Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Koliko denarja za zdravje?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 06, 2007 14:57    Naslov sporoèila: Koliko denarja za zdravje? Odgovori s citatom

Koliko denarja za zdravje?
sobota, 06.01.2007
Tekst: Ali H. Žerdin

Kuba je država, ki se lahko pohvali z najveèjih številom zdravnikov na 100.000 prebivalcev; imajo 591 zdravnikov na 100.000 prebivalcev. Države nekdanje Sovjetske zveze niso daleè zadaj.

Ruska federacija, denimo, ima 425 zdravnikov na 100.000 prebivalcev. Norveška, država, ki jo Poroèilo o èlovekovem razvoju uvršèa na vrh držav, ki so ljudem zagotovile najbolj kakovostno bivanje, ima 313 zdravnikov. Slovenija jih ima 225.

Najveè denarja za zdravstvo na prebivalca porabijo v ZDA. Po glavi porabijo 5711 USD. V Kanadi porabijo 2989 USD. Kljub temu je kanadski zdravstveni sistem boljši od ameriškega. Indikator, s katerim statistika meri kakovost zdravstvenega sistema, je krut. Meri število tragiènih dogodkov. Vendar boljšega, univerzalno primerljivega indikatorja, ki bi meril vesele dogodke, statistika ne pozna. V Kanadi na 1000 živorojenih umre pet dojenèkov do prvega leta starosti. V ZDA osem. V Sloveniji štirje.

Leta 1970 je bila v Sloveniji smrtnost bistveno višja. Na tisoè živorojenih je umrlo 25 dojenèkov. V dobrih treh desetletjih je slovenski zdravstveni sistem po tem indikatorju obèutno prehitel ZDA. Leta 1970 je v ZDA umrlo 20 na tisoè živorojenih dojenèkov.

Najnižjo smrtnost med dojenèki ima Islandija. Po tem kazalcu Slovenijo prehitevajo še Japonska, Švedska, Španija in Singapur. Slovenija je izenaèena z Norveško, Belgijo, Dansko, Francijo, Italijo, Nemèijo, Grèijo, Portugalsko. Kuba, ki na prebivalca za zdravstvo letno porabi 251 USD, 22-krat manj kot najbolj bogata država sveta, ima nižjo smrtnost med dojenèki kot ZDA.

Slovenija po glavi prebivalca za zdravstvo porabi 1669 USD. Med državami, ki so po indeksu kakovosti življenja v svetovnem vrhu, manj porabi le Južna Koreja.

Po podatkih raziskave Poroèilo o èlovekovem razvoju Slovenija za zdravstvo nameni 6,7 odstotka BDP. Med državami, ki so bolj razvite od Slovenije, veèji delež BDP za zdravstvo porabijo Švica, ZDA, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francija, Švedska, Norveška, Nemèija in Islandija. Bolj sveži podatki Statistiènega urada pravijo, da Slovenija za zdravstvo ne porabi 6,7 odstotka BDP, paè pa manj, 6,5 odstotka.

Èe je zdravstveni sistem dober, deloma vpliva tudi na življenjsko dobo. Z najdaljšo prièakovano življenjsko dobo se lahko pohvali Japonska; znaša 82 let. V razvitejših državah se je prièakovana življenjska doba v zadnjih treh desetletjih najbolj poveèala v Južni Koreji, za veè kot 14 let. Med najbolj razvitimi se je življenje najbolj podaljšalo v Avstraliji. Leta 1970 je povpreèen Avstralec lahko raèunal, da bo živel slabih 72 let. Danes lahko raèuna, da bo doèakal dobrih 80 let.

Leta 1970 je prièakovana življenjska doba ob rojstvu v Sloveniji znašala slabih 70 let. Danes prièakovana življenjska doba znaša 76 let. Povpreèna leta 1960 rojena Slovenka lahko prièakuje, da bo živela slabih 72 let. Leta 2007 rojena Slovenka lahko prièakuje, da bo živela slabo desetletje dlje.[/b]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS