Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Referenčne ambulante

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
urškaPridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 14:31    Naslov sporočila: Referenčne ambulante Odgovori s citatom

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije -
Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije
Ob železnici 30, 1000 Ljubljana, tel. +01/544 5480; e –naslov: tajnistvo@zbornica-zveza.si

Izjava za javnost

Podpora Zbornice –Zveze projektu Ministrstva za zdravje
REFERENČNE AMBULANTE

Zbornica - Zveza, člani Nacionalne koordinacije zdravstvene in babiške nege, glavne medicinske sestre zdravstvenih domov/pomočnice direktorjev za področje zdravstvene nege Slovenije podpiramo uvedbo projekta referenčnih ambulant, kot nam je bil predstavljen. Referenčne ambulante pomenijo pomemben napredek v timski obravnavi pacientov v ambulanti družinske medicine, povečujejo dostopnost prebivalcev do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, skrajšujejo čakalne dobe, povečujejo zadovoljstvo pacientov ter dajejo priložnost za nadaljnji strokovni razvoj zdravstvene nege.

Sedanji tim v ambulanti družinske medicine, okrepljen z diplomirano medicinsko sestro, ki ima najmanj tri leta predhodnih delovnih izkušenj v osnovni zdravstveni dejavnosti, bo ob dodani strokovni oz. kadrovski okrepitvi še naprej opravljal vse naloge družinske medicine - ob prenosu nekaterih poklicnih aktivnosti z zdravnika na diplomirano medicinsko sestro.

Pri kadrovskih normativih je potrebno imeti v vidu, da po kategorizaciji pacientov (ugotavljanju potreb po zdravstveni negi) v ambulantah družinske medicine glede na obseg in zahtevnost dela že sedaj primanjkuje 0,5 dipl. m. s., kar pomeni, da je po prevzemu aktivnosti od zdravnika potrebno računati na 1,0 dipl.m. s. in 1,0 tehnika zdravstvene nege na vsako ambulanto.

Prenos aktivnosti mora biti usklajen med obema poklicnima skupinama in mora potekati postopoma, preko modularnega načina dodatnega usposabljanja dipl. m.s., kjer bo s strani Zbornice – Zveze za področje izobraževanja sodelovala določena ekipa medicinskih sester in glede na izbirne module tudi strokovnjaki s posameznih strokovnih področij, ki jih pokrivajo strokovne sekcije pri Zbornici – Zvezi.

Tehnik zdravstvene nege ostaja v zdravstvenem timu in pridobiva več časa za kakovostno izvajanje svojih poklicnih aktivnosti.

Zbornica - Zveza pričakuje, da bo enakopraven partner v procesu izbiranja kandidatov za referenčne ambulante, pri določanju modulov izobraževanja ter izbiri izvajalcev izobraževanj za področje zdravstvene nege.

Zbornica – Zveza v okviru modularnega izobraževanja pričakuje pridobitev specialnih znanj za diplomirane medicinske sestre z ustrezno umeščenostjo v plačni sistem - diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji.

Zaradi zagotavljana kakovosti izvedbe projekta, predvsem njegovih nadaljnjih aktivnosti, je pomembno že v tej fazi vzpostaviti sledenje projekta, strokovni in upravni nadzor nad izvajanjem projekta, posebej nad kadrovsko politiko (zaposlovanje diplomiranih medicinskih sester) in porabo namenskih sredstev za delo referenčnih ambulant.

Zbornica Zveza tudi predlaga čim prejšnjo pravno ureditev področja prenosa aktivnosti. Ob tem naj se posamezni član tima zaveda, da 55. člen Zakona o zdravstveni dejavnosti določa »Zdravstveni delavec lahko samostojno opravlja vsako delo, za katero ima ustrezno izobrazbo in je zanj usposobljen ter ima na razpolago ustrezno opremo. Za svoje delo prevzema etično, strokovno, kazensko in materialno odgovornost«.

Glede na veliko zanimanje strokovne javnosti in splošne javnosti bomo po potrebi obveščali vse zainteresirane z napredovanjem projekta z naše strani.

Pripravili: Božena Istenič, Irena Vidmar, Karmen Panikvar Žlahtič, Peter Požun, Martina Horvat, Darinka Klemenc.

Več informacij: Zbornica – Zveza (01) 544 5480, nato pritisnite štev. 3.


Darinka Klemenc
predsednica Zbornice – Zveze

Ljubljana, 7. 2. 2011
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS