Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kodeks poročanja novinarjev RTV Slovenija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 10, 2006 09:12    Naslov sporočila: Kodeks poročanja novinarjev RTV Slovenija Odgovori s citatom

© Media Forum 2002-2004

Kodeks poročanja novinarjev RTV

"Če imajo mediji veliko družbeno moč potem ima med njimi televizija gotovo največjo, saj na svoje številne gledalce sočasno vpliva z besedilom in sliko in jim posreduje informacije, stališča in celo načine razmišljanja. Zato je določitev pravil igre, opredelitev civilizacijskih razsežnosti svobode informiranja in svobode javne besede izjemno zahtevna naloga. Iskati je potrebno razmerja, da ne bi svoboda enega ogrozila svobodo drugega. Ko širimo meje svobode, je treba širiti in zaščititi svobodo vseh in vsakogar. Zato pa niso potrebne samo bogate izkušnje in znanje, ampak tudi precej poguma," je v uvodu Kodeksa novinarjev RTV oz. knjižici Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija, zapisal mag.Janez Kocijančič.

Kodeks poročanja novinarjev RTV Slovenija je nastal (izdan julija 2000) po zgledu kodeksov tujih televizijskih postaj (BBC, ZDF in kanadske televizije).

Vodilo javne televizije je oziroma bi morala biti etičnost, strokovnost, poštenost in objektivnost, v nasprotju s komercialnimi televizijskimi postajami, ki jim je pred verodostojnostjo informacije pomembnejša hitrost posredovanja le-te.

Poročati prvi za vsako ceno.

Poklicna merila, ki jih morajo spoštovati informativni in tisti programi RTV Slovenja, ki uvrščajo v svoje oddaje tudi poročevalske zvrsti so:

natančnost,
nepristranskost,
preverjanje dejstev,
verodostojnost,
odgovornost,
javnost dela,
neodvisnost,
pravičnost in
jezik.
Poseben poudarek se v nacionalnem medijskem občilu daje preverjanju dejstev in verodostojnosti podatkov.

Temeljno profesionalno pravilo je preverjanje vseh podatkov pred objavo. Če to ni mogoče je nujno navesti vir. Ko gre za uredništvu znan in verodostojen vir, ki pa ne želi biti imenovan, se je mogoče zateči k uporabi besednih zvez: iz zanesljivega vira, naš preverjeni vir, iz dobro obveščenih virov, iz diplomatskih virov,... in podobnim. Praviloma pa se ne uporabljajo besedne zveze, kot so: govori se, pravijo da, slišati je, naj bi.

Posebna previdnost je potrebna pri uporabi neavtoriziranih virov z interneta, saj je dostop do medmrežja omogočen vsakomur brez omejitev, zato bi nekritična uporaba podatkov iz teh virov lahko pomenila dezinformiranje javnosti. Pred objavo neavtoriziranih vsebin z medmrežja je treba preverjati vsa dejstva. Če se vendarle odločimo za objavo neavtoriziranega vira z medmrežja, pa je potrebno to zelo jasno navesti.

V demokratični družbi je verodostojnost temeljna značilnost javnega radijskega in televizijskega servisa.

Novinarji in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija morajo biti pri svojem delu neodvisni in ohranjati avtonomijo novinarskega poklica in drugih poklicev, ki bistveno prispevajo k vsebini in podobi radijskih in televizijskih programov.

Poročila morajo poslušalcem in gledalcem ponuditi dovolj vsestranskih informacij o nekem dogodku ali temi, da bodo lahko oblikovali svoj pogled na določeno zadevo.

Verodostojnost RTV Slovenija terja od vseh, ki vsebinsko oblikujejo radijske in televizijske programe, da se v oddajah skrbno izogibajo javnemu solidariziranju s kakršnimi koli akcijami političnih strank pa tudi združenj, društev ter drugih interesnih skupin in skupin za pritisk, kar bi bilo mogoče razumeti kot podporo eni izmed strank, skupin strank ali društev.

Kar zadeva komentarje RTV Slovenja meni, da čeprav imajo novinarji o problemih o katerih poročajo, svoja mnenja, ta v ničemer ne smejo vplivati na to, da bi novinar izmed njemu znanih dejstev uporabil samo tista, ki ustrezajo njegovemu videnju. Kadar se odločajo za objavo osebnih mnenj novinarja, je treba zelo jasno opozoriti, da gre za komentar. Ker subjektivna mnenja temeljijo na določenih, velikokrat tudi parcialnih dejstvih, morajo uredniki zagotoviti, da bodo zasnove in vsebine komentarjev čim bolj pluralne. V določenem obdobju morajo biti komentarji uravnoteženi, to pomeni, da morajo zajeti vsa relevantna stališča. Nobeden od zaposlenih novinarjev ali urednikov na RTV Slovenija nima monopola nad komentarjev. To velja tudi za zunanje komentatorje.

(Samo zunanje komentatorje uporablja npr: BBC).

Etiko poročanja naj bi v prihodnosti spremljal medijski ombudsman, ki naj bi bila zelo ugledna javna oseba z veliko stopnjo integritete.

Največ polemik pri ustvarjanju kodeksa je povzročalo vprašanje odkrivanja vira oziroma varovanje virov informacij.

Podatke iz vira, ki ne želi biti javno razkrit, lahko novinar uporabi le, če je prepričan o njegovi verodostojnosti. Da se novinar izogne možnosti manipuliranja z neresničnimi ali pristranskimi informacijami, mora pazljivo preveriti zanesljivost vira in si pridobiti potrditev informacije tudi iz drugih primernih virov (zahteva se potrjenost dveh neodvisnih virov).

V nekaterih državah (Kanada - kanadska nacionalna televizija, Velika Britanija - BBC) je novinar dolžan povedati uredniku vir informacij, v nekaterih državah (Španija, Italija) pa to ni obvezno.

Uredniki in novinarji RTV Slovenija so sklenili nekakšen kompromis, da mora na zahtevo urednika novinar razkriti vir informacij, v nasprotnem primeru lahko urednik presodi, da nima vseh elementov za presojo verodostojnosti in preverljivosti in ima pravico zavrniti objavo takšnega prispevka. (To se dogaja predvsem v primerih raznih spornih vprašanj, ki imajo lahko velik odmev v javnosti).

Razkrivanje vira informacij v interni komunikaciji med novinarjem in odgovornim urednikom ni mogoče enačiti z javnim razkrivanjem virov informacij. Odgovorni urednik mora tak podatek zadržati izključno zase.

RTV Slovenija se s tem zavestno odloča, da pri posredovanju informacij morda res niso prvi, vendar kot pravi glavni in odgovorni urednik informativnih in izobraževalnih programov: " imamo pa verodostojne informacije."

Mojca Petrovič (novinarstvo, 4.letnik )
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spletna stran Društva novinarjev Slovenije
http://www.novinar.com/index.php

20.11.2006
POROČILO NOVINARSKEGA ČASTNEGA RAZSODIŠČA DNS IN SNS 2005 - 2006
http://www.novinar.com/novice/novica.php?id=423
Nazaj na vrh
MijaPridružen/-a: Pon Feb 2006 21:30
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 14, 2006 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bomo na ta naslov tudi kaj poslali????
_________________
Bodi to kar si, ker ostalih je tako preveč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 14, 2006 15:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na ta naslov bi lahko res marsikaj poslali.
Bolj kot vse drugo me pa boli dejstvo, da je novinarko tako grdo preslepila ravno kolegica iz naših vrst, kolegica, s katero sva skupaj drgnili študentske klopi, kolegica, ki očitno ne izbira sredstev in žrtev, ko gre za njene lastne koristi. Upam, res iskreno upam, da je edini, v etičnem smislu gledano, tovrsten primerek naše generacije in da kot izjema le potrjuje pravilo, da se v liku medicinske sestre združujejo vse tiste kvalitete, o katerih govori Kodeks etike medicinskih sester.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poslano na tv.tednik@rtvslo.si

Spoštovana Gospa Brajovič Hajdenkumer !

Najprej naj vam povem, da me zelo veseli, ker prebirate članke na našem forumu. Vsekakor je to nujno, če želite pridobiti vsaj nekaj informacij za realni pogled na to zasebno zdravstveno dejavnost, saj so očitno tiste, ki jih prejemate od drugod zelo izkrivljene.
Čeprav sva se po glasni telefonski debati, po predvajanem prispevku v Tedniku, 14. decembra, ki naj bi po vaše realno prikazal drugo plat zgodbe zasebne patronažne medicinske sestre, še kar mirno razšle, čutim potrebo in dolžnost, da vam napišem nekaj vrstic. Pa ne kot predsednica Združenja ZPMS ampak kot patronažna medicinska sestra.
Zelo poštena bom in jih bom objavila na forumu naše spletne strani, kjer boste za razliko od prizadete kolegice in ostalih prizadetih patronažnih medicinskih sester, imela možnost takoj odgovoriti in predstaviti svojo plat resnice– le registrirati se morate na forumu.
Veliko premišljujem zadnje dni o tem, kako ponosno ste mi povedala, da niste neizkušena novinarka, saj imate že pet let delovnih izkušenj. Spoštujem vaše izkušnje, a vas bom kljub temu imenovala mlada novinarka, saj po letih življenja nekako spadate tam kot moja dva otroka, zato se verjetno najini stališči o izkušnjah nekoliko razlikujeta.

V telefonskem pogovoru sem vam nanizala kar nekaj dejstev ob katerih ste ostala brez besed ali pa ste le pripomnila: »To pa se med sabo dogovorite«. In res bi se morali. Vsa beda javnega blatenja zasebne patronažne dejavnosti je pravzaprav prinesla tudi nekaj dobrega. Pokazala je na staro ljudsko modrost, da riba smrdi pri glavi. Pokazala je to, kar zasebnice vemo že dolgo, namreč da odgovorne v naših stanovskih organizacijah zanimajo le naša članarina, nakazane kotizacije in po novem tudi oderuško zaračunana mnenja za zasebno dejavnost, sicer si pa pred zasebništvom zatiskajo oči in problem rešujejo z »bossovskim« nastopom na televiziji, kjer skušajo laično javnost prepričati, da se v javnih zdravstvenih zavodih bolnikom cedita med in mleko, pri zasebnicah pa – oh , gorje, zastrupile vas bodo z neorokavičenimi rokami ! Najbrž nismo zaradi njihove silne želje po sodelovanju z zasebnicami in urejevanju tega področja zdravstvene nege čakali 9 mesecev, da bodo uslišali našo prošnjo in nas sprejeli na pogovor na zbornico. Pa še zdaj nas verjetno ne bi, če ne bi poslali pošto predsednici Častnega razsodišča.

Nič ni črno - belo, ste večkrat poudarila. Tokrat je. Ampak v obratni smeri, kot ste želeli prikazati v prispevku. Prepričana sem, da je predstavnicam Gibanja za ohranitev javnega zdravstva, željnim blatenja zasebništva, prikazan bolnik čisto zadnja skrb. Nanj so se spomnile zato, ker so vedele, da je eden redkih naših varovancev, ki bo pripravljen sodelovati v taki vlogi, kolegica Tajana pa je tako ali tako skromna in nemaščevalna, ravno pravšnja za tovrstno zlorabo. In naj si ne drzne povedati resnice! Takoj jo bomo imeli v šahu, saj bo morala ob tem izdati bolnikove osebne podatke. Kako peklenski načrt si lahko izmisli Jasna Tekauc Gojznik ! Kot da je v Tedniku prikazovala svoje noge in govorila o svojem zdravljenju !

Sicer pa, da ne dolgovezim, tako ali tako sva se pogovarjali, da bo potrebno pridobiti mnenje nepristranskih strokovnjakov. Da ta postopek nikakor ni sposobna nepristransko voditi Zbornica zdravstvene in babiške nege je iz TV prispevka več kot jasno razvidno.
Čeprav sva veliko govorili o korektnosti predstavljene zasebne patronažne dejavnosti in sva na koncu za silo zadevo razčistili, vam za konec namenjam še tole misel:
"Ko bo morda nekoč vaša tresoča roka, prizadeta od starosti, bolezni ali umiranja hrepenela po dotiku patronažne medicinske sestre in boste iskajoč tolažbe, stiskala v trpečih rokah križ, ki vam je pri kolegici tako očitno padel v oči ter boste imela dovolj časa za premišljevanje in analizo svojega življenja, se boste morda spomnila, da ste nekoč, v mladih letih, ko ste še želela spremeniti svet in si ustvariti kariero, v dveh, komaj 8 minut dolgih televizijskih prispevkih naredila veliko krivico patronažnim medicinskim sestram; ne samo Tajani Vrbnjak in ne samo zasebnicam, vsem, tudi tistim v javnih zdravstvenih zavodih, prav vsem in verjemite mi, draga mlada novinarka, takrat vam bo popolnoma vseeno, če si bo ta vaša medicinska sestra zagotavljala neoporečnost z razkužilom ali z rokavicami ali pa vam bo preprosto, spontano, z golo roko obrisala solzo, ki vam bo ob spominu na vse to spolzela po licih".

Lepo vas pozdravljam in želim uspešno delo.

Slavica Molan, dipl. m. s.


Nazadnje urejal/a Slavica Pon Dec 18, 2006 22:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ŽeljkaPridružen/-a: Pon Feb 2006 21:22
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BRAVO Slavica, lepo si napisala.
Upam, da se bo gospa novinarka nad tem zamislila!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonjaPridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Slavica
vse misli, ki si jih tako lepo napisala bi bile tudi moje, res je v imenu patronažnih medicinskih sester, širom po svetu, saj tista, ki zdrži, to dela s srcem.
Ko ostane bolnik sam s svojci doma, zdravljenje zaključeno, čaka samo še, da ga smrt odreši, takrat je patronažna medicinska sestra edina, ki redno prihaja in blaži njegovo bolečino.
Vsaka od nas bi lahko pisala in pisala, pa tega ne delamo, tiho delamo in skušamo zadovoljiti čim več potreb naših varovancev, to ni delo s katerim bi se hvalile, ali pa z njim izpostavljale, zato nas tako zelo zmoti in prizadane nekaj takega kot se je sedaj zgodilo kolegici. To se ne bi smelo zgoditi.

Embarassed Embarassed Embarassed Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS