Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Patronažni obisk Strojanovih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Patronažne zgodbice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Branka K



Pridružen/-a: Èet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 29, 2006 22:50    Naslov sporoèila: Patronažni obisk Strojanovih Odgovori s citatom

Družino Strojanovih (ne vem, èe je komu uspelo prešteti njihove èlane) je že obiskala vsa pomembna srenja Slovenije. Edino gibanju za ohranitev javnega zdravja se še ni uspelo prisliniti do njih. Naš ZD je dobil namig ministrstva, da se Strojanove obišèe in, po potrebi zdravstveno oskrbi. No, èe so že vsi tako sladki, špricnimo še mi malo insulina. Služben avto z ustreznim logotipom in posadko dveh patronažnih sester in zdravnico štarta toèno ob enih izpred zdravstvenega doma s predhodnim blagoslovom direktorja naj se ne meèemo po tleh od dobrote, zlasti èe nimajo ustreznih zavarovanj. Ni v konceptu, je pa pošteno. Branka poženi! Prvo oviro v obliki dveh policajev uspešno premagamo. Gremo korajžno naprej. Na koncu praznih vojaških objektov zagledamo dobro ohranjeno hišo pred katero je parkiranih nekaj boljših avtomobilov, izstopa avto novinarjev Veèera. Ogledamo si na hitro okolico, ki že v tako kratkem èasu postaja romsko razpoznavna (spušèeni psi , kopica umazanih otrok, veèji otroci ki nosijo manjše otroke, zakurjen ogenj..). Na vhodu par najstnikov z obvezno cigareto. Eden izmed njih nas odpelje do matice - zvezde majke Strojanove. Milje, v katerem je sedaj, ji strašansko ustreza, vlogo najbolj popularne ženske Slovenije zvezdniško obvlada. V krogu novinarjev, fotoreporterjev, na svoji levi predstavnika Romov, g. Muca, sedi naša zvezda na piedestalu slave in profesionalno, v stilu Madonne, daje intervjuje. Ta prizor za bogove kazijo edino zobje ge. Jelke, ki so kot biseri, pa ne tako lepi, ampak tako redki. Prekrižanih nog, ki so obute v fluorescentne usnjene škornjice ( firmo lahko samo sanjam), s cigareto v ustih, ob katero paše dišeèe vroèa kavica, se je gospa za nas komaj zmenila, ko je izvedela da smo iz Zdravstvenega doma. Vseeno sem si drznila zmotiti njen zvezdniški nastop s vprašanjem, kako kaj njeno zdravje. Za hip je zapustila novinarje in dovolila naši zdravnici da jo pregleda. Z razumevanjem smo poslušale, kako jim je ogenj unièil vse dokumente, med drugim tudi zdravstvene izkaznice (stroške krije ministrstvo), zgorela je tudi polna vreèa pomirjeval. Drugaèe je pa cela družina v zelo dobri zdravstveni kondiciji, hvala bogu. Za vse je lepo poskrbljeno: vsaka poddružinica ima svojo sobo, cigarete, ozimnico, pasjo hrano, oblaèila, okrašeno smreko, brezplaèno kurjavo, elektriko, toplo vodo, niè kreditov - zakaj se ne pišem Strojan! Še sam presvetli predsednik bi me obiskal, toplo objel mene, drevo, zmaknjeno zeljnato glavo - komaj zadržujem solze.
Nedaleè stran v elitni ljubljanski èetrti, v dotrajani hiši vegetira osamljena osemdesetletna gospa, ki na žalost ni Romka. Njena hiša ni ogrevana, je brez elektrike in tople vode, brez stranišèa. Staro poljsko stranišèe ji je podrl sosed èigar razkošna hiša se bohoti sredi lepo urejenega dvorišèa. Uboga reva opravlja fiziološko potrebo v lonec, njegovo vsebino pa izlije v obcestno muldo, kjer smrdeèa èaka na dež. Nobenega ministra ni, da bi jo objel, ne nje, ne usrane mulde. Za problem vedo vsi pristojni: sociala, župan, župnik - pa niè, èakajo, da umre.
Smrad krivice odgovorni ne bodo zavohali, toèke se danes nabirajo pri Strojanovih.
Novinar Dela Marko Zorko je v svojem duhovito- sarkastiènem stilu predlagal Jelko Strojan za Slovenko leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Dec 30, 2006 08:34    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

http://www.strojan.tk/

Ko to tamo peva ? Vozi Miško ! 26 godina poslije: Vozi Brankica !

Še dobro, da se predstavnikom Gibanja za ohranitev javnega zdravstva ni uspelo prisliniti do Strojanovih. Vsi èasopisi in ostali mediji bi bili polni zgražanja nad divjo privatizacijo zdravstva, ki da je kriva za to, da ima mama Strojanova samo tri zobe.

http://www.mojvideo.com/view_video.php?viewkey=d31e82c6ef826f341dae

Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 08:02    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

http://www.dnevnik.si/ : 1. 1. 2007: Zanimive izjave zanimive družbe !

Miran Lesjak, odgovorni urednik Dnevnika:
Dragi Dnevnikovci, želim vam, da bi bilo leto 2007 leto dobrih novic, tako javnih kot vaših zasebnih. Na Dnevniku si bomo po svojih moèeh prizadevali, da vam bomo pri tem pomagali in še naprej potrjevali vaše zaupanje. Hvala, ker ste z nami! Sreèno!
Alojz Uran, ljubljanski nadškof in metropolit:
"Tudi danes se nam bliža isto Življenje kot pred dva tisoè leti. Želi se naseliti v nas in nam dati novo upanje. Sklenimo roke, odprimo srce. Sprejmimo Jezusa za nas in za vse. Za te dni in za vse leto 2007."
Rudi Zavrl, predsednik Nogometne zveze Slovenije:
"Morda se siši standardno in zlajnano, a vsem resnièno želim predvsem veliko sreèe, zdravja in predvsem uspehov. Slovenskemu nogometu pa, da bi bil v letu 2007 bolj uspešen kot leto poprej ter da bi dosegli èim veè zmag in odmevnih uspehov, z neko prepoznanvno igro pod vodstvom novega selektorja. Samemu sebi pa ne želim nièesar posebnega."
Dr. Janez Drnovšek, predsednik republike:
Vsem èlanom uredništva in pa vsem uporabnikom spletne strani Dnevnik.si želim èim bolj prijazno leto 2007. Da bi se na vse preizkušnje odzvali z dobro voljo in pozitivno energijo in na ta naèin dosegli tisto, kar je potrebno za vsestransko izpolnjeno življenje.
Matjaž Hanžek, varuh èlovekovih pravic:
"Želim, da bi znali stopiti skupaj tudi takrat, ko nam ne preti nevarnost, si pogledati v razliène oèi in se odloèiti za sodelovanje. Drugaènost lahko bogati, polni nas in naše žepe, vendar ne brez poguma sprejemati jo in ne brez sodelovanja. Želim, da bi znali krotiti ne krotovièiti besede, saj beseda JE konj. Želim nasmeh!"
Petra Majdiè, smuèarska tekaèica:
"Vesele božiène in novoletne praznike. Najdite svoj notranji mir in ravnovesje. Živite ga. Vredno je."
Janez Janša, predsednik vlade republike Slovenije:
"Spoštovane državljanke in državljani, drage Slovenke in Slovenci! V letu, ki mineva, je Slovenija naredila velik korak naprej in si utrdila mesto v družini razvitih evropskih narodov. Da pa bo lahko naša domovina še naprej in še bolj uspešno napredovala, bomo morali vsi skupaj, bolj kot doslej, zaupati drug drugemu. Vsi smo poklicani, da gradimo okolje, ki šèiti pravice vsakega èloveka. Družbo, v kateri se med seboj znamo pogovarjati. Prostor blaginje, v katerem se bo vsak poèutil spoštovanega in varnega. Uresnièimo to skupaj v letu 2007. Želim vam lepo praznovanje, v novem letu pa zdravje, mir in vse dobro."
Mirko Strojan, poglavar romske družine Strojan:
"Sloveniji v letu 2007 ne želim niè posebnega, ker je slaba država. Kljub vsemu pa Romom po Sloveniji želim, da ne bi prišli nikoli v takšno situacijo, v kateri se je v zadnjem letu znašla družina Strojan."
Miran Pavlin, nekdanji nogometaš:
"Vsem Slovenkam in Slovencem želim predvsem veliko zdravja in sreèe, kar se našega nogometa tièe, pa srèno upam, da bo šel na bolje, saj slabše, kot je zdaj, sploh ne more biti veè. Tudi osebne želje so podobne – da bi mi šlo dobro v zasebnem življenju ter da bi v nogometu našel svoje mesto in stvari pomagal spremeniti na bolje."
Zoran Jankoviæ, župan Ljubljane:
"Sloveniji in njenim prebivalkam ter prebivalcem želim predvsem strpnosti, sožitja in medsebojnega spoštovanja. Želim še naprej uspešno gospodarsko rast države. Da bi se brez veèjih težav privadili na skupno evropsko valuto in se v prihodnjem letu èim uspešneje pripravili na predsedovanje naše države Evropski uniji, kar bo še posebej pomembno za Ljubljano, ki bo v letu 2008 v središèu pozornosti celotne Evrope. Sloveniji želim prestolnico, na katero bomo vsi skupaj ponosni in bo postala vzor ne le ostalim slovenskim mestom, paè pa tudi prestolnicam drugih držav. V prihodnjem letu pa želim vsem skupaj tudi veliko sreèe, zdravja, ljubezni in osebnega zadovoljstva."
Jadranka Juras, pevka:
"Za Slovence in Slovenijo si želim, da ostane naš predsednik Drnovšek še dolgo zdrav in da bi zopet kandidiral in zmagal ter da bi mu prisluhnilo èim veè ljudi. Za Slovence si želim, da se osvobodijo vseh napetosti, nestrpnosti ter si dovolijo ljubiti in biti ljubljen. Želim si predvsem èim manj egoistiènih politikov, ker kakor koli obrnemo, smo vsi še kako odvisni od njihove volje. Za Slovenijo si tudi želim, da zapre vse farme, kjer gojijo živali za krzno, prepove gostovanja cirkusov z živalskimi toèkami, uredi zavetišèa za živali ter na splošno postane zgled drugim v soèutju in srènosti - tako v odnosu do soèloveka kot tudi do živali."



Mirko Strojan, poglavar romske družine Strojan:"Sloveniji v letu 2007 ne želim niè posebnega, ker je slaba država. Kljub vsemu pa Romom po Sloveniji želim, da ne bi prišli nikoli v takšno situacijo, v kateri se je v zadnjem letu znašla družina Strojan."
Nazaj na vrh
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 01, 2007 21:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Branka, svoj patronažni obisk pri Strojanovih si nam opisala odlièno, zelo doživeto. Posebej pa mi je všeè tvoje razmišljanje in se popolnoma strinjam s teboj. Ves ta medijski pomp okoli mame matice, ki jo okrožajo sami troti, pa mi že krepko preseda. Vse preveè se same dnevno sreèujemo z raznimi stiskami ljudi, na robu preživetja, osamljenimi in od vseh pozabljenih, kar se me je še posebej dotaknilo v teh prazniènih dneh. Naša Slavica - èestitam ! Po zaspanem in skrajno umirjenem dnevu, si mi krasno dvignila adrenalin z Novoletno poslanico poglavarja družine Strojan...ti pa res znaš, ob pravem èasu, na pravi naèin ! hi, hi
Lep pozdrav !

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 08:15    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mislim, da se zadnje èase marsikomu dviga; namreè adrenalin, ne bi pa bilo odveè, èe bi se nekaterim tudi stopnja zavesti nacionalne in državljanske pripadnosti.
Pred leti sem se kar precej ukvarjala z Romi, ker so živeli na mojem terenu. Z njimi sem delala s precej veè zdrave empatije kot zdaj naši politiki, zato jih poznam in vem, da so ob potrebnem vodenju sposobni sami zase skrbeti, èe le hoèejo. Seveda pa nekateri noèejo; le zakaj pa bi, èe pa živijo v "slabi" državi, ki jim vse prinese na pladnju ( celo izbirajo ga lahko ), le malo izsiljevanja in igranja na politiène karte je potrebno.
Nazaj na vrh
MERC4



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 7:38
Prispevkov: 73
Kraj: SLOVENSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 21:19    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èestitke Branki, da si lahko obiskala tako pomembno družino...celo najpomembnejšo v celi Sloveniji. Saj tistih pravih revežev, ki so v Sloveniji, res noben ne opazi. So družine ki so pred deložacijo, brez rednih dohodkov...Ni samo revšèina, èe ni v hiši vode in elektrike, mislim, da se danes sreèujemo z revšèino, ki je javnosti prikrita, vendar je stiska ljudi zelo velika.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo MSN Messenger - naslov
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Èet Jan 11, 2007 18:32    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tof piše v Nedeljskem dnevniku, da se boji, da gre za grobo kršenje èlovekovih pravic, ker v TV Dnevniku že dva dni ni bilo prispevka o Strojanovih.
Kako grobo jih krši šele naša BrankaK, ki je nazadnje o njih pisala lansko leto.
Nazaj na vrh
Branka K



Pridružen/-a: Èet Maj 2006 4:35
Prispevkov: 50

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 11, 2007 20:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Se globoko opravièujem, zadevo bom hitro popravila, kajti ne boš verjela poklicala me je tudi socialna delavka, katero je moèno zanimalo, èe so Strojanovi otoci dobili Xanaks in èe imajo vsi Ventulin. Na tako skrb sem se morala odzvati in sem zelo strokovno razložila, da sem vsakemu otroku dala po tri Xanakse, malo je manjkalo, ampak nisem zinila, da Ventolin imajo obešen okoli vratu namesto dude.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 11, 2007 22:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Recite Bobu Bob - èe bi Tof dal takšno izjavo za Veèer, bi jo predlagala za Bob leta. L.P

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
NADA



Pridružen/-a: Tor Feb 2006 15:39
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 12, 2007 19:43    Naslov sporoèila: Branka! Odgovori s citatom

Vso pohvalo za doživeto opisan obisk pri družini Strojan, vsem nam v poduk, kako izgleda dobro dokumentiranje opravljenega dela, vendar dvomim, da ne bi patronažna iz Žalca našla kako pomanjkljivost in vse skupaj spravila v Tednik ... Nazadnje bi ti naprtili vso odgovornost za vse poèetje družine Strojan, saj krivca še nimajo. Dvomim, da si uspela opraviti vse obiske pri njih, ki ti jih dovoljuje ZZZS v svojem preventivnem programu.
Verjamem, da ima vsaka od nas na svojem terenu kakšne "Strojanèke", ki nam popestrijo delavnik, da pa se pogosto znajdemo tudi v takih okoljih, kjer vidimo in èutimo vso bedo in nemoè, pa ni nobenih "svetnikov", ki bi ob njih nabirali predvolilne toèke in glasove. In èe nam uspe situacijo vsaj malenkostno izboljšati, z minimalnimi stroški in brez pompa, èutimo v sebi neizmerno zadovoljstvo in toplino. Naj nam v takih primerih ne zmanjka volje, moèi in iznajdljivosti. Pozdrav!

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Patronažne zgodbice Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS