Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kodeks poroèanja novinarjev RTV Slovenija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Ned Dec 10, 2006 09:12    Naslov sporoèila: Kodeks poroèanja novinarjev RTV Slovenija Odgovori s citatom

© Media Forum 2002-2004

Kodeks poroèanja novinarjev RTV

"Èe imajo mediji veliko družbeno moè potem ima med njimi televizija gotovo najveèjo, saj na svoje številne gledalce soèasno vpliva z besedilom in sliko in jim posreduje informacije, stališèa in celo naèine razmišljanja. Zato je doloèitev pravil igre, opredelitev civilizacijskih razsežnosti svobode informiranja in svobode javne besede izjemno zahtevna naloga. Iskati je potrebno razmerja, da ne bi svoboda enega ogrozila svobodo drugega. Ko širimo meje svobode, je treba širiti in zašèititi svobodo vseh in vsakogar. Zato pa niso potrebne samo bogate izkušnje in znanje, ampak tudi precej poguma," je v uvodu Kodeksa novinarjev RTV oz. knjižici Poklicna merila in naèela novinarske etike v programih RTV Slovenija, zapisal mag.Janez Kocijanèiè.

Kodeks poroèanja novinarjev RTV Slovenija je nastal (izdan julija 2000) po zgledu kodeksov tujih televizijskih postaj (BBC, ZDF in kanadske televizije).

Vodilo javne televizije je oziroma bi morala biti etiènost, strokovnost, poštenost in objektivnost, v nasprotju s komercialnimi televizijskimi postajami, ki jim je pred verodostojnostjo informacije pomembnejša hitrost posredovanja le-te.

Poroèati prvi za vsako ceno.

Poklicna merila, ki jih morajo spoštovati informativni in tisti programi RTV Slovenja, ki uvršèajo v svoje oddaje tudi poroèevalske zvrsti so:

natanènost,
nepristranskost,
preverjanje dejstev,
verodostojnost,
odgovornost,
javnost dela,
neodvisnost,
praviènost in
jezik.
Poseben poudarek se v nacionalnem medijskem obèilu daje preverjanju dejstev in verodostojnosti podatkov.

Temeljno profesionalno pravilo je preverjanje vseh podatkov pred objavo. Èe to ni mogoèe je nujno navesti vir. Ko gre za uredništvu znan in verodostojen vir, ki pa ne želi biti imenovan, se je mogoèe zateèi k uporabi besednih zvez: iz zanesljivega vira, naš preverjeni vir, iz dobro obvešèenih virov, iz diplomatskih virov,... in podobnim. Praviloma pa se ne uporabljajo besedne zveze, kot so: govori se, pravijo da, slišati je, naj bi.

Posebna previdnost je potrebna pri uporabi neavtoriziranih virov z interneta, saj je dostop do medmrežja omogoèen vsakomur brez omejitev, zato bi nekritièna uporaba podatkov iz teh virov lahko pomenila dezinformiranje javnosti. Pred objavo neavtoriziranih vsebin z medmrežja je treba preverjati vsa dejstva. Èe se vendarle odloèimo za objavo neavtoriziranega vira z medmrežja, pa je potrebno to zelo jasno navesti.

V demokratièni družbi je verodostojnost temeljna znaèilnost javnega radijskega in televizijskega servisa.

Novinarji in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija morajo biti pri svojem delu neodvisni in ohranjati avtonomijo novinarskega poklica in drugih poklicev, ki bistveno prispevajo k vsebini in podobi radijskih in televizijskih programov.

Poroèila morajo poslušalcem in gledalcem ponuditi dovolj vsestranskih informacij o nekem dogodku ali temi, da bodo lahko oblikovali svoj pogled na doloèeno zadevo.

Verodostojnost RTV Slovenija terja od vseh, ki vsebinsko oblikujejo radijske in televizijske programe, da se v oddajah skrbno izogibajo javnemu solidariziranju s kakršnimi koli akcijami politiènih strank pa tudi združenj, društev ter drugih interesnih skupin in skupin za pritisk, kar bi bilo mogoèe razumeti kot podporo eni izmed strank, skupin strank ali društev.

Kar zadeva komentarje RTV Slovenja meni, da èeprav imajo novinarji o problemih o katerih poroèajo, svoja mnenja, ta v nièemer ne smejo vplivati na to, da bi novinar izmed njemu znanih dejstev uporabil samo tista, ki ustrezajo njegovemu videnju. Kadar se odloèajo za objavo osebnih mnenj novinarja, je treba zelo jasno opozoriti, da gre za komentar. Ker subjektivna mnenja temeljijo na doloèenih, velikokrat tudi parcialnih dejstvih, morajo uredniki zagotoviti, da bodo zasnove in vsebine komentarjev èim bolj pluralne. V doloèenem obdobju morajo biti komentarji uravnoteženi, to pomeni, da morajo zajeti vsa relevantna stališèa. Nobeden od zaposlenih novinarjev ali urednikov na RTV Slovenija nima monopola nad komentarjev. To velja tudi za zunanje komentatorje.

(Samo zunanje komentatorje uporablja npr: BBC).

Etiko poroèanja naj bi v prihodnosti spremljal medijski ombudsman, ki naj bi bila zelo ugledna javna oseba z veliko stopnjo integritete.

Najveè polemik pri ustvarjanju kodeksa je povzroèalo vprašanje odkrivanja vira oziroma varovanje virov informacij.

Podatke iz vira, ki ne želi biti javno razkrit, lahko novinar uporabi le, èe je preprièan o njegovi verodostojnosti. Da se novinar izogne možnosti manipuliranja z neresniènimi ali pristranskimi informacijami, mora pazljivo preveriti zanesljivost vira in si pridobiti potrditev informacije tudi iz drugih primernih virov (zahteva se potrjenost dveh neodvisnih virov).

V nekaterih državah (Kanada - kanadska nacionalna televizija, Velika Britanija - BBC) je novinar dolžan povedati uredniku vir informacij, v nekaterih državah (Španija, Italija) pa to ni obvezno.

Uredniki in novinarji RTV Slovenija so sklenili nekakšen kompromis, da mora na zahtevo urednika novinar razkriti vir informacij, v nasprotnem primeru lahko urednik presodi, da nima vseh elementov za presojo verodostojnosti in preverljivosti in ima pravico zavrniti objavo takšnega prispevka. (To se dogaja predvsem v primerih raznih spornih vprašanj, ki imajo lahko velik odmev v javnosti).

Razkrivanje vira informacij v interni komunikaciji med novinarjem in odgovornim urednikom ni mogoèe enaèiti z javnim razkrivanjem virov informacij. Odgovorni urednik mora tak podatek zadržati izkljuèno zase.

RTV Slovenija se s tem zavestno odloèa, da pri posredovanju informacij morda res niso prvi, vendar kot pravi glavni in odgovorni urednik informativnih in izobraževalnih programov: " imamo pa verodostojne informacije."

Mojca Petroviè (novinarstvo, 4.letnik )
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 08:52    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spletna stran Društva novinarjev Slovenije
http://www.novinar.com/index.php

20.11.2006
POROÈILO NOVINARSKEGA ÈASTNEGA RAZSODIŠÈA DNS IN SNS 2005 - 2006
http://www.novinar.com/novice/novica.php?id=423
Nazaj na vrh
Mija



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:30
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: Èet Dec 14, 2006 15:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bomo na ta naslov tudi kaj poslali????
_________________
Bodi to kar si, ker ostalih je tako preveè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Èet Dec 14, 2006 15:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Na ta naslov bi lahko res marsikaj poslali.
Bolj kot vse drugo me pa boli dejstvo, da je novinarko tako grdo preslepila ravno kolegica iz naših vrst, kolegica, s katero sva skupaj drgnili študentske klopi, kolegica, ki oèitno ne izbira sredstev in žrtev, ko gre za njene lastne koristi. Upam, res iskreno upam, da je edini, v etiènem smislu gledano, tovrsten primerek naše generacije in da kot izjema le potrjuje pravilo, da se v liku medicinske sestre združujejo vse tiste kvalitete, o katerih govori Kodeks etike medicinskih sester.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 19:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Poslano na tv.tednik@rtvslo.si

Spoštovana Gospa Brajoviè Hajdenkumer !

Najprej naj vam povem, da me zelo veseli, ker prebirate èlanke na našem forumu. Vsekakor je to nujno, èe želite pridobiti vsaj nekaj informacij za realni pogled na to zasebno zdravstveno dejavnost, saj so oèitno tiste, ki jih prejemate od drugod zelo izkrivljene.
Èeprav sva se po glasni telefonski debati, po predvajanem prispevku v Tedniku, 14. decembra, ki naj bi po vaše realno prikazal drugo plat zgodbe zasebne patronažne medicinske sestre, še kar mirno razšle, èutim potrebo in dolžnost, da vam napišem nekaj vrstic. Pa ne kot predsednica Združenja ZPMS ampak kot patronažna medicinska sestra.
Zelo poštena bom in jih bom objavila na forumu naše spletne strani, kjer boste za razliko od prizadete kolegice in ostalih prizadetih patronažnih medicinskih sester, imela možnost takoj odgovoriti in predstaviti svojo plat resnice– le registrirati se morate na forumu.
Veliko premišljujem zadnje dni o tem, kako ponosno ste mi povedala, da niste neizkušena novinarka, saj imate že pet let delovnih izkušenj. Spoštujem vaše izkušnje, a vas bom kljub temu imenovala mlada novinarka, saj po letih življenja nekako spadate tam kot moja dva otroka, zato se verjetno najini stališèi o izkušnjah nekoliko razlikujeta.

V telefonskem pogovoru sem vam nanizala kar nekaj dejstev ob katerih ste ostala brez besed ali pa ste le pripomnila: »To pa se med sabo dogovorite«. In res bi se morali. Vsa beda javnega blatenja zasebne patronažne dejavnosti je pravzaprav prinesla tudi nekaj dobrega. Pokazala je na staro ljudsko modrost, da riba smrdi pri glavi. Pokazala je to, kar zasebnice vemo že dolgo, namreè da odgovorne v naših stanovskih organizacijah zanimajo le naša èlanarina, nakazane kotizacije in po novem tudi oderuško zaraèunana mnenja za zasebno dejavnost, sicer si pa pred zasebništvom zatiskajo oèi in problem rešujejo z »bossovskim« nastopom na televiziji, kjer skušajo laièno javnost preprièati, da se v javnih zdravstvenih zavodih bolnikom cedita med in mleko, pri zasebnicah pa – oh , gorje, zastrupile vas bodo z neorokavièenimi rokami ! Najbrž nismo zaradi njihove silne želje po sodelovanju z zasebnicami in urejevanju tega podroèja zdravstvene nege èakali 9 mesecev, da bodo uslišali našo prošnjo in nas sprejeli na pogovor na zbornico. Pa še zdaj nas verjetno ne bi, èe ne bi poslali pošto predsednici Èastnega razsodišèa.

Niè ni èrno - belo, ste veèkrat poudarila. Tokrat je. Ampak v obratni smeri, kot ste želeli prikazati v prispevku. Preprièana sem, da je predstavnicam Gibanja za ohranitev javnega zdravstva, željnim blatenja zasebništva, prikazan bolnik èisto zadnja skrb. Nanj so se spomnile zato, ker so vedele, da je eden redkih naših varovancev, ki bo pripravljen sodelovati v taki vlogi, kolegica Tajana pa je tako ali tako skromna in nemašèevalna, ravno pravšnja za tovrstno zlorabo. In naj si ne drzne povedati resnice! Takoj jo bomo imeli v šahu, saj bo morala ob tem izdati bolnikove osebne podatke. Kako peklenski naèrt si lahko izmisli Jasna Tekauc Gojznik ! Kot da je v Tedniku prikazovala svoje noge in govorila o svojem zdravljenju !

Sicer pa, da ne dolgovezim, tako ali tako sva se pogovarjali, da bo potrebno pridobiti mnenje nepristranskih strokovnjakov. Da ta postopek nikakor ni sposobna nepristransko voditi Zbornica zdravstvene in babiške nege je iz TV prispevka veè kot jasno razvidno.
Èeprav sva veliko govorili o korektnosti predstavljene zasebne patronažne dejavnosti in sva na koncu za silo zadevo razèistili, vam za konec namenjam še tole misel:
"Ko bo morda nekoè vaša tresoèa roka, prizadeta od starosti, bolezni ali umiranja hrepenela po dotiku patronažne medicinske sestre in boste iskajoè tolažbe, stiskala v trpeèih rokah križ, ki vam je pri kolegici tako oèitno padel v oèi ter boste imela dovolj èasa za premišljevanje in analizo svojega življenja, se boste morda spomnila, da ste nekoè, v mladih letih, ko ste še želela spremeniti svet in si ustvariti kariero, v dveh, komaj 8 minut dolgih televizijskih prispevkih naredila veliko krivico patronažnim medicinskim sestram; ne samo Tajani Vrbnjak in ne samo zasebnicam, vsem, tudi tistim v javnih zdravstvenih zavodih, prav vsem in verjemite mi, draga mlada novinarka, takrat vam bo popolnoma vseeno, èe si bo ta vaša medicinska sestra zagotavljala neoporeènost z razkužilom ali z rokavicami ali pa vam bo preprosto, spontano, z golo roko obrisala solzo, ki vam bo ob spominu na vse to spolzela po licih".

Lepo vas pozdravljam in želim uspešno delo.

Slavica Molan, dipl. m. s.


Nazadnje urejal/a Slavica Pon Dec 18, 2006 22:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Željka



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:22
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 20:47    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

BRAVO Slavica, lepo si napisala.
Upam, da se bo gospa novinarka nad tem zamislila!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 16, 2006 22:09    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Hvala Slavica
vse misli, ki si jih tako lepo napisala bi bile tudi moje, res je v imenu patronažnih medicinskih sester, širom po svetu, saj tista, ki zdrži, to dela s srcem.
Ko ostane bolnik sam s svojci doma, zdravljenje zakljuèeno, èaka samo še, da ga smrt odreši, takrat je patronažna medicinska sestra edina, ki redno prihaja in blaži njegovo boleèino.
Vsaka od nas bi lahko pisala in pisala, pa tega ne delamo, tiho delamo in skušamo zadovoljiti èim veè potreb naših varovancev, to ni delo s katerim bi se hvalile, ali pa z njim izpostavljale, zato nas tako zelo zmoti in prizadane nekaj takega kot se je sedaj zgodilo kolegici. To se ne bi smelo zgoditi.

Embarassed Embarassed Embarassed Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS