Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Predpogoj: zaposlen v patronaži zdr. doma???

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
tatjana



Pridružen/-a: Sre Jul 2006 9:27
Prispevkov: 1
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 26, 2006 10:04    Naslov sporoèila: Predpogoj: zaposlen v patronaži zdr. doma??? Odgovori s citatom

Pozdravljene.
Obraèam se na vas, mogoèe mi lahko kako pomagate... Sem višja medicinska sestra, vodja zdravstvene nege, v javnem zavodu, ki opravlja poleg socialne dejavnosti tudi zdravstveno. Pred tem sem bila zaposlena v polivalentni patronaži zdravstvenega doma 8 let. O zasebni patronažni dejavnosti sem že veliko prebrala in si skušala pridobiti doloèene informacije. Glede na to, da sem vztrajna in da mi vsak "ne" oz. "ni možno" ne predstavlja ovire in mi ne postavi meje, sprašujem zdaj tudi vas: ali res ni nobene možnosti, da postanem patronažna sestra zasebnica, èe sedaj ne delam v patronaži?; kako je s tem po Sloveniji?; kako bi se to lahko spremenilo?.
S kolegico, dipl. med. sr., ki ima v patronaži kar 18 let delovne dobe, a je zdaj na delovnem mestu v drugem javnem zavodu, si želiva biti "koristni" in najino poslanstvo "pomagati soèloveku", uresnièiti kot patronažni sestri zasebnici.
Za vsak odgovor se vam vneprej zahvaljujem.

Z lepimi poletnimi pozdravi!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Jul 26, 2006 18:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Draga kolegica !

Veseli me, da ste vztrajna in si ne pustite postavljati ovir, namreè brez tega in veliko, veliko poguma se je v današnjih èasih kar težko prebiti v zasebništvo.
Zdaj pa k vašemu vprašanju. Èe niste zaposlena v patronažni službi Zdravstvenega doma in torej niste v mreži izvajalk patronažne zdravstvene nege, praktièno nimate možnosti postati zasebna patronažna medicinska sestra. Pravim praktièno, kajti teoretiène možnosti so, le da se bojim, da so v patronažni dejavnosti in še posebno na vašem podroèju res samo teoretiène.
Najbrž veste, da je plaènik naših storitev Zavod za zdravstveno zavarovanje vzpostavil mrežo izvajalcev zdravstvenih storitev. O usodi te mreže odloèajo pogajalci, ki vsako leto v Dogovoru definirajo tudi širitev. O širitvi mreže izvajalcev patronažne dejavnosti za letošnje leto piše v 14. èlenu podroènega dogovora za zdr. domove in zas. zdrav. dej. tole:
(3) Èe dejavnost nege na domu in patronaže po pogodbi opravlja veè izvajalcev v izpostavi, se pri zmanjšanju oziroma poveèanju števila nosilcev pri izvajalcu najprej upošteva kriterij iz 26. èlena Dogovora 2005, nato pa doseganje realizacije programa v preteklih letih.

26. èlen splošnega dogovora 2006:

(1) Na obmoèjih izpostav Zavoda, ki presegajo povpreèno preskrbljenost prebivalstva Slovenije z nosilci timov, se bodo v pogodbenem letu 2006 programi zmanjšali, na obmoèjih izpostav Zavoda, ki so pod povpreèjem, pa poveèali. Preskrbljenost se bo ugotavljala za vsako stroko posebej. Zmanjšanje preskrbljenosti za posamezno obmoèje se bo izvedlo najprej v javnih in drugih zavodih s koncesijo, ki imajo po stanju zaposleno manjše število nosilcev timov kot jim jih po pogodbi plaèa Zavod, preostanek pa pri ostalih izvajalcih sorazmerno z obsegom programa, ki ga imajo dogovorjenega v pogodbi z Zavodom. Poveèanje preskrbljenosti za posamezno obmoèje se bo izvedlo najprej v javnih in drugih zavodih s koncesijo, ki imajo po stanju zaposleno veèje število nosilcev timov kot jim jih po pogodbi plaèa Zavod, preostanek pa pri ostalih izvajalcih sorazmerno z obsegom programa, ki ga imajo dogovorjenega v pogodbi z Zavodom.

Èe je torej vaši obèini Podroèni dogovor 2006 namenil poveèanje števila izvajalk(nosilcev), kar lahko ugotovite iz primerjave tabele št. 3 za letošnje in lansko leto, se bo to poveèanje delilo tako, kot je zgoraj navedeno.

To v praksi pomeni nekako takole:
Èe je na primer vaša obèina dobila odobreno poveèanje za dve nosilki patronažne dejavnosti in ima vaš Zdravstveni dom zaposlenih veè PMS, kot jih trenutno plaèa ZZZS, je Zdravstveni dom prvi kandidat za to poveèanje......in tako naprej v skladu z navodili.
Za sklenitev pogodbe z ZZZS je potrebno najmanj 0,5 programa nosilca.

Vi bi torej imela možnost le, èe javni zavod in zasebnice, ki so že v mreži, ne bi imeli pogojev za pridobitev tega poveèanja. Predvsem pa bi morala biti za tako obliko širjenja zainteresirana koncedent ( obèina ) in plaènik ( ZZZS).

Kar se pa sprememb na tem podroèju tièe, ima škarje in platno v rokah Ministrstvo za zdravje, ki pripravlja novo zakonodajo za to podroèje in tudi mrežo izvajalcev.

Vam in vaši kolegici želim, da bi se vama želje uresnièile. Žal mi je vsake kolegice, ki si želi v zasebništvo, pa ji to ni omogoèeno.
Namreè uresnièevati naše poslanstvo, pomagati in biti koristen je zelo lepo delo, èe ga opravljaš odgovorno in profesionalno, si zanj primerno plaèan ter nisi obremenjen z neumnostmi, zaradi katerih smo v javnih zavodih po nepotrebnem izgubljali èas, energijo in denar.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS