Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Obveščanje patronažne službe o porodih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 17:39    Naslov sporočila: Obveščanje patronažne službe o porodih Odgovori s citatom

Patronaža in zdravstvena nega
Slavica Molan
Dolenja vas pri Artičah 8a
8253 Artiče

gp.ip@ip-rs.si

Spoštovani !
Pošiljam vam kopijo prve strani prepisanega obrazca za obveščanje o porodih. Iz kartona je tudi razvidno katere podatke praviloma posredujejo porodnišnice pristojnim patronažnim službam. Kartoni se pošiljajo v zapečatenih kuvertah in so naslovljeni na patronažno službo.
Vsi izvajalci patronažne dejavnosti, koncesionarji in zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, imamo pri informacijskem pooblaščencu registrirane baze podatkov in smo tako ali drugače zavezani k varovanju osebnih podatkov.
Pod pretvezo, da varujejo osebne podatke, nas nekatere porodnišnice ne obveščajo več o porodih. Patronažna služba tako ni obveščena o tem, kdaj porodnice zapustijo porodnišnico, čeprav Pravilnik o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni: ( http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r09/predpis_NAVO59.html , pog. 7.1., pa tudi Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, Zakon o zdravstveni dejavnosti itd ) nalaga izvajalcem patronažne dejavnosti, da zagotovijo patronažni obisk novorojenčka in porodnice v 24 urah po odpustu iz porodnišnice. Kot rečeno, nekatere porodnišnice sploh ne obveščajo o porodih nekatere pa pošiljajo okrnjene podatke iz katerih ni mogoče sklepati o natančnem datumu odpusta, saj podatki, iz katerih lahko na to sklepamo, niso podani, da o kakšnih pripravah na obisk sploh ne govorimo, saj včasih obvestilo dobimo že dan potem, ko bi morali opraviti obisk.
Mislim, da smo izvajalci zdravstvenega varstva na primarni ravni in med njimi tudi patronažne medicinske sestre enakovredni izvajalci v zdravstvenem sistemu in je res težko razumeti, da nam niso zaupani podatki o varovancih, ki prihajajo v naše roke. Mislim tudi, da se več osebnih podatkov in informacij o pacientih in varovancih raztrosi, če sprašujemo po telefonu in jih iščemo ali še bolj, če po njih sprašujemo po terenu.
O enakovrednosti pišem zato, ker bi v bolnišnicah ali porodnišnicah najbrž zelo čudno gledali, če jim ne bi posredovali osebnih podatkov o pacientih, ki so tja napoteni.
Prepričana sem, da je varovanje osebnih podatkov v tem primeru zlorabljeno in se za njim skriva ležernost in nezainteresiranost osebja za kontinuirano zdravstveno nego ene najbolj izpostavljenih in nemočnih kategorij prebivalstva – novorojenčkov, pa tudi porodnic. Še posebno bode v oči dejstvo, da so med njimi celo porodnišnice, ki imajo naziv novorojenčkom prijazne porodnišnice. Koliko je v tem nazivu resnične prijaznosti, če niso pripravljene za vsakega novorojenčka natisniti podatkov in jih poslati pristojni patronažni službi, da bi lahko bili pravočasno strokovno oskrbljeni tudi v domačem okolju.
Tudi »obvezni« pristanek matere na obveščanje patronažne službe o porodih je nerazumljiv, saj ne gre samo za matere, ki so v posameznih primerih celo problematične in zato zavračajo obisk patronažne službe, ampak za nemočne novorojenčke, ki nimajo možnosti vplivati na način poporodnega varstva.
Prosim vas, če podate mnenje Informacijskega pooblaščenca, ali gre v primeru obveščanja patronažne službe o porodih za kršenje varovanja osebnih podatkov oziroma za karkoli spornega v tem pogledu in tudi to, če je pristanek porodnice za obvestilo patronažni službi res obvezen.
Lepo se vam zahvaljujem,
Slavica Molan


Odgovor Informacijskega pooblaščencaNazadnje urejal/a Slavica Čet Mar 18, 2010 19:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/iskalnik-po-odlocbah-in-mnenjih/odlocbe-in-mnenja-varstvo-osebnih-podatkov/?tx_jzvopdecisions_pi1[showUid]=1826&cHash=4e6bf6c8e1
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 02, 2010 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zbornica - zveza - Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije

Nazaj na vrh
urškaPridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 15, 2011 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na seminarju Patronažne sekcije v Celju se je ga. Pirc Musar začudila našemu poročanju, da se še ne izvaja v celoti njen odgovor ga.Slavici Molan, ki ga je izdala lansko leto o obveščanju iz Porodnišnic. Zavzela se je, da bo to raziskala in uredila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS