpušèaja in potem še nekaj dni.

Kakšni so znaki bolezni?

Povpreèen èas od okužbe do pojava bolezni (doba inkubacije) je 10 dni. Bolezen se zaène nenadno, z visoko vroèino, s hudim glavobolom, z utrujenostjo, nahodom, vnetjem oèesnih veznic, s kašljem. Drugi in tretji dan bolezni se pojavijo znaèilne t. i. Koplikove pege - majhne bele pege, ki jih najdemo na sluznici nasproti koènikov. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpušèaj, ki traja do sedem dni. Bolniki imajo ob nastajanju izpušèaja visoko vroèino. Bolezen se ugotovi na podlagi kliniène slike in potrdi z laboratorijsko preiskavo. Pri ošpicah se pogosto pojavijo tudi zapleti zaradi naknadnih bakterijskih okužb; sam virus ošpic pa lahko prizadene tudi osrednje živèevje.

Kako je s cepljenjem?

V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam obvezno za otroke v starosti od enega do dveh let in pred vstopom v osnovno šolo. Delež cepljenih otrok (precepljenost) je pri nas že dolga leta zelo visok, cepljenje pa poteka že od leta 1968. Cepivo je varno in uèinkovito. Vzdrževanje visoke precepljenosti je nujno, da bi se bolezen povsem umaknila.



---------------------------------------------------------------------------

© Inštitut za varovanje zdravja RS. Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira. | Izvedba
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS