Kazalo po Združenje ZPMS forumu

63. Zasedanje WHO v Ženevi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 18, 2010 08:22    Naslov sporoèila: 63. Zasedanje WHO v Ženevi Odgovori s citatom

Novica
17.05.2010

63. zasedanja Generalne skupšèine Svetovne zdravstvene organizacije v Ženevi se aktivno udeležuje tudi minister Marušiè


Danes se je v Ženevi zaèelo 63. zasedanje Generalne skupšèine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zasedanju letos predseduje minister za zdravje Tunizije, Monhder Zenidi, kot èastna gosta pa bosta udeležence nagovorila predsednica Liberije, Ellen Johnsson Sirleaf in posebni odposlanec Ban Kimoona, generalnega sekretarja OZN, Ray Chambers, ki je pristojen za boj proti malariji.

Letošnje zasedanje posebno pozornost namenja uresnièevanju ciljev tisoèletja. Tej temi bodo namenjeni tudi kar trije posveti v èasu zasedanja Generalne skupšèine. Generalna direktorica dr. Margaret Chan je v svojem govoru povedala, da žal prepoèasi napredujemo z uresnièevanjem nekaterih ciljev tisoèletja, ki se nanašajo na zdravje. Izboljšuje se stanje na podroèju prepreèevanja širjenja HIVa in AIDSA, ni pa ustreznega izboljšanja na podroèju zdravja otrok in reproduktivnega zdravja. Pozvala je vse države èlanice SZO, da poskrbijo, da se bo mednarodna pomoè državam, ki jo potrebujejo, namenjala predvsem izgrajevanju lastnih zdravstvenih kapacitet, ker je samo to garancija, da te države v prihodnosti ne bodo veè odvisne od tuje pomoèi.

Slovensko delegacijo na zasedanju Generalne skupšèine letos vodi minister za zdravje, Dorjan Marušiè, ki se bo ob robu uvodnega dela zasedanja sestal z generalno direktorico WHO dr. Margaret Chan in direktorico Regionalnega urada SZO za Evropo, Zsuszanno Jakab ter s kolegi ministri iz držav, ki s Slovenijo sodelujejo na podroèju zdravja.


Slovenija je v potrditev na letošnje zasedanje GS naslovila resolucijo o vplivu obsoletnih pesticidov in ostalih kemikalij na zdravje, ki so jo podprle vse EU države. Ob tej priložnosti je Slovenija organizirala stranski dogodek na to temo, kjer bo s pobudo za sprejem resolucije na tem podroèju države èlanice SZO v torek, 18.maja 2010, nagovoril minister Marušiè.


Minister se je na povabilo ministra za zdravje Mehike, dr. Jose Angel Cordova Villalobos, udeležil tudi dogodka ob zasedanju GS o prepreèevanju debelosti. V Mehiki se sooèajo z velikim porastom debelosti in je debelih že 20% odrasle populacije v vseh slojih prebivalstva (v Sloveniji 16,4%, predvsem med manj izobraženimi in tistimi s slabšim socialnoekonomskim statusom), zato so sprejeli vrsto ukrepov za zmanjšanje debelosti in zdravo prehrano, med drugim tudi oznaèevanje živilskih izdelkov, promocijo dojenja, in uvajanje gibanja v kurikularne in zunajkurikularne vsebine šolskih programov.

Letošnje zasedanje je zaradi finanène krize skrajšano na pet dni in se konèa že v petek 21. maja 2010. V tem èasu bo skupšèina ob tekoèih finanènih in organizacijskih zadevah SZO obravnavala tudi vrsto vsebinskih tem, med katerimi bo posebne pozornosti deležna izkušnja s pandemsko gripo H1N1, saj so v številnih državah nezadovoljni, ker svojim javnostim težko opravièijo lanske nakupe cepiva in zdravil, ki v glavnem niso bila uporabljena. Dr. Chanova je o tem odkrito spregovorila v svojem nagovoru GS in povedala, da prevzema vso odgovornost in kritiko, vendar je hkrati zadovoljna, ker se ni uresnièil napovedani scenarij zdravstvene katastrofe in se je v praksi že tudi preizkusilo delovanje Mednarodnega zdravstvenega pravilnika. V ospredju je tudi sprejem Globalne strategije za zmanjšanje škodljive rabe alkohola, za katero se je v èasu predsedovanja Svetu EU še posebej zavzela Slovenija. Na GS bo predstavljeno tudi poroèilo o izvajanju Globalne strategije na podroèju preventive in nadzora nad nenalezljivimi boleznimi, ki je sprejeta pred dvema letoma in vkljuèuje slovenske pobude na podroèju obvladovanja raka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS