Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotr. oskrbo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Maj 29, 2006 13:04    Naslov sporoèila: Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotr. oskrbo Odgovori s citatom

Na Ministrstvu za zdravje je v pripravi Osnutek Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.
Zakon bo urejal podroèje dejavnosti dolgotrajne oskrbe (dolgotrajna oskrba je oblika skrbi in pomoèi osebam, ki so dalj èasa odvisne od pomoèi druge osebe, ker zaradi bolezni, poškodbe, invalidnosti ali oslabelosti, same ne morejo opravljati osnovnih življenjskih aktivnosti in dnevnih opravil) in sitem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, ki bo verjetno kombinacija obveznega in prostovoljnega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo.
( iz spletne strani Ministrstva za zdravje )

Osnutek bo pripravljen predvidoma do sredine junija. Na Ministrstvu so obljubili, da nam ga bodo poslali takoj ko bo pripravljen. Objavljen bo tudi na naši spletni strani.


Nazadnje urejal/a Slavica Tor Apr 13, 2010 16:04; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Jul 02, 2006 08:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Å tevilka: 171-01/92-2/30 P r e d l o g
Ljubljana, 7. 6. 2006



Državni svet Republike Slovenije je na 44. seji, dne 14. 6. 2006, v skladu z 41. èlenom poslovnika državnega sveta (Ur. l. RS, št. 44/93, 14/99, 2/04 in 18/05) obravnaval vprašanje državnega svetnika Vincenca Otonièarja glede priprave predloga zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo in na podlagi prvega odstavka 56. èlena zakona o državnem svetu (Ur. l. RS, št. 44/92 in 76/05) sprejel naslednji

S K L E P :

Državni svet Republike Slovenije podpira vprašanje državnega svetnika Vincenca Otonièarja in predlaga Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, da vprašanje preuèita in nanj odgovorita.

Vprašanje državnega svetnika Vincenca Otonièarja se glasi:

Kdaj bo pripravljen predlog zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo?

Obrazložitev:

Evropski parlament je na svojem zasedanju 15. marca 2006 v veè toèkah opozoril, da morajo države èlanice Evropske unije posebno pozornost nameniti osebam, ki potrebujejo dolgoroèno oskrbo in jih pozval k okrepitvi upravne in institucionalne sposobnosti na podroèju dolgoroène oskrbe in zdravstvenega varstva. To podroèje je namreè bistvenega pomena za doseganje visoke stopnje socialne zašèite in vkljuèenosti.

Cilji, zapisani v Resoluciji Evropskega parlamenta o socialni zašèiti in socialni vkljuèenosti, temeljijo na naèelih solidarnosti, poštenosti in univerzalnosti in se nanašajo na zagotavljanje ustrezne dolgotrajne oskrbe ljudi, so zelo tesno povezani tudi z naèrtovanimi spremembami zdravstvenega in socialnega sistema v državah èlanicah Evropske Unije.

Neizpodbitno dejstvo o pospešenem staranju evropske in slovenske populacije (delež starejših od 65 let je leta 2003 v Sloveniji znašal 14.9%) potrjuje nujnost vzpostavitve novih sistemov zdravstvene in dolgotrajne oskrbe, saj se bo z leti zdravstveno stanje prebivalstva slabšalo. Èedalje veè bo ljudi, ki bodo potrebovali posebno nego in ki ne bodo mogli poskrbeti sami zase. Proces staranja se bo predvidoma nadaljeval do leta 2050, kar pomeni, da bo èedalje veè oseb potrebovalo pomoè na domu (pomoè v gospodinjstvu, pri vzdrževanju osebne higiene, pri hišnih opravilih...) in to za dlje èasa oziroma trajno. Pretekli in sedanji naèini zagotavljanja zdravstvene oskrbe so izrazito usmerjeni zgolj v institucionalne oblike zdravstvenega ali socialnega varstva. V njihovem okviru delujejo razne službe, ki pa med seboj premalo sodelujejo. V Sloveniji smo v zmogljivostih, ki izvajajo institucionalno nego, po številu postelj z blizu 4,9 postelj na 1000 prebivalcev (starejših od 65 let) blizu evropskemu povpreèju, daleè pod njim pa po obsegu nege na domu.

Velik del problema zagotovo predstavlja prav neustrezna oziroma pomanjkljiva zakonska podlaga, ki ne omogoèa lažjega vkljuèevanja zasebnega sektorja in posameznikov v sistem nudenja storitev dolgotrajne nege oziroma oskrbe. Delovanje patronažnih služb je zelo omejeno s èloveškimi viri in zmogljivostmi, vse ostale oblike institucionalnega varstva pa ne morejo zadovoljiti tako raznolikih potreb posameznikov. Glede na to, da se nekatere oblike dolgotrajne oskrbe izvajajo že v okviru sedanjega sistema socialnega in zdravstvenega varstva (npr. institut družinskega pomoènika, specializirane ustanove, ki nudijo 24-urno oskrbo, .....) in se tudi izkazujejo za uporabne, je nesmiselno odlašati s tem nujno potrebnim zakonom.

V Nacionalnem programu zdravstvenega varstva - zdravje za vse do leta 2004 (Ur. list št.49/2000) je bil v toèki 3.2.8. (z naslovom Dolgotrajna nega) podan predlog o vzpostavitvi enotnega sistema dolgotrajne nege v državi in obveznega javnega zavarovanja za dolgotrajno nego, katerega upravièenci bi bili deležni pravic v naravi in/ali pravic v obliki denarnih nadomestil. Leta 2002 je bila imenovana tudi posebna delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo družino in socialne zadeve in Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je pripravila elaborat o uvajanju zavarovanja za dolgotrajno nego v RS. Skupina je v zaèetku leta 2004 zakljuèila svoje delo in objavila dokument, ki naj bi bil izhodišèe za pripravo ustreznega zakona.

Državni svet Republike Slovenije je že veèkrat opozoril na potrebo po sprejetju zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo in s tem v zvezi organiziral tudi mednarodni posvet na temo neposrednega in individualiziranega financiranja, na katerem so številni tuji in domaèi strokovnjaki predstavili svoja gledanja in izkušnje z dolgotrajno oskrbo v državah, kjer ta sistem poznajo že nekaj let. Prav težave, ki se pri njih pojavljajo v praksi, kažejo na to, da mora biti takšen sistem oblikovan premišljeno, da do faze uspešnega izvajanja preteèe kar nekaj èasa in da mora biti sistem oblikovan tako, da omogoèa sprotno prilagajanje demografskim spremembam. Vendar z odlašanjem takšne težave ne bodo izginile, temveè bodo v praksi postale še bolj obsežne in nerešljive.

Iz veèih dokumentov je razvidno, da se Vlada in ministrstvi zavedata pomena zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, vendar bi po vseh napovedih predlog zakona že moral biti predložen v obravnavo Državnemu zboru. Opise pereèih težav na tem podroèju vsebuje tudi Nacionalno poroèilo o zdravstveni in dolgotrajni oskrbi za leto 2005, v predlogu socialnega sporazuma za obdobje 2006-2009 pa je kot ena od glavnih nalog Vlade zapisana tudi uvedba sistema zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Vlada je tudi v Resoluciji o Nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2006-2010 izrecno zapisala, da bo zakon o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo pripravljen v bližnji prihodnosti in da se bo do leta 2010 enovit sistem dolgotrajne oskrbe že izvajal. Glede na to, da v Sloveniji trenutno primanjkuje za to posebej usposobljenega kadra in da so organizacijsko gledano stvari v zaèetni fazi, bo preteklo še nekaj let, preden bo sistem zaživel tako kot je zamišljeno. Èe Vlada želi, da sistem v praksi do leta 2010 že zaène delovati, je zdaj zadnji èas za sprejetje tega zakona. Tudi zato, da bodo naèrti za prihodnost lažji ter da bodo bolj natanèno definirana izhodišèa, procesi in cilji sistema.

* * *

Državni svet Republike Slovenije predlaga Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, da vprašanje preuèita in v skladu s 96. èlenom poslovnika državnega sveta (Ur. l. RS, št. 44/93, 14/99, 2/04 in 18/05) nanj v roku 30 dni odgovorita.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Sep 05, 2006 16:34    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

POZDRAVLJENA, POÅ ILJAM PREDLOG ZAKONA, RAZPRAVA DO 28.09.2006.
LP MAGDA


ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI IN ZAVAROVANJU ZA DOLGOTRAJNO OSKRBO

http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/aktualno/javna_razprava/zakon_o_dolgotrajni_oskrbi/Zakon_DO_koncni_avg06.doc
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Sep 08, 2006 12:26    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

--------------------------------------------------------------------------------
Spletna stran Ministrstva za zdravje

JAVNA RAZPRAVA:

http://www.mz.gov.si/

Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za trajno oskrbo bo v javni razpravi do 28. septembra 2006. Prilagamo navodila za pošiljanje pripomb in predlogov ter strokovne in organizacijske podlage za prehodno in dolgotrajno oskrbo v RS, priloga 1, priloga 2, priloga 3, priloga 4a, priloga 4b, priloga 5.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Sep 16, 2006 20:17    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sporoèilo za javnost ZZZS

Z 11. redne seje Upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Upravni odbor Zavoda je danes obravnaval in sprejel tudi pripombe in stališèa k predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki ga je Ministrstvo za zdravje pred dnevi posredovalo v javno razpravo. Pri tem je zlasti poudaril, da si Zavod za uvedbo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo prizadeva že veè let in da je njegova uvedba nujna zaradi demografskih, socialnih, zdravstvenih in drugih sprememb v slovenski družbi. Ker pa predlog zakona vsebuje nekatere konceptualne nejasnosti, predlaga dodelavo in dopolnitev zakona, tako da bo zakon temeljil na naèelih socialnih zavarovanj kot samostojno podroèje socialne varnosti, ki ga bo upravljala samostojna pravna oseba, da bo nosilec obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo imel potrebna javna pooblastila za upravljanje s podroèjem in doloèeno avtonomnost pri urejanju pravic in obveznosti zavarovanih oseb ter pri urejanju odnosov z izvajalci storitev dolgotrajne oskrbe ter nenazadnje da bo podroèje jasno razmejeno od podroèja zdravstvene dejavnosti in od podroèja obveznega zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega potrebe po dolgotrajni oskrbi za približno 60.000 oseb ni mogoèe uresnièiti v kratkem roku zaradi finanènih, kadrovskih in drugih razlogov. Zato bi moral predlog zakona predvideti postopnost uvajanja. Ta je možna z uporabo razliènih instrumentov, kot so normativi in standardi, višina doplaèil, doloèitev prioritet itd. Možno bi bilo npr. v prehodnih doloèbah predvideti, da se kot meja za upravièenost do dolgotrajne oskrbe prvo ali prvi dve leti šteje potreba po storitvah v obsegu najmanj 14 ur na teden, nato pa neka druga merila itd., dokler v roku 5 let ne bi dosegli cilja, ki je opredeljen v zakonu. Enako bi lahko veljalo pri doplaèilih, še posebej pri storitvah pomoèi pri gospodinjskih opravilih ali tudi pri nekaterih drugih storitvah. Brez priprave predloga o postopnosti uvajanja zavarovanja, ki bo podprto tudi s finanènim izraèunom in bilanco potrebnih sredstev lahko pride do zelo resnih težav in problemov. Zavarovanci bodo imeli pravice, ki jih ne bo mogoèe zadovoljiti in finanèno pokriti. Rešitev finanènih vprašanj dolgotrajne oskrbe bo namreè eno izmed osrednjih vprašanj sprejemljivosti tega zakona. Pri tem je potrebno raèunati na nujnost prestrukturiranja znotraj bilance javnih sredstev in na skrajno racionalnost. Pri tem strokovna služba Zavoda ocenjuje kot smiselno možnost, da se zavarovanci pri prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnicah tudi dopolnilno zavarujejo za doplaèila k storitvam, ki jih obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo ne bi krilo v polni vrednosti. Upravni odbor Zavoda je zaradi navedenih razlogov in drugih pisnih pripomb ter na podlagi opravljene razprave zadolžil strokovno službo Zavoda, da pripravi konkretne pripombe k posameznim èlenom predloga zakona, ki naj jih posreduje pripravljavcem zakona. Upravni odbor Zavoda podpira nadaljnjo pripravo zakona z namenom izboljšanja njegove vsebine v dobro oseb, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Okt 11, 2006 14:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

http://www.mz.gov.si

11.10.2006

Pojasnilo predlagateljev zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo - odziv na novinarsko konferenco ZSSS

Predlagatelja zakona, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se zavedata pomembnosti predlaganega zakona in potrebe po uskladitvi stališè in širšem družbenem konsenzu za njegovo sprejetje, zato nikogar ne želimo izkljuèevati.

V okviru javne razprave je bila vsem državljanom dana možnost, da sodelujejo in predlagajo izboljšave predloga zakona. S pripombami in predlogi ZSSS smo seznanjeni, saj so jih podali tudi v okviru javne razprave, in jih bomo prouèili in smiselno upoštevali.

V samem postopku sprejetja zakona je pred obravnavo na vladi predvidena tudi obravnava na Ekonomsko socialnem svetu.

V naslednjem tednu prièakujemo tudi natanènejše izraèune o obremenitvah na neto plaèo in ceno dela, ki jih bo izdelal UMAR. Dokonènih izraèunov pa ni mogoèe narediti, saj so ti odvisni od obsega pravic in dinamike uvajanja zakona in pravic, ki izhajajo iz zakona.

Roki, ki so predlagani, so bili postavljeni v skladu s predvidenim postopkom sprejemanja zakona, ni pa izkljuèeno njihovo podaljšanje, èe se bo izkazalo, da je to potrebno.


Andreja Peternelj, vodja skupine za pripravo zakona


Davor Dominkuš, Ministrstvo za delo, družino in soc. zadeve RS
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 21:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pogosta vprašanja in odgovori....
Nazaj na vrh
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 07:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zakon o dolgotrajni oskrbi je vlada prejšnji mesec iz Ministrstva za zdravje prenesla na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve....

Z zakonom do veèje kakovosti življenja starejših

Z zakonom o dolgotrajni oskrbi, ki ga pripravljajo na ministrstvu za delo, naj bi poveèali socialno varnost starejših, bolnih in onemoglih. Izboljšali naj bi dostopnost do storitev dolgotrajne oskrbe in poveèali njihovo kakovost...........

_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 17:09    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nikakor ne morem mimo tega, da je naša stroka na tem podroèju tako izvisela. Tako kot mnoge se sprašujem, kako je mogoèe, da je koncesija za pomoè na domu v rokah CSD, potrebna izobrazba - socialni delavec, sociolog, študij teologije....Patronažna medicinska sestra ? Nemogoèe !
Me, s takšno specifiko dela, delo z lokalno skupnostjo, delo z družino, redno in prve ugotavljamo njihove potrebe....nas ni nikjer. Nov zakon bi naj prinašal racionalizacijo...èesa ? Vkljuèeni bodo razlièni strokovnjaki, kar nekaj ljudi bo koordiniralo iz pisarne.
Èe bi to koncesijo imela v rokah PMS, bi bilo njeno delo veliko bolj uèinkovito, saj smo prve, ki ugotavljamo takšne potrebe, na nas se ljudje tudi najprej obraèajo s tovrstnimi potebami, me pa jih napotimo - povežemo s CSD....
Morala sem se malo oglasit, saj kadarkoli slišim za zakon o dolgotrajni oskrbi, pomislim na to. Vem, da o tem razmišljate tudi ostale, napisala nisem niè novega in stvari paè grejo svojo pot.
Lep pozdrav ! Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 18:39    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zakon je od 17.3.2010 v enomeseèni javni razpravi:

ZDOZDO



ZDOZDO - gradivo za medije
Nazaj na vrh
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 19, 2010 06:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo - 13.04.2010

na Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo so se odzvale tudi medicinske sestre

Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo smo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornici - Zvezi) skrbno prouèili in podali pripombe. Veseli nas, da se bo podroèje dolgotrajne oskrbe uredilo z zakonom, ki ga že dolgo prièakujemo.

Zaradi narašèanja števila ljudi, ki potrebuje eno od oblik zdravstvene ali socialne pomoèi in zaradi narašèajoèih stroškov, ki so s tem povezani, je postalo nujno, da tudi v Sloveniji uredimo podroèje dolgotrajne oskrbe in zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, ki bo prineslo pomembne spremembe tako v zdravstveni kot socialni politiki. Uèinkovito povezovanje je prav na tem podroèju potrebno tako z vidika uporabnikov kot izvajalcev.

Dolgotrajna oskrba je nova oblika pristopa k uporabnikom. Upamo, da bomo izvajalci dolgotrajne oskrbe tako s podroèja zdravstva kot sociale skupaj sledili potrebam uporabnikov, ne glede na to, da sta se resorja pred èasom razšla, posledice pa danes bolj kot kdajkoli èutimo vsi vpleteni.

Na Zbornici - Zvezi smo mnenja, da je treba zaradi vkljuèevanja razliènih izvajalcev v dolgotrajno oskrbo poudariti vrsto izvajalca. Upamo, da se bodo le-ti definirali s kompetencami, saj doloèene izmed navedenih storitev lahko izvajajo samo strokovnjaki s tega podroèja. Zelo pomemben je èlen, ki opredeljuje storitve, namenjene pomoèi pri opravljanju temeljnih dnevnih opravil. Menimo, da podroèje paliativne zdravstvene nege in oskrbe ne sodi na podroèje, ki ga ureja ta zakon. Zakon opredeljuje kriterije za ugotavljanje sposobnosti samooskrbe, nima pa opredeljeno, kako te kriterije vrednotiti. Menimo, da mora zakon vkljuèevati tudi kategorije, ki opredeljujejo stopnjo zahtevnosti dolgotrajne oskrbe. Nekaj ustanov institucionalnega varstva na podlagi teh kriterijev stanovalce že razvršèa v kategorije. Prièakujemo, da bo tudi Zdravstvenim domovom omogoèeno, da se vkljuèijo kot partnerji v izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe, seveda ob ustreznem preoblikovanju.

Obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo naj bi izvajali kot javno službo in nepridobitno dejavnost, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa naj bi se preoblikoval v Zavod za zdravstveno zavarovanje in dolgotrajno oskrbo Slovenije. Predvidena je tudi širitev pristojnosti Zavoda, ki naj bi imel hkrati še pristojnosti odloèanja o vstopu v zavarovanje, standardih, zaposlovanju in paketu storitev namenjenih uporabnikom. V Zbornici - Zvezi se s tem ne strinjamo, saj lahko vodi v zmanjševanje pravic uporabnikov.

Zbornica - Zveza bo aktivno sodelovala na vseh podroèjih, ki so predvidena v zakonu. To so med drugim podroèje opravljanja strokovnega izpita direktorja javnega zavoda za izvajanje dolgotrajne oskrbe in programov usposabljanja nepoklicnih izvajalcev. Prièakujemo tudi, da bosta strokovni nadzor izvajali pristojni zbornici, kot tudi, da bosta vkljuèeni v doloèitev obsega znanja in delovnih izkušenj, ki jih mora imeti koordinator dolgotrajne oskrbe.

V povezavi s slednjim želimo ponovno opozoriti na mrežo patronažne službe, ki jo imamo v Sloveniji zelo dobro razvito, na veè kot 800 patronažnih medicinskih sester (vsaka skrbi za povpreèno 2500 prebivalcev, pozna svoje terensko obmoèje, posameznike, družine in lokalno skupnost). Patronažna medicinska sestra je tista, ki je vsak dan v neposrednem stiku s pacientom, najbolje pozna razmere in probleme, tista, ki ji pacient najbolj zaupa, je koordinatorka vseh oblik pomoèi na domu in je vez med posameznikom in njegovim osebnim zdravnikom. V Zbornici - Zvezi si želimo aktivnega in enakopravnega vkljuèevanja izvajalcev zdravstvene nege v izvajanje dolgotrajne oskrbe in upamo, da nas bo pri tem podprlo tudi Ministrstvo za zdravje, ne le naèelno, temveè s konkretnimi dejanji.

Zelo pomembno je, da se zavedamo integriranosti obravnave v dolgotrajni oskrbi in da bomo tudi v pripravi vseh podzakonskih aktov in drugih podlag sledili dejanskim potrebam uporabnika. Zagotoviti bo treba prisotnost ustrezno strokovno usposobljenega kadra glede na zahtevnost potreb uporabnika.

Ljubljana, 9. april 2010
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 16:40    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Novosti na podroèju zakona o dolgotrajni oskrbi in negi na domu- preberite zadnjo verzijo december 2010.

http://www.ssz-slo.si/slo/main.asp?id=1694E17F

Zakon o dolgotrajni oskrbi in negi na domu ureja dejavnost dolgotrajne oskrbe in nege pa sluèajno vkljuèuje "tudi" zdravstveno nego. Potem pa si gremo izvajanje kakovosti na bolnikovem domu???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS